Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Postawienie garażu=pozwolenie na budowę ?

Paweł

Recommended Posts

Cytuję Prawo Budowlane:~~Art.29(1) Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

3) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych,[...] 5) tymczasowych obiektów budowlanych stanowiących wyłącznie eksponaty wystawowe, bez pełnienia jakichkolwiek funkcji użytkowych, usytuowanych na terenach przeznaczonych na ten cel, 5a) tymczasowych obiektów budowlanych, nie połączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż w okresie 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu; zwolnienie to nie dotyczy obiektów szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi oraz mogących pogorszyć stan środowiska,

Tak więc garaż należy zgłosić i liczyć, że urząd o nim zapomni, albo uzyskać pozwolenie na budowę.

Tak przy okazji - to ja mam szopkę z płyt betonowych ze słupkami zabetonowanymi w gruncie. Kontrolę miałem od razu na początku. Kierownik pogadał z inspektorem, bo trochę się znali i nie było widać by to mu przeszkadzało nawet, gdyby się nie znali. Zwrócił uwagę, że to niezgodne i czasem takie cuda stoją po kilka lat. Moja na razie 2.