Helios 16.06.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 pierwek - Oczywiście za jego wiedzą i zgodą Odległość "na oko" - do 100 m. frykow Co to jest router wi-fi ??? Boję się już dalej pytać, ale czy do tego trzeba przeciągać jakieś kable? On jest po drugiej stronie ulicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.06.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Abstrahując od szczegółów technicznych należy wziąć pod uwagę, że umowa sąsiada może zawierać zakaz współdzielenia internetu poza lokal i konkretne kary za to. Np. w przypadku neostrady i wielu innych tańszych łącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.06.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A.. że umowa sąsiada może zawierać zakaz współdzielenia internetu poza lokal i konkretne kary za to. Np. w przypadku neostrady i wielu innych tańszych łącz. Nieżyciowe zapisy w regulaminie można omijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.06.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Router wifi: http://www.allegro.pl/item653044053_linksys_router_wifi_wrt54gl_v1_1_dsl_kablowka_wawa.html http://compolnet.com/products/images/wrt54gp2_new_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 16.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Czy WY wszyscy myslicie że tepsa to jedyny operator w kraju ? Jest conajmniej 5 tyś mniejszych operatorów którzy mają zasięgi tam gdzie tepsa niema.Poszukajcie sobie :http://gdzienet.pl/http://www.ig.net.pl/http://www.dostawcy-internetu.pl/ Jest jeszcze co najmniej 10 innych stron na których można znaleźć operatora. Co do telefonu to 90% z tych mniejszych operatorów ma w swojej ofercie telefony VoIP które sa znacznie tańsze niż stacjonarne tepsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.06.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Myślę, że tylko TPSA ma miedziany zasięg w mojej okolicy. Z tych 5000 innych operatorów, żaden nie może mi zaoferować czegoś o podobnych parametrach. Oczywiście mam umowy z dwoma z tych 5000 operatorów ale to jest internet "prawie" jak po kablu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TataMuminek 11.11.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Chciałem wznowić wątek ale trochę z innej strony. Jestem właścicielem działki budowlanej położonej przy jeszcze nie asfaltowanej-brukowanej drodze. Za lat kilka może nawet szybciej gmina założy wodociąg, gaz już w trakcie podłączania a następnie wyleje asfalt lub położy kosteczkę. chciałem się dowiedzieć lub skorzystać z rad, doświadczeń, mądrych pomysłów; Czy warto zainteresować się tematem aby przymusić gminę również do założenia na całej długości dla wszystkich mieszkańców ulicy dostępu do światłowodu. Prościej to ujmując aby właścicielem kabla-światłowodu dostarczającego sygnał 'internetowy' i ewentualnie telefoniczny, w drodze przylegającej do domków, była albo gmina albo sami mieszkańcy danej ulicy. Na zasadzie "w kupie siła" dzięki ilości abonentów nie być skazanym na jednego operatora (właściciela linii w drodze) a samemu negocjować najlepsze warunki z operatorami w danej miejscowości (to są okolice W-wy). Wdzięczny będę też za informacje czysto techniczne dotyczące takiego kabelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 15.11.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Nie ma w polskim prawie "właściciela sieci" nie będącego operatorem - chyba że do niczego nie podłączona - ale przecież nie oto chodzi. Sieć można sobie wybudować ale żeby z tego był jakiś efekt to trzeba ją sprzedać operatorowi. Kończy się to oddaniem w zamian za usługi przez czas jakiś. Korzyści z tej transakcji są wprost proporcjonalne do wielkości majątku stron umowy Nic nie zmieni się dopóki dostęp do łącza teletechnicznego nie będzie traktowany w prawie na równi z elektrycznym, wodociągowym, kanalizacyjnym i gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 15.11.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ... Za lat kilka może nawet szybciej gmina założy wodociąg, gaz już w trakcie podłączania a następnie wyleje asfalt lub położy kosteczkę. chciałem się dowiedzieć lub skorzystać z rad, doświadczeń, mądrych pomysłów; Czy warto zainteresować się tematem aby przymusić gminę również do założenia na całej długości dla wszystkich mieszkańców ulicy dostępu do światłowodu. ... Światłowód? Dobrze się czujesz? Nie masz wody, o kanalizie nawet nie piszesz w planach, a chcesz przymuszać gminę do światłowodu - przy domkach? A po co Ci niby ten światłowód? Masz choć jedno urządzenie do którego go podepniesz? Ale wszystko jest możliwe w tym chorym kraju, podobno im bardziej absurdalny i drogi projekt tym większe szanse, że uzyska akceptację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ... Za lat kilka może nawet szybciej gmina założy wodociąg, gaz już w trakcie podłączania a następnie wyleje asfalt lub położy kosteczkę. chciałem się dowiedzieć lub skorzystać z rad, doświadczeń, mądrych pomysłów; Czy warto zainteresować się tematem aby przymusić gminę również do założenia na całej długości dla wszystkich mieszkańców ulicy dostępu do światłowodu. ... Światłowód? Dobrze się czujesz? Nie masz wody, o kanalizie nawet nie piszesz w planach, a chcesz przymuszać gminę do światłowodu - przy domkach? A po co Ci niby ten światłowód? Masz choć jedno urządzenie do którego go podepniesz? Ale wszystko jest możliwe w tym chorym kraju, podobno im bardziej absurdalny i drogi projekt tym większe szanse, że uzyska akceptację. Kolego przecież to Polska! Wszystko możliwe nawet dworzec we Włoszczowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 16.11.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Kolego przecież to Polska! Wszystko możliwe nawet dworzec we Włoszczowej... Dobry przykład. Kurna no .... światłowód... przedstawi wójtowi propozycję budowy wiejskiej sieci szkieletowej o przepustowości 1Gbit/s i to zrobią ale wyjście na świat do jakiegoś xmana 10Mbit/s synchroniczne. A unia jeszcze da na to kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts