gogi25 04.10.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Chcę kupić dom. Dom jest 40 letni więc nie ma księgi wieczystej. Dom jest cały wyremontowany. Byłam z ekspertem i powiedział, że remont przeprowadzony jest poprawnie i można w tym domu długo długo mieszkać. wszystko jest w nim wymienione. Problem polega na tym, że takie stare nieruchomości nie posiadają ksiąg wieczystych. jak więc mam sprawdzić czy nie jest on zadłużony? Remont domu kosztował około 40000. Skąd mam wiedzieć czy te pieniądze nie zostały wzięte pod hipotekę tego domu? Może ktoś coś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.10.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Zapewniam, że widziałem KW duuuużo starsze niż 40 lat . Niektóre pisane cyrylicą, z czasów dobrze sprzed Wielkiej Socjalistycznej ... Sprawdzałeś w ewidencji gruntów czy nie ma wpisanego nru KW, zbioru dokumentów albo czegoś podobnego? Poza tym nie sądzę, żeby komuś udało się ustanowić hipotekę bez księgi wieczystej - warunkiem powstania hipoteki jest wpis do KW - art. 67 ustawy o KW i hipotece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.10.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 pierwsze slysze o zabudowanej nieruchomosci bez KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.10.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Masz namiary na działkę - numer itp. więc w geodezji powinny być dokładne informacje co do gruntu na którym stoi. Jeśli te dane otrzymasz to do rejestru w sądzie można złożyć pisemną prośbę o info na temat gruntu i nieruchomości. Ale to w gestii sprzedającego powinno być założenie księgi wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.10.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Zapewniam, że widziałem KW duuuużo starsze niż 40 lat . Niektóre pisane cyrylicą, z czasów dobrze sprzed Wielkiej Socjalistycznej ... Sprawdzałeś w ewidencji gruntów czy nie ma wpisanego nru KW, zbioru dokumentów albo czegoś podobnego? Poza tym nie sądzę, żeby komuś udało się ustanowić hipotekę bez księgi wieczystej - warunkiem powstania hipoteki jest wpis do KW - art. 67 ustawy o KW i hipotece. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts