Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezczelność ZE -jak z tym walczyć ???

Darek Rz

Recommended Posts

Witam !!!

Całkiem niedawno ( w Lipcu) stałem się szczęśliwym posiadaczem przyłącza elektrycznego . Kilka dni później rozpocząłem budowę .Przez dwa tygodnie betoniarka nie przestawała pracować . Prądu "poszło" na 43 zł i taką dostałem fakturę . Ale to nie koniec .Z tą faktura dostałem dwie kolejne faktury szacunkowe po 150 zł każda z nich . ZE wyliczył sobie że skoro przez dwa tygodnie poszło mi prądu za 43 zl to przez dwa kolejne miesiące zużyje 150 zł i dwa następne znowu 150 zł .Sęk w tym że ja juz zakonczyłem budowe na ten rok i do wiosny nic nie bedę robił . Zyżycie prądu będzie więc znikome . Dlaczego ZE przy wyliczaniu szacunkowego zuzycia posługuje się takimi samymi zasadami jak w przypadku mieszkania czy domu gdzie juz ktoś mieszka ??? Bezczelnością jest naliczanie 300 zł za prąd w miesiacach zimowych kiedy na budowie nic się nie dzieje . Owszem będę miał nadpłatę -ale co z tego .Wepcham ZE w "gębę" 300 zł za prąd którego nie pobrałem .

D.RZ

Zakłady energetyczne to najwięksi monopoliści w tym kraju. Bardzo ciężko walczy się z monopolistami. Problem zakładów energetycznych rozwiąże się sam w momencie, gdy człowiek nauczy się magazynować energię elektryczną. Jeśli ktoś coś takiego wymyśli to NOBLA dostanie jak nic. Wtedy prąd mógłbyś przynieść sobie w przysłowiowym wiadrze i zakład energetyczny miałbyś w d... Na razie pozostaje Ci tylko czekać albo samemu coś takiego wynaleźć.

Odpowiadając Ci jednak na pytanie.

Sprawą prognozowanego zużycia en. elektr. zajmował się kiedyś Pan Weiss z Radia ZET i niestety nic dobrego dla konsumentów nie zdziałał.

Możesz oczywiście walczyć z ZE, ale szansze masz niewielkie, a i chyba nerwów szkoda.

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale kiedy ja stałem się szczęśliwym posiadaczem przyłącza, to była możliwość podawania odczytów licznika, co dwa miesiące. Dzięki temu płaciłem za rzeczywiste zużycie.

Kiedy w zeszłym miesiącu podpisywałem umowę na dostarczanie energii dla gospodarstwa domowego, to się okazało, że tej możliwości już nie ma. Jednak na moją nieśmiałą prośbę :wink: , pani w ZE zgodziła się, aby pozostać przy odczytach, co dwa miesiące.

witam :)

Co prawda monopoliści ale........

Skąd ZE ma wiedzieć, że skończyłeś budowę na ten rok?? Szacowanie zużycia na podstawie odczytu jest jakimś punktem wyjściowym do faktur zaliczkowych.

Na marginesie, w moim tarnowskim ZE istnieje możliwość zgłaszania stanu licznika osobiście a nawet przez internet. Sprawdź na stronie swojego ZE, może też są takie możliwości.

Witam !!!

dzięki za odpowiedzi . W sumie to nie wiedziałem o mozliwości dokonywania samemu odczytów .Sprawdzę dzisiaj w moim ZE jak to wyglada w Lublinie .

pozdrawiam D,RZ

tylko sie nie pomyl przy odczycie bo oni w kazdej chwili moga podeslac kontrolera. a obligho co 2 miechy i tak przyjdzie ktos kto bedzie chcial dokonac "rzeczywistego" odczytu.

I tak postąpili wobec ciebie bardzo grzecznie.

U mnie przysłali od razu fakturę z prognozą na 300 zł.

Nie trzeba walczyć. Wystarczy pójść do pani w oddziale i sympatycznie zagadać uśmiechając się szeroko: Pani wie jak teraz jest ciężko, każdy grosz się liczy, nie ma zużycia a tu taka prognoza.... Jeśli będzie miła wystawi fakturę korygującą i wniesie adnotację, że nie ma zużycia planowo do .... dnia.

Przynajmniej spróbuj

• 2 months później...

Witam

Dziś dostałem nowe rachunki z ZE na kwoty 148 zł każdy . Coś mnie trafiło bo od pażdziernika na budowie nic się nie dzieje .Tak będzie do kwietnia więc nie wytrzymałem i zadzwoniłem .Miła pani zapytała czy uwarzam te rachunki za zbyt wysokie ??? Powiedziałem że tak więc pani powiedziała że nie muszę płacić tych rachunków a ona je anuluje .Następna wizyta przy moim liczniku będzie w marcu jak pani powiedziała i wtedy dopiero zostanie wypisany kolejny rachunek zaliczkowy . Reasumując Lubelski ZE wcale nie jest taki zły na jakiego wygląda więc odszczekuję szczytne wypowiedzi o jego bezczelności :lol: :lol: :lol:

pozdro D.RZ