sonlar 03.10.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Polecany hyraulik 'zaśpiewał' mi 200 zł za montaż jednego punktu z wkuciem instalacji miedzianej w ścianę /ściany gazobeton i cegła/ oraz demontażem starych (to akurat w zasadzie mógłbym zrobić we własnym zakresie) Mam kilkanaście kaloryferów. Na forum jest niewiele, było kilka wątków ale nazbyt ogólnych i ceny głownie z Polski a mnie interesują ceny warszawskie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonlar 09.10.2005 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 A więc odpowiem sobie sam. Wykonałem kilka telefonów, do 7-8 hyraulików.Ceny się kształtują w następujący sposób: Cena za punkt (doprowadzenie rur do kaloryfera, w tym wykonanie pionów i poziomów, jako element składowy punktu) w Warszawie wynosi 100-120zł. Jeden hyraulik chciał oddzielnie liczyć za piony, ale był wyjątkiem.Zasadniczo w tej usłudzie było podłączenie kaloryfera, chodziaż dwaj Panowie mówili, iż nie robią tego w standardzie bo wcześniej musi tynkarz się wykazać.... Jeden pan przyznał się, że pod Warszawą robi za 80zł, ale już w W-wie po 100. Wkucie w tynki, chodziaż hyraulicy narzekają, że to ciężka robota i bardzo niewdzięczna dla klienta (kurze, pyły) to jednak stawka za punkt waha się w granicach 20-40zł... (bez zalepiania bruzd) Demontaż starej instalacji - padła jedna sugestywna wypowiedź: 'przyjmu je się, że za demontaż trzeba brać połowę ceny montażu'... czyli 50-60zł od jednego punktu (w domyśle kaloryfera i rur dochodzących)Typowe stawki to 600-700 za dom, zaś jeden Pan mógł to zrobić za 200zł. Sumując (demontaż, montaż i skucie) wychodzi 170-200zł/za punkt, jako typowa cena warszawska. Oczywiście miałem kilka ofert za 150zł, ale trzeba czekać 3 tygodnie lub miesiąc. I tu w miarę sprawa jest prosta. Schody się zaczynają w przypadku podłączenia do pieca.Jak liczyć przyłączenie do pieca... ?Albo usłyszałem stawki 500-700 zł albo miałem to przeliczane na liczbę punktów... w różnych ocenach od 2-5 punktów przyłączeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka-Kielce 11.10.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Zamontowanie kotła z automatycznym podajnikiem + zaprogramowanie go, 16 kaloryferów, w łazienkach jest ogrzewanie podłogowe - cena za robocizne 2200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts