Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za montaż grzejnika w modernizowanej instalacji

sonlar

Recommended Posts

Polecany hyraulik 'zaśpiewał' mi 200 zł za montaż jednego punktu

z wkuciem instalacji miedzianej w ścianę /ściany gazobeton i cegła/

oraz demontażem starych (to akurat w zasadzie mógłbym zrobić we własnym zakresie)

Mam kilkanaście kaloryferów.

Na forum jest niewiele, było kilka wątków ale nazbyt ogólnych i ceny głownie z Polski :)

a mnie interesują ceny warszawskie

Pozdrawiam.

A więc odpowiem sobie sam.

Wykonałem kilka telefonów, do 7-8 hyraulików.

Ceny się kształtują w następujący sposób:

Cena za punkt (doprowadzenie rur do kaloryfera, w tym wykonanie pionów i poziomów, jako element składowy punktu) w Warszawie wynosi 100-120zł.

Jeden hyraulik chciał oddzielnie liczyć za piony, ale był wyjątkiem.

Zasadniczo w tej usłudzie było podłączenie kaloryfera, chodziaż dwaj Panowie mówili, iż nie robią tego w standardzie bo wcześniej musi tynkarz się wykazać....

Jeden pan przyznał się, że pod Warszawą robi za 80zł, ale już w W-wie po 100.

Wkucie w tynki, chodziaż hyraulicy narzekają, że to ciężka robota i bardzo niewdzięczna dla klienta (kurze, pyły) to jednak stawka za punkt waha się w granicach 20-40zł... (bez zalepiania bruzd)

Demontaż starej instalacji - padła jedna sugestywna wypowiedź: 'przyjmu je się, że za demontaż trzeba brać połowę ceny montażu'... czyli 50-60zł od jednego punktu (w domyśle kaloryfera i rur dochodzących)

Typowe stawki to 600-700 za dom, zaś jeden Pan mógł to zrobić za 200zł.

Sumując (demontaż, montaż i skucie) wychodzi 170-200zł/za punkt, jako typowa cena warszawska.

Oczywiście miałem kilka ofert za 150zł, ale trzeba czekać 3 tygodnie lub miesiąc.

I tu w miarę sprawa jest prosta.

Schody się zaczynają w przypadku podłączenia do pieca.

Jak liczyć przyłączenie do pieca... ?

Albo usłyszałem stawki 500-700 zł albo miałem to przeliczane na liczbę punktów... w różnych ocenach od 2-5 punktów przyłączeniowych.