Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M08 NA KAŻDĄ POGODĘ

Recommended Posts

Dla mnie odpowiednia jest wersja " lustrzane odbicie ", bo wtedy od północy jest garaż i pomieszczenie gospodarcze

Tak jak i dla nas. Wjazd mamy od wschodu. Działka narożna prawie w kwadracie - tylko 850 m2 niestety.

Ale trawy też nie zamierzam siać zbyt dużo i kosić zbyt często :wink:

Pozostało nam jeszcze tylko spotkanie a architektem, dyskusja na temat naszych wątpliwości i ... kupno projektu.

Dach raczej w kolorach tradycyjnych (czerwony lub ceglasty).

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałbym chęć zmniejszenia tarasu (14) po przez przesunięcie ściany w hallu (2), ale wtedy powstaje jeszcze większy hall....

Czy taka zmiana oraz przesunięcie ściany w pokoju 7 o 1m na zewnątrz wymaga specjalnej zgody projektantów tego domu ?

Nie ma problemu z przeprowadzeniem takich zmian jak:

- przesunięcie ściany i zmniejszenie tarasu, konstrukcja stropu pozwala na swobodne przesunięcie ściany,

- powiększenie budynku ze strony pokoju 7 (wymaga adaptacji)

Jeśli chodzi o lokalizację schodów to:

- najprostsze (bezinwazyjne) jest przesunięcie o ok. 100 cm w kierunku wejścia. Wtedy nastąpi likwidacja garderoby, jej część może być WC i/lub dostępna jako szafa od strony pomieszczenia 1 (i to wydaje się OK)

- możliwe jest też umieszczenie schodów od strony garażu w miejscu pom.1 , ale wtedy trzeba zmienić strefę wejściową. Trzeba tylko pomyśleć jak, ale jest to zrobienia. Wymaga to także zmiany aranżacji piętra (pomieszczenia 15,17,18 - odpowiednia zmiana funkcji oraz przesunięcie lukarny). Strefa: wejście - hall na dole straci symetryczny charakter, ale nie jest to chyba błąd.

- schody w holu możliwe, ale tu już trzeba pogłówkować. POwoduje konieczność znacznych zmian na górze: likiwidacja pomieszczenia 21 i lukarny. Strefa wejściowa + otwartość na hol - definitywnie traci zakladany charakter. Wg mnie dom bez "duszy", traci funkcje tarasu, widocznego z holu, etc. Ja takie rozwiązanie schodów ODRZUCAM

PS. Podziękowania dla pani architekt za spotkanie.[/i][/b]

• 3 weeks później...
Otwary, poradzono nam żeby okna wstawiać dopiero jak mury się "ostoją" czyli w następnym sezonie. w sierpniu 2007 chcemy się wprowadzać. Robocizna ma kosztować 24.000 z więźbą bez krycia dachu. A jesli chodzi o ilość i cenę materiałów to oszacowanie mamy miec dopiero za tydzień. Chcieliśmy najpierw budować 3-warstwowo ale jak nam majster wyliczył że tak pi razy drzwi będzie to kosztowało ok 160.000 to zdecydowaliśmy się na jedną warstwę betonu km. (24) + styropian (18) tak wstępnie.

Otwary, poradzono nam żeby okna wstawiać dopiero jak mury się "ostoją" czyli w następnym sezonie.

Słusznie, i jeszcze nie trzeba ich pilnować. Czy w tym roku chcecie też kryć dach, czy będziecie deskować i przykrywać na razie papą? Ja się zastanawiam nad takim wariantem. Muszę to przekalkulować.

Pozostało nam jeszcze tylko spotkanie a architektem, dyskusja na temat naszych wątpliwości i ... kupno projektu.

Właśnie zakupiłem i odebrałem projekt. Jakiś taki duży się zrobił. :wink: Siedzę, oglądam, nic nie rozumiem.

Niech się dzieje wola nieba ...

...

Trzeciego projektu już nie będzie. :oops:

...

gosia_k, Barbaśka, mario_pa - to już chyba jest Ich Troje. :)

Witam po dłuższym milczeniu (kłopoty zdrowotne :( )

Cieszę się, że mamy już grono "pewniaków" - co trzy głowy, to nie jedna :)

My tak, jak mario-pa mamy pewne obawy co do wielkości domku, i wynikającej z tego ceny, ale cóż taki nam sie spodobał i trzeba teraz to pociągnąć.

Jeżeli chodzi o nasze dalsze plany, to też zamierzamy zacząć w wakacje i w tym roku postawić stan surowy otwarty, ale prawdopodobnie przykryty dachówką (teść właśnie chodzi po lesie i szuka drewna na więźbę - najlepsze podobno z zimowej ścinki).

W następnym roku chcemy doprowadzić dom do stanu do zamieszkania - bez wykończonego poddasza, a na parterze to co konieczne, ale bez prowizorki - od razu na cacy.

Jesteśmy też po pierwszym spotkaniu z architektem, który będzie adoptować projekt i przedstawiliśmy mu nasze propozycje zmian - na razie podobno wszystko da się zrobić - zobaczymy, jak przyjdzie do konkretów.

Ja z kolei oszalałam na punkcie przeszukiwania materiałów o wnętrzach - moja bolączka, to przede wszystkim kuchnia i salon (co do reszty to raczej jestem spokojna). Głowa juz mnie boli od kombinowania jaki kominek i gdzie dokładnie, jak rozwiązać sprawę połączenia kuchni z salonem (otwarta, częściowo zamknąć, barek, drzwi, otwór na drzwi bez skrzydeł) - już nie mogę, a mąż się śmieje :evil:

A tak poza tym, to przede wszystkim musimy rozwiązać sprawę ogrzewania - czekamy na pismo z gazowni, jeżeli będą jakieś perspektywy (w sąsiedztwie gaz jest), to decydujemy się czasowo na gaz płynny - drogi ale bez zmian w instalacji mozna później podłączyć ziemny, jeżeli się "nie da" to przemyślimy inne warianty (węgiel, drzewo, olej odpada, a prąd przy takim domu nas zeżre). Jeśli chodzi o wodę, to pozostaje wiercenie studni (na naszym terenie raczej bez problemu - woda ok. 1,5 m), a prąd mamy.

To na razie tyle wiadomości z naszego fronu - czekamy na Wasze relacje :D

Pozdrawiam,

Małgorzata

• 2 weeks później...

w tym roku postawić stan surowy otwarty, ale prawdopodobnie przykryty dachówką (teść właśnie chodzi po lesie i szuka drewna na więźbę - najlepsze podobno z zimowej ścinki).

W następnym roku chcemy doprowadzić dom do stanu do zamieszkania - bez wykończonego poddasza, a na parterze to co konieczne, ale bez prowizorki - od razu na cacy.

Ja myślę o tym, żeby w tym roku zrobić dach bez dachówki (pełne odeskowanie + papa). Myślę, że lepiej jak będzie całość osiadać bez dachówki. Dojdą koszty desek, ale x0 000 PLN nie będzie darmo leżeć na dachu :wink:

Myślę że finansowo będzie łatwiej znieść.

Na razie musimy zdecydować jaki fundament i w jakiej technologii budować ściany. Jutro będziemy rozmawiać o adaptacji.

Jedyna istotna zmiana na razie - to przesunięcie ściany od tarasu o ok. 1m.

• 4 weeks później...
Jak myslicie - czy te 270 tys zl jest realne ? Ile można zyskać na zamianie lukarn na połaciowe, a ile na zamianie pokrycia dachowego na blachodachówkę ?

>270 tys. zł

Raczej nie ma szans, przynajmniej wg mnie. Aczkolwiek trzeba szukać oszczedności na każdym etapie.

Np. wycena okiena drewnianych (Włoszczowa) jest rzędu 32 tys. PLN z VAT z montażem, przy zmniejszeniu wielkości okien balkonowych i maksymalizacji użycia standardów. Drzwi wewn. i zewn. to min. kolejne ok. 20 tys. PLN.

Czekam na wycenę plastików Oknoplast (drewnopodobne), zobaczymy jaka będzie różnica.

>blachodachówkę

Zależy: ceny dachówki cemenetowej Braas (chyba romańska) to ok. 20 zł/m2, w porównaniu do blachodachówki cena za materiał będzie pewnie podobna, natomiast robocizna trochę droższa. Ceramiczna Roben jest znacznie droższa.

Ale czekam na wyceną materiałów do stanu surowego otwartego, w tym Braas.

A tak w ogóle to zaczęliśmy doprowadzać media na własną rękę - koszty na razie do podziału na czterech. Kolejne osoby kupują działki w pobliżu nas (cena 100-120 zł za metr). Pewnie są przekonani, że działki są prawie uzbrojone. Stety dla nas wod-kan jest nasz, więc będą musieli się dołożyć (oj niemało niemało).

Woda już jest na działce, kolejne koszty też:

- doprowadzenie wody i kanalizacji na działkę w miejce kotłowni - 1500 zł

- projekt techniczny przyłącza wod-kan - 2x800 zł (q.a za co tyle, za parę kresek, szkoda gadać)

- nadzór techniczny nad budową gazociągu - 500 zł na głowę

Chciałem te koszty ponieść później, ale nie dało rady niestety, sąsiedzi kończą domy. Jedyna korzyść to taka, że wraz z fundamentami skończą się większość wykopów.

Odebrałem kilka wycen na okna: dwie dla okien PCV, dwie dla drewnianych. Niestety nie da się ich tak od razu porównać, trzeba wykonać trochę rachunków.

Na razie pokazuję wyceną dla Oknoplast - wycena wg zestawienia z projektu, z jedną uwagą: zamiast okna o symbolu S06 użyto okna S07.

a) 36 490 PLN - zaliczka 40%

cena bazowa - 44 087

po upuście 30% - 30 860

montaż - +3 250

RAZEM 34 110

+VAT 7% 36 490

b) 34 800 PLN - wpłata 100%

cena bazowa - 44 087

po upuście > 30% - 29 300

montaż - +3 250

RAZEM 32 550

+VAT 7% 34 800

Powyższe ceny uwzględniają:

- wymiary niestandardowe,

- pełny kolor - okleina drewnopodobna z obu stron okna,

- szprosy wewnątrzszybowe złote 8 mm,

- wszystkie szyby P4,

- okucia antywłamaniowe WK2,

- klamki z kluczem,

- rózne formy platności,

- montaż powyższego.

Uwagi:

- jest to wycena orientacyjna wg nomenklatury motoryzacyjnej "full wypas" czyli w praktyce może być tylko taniej.

- przy zastosowaniu okien standardowych cena będzie niższa - może ok. 10%,

- przy szprosach każde pole to 16 PLN brutto (cena bez upustu 30%), lub 20 PLN dla drewnianych szprosów,

- naliczyłem w sumie ponad 200 pól x 16 PLN = 3200 PLN, niezła sumka,

- różnica w cenie dla zbliżonych okien standard z okleiną drewnopodobną tylko na zewnątrz wynosi odpowiednio (65, 95, 170, 120, ?, 100, ?, ?) - licząc średnio 100 PLN za okno też się uzbiera ok. 2000 PLN (przy puście będzie mniej),

- szyby P4 (podwójna folia antywłamaniowa) w porównaniu do P2 (pojedyncza folia) są droższe o ok. 100 PLn na 1 m2 szyby, szyb w projekcie jest ok. 40-45 m2,

Przy okazji innej wyceny (okna drewniane Włoszczowa) widziałem informację że dopłata:

- do okuć bezpiecznych to 81 PLN brutto przy 7% VAT.

- do okuć antywłamaniowych WK1 od standardu to 107 PLN brutto (7% VAT).

- do okuć antywłamaniowych WK2 od standardu to 188 PLN brutto (7% VAT).

W sumie skrzydeł jest chyba ze 30. Pytanie czy inwestujemy w okna czy porządny system alarmowy ze strefami bezpieczeństwa.

• 2 weeks później...

Witam ,choc na poczatku bardzo chciałem M09a to chyba również wybuduje M08

I chyba też już podjąłem decyzję chodz swój projekt muszę trochę adaptowac,gdyż nie potrzebne mi są pokoje na dole,a wolałbym pokój raczej goscinny.

Na zrazie próbuję dostosowac projekt i skonsultowac sie z architektem.

Taras też chce zrobic z bruku wiec jeszcze inne ustalenia

Po zmianie mój parter wygląda tak(wczesniej umiesciłem podobną odpowiedz :oops: )

http://autokacik.pl/files/276821817-Obecniepoprawiony.JPG

Co do łazienki na parterze to wydaje mi sie dobrze pomyslana i chciałbym aby taka pozostała.

Pomieszczenie które powstało za nowym pokojem bedzie słuzyło jako pomieszczenie na rower i kosiarkę oraz na wiszący zbiornik cwu z kolektora słonecznego :wink:

Co do tej mojej zmiany góra prawie wcale nie ulegnie zmniejszeniu

http://autokacik.pl/files/276821817-dom_339_4modernizacja.JPG

Zastanawiam sie jeszcze nad przeunieciem scianki w głąb za kominek przez co podłoga w pokoju 21 była by cieplejsza :roll: ale myslę ze wczesniej już to ktos obliczył i niepowinno byc problemu z wychładzaniem tego pomieszczenia

Co do łazienki na parterze to wydaje mi sie dobrze pomyslana i chciałbym aby taka pozostała.

Pomieszczenie które powstało za nowym pokojem bedzie słuzyło jako pomieszczenie na rower i kosiarkę oraz na wiszący zbiornik cwu z kolektora słonecznego :wink:

Ogólnie cały pomysł zmniejszenia domu mi się podoba, ciekawy. Ma swoje zalety. Uprości się trochę bryła dachu od strony ogrody.

Jesli chodzi o strop nad tarasem/ podłogę na piętrze zawsze można to porządniej ocieplić. Jeśłi będziesz w pobliżu W-wy to mogę dać projekt do przejrzenia. Jak odbiorę od adaptacji.

Ja w projekcie wprowadzam bardzo niewiele zmian.

Jesli chodzi o strop nad tarasem/ podłogę na piętrze zawsze można to porządniej ocieplić. .

Mnie sie wydaje ze ten dom w tym akurat miejscu jest dobrze ocieplony,przecież projektant napewno wziął to pod uwagę projektując taki a nie inny taras :roll:

Taras chciałbym powiekszyc i wypuscic go do ogrodu za domem w formie dwóch-trzech scieżek,ale to w przyszłosci :p marzę i takie mam plany ale myslę ze tak każdy z Nas robi planując budowę własnego domu :wink:

Witam ponownie przyszłych mieszkańców M08 :)

Muszę się pochwalić, że projekcik już po adaptacji i od tygodnia mamy pozwolenie na budowę :D

Teraz jesteśmy na etapie załatwiania formalności bankowych, a w niedzielę mamy spotkanie z wykonawcą - nie szukaliśmy daleko - budować będzie nam człowiek, który prowadzi firme budowlaną i właśnie buduje swoją chatke na działce obok naszej. Myślę, że nie powinien odstawić fuszerki, bo jako bliscy sąsiedzi będziemy go wiecznie nękać :wink:

Jeśli chodzi o inne sprawy - zastanawiamy się nad kominkiem z płaszczem wodnym jako uzupełnienie ogrzewania gazowego. Początkowo myśleliśmy o kominku z DGP, ale po lekturze Forum skłaniamy się właśnie ku rozwiązaniu z płaszczem, tym bardziej, że - jak wspominałam - będą mieszkać z nami rodzice, tak więc ojciec będzie pełnił funkcje "kominkowego" :p

Jak dobrze pójdzie ruszamy w wakcje i w tym roku stan surowy otwarty + dach bez dachówki - deskowanie i papa.

Obecnie mam mieszane uczucia - radości i przerażenia - to przecież będzie inwestycja naszego życia :o

Pozdrawiam i czekam na Wasze sprawozdania,

Małgorzata

:lol: No to gratulowac-brawo

Co do ogrzewania to równiez mam podobny pomysł i myslę ze dojdzie on do skutku chodz w przeciwienstwie do Ciebie nie bedziemy mieli "kominkowego"

Myslę ze czas w pracy nie spowoduje wychłodzenia domu,przy ogrzewaniu podłogowym...najwyżej ruszy automatyka gazu :wink:

Pozdrawiam i czekam na efekty...pracy na budowie

Witam ponownie przyszłych mieszkańców M08 :)

Muszę się pochwalić, że projekcik już po adaptacji i od tygodnia mamy pozwolenie na budowę :D

Małgorzata

My złozylismy papiery i czekamy na PnB. Trochę za długo trwała adaptacja biorąc pod uwagę, że praktycznie nie było zmian.

A mieliśmy zacząć na przełomie maja/czerwca.

Pozdrawiam wszystkich na tym forum.Sprzedałem dom z lat 90 i postanowiłem się budować.Kupiłem działkę 2300m2 niedaleko Jabłonnej.Przwertowałem kilkanąście katalogów z projektami domów;i WYBRAŁEM z Muratora dom o nazwie NA KAŻDĄ POGODĘ/M08/;

A teraz do sedna ,proszę wszystkich o podzielenie sie swoimi spostrzeżeniami co do projektu,co byscie zmienili ,itp;Proszę o wymianę wszystkich ,którzy taki projekt domu REALIZUJĄ I SĄ W TRAKCIE BUDOWY,z chęcią wysłucham rad.