johny27 05.10.2005 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 jak duży masz dom i jaki jest udział kominka w grzaniu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.10.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Do Pik33 - ciekaw jestem jak wyliczne jest zużycie w wekendy. Bo jak rozumiem masz licznik dwutaryfowy sterowany zegarem. A sobaota i niedziela tylko bije jedna taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 05.10.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 A opłat się nie boję - bo wiem, że i tak będą niższe niż u grzejących olejem i gazem z butli. Zaraz, zaraz... czy ktokolwiek z was ma możliwość (i świadomie z niej rezygnuje) instalacji gazowej CO? Mam na myśli gazociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.10.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Niestety tam gdzie mamy diałkę gazu ziemnego nie ma i raczej nie będzie. Na dużą butlę się nie zgodzę. Instalacja ogrzewania elektrycznego jest o wiele, wiele tańsza !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.10.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Niestety tam gdzie mamy diałkę gazu ziemnego nie ma i raczej nie będzie. Na dużą butlę się nie zgodzę. Instalacja ogrzewania elektrycznego jest o wiele, wiele tańsza !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 05.10.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 jak duży masz dom i jaki jest udział kominka w grzaniu domu? Parter mam 65 m2, górki trochę mniej, obliczeniowych do podatku 106 m2. Jak to będzie w tym roku z kominkiem to się okaże, ubiegła zima była z niewykończonym (i nie ogrzewanym elektrycznie) poddaszem z którego wywiewało ciepło. Legalett "wyrabiał się" do około 0 stopni, poniżej trzeba było dogrzewać kominkiem. Przy czym na dole nie ma DGP, całe gorące powietrze idzie na poddasze. Lubię ciepło, w domu było 24..25 stopni. Teraz póki co jest jeszcze ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 05.10.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Niestety tam gdzie mamy diałkę gazu ziemnego nie ma i raczej nie będzie. Na dużą butlę się nie zgodzę. Instalacja ogrzewania elektrycznego jest o wiele, wiele tańsza !!! Prąd (nocny) w tej chwili też jest tańszy niż gaz z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 05.10.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Do Pik33 - ciekaw jestem jak wyliczne jest zużycie w wekendy. Bo jak rozumiem masz licznik dwutaryfowy sterowany zegarem. A sobaota i niedziela tylko bije jedna taryfa. Dokładnie, przyszli, przeprogramowali zegar (elektroniczny) i w soboty i niedziele całą dobę jest taryfa nocna. Kruczek w tym jest taki że muszę odebrać 12000 kWh w roku. Jeśli nie, to przełączą z powrotem taryfę na "zwykłą" G12 i rozliczą 40% "nocnego" prądu po dziennej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.10.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ostatnio przechodziłem ogromne boje w temacie wyboru metody ogrzewania mojego domku. Zdecydowałem się na.........: Elektryczne ogrzewanie akumulacyjne piecami AEG - będę grzał tylko w taryfie nocnej, która jest po 0,2zł/kWh a więc to medium wychodzi najtaniej. Dodatkowo zainastaluję kominek Jotula z rozprowadzeniem - być może będę grzał kominkiem ale z uwagi na drozejace drewno i upierdliwosc obslugi do wyliczen przyjalem, ze bede ogrzewal tylko pradem. Jestem pewien, ze zakladajac z duzym zapasem moj 134m2 domek i delikatnie dogrzewany garaz 21m2 pozwoli mi sie zmiescic w rocznych kosztach ogrzewania i cieplej wody na poziomie 4tys zl :) Zawsze mnie zastanawia optymizm ludzi ktorzy chca sie dogrzewać w porze nocnej, kiedy ciepla nie potrzebują bo śpią. Skonczy sie tak że będziesz grzać od 10 rano do 16 po poludniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 05.10.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ostatnio przechodziłem ogromne boje w temacie wyboru metody ogrzewania mojego domku. Zdecydowałem się na.........: Elektryczne ogrzewanie akumulacyjne piecami AEG - będę grzał tylko w taryfie nocnej, która jest po 0,2zł/kWh a więc to medium wychodzi najtaniej. Dodatkowo zainastaluję kominek Jotula z rozprowadzeniem - być może będę grzał kominkiem ale z uwagi na drozejace drewno i upierdliwosc obslugi do wyliczen przyjalem, ze bede ogrzewal tylko pradem. Jestem pewien, ze zakladajac z duzym zapasem moj 134m2 domek i delikatnie dogrzewany garaz 21m2 pozwoli mi sie zmiescic w rocznych kosztach ogrzewania i cieplej wody na poziomie 4tys zl :) Zawsze mnie zastanawia optymizm ludzi ktorzy chca sie dogrzewać w porze nocnej, kiedy ciepla nie potrzebują bo śpią. Skonczy sie tak że będziesz grzać od 10 rano do 16 po poludniu. Niby się zgadza, ale przecież piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym właśnie są tak skonstruowane, że akumulują ciepło i mogą je oddawać wiele godzin później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 05.10.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym właśnie są tak skonstruowane, że akumulują ciepło i mogą je oddawać wiele godzin później wszystko OK, ale te piece w nocy tez oddaja cieplo! powierzchnia takiego pieca moze miec temperature do 70-80 stopni. To jest cieplo nad ktorym zupelnie nie masz kontroli. Pisalem o tym w kilku postach. Wyobrazcie sobie sytuacje. Termostat ustawiony na 19 stopni na noc. W pokoju jest 21 stopni i piec jednak oddaje cieplo niekontrolowanie. Dmuchawa sie nie wlacza bo jest powyzej 19 stopni. Ale komfortowych 19 stopni sie nie uzyska bo wierzch takiego pieca grzeje. Przeprowadzilem szereg rozmow z roznymi ludzmi (uzytkownikami, handlowcami) i po pierwszym etapie fascynacji piecami akumulacyjnymi zdecydowalem sie na konwektory Noirot. Nie bez znaczenia jest cena. Za 2 piece akumulacyjne 2kW AEG mam cala instalacje konwektorowa w calym domu. Wstepne obliczenia wykazaly ze inwestycja w akumulatory zwroci sie po jakis 10 latach. Za 10 lat ta technologia bedzie przestarzala i na pewno wymysla cos nowego... moje 2 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 05.10.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Oczywiście zgadza się. Mi chodziło o to, że piece są tak skonstruowane, że max. pobór energii jest możliwy w taryfie nocnej, a max. grzanie w dzień. Oczywiście w dzień jest pobór energii do zasilania dmuchawy, ale to niewiele w porównaniu z poborem przy akumulowaniu ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 05.10.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Jeszcze jedno. Trzeba mocno brac pod uwage roznice w cenie pomiedzy taryfami. Jestem zdania ze w przypadku "domu na prad" czyli takiego gdzie jest to jedyne zrodlo energii 2 taryfy oplacaja sie zawsze, ale oszczednosci z uzywania piecy akumulacyjnych sa rozne. Dla ZE Warszawa Teren inwestycja zwraca sie wlasnie po jakis 10 latach. No i jak zobaczylem jak te piece wygladaja w rzeczywistosci i to "seria plaska" to mi lekko rurka zmiekla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 05.10.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja akurat mam kominek + podłogówkę elektryczną + piece akumulacyjne i bardzo sobie chwalę. Nie zauwazyłam takiej "dysfuncji", że piec grzeje nawet jak nie chcę, bo można nim sterować (tzn. stopniem nagrzania) i jak jest temperatura na zewnątrz np. 10st to ustawiam moc na 1/3, dopiero przy mrozach -20st ustawiam na maxa. Pobór prądu wyłacznie w II taryfie, natomiast rozładowanie (dmuchawy) w godzinach, w których ja ustawię na zegarach sterujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 05.10.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 a przod pieca/obudowa nie oddaje ciepla? tam jest dobra izolacja bo w srodku taki piec ma 700 stopni ale uwazam ze rozgrzanie do 70 stopni i brak kontroli nad tym to powazny mankament. Stad moje pytanie - czy nie nagrzewa sie mocno obudowa pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 05.10.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 A opłat się nie boję - bo wiem, że i tak będą niższe niż u grzejących olejem i gazem z butli. Zaraz, zaraz... czy ktokolwiek z was ma możliwość (i świadomie z niej rezygnuje) instalacji gazowej CO? Mam na myśli gazociąg. ja mam gaz i przylacze ale brak miejsca na kociol a oplaty mysle beda porownywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 05.10.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Do tej pory grzałem się Jotulem i grzejników konwektorowych prawie nie uzywałem. Moze komus są potrzebne? Odstąpie je za niewielką kwote ( chodzi o 6 grzejników plus sterowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 06.10.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 a przod pieca/obudowa nie oddaje ciepla? tam jest dobra izolacja bo w srodku taki piec ma 700 stopni ale uwazam ze rozgrzanie do 70 stopni i brak kontroli nad tym to powazny mankament. Stad moje pytanie - czy nie nagrzewa sie mocno obudowa pieca? przy ustawieniu na full obudowa nagrzewa się dość mocno, ale nie wiem czy 70st, nie parzy w każdym razie, natomiast przy 1/3 jest ledwo lekko ciepła, więc po prostu mało "oddaje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilga321 06.10.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Do tej pory grzałem się Jotulem i grzejników konwektorowych prawie nie uzywałem. Moze komus są potrzebne? Odstąpie je za niewielką kwote ( chodzi o 6 grzejników plus sterowanie) Napisz coś więcej o grzaniu kominkiem. Wraz z mężem chcemy aby podstawowym źródłem ciepła był kominek, dwa trzy piece akumulacyjne i konwektory jako uzupełnienie do tego maty grzewcze w łazience. Ciekawa jestem ile metrów ogrzewa Twój kominek i czy masz rozprowadzenie ciepła czy to zdaje egzamin. Jakie rozwiąznie ogrzewanie masz w łazience ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 06.10.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Napisz coś więcej o grzaniu kominkiem. Wraz z mężem chcemy aby podstawowym źródłem ciepła był kominek, dwa trzy piece akumulacyjne i konwektory jako uzupełnienie do tego maty grzewcze w łazience. Ciekawa jestem ile metrów ogrzewa Twój kominek i czy masz rozprowadzenie ciepła czy to zdaje egzamin. Jakie rozwiąznie ogrzewanie masz w łazience ? Mam joyula harmony o mocy 8kW ( wiadomo Nerwegowie mają silne mrozy w przeciweinstwie do Fraznuczów nie robią padziewia). Ogrzewa łącznie 100 metrów powierzchni - salon z kuchnią 35 metrów (tam jest kominek) , 3 sypialnie ( po ok. 10-12 m) i dwie łazienki. W 2 pokojach narożnych, tych najbardziej oddalonych ( o 6-7 m) od czasu do czasu podczas siarczystych mrozów włączam konwektory, by dogrzać z 18 do 20 stopniu. W łazienkach prócz sufitowych anemostatów mam w podłodze dwie maty podłogowe, których z racji na rachunki używam. My mieliśmy ulatwione zadanie, bo dom jest parterowy i wszystkie rury grzejne idą strychem po suficie. Powietrze - zarówno te do zasilania paleniska jak i te płynace rurami zasysane jest z wew. domu. Pan kominkowy przekonywał, że tylko tak można wymusić prawidłowy obieg ciepłego powietrza wewnątrz domu. Uwierzyłem mu, bo z wykształcenia jest nawigatorem i z tej racji ma pojęcie o zasadach cyrkulacji. W sumie system kominkowy się sprawdza, ale dziś z całą pewnością zdecydowałbym się na kominek z płaszczem wodnym. Ogrzewanie grawitacyjne ma jedną wadę. Wokól anemostatu gromadzi się kurz. Po roku w promieniu 0,5 metra będziesz miała wstrętne czarne plamy. Podobno problem da się wy;leiminować intstlując jakieś filtry. Tego tematu niestety jeszcze nie znam. Tez myslałem o II taryfie i piecach akumaulacyjnych ale tych z dynamicznym rozładowaniem. No cóż - żona jednak obstaje przy gazie. Acha - pamiętaj, że wkald kominkowy ma dużą bezwładność. Na pewno nie polecam komus, kto w domu tylko nocuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts