Eluś 04.10.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Ustawienie mebli kuchennych planuję jak tu http://abja.pl/abja.php?abja=kuchenne projekt 8. Pierwsza ściana to 2,65 cm ta następna to 3 m a barek to jaki wyjdzie na pewno nie za długi W związku z tym mam do Was ogromną prośbę bo czasu niewiele a ja ciągle jestem nie zdecydowana Czy dobre będzie takie rozstawienie sprzętu jak:Pierwsza ścianka to 2,65 mPlanuje na niej : na początku lodówka ( moja będzie duża i nie zabudowana) potem niższe wąskie kargo (45 cm) za nim tak wyżej zabudowany piekarnik - szafka narożnaCzyli rząd z tą zabudową będzie miał: ( 70 cm + 45 cm + 60 cm + 90 cm = 265 cm ) Następnie 3 metrowa ściana toPoczątek wiadomo narożnik - płyta kuchenna – zmywarka – zlew taki narożny a potem ten barek co na zdjęciu.Czyli rząd z tą zabudową to: (90 cm+ 60 cm + 60cm+90 = 300 cm ) Czy z tym zlewem to dobry pomysł? Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 04.10.2005 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Mam nadzieję,że osoby które teraz są na etapie projektowania swoich kuchni znajdą chwilę i doradzą mi w sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 19.10.2005 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Wydaje mi się,że ten mój aneks kuchenny wcale nie jest taki mały ale jak przyszło co do czego to mam z nim tyle problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.10.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Eluś prezentowany przez Ciebie projekt ma dla mnie jedną wadę - różne wysokości górnych szafek i jeszcze te witrynki nad okapem. Co do rozmieszczenia dolnych szafek to ponieważ jestem niska to zlew w narożniku jest dla mnie nieporęczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 20.10.2005 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Ja też jestem niska, nie pomyślałam że to będzie miało jakieś znaczenie. Dzięki za podpowiedź.Jeżeli zaś chodzi o te szafki górne to będzie zupełnie inaczej. Wkleiłam to zdjęcie bo chciałam pokazać jak będzie wyglądał układ szafek na dole, trudno bowiem to opisać, jak czytam wątki o kuchniach to zupełnie nie potrafię sobie tego wyobrazić A tak to pomyślałam że będzie wiadomo o co mi chodzi.Meble mają drewniane fronty, są bardzo solidne. Cenowo do przyjęcia. Kolorystyka fajna. Proszę o pomoc przy rozplanowaniu tej dolnej zabudowy, szczególnie sprzętu i zlewu bo jeżeli chodzi o górę to z uwagi że jestem niska myślałam tylko o szafkach takich wąskich ok. 45 cm- 50 cm. Wszystkie równej wysokości, bez tej listwy na górze. Na dole tam gdzie się da szuflady.Piszę prawą ręką chodź myślę (co potwierdza życie),że zachowuję się jak osoba leworęczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.10.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Bardziej technicznie w czym ostrzegał mnie producent moich mebli (meble robione na wymiar) mianowicie:zlemw narozny ma obok siebie z dwóch stron łączenie płyty a jest to blisko wody i bezpieczniej jest na prostym nie łaczonym blacie. Wybrałem i tak narożny i nie narzekam a wydaje mi sie że jest ładniej. A co do wysokości szafek to też o ile dolnej lini (szafek górnych oczywiscie) można niezachowywać (bo jes okap itp) i nawet ładnie to wyglada to górna linia powinna być zachowana.Te dziury jakoś mnie rażą.Ale to tylko moja opinia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 20.10.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Troszkę mało tych szafek. Dużo niezagospodarowanego miejsca. Chociażby jakieś półeczki. Kuchnia to miejsce gdzie schowków im więcej tym lepiej. Ale to opinia mojej "żonki" a w sprawie mebli ona jest moim autorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 20.10.2005 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Każda opinia jest dla mnie cenna. Niestety w przypadku zabudowy kuchni trudno jest skorzystać z wyszukiwarki bo każda sprawa jest indywidualna.Oczywiście planuję, te szafki górne wszystkie tej samej wysokości, żeby góra linia była równo u mnie nie będzie tej listwy więc inaczej nie mogłoby być.Też podoba mi się taki narożny zlew. Po za tym bliskie sąsiedztwo z wysokim barkiem spowoduje, że jego zawartość nie będzie widoczna. A na tym szczególnie mi zależy.Obecna kuchnia tz. otwarta to nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 20.10.2005 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Proszę o opinie i podpowiedzi w sprawie zabudowy sprzętu i zlewu.Może żonka by tu zajrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszym 20.10.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 W twoim przypadku zrezygnowałbym z piekarnika w słupku bo jak go postawisz tam gdzie mowisz to za nim tzn nad szafka narozna powstania "dziwny kat" bedzie to wygladac dziwnie chyba ze zrezygnujesz z wysokiego kargo i slupek z piekarnikiem postawisz zaraz za lodowka. Jezeli chodzi o szafki narozne to jestem zwolennikiem szafek w ksztalcie litery "L" a nie takiej jak na zdjeciu .Masz wtedy tylko jedno laczenie blatów. Zlewy do takich szafek sa dwukomorowe i moim zdaniem wygodniejsze. Poza tym płyte do gotowania staraj sie ustawic posrodku ciagu wtedy wyglada najlepiej. Na marginesie jestem projektantem mebli od 6 LAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 21.10.2005 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Dzięki twoje rady szczególnie cenne skoro się tym zajmujesz.Jeśli chodzi o narożnik to będzie L dzięki.Piekarnik to problem rzeczywiście. Cały czas kombinuję co z nim zrobić. Podobno nie może być lodówka obok piekarnika stąd to kargo.Bo jeszcze mi przyszła jedna żecz .Ale jak to opisać? O rany można zwariować Spróbuje może coś zrozumiesz Ściana ta wiza wi 3 metrowej ma okno od okna do rogu gdzie ma stać lodówka jest ponad metr. Może wstawić kolejny narożnik i ten piekarnik tu umieścić /tak wysunięty do przodu/. Ale co z tą przestrzenią za piekarnikiem , żeby do lodówki się dostać trzeba ją trochę odsunąć. Więc nie wiem czy dobrze kombinuję.Po za tym wyjdzie w końcu 3 narożniki. To chyba nie najlepiej. Może mogłabym wysłać Ci wymiary mojej kuchni jakiś szkic zrobiony w Paint ale na pocztę bo tu nie potrafię wklejać i coś byś mi jeszcze doradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 04.11.2005 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Kochani.Za wszystkie rady dzięki. Wiem że jednak tu czasami ktoś zagląda tak jak ja zaglądałam do innych realizacji więc podzielę się tym co znowu wymyśliłam. Pożegnałam piekarnik w słupku. Z bólem ale niestety rozwiązanie nie pasuje mi zupełnie do mojego układu kuchni. Rozglądam się za innymi mebelkami. Coś lżejszego. Nauczyłam się wklejać podręczne rysunki z paint więc zaraz wam pokażę plan zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.11.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Przy okapie masz takie małe szufladki, ale nei do samej góry. Może to nie zbyt praktyczne, ale zrobił bym do samej góry - powód - Teraz masz tam zbieracz kurzu, tak uzyskasz zufladkę - mało praktyczną bo wysoko, ale przynajmniej będzie czyściej.Pomyśl o doświetleniu blatów pod szaflami. Wydaje mi się, że możesz mieć troszkę za ciemno przy pracy w kuchni.Jak otwiera się szafka ze zlewozmywakiem? Jest to bardzo pojemna szafka, ale czy dostęp do niej będzie łatwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 04.11.2005 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 To plan mojej kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 04.11.2005 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 A to pomysły po lekturze forum Ta pierwsza ściana z lodówką myślę o czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 04.11.2005 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Ta następna 3 metrowa już z górnymi szafkami coś takiego w zarysie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 04.11.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Eluś, zajrzyj tu http://www.dynamicspace.com./ds/language.jsp Pod tym adresem znajdziesz wiele cennych uwag związanych z projektowaniem przestrzeni kuchennej. A moje rady, choć nie dotyczą konkretnie rozmieszczenia mebli, są takie: 1. marzyłam o zlewie narożnym i go miałam, a teraz już żadne z nas, ani mój mąż ani ja, takiego zlewu nie chcemy widzieć w nowym domu. Jest po prostu niewygodny. Chyba, że będzie on prosty i będzie tylko ścinał kąt. Inna sprawa - nie wierz, że na zlewach tzw. dekorach nie pozostają ślady wody. Zostają, sprawdziłam to na swoim zlewie i przez nie zostałam jego niewolnicą, tzn. po każdym zmywaniu musiałam go przecierać aż w końcu doszło do tego, że obrzydło mi zmywanie. Zlew powiniem być albo tradycyjny biały emaliowany, albo z imitacji kamienia, z jakiegoś kongomeratu. Taki ma moja mama, która kupiła go po moich doświadczeniach z dekorem. Namówiłam ją też do kranu, w którym odkręcacz (ta rączka/języczek) znajduje się pod wylewką a nie nad. Dzięki temu nie moczysz wylewki. Piekarnik w moim domu będzie w zabudowie i będzie na wysokości moich oczu. Także jest niska. Jego umiejscowienie zależy jednak, wg mnie, od tego jak często planuje się z niego korzystać. W myśl, aby pieczenie sprawiało mi przyjemność. A teraz o samym układzie Twoich mebelków kuchennych. Powiem Ci jak ja bym je ustawiła i wyjaśnię dlaczego. 1. Pod oknem zrobiłabym sobie blat roboczy. Przy nim stoi się przecież najczęściej i dlatego warto zadbać o jego oświetlenie i jednoczesne dodanie sobie atrakcji w postaci możliwości wyjrzenia przez okno. 2. W rogu, w którym Ty zaplanowałaś stół jadalny, zrobiłabym także jakiś kąt roboczy (jestem mańkutem, czyli nie robiłabym sobie cienia). To przecież jedyne miejsce w Twojej kuchni, z którego widać co dzieje się poza kuchnią a do tego nie wymagające oderwania się od zajęć kuchennych. Wystarczy tylko spojrzeć w bok 3. Lodówkę i mikrofalowkę postawiłabym między jadalnią a resztą kuchni, aby był do tych sprzętów taki sam łatwy dostęp zarówno Tobie, pichcącej coś smaczenego, jak też domownikom, którzy będą siedzieć przy stole i coś jeść. Często wtedy sięgają po coś do lodówki, albo odgrzewają coś w mikrofali. To punkty, wg. których ustawiłam swoją kuchnię w marzeniach, lecz z realizacją muszę poczekać do wiosny. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta z moich przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 04.11.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Gdy wyęwietli się strona Dynamic Space (po wybraniu języka polskiego), kliknij na "Optymalny przebieg pracy przez planowanie kuchni według stref", czyli tu http://www.dynamicspace.com./ds/dynamicspace/pl/02/02/index.jsp;jsessionid=0000BzifLZzy_lydy7g-alQ3XSA:-1 Co prawda to reklama mebli Blum, które nie są na moją kieszeń, ale przemawiają do mnie zamieszczone tu rady ergonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 08.11.2005 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Dzięki za sugestie, ale nie mam możliwości zmiany ustawienia mebli z następujących powodów Podłączenia tj. gaz, woda, kanalizacja wymuszają one pewne ustawienie mebli, obecne przeze mnie proponowane to zabudowa ok. 5,5 m a więc i koszt mniejszy przenoszenie części roboczej na tą dodatkową stronę pociągnęło by dodatkowe koszty.Najważniejszy zaś powód który mam z własnego doświadczenia wolę takie miejsca jak blat roboczy zlew mieć przysłonięte. Tu nie zawsze da się zapanować nad idealnym porządkiem, czasami coś musimy przygotować w ostatniej chwili, więc eksponowanie tego miejsca to nie dla mnie.Wolę, aby oczom odwiedzającym mnie ukazał się stojący w kuchni stół niż blat roboczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszym 08.11.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Jezeli nie chcesz mebli pod oknem to ustawienie ktore wyrysowalas jest dosc optymalne. Nie piszesz jaki chcesz wstawic zlewozmywak ale ja dalbym jednokomorowy a zmywarke 45 cm zeby zaoszczedzic troche miejsca na szafki dolne a przede wszystkim na super wygodne szuflady. Jednokomorowy zlewozmywak wymaga szafki 45 cm wiec mozesz sobie teraz to jakos ulozyc .Plyta z piekarnikiem jest w najlepszym mozliwym miejscu tylko koniecznie oddziel ja od lodowki szafką min 20 cm bo inaczej bedziesz miala wiecznie ochlapany bok od lodowki od tluszczu itp.Mocno zastanawialbym sie nad barkiem on mocno zmiejszy optycznie twoja kuchnie.Sproboj w swojej kuchni narysowac sobie na podlodze zarys stolu i krzesel zobaczysz ile miejsca zostanie i pamietaj jezeli nie masz oddzielnej jadalni to duzy stol jest bardzo wazny! pozdrawiam! na marginesie piekarnik w zabudowie wentyluje sie od przodu wiec bez problemu moze stac obok lodowki chociaz w twoim przypadku i tak nie za baredzo widze taka mozliwosc chyba ze zrobilabys meble pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts