johny27 04.10.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Ostatnio przechodziłem ogromne boje w temacie wyboru metody ogrzewania mojego domku. Zdecydowałem się na.........: Elektryczne ogrzewanie akumulacyjne piecami AEG - będę grzał tylko w taryfie nocnej, która jest po 0,2zł/kWh a więc to medium wychodzi najtaniej. Dodatkowo zainastaluję kominek Jotula z rozprowadzeniem - być może będę grzał kominkiem ale z uwagi na drozejace drewno i upierdliwosc obslugi do wyliczen przyjalem, ze bede ogrzewal tylko pradem. Jestem pewien, ze zakladajac z duzym zapasem moj 134m2 domek i delikatnie dogrzewany garaz 21m2 pozwoli mi sie zmiescic w rocznych kosztach ogrzewania i cieplej wody na poziomie 4tys zl :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.10.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Witam Jestem z Tobą. Również myślimy o ogrzewaniu prądem. Tzn ogrzewanie podlogowe a w sypialniach grzejniki marmurowe. Jak wyglądają piece akumulacyjne i na jakiej zasadzie działają??? Na pewno będę śledzić twoje wątki nt. tego ogrzewania. My dostaliśmy wczoraj projekt: powierzchnia użytkowa 119,2 m2, garaż 25,5m2, kotłownia 3,2m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 zobacz np na: http://www.satronik.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.10.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Dziękuję bradzo, poczytam na pewno. Przyznam szczerze, że tak naprawdę marzy mi się POMPA CIEPŁA ale niestety ceny zwalają z nóg. Chociaż kto wie?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 tylko po co....... Jakbym mial zbedna kase to tez bym zrobil pompe ale w tym momencie ogrzewanie elektryczne to jedyna dla mnie alternatywa i do tego korzystna finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.10.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 tylko po co....... Jakbym mial zbedna kase to tez bym zrobil pompe ale w tym momencie ogrzewanie elektryczne to jedyna dla mnie alternatywa i do tego korzystna finansowo I tu się z Tobą zgodzę!!! Tylko wiesz, ja wybiegam za daleko w przyszłość. Tzn. mówię o mniejszych opłatach. A tak szczerze - nie boisz się opłat??? aha - a co z CWU? Jak to rozwiążesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 boiler elektryczny Atlantic - poj 200 lub 300l, bardzo dobrze izolowany - cena od 1500 do 2000 - i po sprawie.A opłat się nie boję - bo wiem, że i tak będą niższe niż u grzejących olejem i gazem z butli. Teraz nawet teść się ze mnie śmieje ale sam zużywa 2500l oleju na rok - wiec po pierwszym sezonie to ja bede sie smial z niego jak pokaze mu ksiazeczke oplat za prad.Sama inwestycja może będzie porównywalna bo jedan taki piec kosztuje 2-3tys w zaleznosci od mocy ale i tak mysle ze wyjdzie mniej niz np kotlownia gazowa z dobrym piecem (plus zajete pomieszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.10.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 boiler elektryczny Atlantic - poj 200 lub 300l, bardzo dobrze izolowany - cena od 1500 do 2000 - i po sprawie. A opłat się nie boję - bo wiem, że i tak będą niższe niż u grzejących olejem i gazem z butli. Teraz nawet teść się ze mnie śmieje ale sam zużywa 2500l oleju na rok - wiec po pierwszym sezonie to ja bede sie smial z niego jak pokaze mu ksiazeczke oplat za prad. Sama inwestycja może będzie porównywalna bo jedan taki piec kosztuje 2-3tys w zaleznosci od mocy ale i tak mysle ze wyjdzie mniej niz np kotlownia gazowa z dobrym piecem (plus zajete pomieszczenie) I znowu się z Tobą zgadzam odnośnie opłat. Mam pytanie czy ten bojler będzie grzał wodę tylko w II taryfie? Jak to rozwiążesz. Do tego będzie jakiś sterownik? Czy jest strona internetowa do tych bojlerów? A kominek też sobie zrobisz (tak dla grzania rekreacyjnego np. 1 w tygodniu?). Bo to też kosztuje prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 kominek mialem zaplanowany od dawna - nie bede zalowal na wklad - to ma byc Jotul z rozprowadzeniem - ma to byc moja alternatywa do grzania nawet ciaglego - jak bede mial ochote i czas na palenie kazdego dnia to kostzy ogrzewanie zajda do 2tys/rok przy dodatkowej przyjemnej atmosferze. CWU grzana oczywiscie tylko w nocnej taryfie - mozna to zalatwic bardzo prostym sterownikiem za 30zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.10.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 kominek mialem zaplanowany od dawna - nie bede zalowal na wklad - to ma byc Jotul z rozprowadzeniem - ma to byc moja alternatywa do grzania nawet ciaglego - jak bede mial ochote i czas na palenie kazdego dnia to kostzy ogrzewanie zajda do 2tys/rok przy dodatkowej przyjemnej atmosferze. Zrozumiałam. Bo my się zastanawiamy nad kominkiem. A czy zechcesz (i oczywiście jak możesz !!!) podać mi mniej więcej koszt takiego dobrego kominka z rozporowadzeniem. Jak zanudzam to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 nie ma sprawy dobry wklad kominkowy np Jotul to 6000zł do tego dochodzi obudowa i rozprowadzenie - w moim przypadku grawitacyjne. Calosc ok 10-12 tyz w zaleznosci od ekstrawagancji obudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.10.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 witam dokladnie mam taki sam pomysl- a wlasciwie juz inwestycje tylko jak z lazienka? Ja dokupilem wlasnie maty grzejne (do lazienkii i salonu) oraz drabinke z grzalka do lazienki caly czas waham sie co z sypialnia - dawac piec czy wystarczy DGP i powietrze zasysane z klatki podobny link http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54835&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 w lazience albo drabika albo konwektor. Kominek wystarczylby w 100% na ogrzanie domu ale zawsze muzi byc alternatywa - poza tym nie zamierzam byc niewolnikiem kominka.... Zastanawiam sie tylko nad potrzeba zwiekszenia mocy - na razie mam 18kW i obawiam sie, ze to moze byc za malo... Jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.10.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Mąż zamówił 20kW. Dziękuję za koszt kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Mąż zamówił 20kW. Dziękuję za koszt kominka. a jaka powierzcjnia bedzie ogrzewana? ja mam 134m2+21 garaz - ale mysle ze temp w garazu nie przekroczy 10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.10.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 boiler elektryczny Atlantic - poj 200 lub 300l, bardzo dobrze izolowany - cena od 1500 do 2000 - i po sprawie. A opłat się nie boję - bo wiem, że i tak będą niższe niż u grzejących olejem i gazem z butli. Teraz nawet teść się ze mnie śmieje ale sam zużywa 2500l oleju na rok - wiec po pierwszym sezonie to ja bede sie smial z niego jak pokaze mu ksiazeczke oplat za prad. Sama inwestycja może będzie porównywalna bo jedan taki piec kosztuje 2-3tys w zaleznosci od mocy ale i tak mysle ze wyjdzie mniej niz np kotlownia gazowa z dobrym piecem (plus zajete pomieszczenie) witam b.spory ten bojler ja sie przymierzam do 100l i wlasnie zaczalem sie zastanawiac teraz mam 80 ale jedna taryfe ? Masz juz jakies doswiadczeniaz bojleremi II teryfami? co do sterownika - podepnij kabel pod zegar od piecy aku - tylko trzeba miec wydzielony obwod specjalnie na bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 100 to zdecydowanie za mało - dla 3 osob optymalny to 200l (dla nocnej taryfy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.10.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 100 to zdecydowanie za mało - dla 3 osob optymalny to 200l (dla nocnej taryfy) o kurd... masz juz jakies doswiadczenia z II taryfami? nam te 80 starczalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irchu61 04.10.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Idę tą samą drogą.Domek 100mkw. Kupiłem wkład Jotul Panorama o mocy 12kW. (Trwa teraz promocja na wybrane wkłady JOTULa). Obudowa zaplanowana na 20 października rozprowadzenie DGP wymuszone turbiną (mogę wtedy zamontować filtry - i nie ma widocznych sladów kurzu). Zasadnicze ogrzewanie kominkiem, dodatkowe - grzejniki elektryczne i maty w łazienkach. CWU planuję zbiornik 120l.Na Forum dużo na ten temat pisał JEZIER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 05.10.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Mam wszystko na prąd. Na dole Legalett, 4 kW Na górze grzejniki, też będzie 4 kW - na razie jest 1 kW Bojler Biawar Wiking, 100 litrów, grzeje tylko w taryfie nocnej. 2 osoby, kabina prysznicowa, wystarcza. Może przestać wystarczać jak zainstaluję wannę... Kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną. Moc przyłączeniowa 20 kW (zabezpieczenie 3x32A) Do wszystkiego kominek tarnawa 16 kW. Roczne zużycie energii - w ubiegłym roku ok. 16000 kWh. W związku z czym mam teraz taryfę weekendową, w Zakładzie Energetycznym Białystok przysługuje od 12000 kWh rocznie. Tani (0.18/kWh) prąd jest od poniedziałku do piątku 22.0-6.00 i 13.00-15.00 oraz całą dobę w sobotę i niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts