Darek Rz 04.10.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Witam !!!Całkiem niedawno ( w Lipcu) stałem się szczęśliwym posiadaczem przyłącza elektrycznego . Kilka dni później rozpocząłem budowę .Przez dwa tygodnie betoniarka nie przestawała pracować . Prądu "poszło" na 43 zł i taką dostałem fakturę . Ale to nie koniec .Z tą faktura dostałem dwie kolejne faktury szacunkowe po 150 zł każda z nich . ZE wyliczył sobie że skoro przez dwa tygodnie poszło mi prądu za 43 zl to przez dwa kolejne miesiące zużyje 150 zł i dwa następne znowu 150 zł .Sęk w tym że ja juz zakonczyłem budowe na ten rok i do wiosny nic nie bedę robił . Zyżycie prądu będzie więc znikome . Dlaczego ZE przy wyliczaniu szacunkowego zuzycia posługuje się takimi samymi zasadami jak w przypadku mieszkania czy domu gdzie juz ktoś mieszka ??? Bezczelnością jest naliczanie 300 zł za prąd w miesiacach zimowych kiedy na budowie nic się nie dzieje . Owszem będę miał nadpłatę -ale co z tego .Wepcham ZE w "gębę" 300 zł za prąd którego nie pobrałem . D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 04.10.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Zakłady energetyczne to najwięksi monopoliści w tym kraju. Bardzo ciężko walczy się z monopolistami. Problem zakładów energetycznych rozwiąże się sam w momencie, gdy człowiek nauczy się magazynować energię elektryczną. Jeśli ktoś coś takiego wymyśli to NOBLA dostanie jak nic. Wtedy prąd mógłbyś przynieść sobie w przysłowiowym wiadrze i zakład energetyczny miałbyś w d... Na razie pozostaje Ci tylko czekać albo samemu coś takiego wynaleźć. Odpowiadając Ci jednak na pytanie.Sprawą prognozowanego zużycia en. elektr. zajmował się kiedyś Pan Weiss z Radia ZET i niestety nic dobrego dla konsumentów nie zdziałał. Możesz oczywiście walczyć z ZE, ale szansze masz niewielkie, a i chyba nerwów szkoda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.10.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 możesz próbować walczyć z odczytami licznika w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 04.10.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Nie wiem jak jest u Ciebie, ale kiedy ja stałem się szczęśliwym posiadaczem przyłącza, to była możliwość podawania odczytów licznika, co dwa miesiące. Dzięki temu płaciłem za rzeczywiste zużycie. Kiedy w zeszłym miesiącu podpisywałem umowę na dostarczanie energii dla gospodarstwa domowego, to się okazało, że tej możliwości już nie ma. Jednak na moją nieśmiałą prośbę , pani w ZE zgodziła się, aby pozostać przy odczytach, co dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 04.10.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 witam Co prawda monopoliści ale........ Skąd ZE ma wiedzieć, że skończyłeś budowę na ten rok?? Szacowanie zużycia na podstawie odczytu jest jakimś punktem wyjściowym do faktur zaliczkowych. Na marginesie, w moim tarnowskim ZE istnieje możliwość zgłaszania stanu licznika osobiście a nawet przez internet. Sprawdź na stronie swojego ZE, może też są takie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 04.10.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Dokładnie jak jacekj .1. Dokonujesz sam odczytu. 2. Telefonujesz do ZE3. Otrzymujesz nową fakturę4. Wpłacasz należność na konto ZE5. Odszczekujesz te słowa o "bezczelnosci" i "wpychaniu w gębę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 05.10.2005 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Witam !!! dzięki za odpowiedzi . W sumie to nie wiedziałem o mozliwości dokonywania samemu odczytów .Sprawdzę dzisiaj w moim ZE jak to wyglada w Lublinie . pozdrawiam D,RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 11.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Witam !!! dzięki za odpowiedzi . W sumie to nie wiedziałem o mozliwości dokonywania samemu odczytów .Sprawdzę dzisiaj w moim ZE jak to wyglada w Lublinie . pozdrawiam D,RZ tylko sie nie pomyl przy odczycie bo oni w kazdej chwili moga podeslac kontrolera. a obligho co 2 miechy i tak przyjdzie ktos kto bedzie chcial dokonac "rzeczywistego" odczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 11.10.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Nie płać odetną ci prąd a na wiosnę uregulujesz należność i znów ci podłączą Czy to dobry pomysł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.10.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 I tak postąpili wobec ciebie bardzo grzecznie.U mnie przysłali od razu fakturę z prognozą na 300 zł. Nie trzeba walczyć. Wystarczy pójść do pani w oddziale i sympatycznie zagadać uśmiechając się szeroko: Pani wie jak teraz jest ciężko, każdy grosz się liczy, nie ma zużycia a tu taka prognoza.... Jeśli będzie miła wystawi fakturę korygującą i wniesie adnotację, że nie ma zużycia planowo do .... dnia.Przynajmniej spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 11.10.2005 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Witam !!! Dzięki dzięki .Zobacze co uda mi się załatwić . pozdro D,RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 12.10.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 W Opolu to poszedłem do ZE i powiedziałem, że nie zgadzam się na ich prognozę i zaproponowałem swoją. Bez problemów zmienili mi prognozę, wydrukowali nową książeczkę. Wszystko zależy od podejścia pracowników ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 16.12.2005 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Witam Dziś dostałem nowe rachunki z ZE na kwoty 148 zł każdy . Coś mnie trafiło bo od pażdziernika na budowie nic się nie dzieje .Tak będzie do kwietnia więc nie wytrzymałem i zadzwoniłem .Miła pani zapytała czy uwarzam te rachunki za zbyt wysokie ??? Powiedziałem że tak więc pani powiedziała że nie muszę płacić tych rachunków a ona je anuluje .Następna wizyta przy moim liczniku będzie w marcu jak pani powiedziała i wtedy dopiero zostanie wypisany kolejny rachunek zaliczkowy . Reasumując Lubelski ZE wcale nie jest taki zły na jakiego wygląda więc odszczekuję szczytne wypowiedzi o jego bezczelności pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts