mario_pa 22.05.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Pozdrawiam wszystkich na tym forum.Sprzedałem dom z lat 90 i postanowiłem się budować.Kupiłem działkę 2300m2 niedaleko Jabłonnej.Przwertowałem kilkanąście katalogów z projektami domów;i WYBRAŁEM z Muratora dom o nazwie NA KAŻDĄ POGODĘ/M08/; A teraz do sedna ,proszę wszystkich o podzielenie sie swoimi spostrzeżeniami co do projektu,co byscie zmienili ,itp;Proszę o wymianę wszystkich ,którzy taki projekt domu REALIZUJĄ I SĄ W TRAKCIE BUDOWY,z chęcią wysłucham rad. Szczegóły w stopce, po nitce do kłębka a trafisz do wątku o M08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 01.06.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 My złozylismy papiery i czekamy na PnB. Trochę za długo trwała adaptacja biorąc pod uwagę, że praktycznie nie było zmian. A mieliśmy zacząć na przełomie maja/czerwca. Minęło 2 tygodnie. Dzisiaj jest czwartek 01.06.2006. Odebraliśmy pozwolenie na budowę. Poloneza czas zacząć. Jutro składam pozostałe papiery w urzędzie. W sobotę jesteśmy umówieni z geodetą na wytyczenie fundamentów i pierwsze wykopki. Czyli prawie się udało na przełomie maja/czerwca. W dzienniku pojawiła się wstępna wycena dla stanu 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 03.06.2006 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 W dzienniku pojawiła się wstępna wycena dla stanu 0. Jeśli ktoś zakupił projekt M08 to chciałem zwrócić uwagę na błąd w wykazie materiałów budowlanych. Tak mi się przynajmniej wydaje. 1) W przedmiarze robót dla stanu surowego (strona 2 z 7), pozycje 23.d.5 i 24.d.5 zamiast - podano m3 zamiast m2. Sprawdziłem z projektem, tak na oko pow. ścian zewn. i kostrukcyjnych to ok. 210 m2 2) Powoduje to błedne liczby (4 razy za duże) w zestawieniu materiałów dla ścian dla cegły porotherm 25x37,5x23,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 20.06.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam serdecznie. Uprzejmie donoszę, że dołączyliśmy do grona zdecydowanych zamieszkać w domku "na każdą pogodę". Ten projekt jest dla nas optymalny, zmiany też prawdopodobnie nie będą wielkie - z pewnością zmiana kolorystyki (na projekcie wygląda fajnie, ale ten zielony dach zleje nam się z zieloną okolicą) i rezygnacja z tak dużej ilości wejść na taras. W części dla domowników (dwa pokoje i łazienka) zastanawiamy się nad zastąpieniem tego okna luksferami - tak, by zapewnić im maksymalną intymność. Jedyne wątpliwości dotyczą ew. strat ciepła. Mam nadzieję, że wkrótce rozwiejemy i te. Oczywiście, zamierzamy skorzystać też z rad pojawiających się na forum i przedyskutować je z architektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 24.06.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 W części dla domowników (dwa pokoje i łazienka) zastanawiamy się nad zastąpieniem tego okna luksferami - tak, by zapewnić im maksymalną intymność. A nie lepiej matowe okno lub okno z okleiną jak "lustro weneckie. Wtedy też nikt nie zajrzy. A tak w ogóle to dzisiaj skończyłem wylewać fundament. Teraz należy trochę uporządkować działkę i wywieźć trochę gliny. W moim dzienniku pojawiła się nowa wersja zestawienia cenowego dla M08L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 08.07.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Witam! Już trzeci raz usiłuję się tu wpisać, ale złośliwość rzeczy martwych mi to uniemożliwia Czekamy na zamówiony projekt (wysiadła kopiarka ) i w tym czasie zastanawiamy się nad kominkiem. Czy ktos orientował się już, czy istnieją kominki z wkładem: kominek od salonu, grill od tarasu??? Jeżeli tak, to jakie? I czy to tałatajstwo da się połączyć z płaszczem wodnym???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 16.07.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Cofam to pytanie!!!! Mamy wreszcie projekt i wszystko stało się jasne. To drugi zwykły kominek. Rezygnujemy z niego, bo nie chcemy zimą strat ciepła. Pozdrawiam budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 16.07.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Stan zerowy praktycznie zakończony. Podkłady przygotowane pod wylewkę. Pozostało jeszcze ocieplenie fundamentów, ale to później.Szczegóły w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 17.07.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam,Dołączam do grona budujących M08.Mam już wszystkie dokumenty i jak dobrze pójdzie jutro składam wniosek o pozwolenie na budowę. Pozdrawiam Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.07.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam, Dołączam do grona budujących M08. Mam już wszystkie dokumenty i jak dobrze pójdzie jutro składam wniosek o pozwolenie na budowę. Pozdrawiam Meb To może by tak założyć klub M08, skoro jest tylu budujących lub starających się o PnB. Klub budujących M08 . Witamy się w klubie budujących. Pamiętamy o innych i zapraszamy do wpisywania (gosia_k, Barbaśka, Karpatka). Na razie jest Meb i mario_pa (czyli ja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 28.07.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Pomocy!!!! Zadaję to pytanie po raz kolejny. Ludziska kochane, w obowiązkowym zakresie adaptacji naszego projektu jest zapis o konieczności KAŻDORAZOWEGO przeliczenia konstrukcji calego domu. Co to znaczy i jak z tego wybrneliście przy adaptacji???? Żeby sprawa była jasna: utknęliśmy z tym u statyka, który musi przeprojektować FUNDAMENTY do warunków Śląska, ale nie specjalnie pali się do przeliczania całej konstrukcji cudzego dzieła. Teoretycznie rzecz ujmując: pod tym projektem podpisał się już konstruktor i za to tez zostala uiszczona opłata za projekt. Rozumiem przeliczenie fundamentów, ale całej konstrukcji (to dosyć kosztowna zabawa)??? Może jestem zbyt papieska, a może statyk przewrażliwiony, jak jednak w Waszym przypadku potraktowano przy adaptacji ten wymóg??? Od kilku dni czekam na odpowiedź pani Małgorzaty, ale chyba jest na urlopie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.07.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Od kilku dni czekam na odpowiedź pani Małgorzaty, ale chyba jest na urlopie.... Jest na urlopie, chyba do poniedziałku. Zadzwoń do wydawnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 30.07.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 mario_pa, dzięki serdeczne! Jutro spróbuję ją namierzyć telefonicznie. Jeśli się nie uda skorzystam z Twojej podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 30.07.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 witaj karpatko, my wprawdzie jeszcze nie dołączamy do klubu budujących M08 bo jescze ostatecznie nie zdecydowaliśmy, ale jeśli zdecydyjemy, to będziemy budować niedaleko od was - też na Śląsku, w Imielinie (za Mysłowicami). Z tego względu jestem ciekawa kiedy macie zamiar wbić pierwszą łopatę?? (pewnie dokładnie nie wiecie ze względu na komplikacje z tym przeliczaniem, ale może macie jakieś konkretne plany?). My jesteśmy jeszcza w lesie więc trudno powiedzieć. Ciekawa jestem też jakie macie wymiary działki. Bo my mamy 34 x 27 i nie wiem czy ten dom nie jest zbyt potężny na taką działkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 30.07.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witaj Mamamatinka! Nasza działka to kwadrat ok. 33 x 33 (w sumie 990 mkw). Rzeczywiście, dom jest nieco rozłożysty, ale to też jego urok. Na działce moich rodziców usiłowaliśmy sobie w przybliżeniu wyobrazić ustawienie domu i wolną przestrzeń i wyszło ok. Całkiem spory kawałek dzialki do zagospodarowania! Dodam, że z powodu polożenia domu względem stron świata będzie on maksymalnie przysunięty do sasiadów, z przodu zaś zostawiamy jedynie niewielki podjazd - zależy nam głównie na tyłach domu. A łopata???? Ech, marzenia! Kiedy wiosną kupiliśmy działkę, w naiwności swojej myślałam, że do zimy będą mury . Chwilowo marzę o fundamentach, choć mój małżonek i tak patrzy na mnie z pobłażaniem. Faktem jednak jest, że wystartujemy tak szybko, jak tylko się da (i wówczas, gdy będzie miało to sens - zważywszy na ubiegloroczną zimę - różnie to może wyglądać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 27.08.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 pozdrawiam wszystkich klubowiczów M08. Karpatko, ciekawa jestem jakie są dokładne wymiary waszej działki, bo 33 na 33 to prawie 1100 a piszesz że 990. Sorki, za dokłądność, ale wciążrozpatrujemy, czy Mo8 nie jest zbyt duży i rozłożysty jak na tę działkę??? Może doradzcie?? Działka ma 34 na szerokość i 27 na głębokość. Jeśli z przodu domu przed garażem zostawimy 5 m to z tyłu zostanie 7 na tylny ogródek (od południa). Czy to nie za mało?? I czy te 5 metrów z przodu przed garażem to nie za mało?? Warunkowa umowa sprzedaży działeczki już podpisana więc intensywnie myślimy o projekcie, szuakmy i szukamy i wciąż wracam do tego zadaszonego tarasu. Mam jakieś takie wrażenie, że ten dom ma charakter w przeciwieństwie do innych projektów, w których zawsze coś mi nie podchodzi. Doradźcie proszę w kwestii wielkości tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 28.08.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 pozdrawiam wszystkich klubowiczów M08. Sorki, za dokłądność, ale wciążrozpatrujemy, czy Mo8 nie jest zbyt duży i rozłożysty jak na tę działkę??? Może doradzcie?? Działka ma 34 na szerokość i 27 na głębokość. Jeśli z przodu domu przed garażem zostawimy 5 m to z tyłu zostanie 7 na tylny ogródek (od południa). Czy to nie za mało?? I czy te 5 metrów z przodu przed garażem to nie za mało?? Nasz już stoi na działce 850m2, szerokość od frontu ok. 28m, głębokość 30m. Przed garażem 6m od granicy działki. Wasze >900m2, szer. 34m wg mnie lepiej pasuje to projektu. Zostaje kilkanaście metrów wolnej działki. Ale ważne jest też ustawienie sąsiednich domów, np. jaki rzucują cień o określonej porze dnia, czy taras jest widoczny z drogi czy zasłonięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 28.08.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 dzieki Mario, można na ciebie liczyć w moich rozterkach. Dotyczą one głównie głębokości, bo o szerkość działki to się nie martwię, bo mamy 34. No ale tak gdzie ty masz 30 to ja mam 27 i właśnie się zasstanawiam, czy na tym wymiarze nie będzie to zbyt ciasno??? Jeśli ty of garażu do granicy działki masz 6 plus długośc domu 15, to z tyłu zostaje ci jeszcze 9 metrów, to fajny ogród, a u nas byłoby to tylko ok 6 metrów albo i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 28.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 dzieki Mario, można na ciebie liczyć w moich rozterkach. Dotyczą one głównie głębokości, bo o szerkość działki to się nie martwię, bo mamy 34. No ale tak gdzie ty masz 30 to ja mam 27 i właśnie się zasstanawiam, czy na tym wymiarze nie będzie to zbyt ciasno??? Jeśli ty of garażu do granicy działki masz 6 plus długośc domu 15, to z tyłu zostaje ci jeszcze 9 metrów, to fajny ogród, a u nas byłoby to tylko ok 6 metrów albo i mniej. Można też skrócić budynek - tę część za garażem i zrobić tam jeden pokój - taki mały apartament (pomysł Citymatic powyżej). Jest to też dobry sposób na zmniejszenie powierzchni całkowitej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.09.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Zalaliśmy strop i schody wewnętrzne Uff, przynajmniej dwa tygodnie odpoczynku od budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts