mario_pa 21.02.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dla mnie odpowiednia jest wersja " lustrzane odbicie ", bo wtedy od północy jest garaż i pomieszczenie gospodarcze Tak jak i dla nas. Wjazd mamy od wschodu. Działka narożna prawie w kwadracie - tylko 850 m2 niestety. Ale trawy też nie zamierzam siać zbyt dużo i kosić zbyt często Pozostało nam jeszcze tylko spotkanie a architektem, dyskusja na temat naszych wątpliwości i ... kupno projektu. Dach raczej w kolorach tradycyjnych (czerwony lub ceglasty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 23.02.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Pozostało nam jeszcze tylko spotkanie a architektem, dyskusja na temat naszych wątpliwości i ... Jutro spotkanie, jakbyście mieli jeszcze jakieś uwagi, to do jutra rano jeszcze jestem w domu. Na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 24.02.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Miałbym chęć zmniejszenia tarasu (14) po przez przesunięcie ściany w hallu (2), ale wtedy powstaje jeszcze większy hall.... Czy taka zmiana oraz przesunięcie ściany w pokoju 7 o 1m na zewnątrz wymaga specjalnej zgody projektantów tego domu ? Nie ma problemu z przeprowadzeniem takich zmian jak: - przesunięcie ściany i zmniejszenie tarasu, konstrukcja stropu pozwala na swobodne przesunięcie ściany, - powiększenie budynku ze strony pokoju 7 (wymaga adaptacji) Jeśli chodzi o lokalizację schodów to: - najprostsze (bezinwazyjne) jest przesunięcie o ok. 100 cm w kierunku wejścia. Wtedy nastąpi likwidacja garderoby, jej część może być WC i/lub dostępna jako szafa od strony pomieszczenia 1 (i to wydaje się OK) - możliwe jest też umieszczenie schodów od strony garażu w miejscu pom.1 , ale wtedy trzeba zmienić strefę wejściową. Trzeba tylko pomyśleć jak, ale jest to zrobienia. Wymaga to także zmiany aranżacji piętra (pomieszczenia 15,17,18 - odpowiednia zmiana funkcji oraz przesunięcie lukarny). Strefa: wejście - hall na dole straci symetryczny charakter, ale nie jest to chyba błąd. - schody w holu możliwe, ale tu już trzeba pogłówkować. POwoduje konieczność znacznych zmian na górze: likiwidacja pomieszczenia 21 i lukarny. Strefa wejściowa + otwartość na hol - definitywnie traci zakladany charakter. Wg mnie dom bez "duszy", traci funkcje tarasu, widocznego z holu, etc. Ja takie rozwiązanie schodów ODRZUCAM PS. Podziękowania dla pani architekt za spotkanie.[/i][/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 17.03.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Jesteśmy umówieni z ekipą na przełom lipca/sierpnia. jak wszystko dobrze pójdzie stan surowy będzie zakończony w październiku. (Oby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 18.03.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Jesteśmy umówieni z ekipą na przełom lipca/sierpnia. jak wszystko dobrze pójdzie stan surowy będzie zakończony w październiku. (Oby) Surowy otwarty czy zamknięty? Ile ma kosztować robocizna, czy wycena jest zgodna z szacunkami Muratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 18.03.2006 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Otwary, poradzono nam żeby okna wstawiać dopiero jak mury się "ostoją" czyli w następnym sezonie. w sierpniu 2007 chcemy się wprowadzać. Robocizna ma kosztować 24.000 z więźbą bez krycia dachu. A jesli chodzi o ilość i cenę materiałów to oszacowanie mamy miec dopiero za tydzień. Chcieliśmy najpierw budować 3-warstwowo ale jak nam majster wyliczył że tak pi razy drzwi będzie to kosztowało ok 160.000 to zdecydowaliśmy się na jedną warstwę betonu km. (24) + styropian (18) tak wstępnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.03.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Otwary, poradzono nam żeby okna wstawiać dopiero jak mury się "ostoją" czyli w następnym sezonie. Słusznie, i jeszcze nie trzeba ich pilnować. Czy w tym roku chcecie też kryć dach, czy będziecie deskować i przykrywać na razie papą? Ja się zastanawiam nad takim wariantem. Muszę to przekalkulować. Pozostało nam jeszcze tylko spotkanie a architektem, dyskusja na temat naszych wątpliwości i ... kupno projektu. Właśnie zakupiłem i odebrałem projekt. Jakiś taki duży się zrobił. Siedzę, oglądam, nic nie rozumiem. Niech się dzieje wola nieba ... ... Trzeciego projektu już nie będzie. ... gosia_k, Barbaśka, mario_pa - to już chyba jest Ich Troje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 23.03.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witam po dłuższym milczeniu (kłopoty zdrowotne ) Cieszę się, że mamy już grono "pewniaków" - co trzy głowy, to nie jedna My tak, jak mario-pa mamy pewne obawy co do wielkości domku, i wynikającej z tego ceny, ale cóż taki nam sie spodobał i trzeba teraz to pociągnąć. Jeżeli chodzi o nasze dalsze plany, to też zamierzamy zacząć w wakacje i w tym roku postawić stan surowy otwarty, ale prawdopodobnie przykryty dachówką (teść właśnie chodzi po lesie i szuka drewna na więźbę - najlepsze podobno z zimowej ścinki). W następnym roku chcemy doprowadzić dom do stanu do zamieszkania - bez wykończonego poddasza, a na parterze to co konieczne, ale bez prowizorki - od razu na cacy. Jesteśmy też po pierwszym spotkaniu z architektem, który będzie adoptować projekt i przedstawiliśmy mu nasze propozycje zmian - na razie podobno wszystko da się zrobić - zobaczymy, jak przyjdzie do konkretów. Ja z kolei oszalałam na punkcie przeszukiwania materiałów o wnętrzach - moja bolączka, to przede wszystkim kuchnia i salon (co do reszty to raczej jestem spokojna). Głowa juz mnie boli od kombinowania jaki kominek i gdzie dokładnie, jak rozwiązać sprawę połączenia kuchni z salonem (otwarta, częściowo zamknąć, barek, drzwi, otwór na drzwi bez skrzydeł) - już nie mogę, a mąż się śmieje A tak poza tym, to przede wszystkim musimy rozwiązać sprawę ogrzewania - czekamy na pismo z gazowni, jeżeli będą jakieś perspektywy (w sąsiedztwie gaz jest), to decydujemy się czasowo na gaz płynny - drogi ale bez zmian w instalacji mozna później podłączyć ziemny, jeżeli się "nie da" to przemyślimy inne warianty (węgiel, drzewo, olej odpada, a prąd przy takim domu nas zeżre). Jeśli chodzi o wodę, to pozostaje wiercenie studni (na naszym terenie raczej bez problemu - woda ok. 1,5 m), a prąd mamy. To na razie tyle wiadomości z naszego fronu - czekamy na Wasze relacje Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 31.03.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 w tym roku postawić stan surowy otwarty, ale prawdopodobnie przykryty dachówką (teść właśnie chodzi po lesie i szuka drewna na więźbę - najlepsze podobno z zimowej ścinki). W następnym roku chcemy doprowadzić dom do stanu do zamieszkania - bez wykończonego poddasza, a na parterze to co konieczne, ale bez prowizorki - od razu na cacy. Ja myślę o tym, żeby w tym roku zrobić dach bez dachówki (pełne odeskowanie + papa). Myślę, że lepiej jak będzie całość osiadać bez dachówki. Dojdą koszty desek, ale x0 000 PLN nie będzie darmo leżeć na dachu Myślę że finansowo będzie łatwiej znieść. Na razie musimy zdecydować jaki fundament i w jakiej technologii budować ściany. Jutro będziemy rozmawiać o adaptacji. Jedyna istotna zmiana na razie - to przesunięcie ściany od tarasu o ok. 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz Pożarycki 24.04.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Jak myslicie - czy te 270 tys zl jest realne ? Ile można zyskać na zamianie lukarn na połaciowe, a ile na zamianie pokrycia dachowego na blachodachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.04.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Jak myslicie - czy te 270 tys zl jest realne ? Ile można zyskać na zamianie lukarn na połaciowe, a ile na zamianie pokrycia dachowego na blachodachówkę ? >270 tys. zł Raczej nie ma szans, przynajmniej wg mnie. Aczkolwiek trzeba szukać oszczedności na każdym etapie. Np. wycena okiena drewnianych (Włoszczowa) jest rzędu 32 tys. PLN z VAT z montażem, przy zmniejszeniu wielkości okien balkonowych i maksymalizacji użycia standardów. Drzwi wewn. i zewn. to min. kolejne ok. 20 tys. PLN. Czekam na wycenę plastików Oknoplast (drewnopodobne), zobaczymy jaka będzie różnica. >blachodachówkę Zależy: ceny dachówki cemenetowej Braas (chyba romańska) to ok. 20 zł/m2, w porównaniu do blachodachówki cena za materiał będzie pewnie podobna, natomiast robocizna trochę droższa. Ceramiczna Roben jest znacznie droższa. Ale czekam na wyceną materiałów do stanu surowego otwartego, w tym Braas. A tak w ogóle to zaczęliśmy doprowadzać media na własną rękę - koszty na razie do podziału na czterech. Kolejne osoby kupują działki w pobliżu nas (cena 100-120 zł za metr). Pewnie są przekonani, że działki są prawie uzbrojone. Stety dla nas wod-kan jest nasz, więc będą musieli się dołożyć (oj niemało niemało). Woda już jest na działce, kolejne koszty też: - doprowadzenie wody i kanalizacji na działkę w miejce kotłowni - 1500 zł - projekt techniczny przyłącza wod-kan - 2x800 zł (q.a za co tyle, za parę kresek, szkoda gadać) - nadzór techniczny nad budową gazociągu - 500 zł na głowę Chciałem te koszty ponieść później, ale nie dało rady niestety, sąsiedzi kończą domy. Jedyna korzyść to taka, że wraz z fundamentami skończą się większość wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.05.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Odebrałem kilka wycen na okna: dwie dla okien PCV, dwie dla drewnianych. Niestety nie da się ich tak od razu porównać, trzeba wykonać trochę rachunków. Na razie pokazuję wyceną dla Oknoplast - wycena wg zestawienia z projektu, z jedną uwagą: zamiast okna o symbolu S06 użyto okna S07.a) 36 490 PLN - zaliczka 40% cena bazowa - 44 087 po upuście 30% - 30 860 montaż - +3 250 RAZEM 34 110 +VAT 7% 36 490 b) 34 800 PLN - wpłata 100%cena bazowa - 44 087po upuście > 30% - 29 300montaż - +3 250 RAZEM 32 550 +VAT 7% 34 800 Powyższe ceny uwzględniają:- wymiary niestandardowe, - pełny kolor - okleina drewnopodobna z obu stron okna,- szprosy wewnątrzszybowe złote 8 mm,- wszystkie szyby P4,- okucia antywłamaniowe WK2,- klamki z kluczem,- rózne formy platności,- montaż powyższego. Uwagi:- jest to wycena orientacyjna wg nomenklatury motoryzacyjnej "full wypas" czyli w praktyce może być tylko taniej.- przy zastosowaniu okien standardowych cena będzie niższa - może ok. 10%,- przy szprosach każde pole to 16 PLN brutto (cena bez upustu 30%), lub 20 PLN dla drewnianych szprosów,- naliczyłem w sumie ponad 200 pól x 16 PLN = 3200 PLN, niezła sumka,- różnica w cenie dla zbliżonych okien standard z okleiną drewnopodobną tylko na zewnątrz wynosi odpowiednio (65, 95, 170, 120, ?, 100, ?, ?) - licząc średnio 100 PLN za okno też się uzbiera ok. 2000 PLN (przy puście będzie mniej),- szyby P4 (podwójna folia antywłamaniowa) w porównaniu do P2 (pojedyncza folia) są droższe o ok. 100 PLn na 1 m2 szyby, szyb w projekcie jest ok. 40-45 m2, Przy okazji innej wyceny (okna drewniane Włoszczowa) widziałem informację że dopłata:- do okuć bezpiecznych to 81 PLN brutto przy 7% VAT. - do okuć antywłamaniowych WK1 od standardu to 107 PLN brutto (7% VAT). - do okuć antywłamaniowych WK2 od standardu to 188 PLN brutto (7% VAT). W sumie skrzydeł jest chyba ze 30. Pytanie czy inwestujemy w okna czy porządny system alarmowy ze strefami bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.05.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam ,choc na poczatku bardzo chciałem M09a to chyba również wybuduje M08 I chyba też już podjąłem decyzję chodz swój projekt muszę trochę adaptowac,gdyż nie potrzebne mi są pokoje na dole,a wolałbym pokój raczej goscinny. Na zrazie próbuję dostosowac projekt i skonsultowac sie z architektem. Taras też chce zrobic z bruku wiec jeszcze inne ustalenia Po zmianie mój parter wygląda tak(wczesniej umiesciłem podobną odpowiedz ) http://autokacik.pl/files/276821817-Obecniepoprawiony.JPG Co do łazienki na parterze to wydaje mi sie dobrze pomyslana i chciałbym aby taka pozostała. Pomieszczenie które powstało za nowym pokojem bedzie słuzyło jako pomieszczenie na rower i kosiarkę oraz na wiszący zbiornik cwu z kolektora słonecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.05.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Co do tej mojej zmiany góra prawie wcale nie ulegnie zmniejszeniu http://autokacik.pl/files/276821817-dom_339_4modernizacja.JPG Zastanawiam sie jeszcze nad przeunieciem scianki w głąb za kominek przez co podłoga w pokoju 21 była by cieplejsza ale myslę ze wczesniej już to ktos obliczył i niepowinno byc problemu z wychładzaniem tego pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.05.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Co do łazienki na parterze to wydaje mi sie dobrze pomyslana i chciałbym aby taka pozostała. Pomieszczenie które powstało za nowym pokojem bedzie słuzyło jako pomieszczenie na rower i kosiarkę oraz na wiszący zbiornik cwu z kolektora słonecznego Ogólnie cały pomysł zmniejszenia domu mi się podoba, ciekawy. Ma swoje zalety. Uprości się trochę bryła dachu od strony ogrody. Jesli chodzi o strop nad tarasem/ podłogę na piętrze zawsze można to porządniej ocieplić. Jeśłi będziesz w pobliżu W-wy to mogę dać projekt do przejrzenia. Jak odbiorę od adaptacji. Ja w projekcie wprowadzam bardzo niewiele zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.05.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Jesli chodzi o strop nad tarasem/ podłogę na piętrze zawsze można to porządniej ocieplić. . Mnie sie wydaje ze ten dom w tym akurat miejscu jest dobrze ocieplony,przecież projektant napewno wziął to pod uwagę projektując taki a nie inny taras Taras chciałbym powiekszyc i wypuscic go do ogrodu za domem w formie dwóch-trzech scieżek,ale to w przyszłosci marzę i takie mam plany ale myslę ze tak każdy z Nas robi planując budowę własnego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 18.05.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam ponownie przyszłych mieszkańców M08 Muszę się pochwalić, że projekcik już po adaptacji i od tygodnia mamy pozwolenie na budowę Teraz jesteśmy na etapie załatwiania formalności bankowych, a w niedzielę mamy spotkanie z wykonawcą - nie szukaliśmy daleko - budować będzie nam człowiek, który prowadzi firme budowlaną i właśnie buduje swoją chatke na działce obok naszej. Myślę, że nie powinien odstawić fuszerki, bo jako bliscy sąsiedzi będziemy go wiecznie nękać Jeśli chodzi o inne sprawy - zastanawiamy się nad kominkiem z płaszczem wodnym jako uzupełnienie ogrzewania gazowego. Początkowo myśleliśmy o kominku z DGP, ale po lekturze Forum skłaniamy się właśnie ku rozwiązaniu z płaszczem, tym bardziej, że - jak wspominałam - będą mieszkać z nami rodzice, tak więc ojciec będzie pełnił funkcje "kominkowego" Jak dobrze pójdzie ruszamy w wakcje i w tym roku stan surowy otwarty + dach bez dachówki - deskowanie i papa. Obecnie mam mieszane uczucia - radości i przerażenia - to przecież będzie inwestycja naszego życia Pozdrawiam i czekam na Wasze sprawozdania, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.05.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 No to gratulowac-brawo Co do ogrzewania to równiez mam podobny pomysł i myslę ze dojdzie on do skutku chodz w przeciwienstwie do Ciebie nie bedziemy mieli "kominkowego" Myslę ze czas w pracy nie spowoduje wychłodzenia domu,przy ogrzewaniu podłogowym...najwyżej ruszy automatyka gazu Pozdrawiam i czekam na efekty...pracy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 18.05.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam ponownie przyszłych mieszkańców M08 Muszę się pochwalić, że projekcik już po adaptacji i od tygodnia mamy pozwolenie na budowę Małgorzata My złozylismy papiery i czekamy na PnB. Trochę za długo trwała adaptacja biorąc pod uwagę, że praktycznie nie było zmian. A mieliśmy zacząć na przełomie maja/czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieslawpyza 20.05.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Pozdrawiam wszystkich na tym forum.Sprzedałem dom z lat 90 i postanowiłem się budować.Kupiłem działkę 2300m2 niedaleko Jabłonnej.Przwertowałem kilkanąście katalogów z projektami domów;i WYBRAŁEM z Muratora dom o nazwie NA KAŻDĄ POGODĘ/M08/;A teraz do sedna ,proszę wszystkich o podzielenie sie swoimi spostrzeżeniami co do projektu,co byscie zmienili ,itp;Proszę o wymianę wszystkich ,którzy taki projekt domu REALIZUJĄ I SĄ W TRAKCIE BUDOWY,z chęcią wysłucham rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts