Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie budynku z zewnątrz

anowi

Recommended Posts

Niby proste, ale nie dla laików

wytłumaczcie proszę, w sposób jak najbardziej łopatologiczny (dla totalnego laika) co po kolei robić, co zabezpieczyć, co kupić dodatkowo

przy ocieplaniu styropianem ok 15 cm (czyli chyba 8 bo mam i 6 - trza dokupić).

Jak się czyta instrukcje obsługi wydaje się to proste, czy to rzeczywiście jest takie proste? Szukam jakichś haczyków, co oprócz tego trzeba wiedzxieć, znać? Pomóżcie

pozdrawiam

ps niby mogę wynająć ekipę, ale czemu by nie samemu skoro to takie proste?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ps niby mogę wynająć ekipę, ale czemu by nie samemu skoro to takie proste?

oczywiscie :)

Przyklejenie plyt styropianowych to rzecz prosta, niecogorzej jest z wykonanie mwarstwy zbrojacej, a najtrudniej z tynikiem. Jednkaze prz odrobinie starannosci/cierpliwosci wszytsko mozna samemu wykonac. Trzeba trzymac sie tyko zasad.

an poczatek przyda Ci sie:

- mieszadlo do kleju

- dluga poziomica (lata) min. 2m

- packa

W skrocie:

plyty k;leisz obwiedniowo plackowo, czyli klej dookola pyty i kilka plackow na srodek. Po docisnieciu 40% plyty musi byz przyklejona. Pod pierwsza warstwe dj listwe startowa. Z jedej strony ulatw to wypoziomowanie plyt, z drugiej zabezpieczy styropian przed gryzoniami. Szczeliny jak powstana uzupelnij pianka PU, nie klejem !! - beda mostki. W narozach robisz przewiazania. Jak przykleisz plyty, powierchnie wyrownaj, szlifujac papieremsciernym zalozonym na duzej pacce. Zakolkuj, przesmaruj miejsca po kolkach klejem, naluz klej na styropian paca zebata, przyluz siatke, zaciagnij, jak wyschnei jeszce raz zaciagnij klejem. Potem grunt i tynk. Siatka na zaklady min 15 cm. W narozach otworow wklej pasy siatki w ukos :wink:

jak cos niejasne pytaj :)

Nic dodać nic ująć - normalnie invx wszystko ujoł w jednej wiadomości.

Ja jeszcze dodam, abyś nie kleił siatki w dużym słońcu - bo klej szybko wysycha. Co do wyższych powierzchni możesz sobie rozprowadzić klej na szerokość siatki do samego dołu i zaczepiając siatke gwoździami na górze rozkręcać ją i wtapiać. Powiem tak co do styropianu siatki a potem wyrównanie tego klejem to nie ma najmniejszego problemu - gorzej z tynkiem szlachetnym tudzież barankiem itp. tu trzeba mieć dokładna ręke!

Powodzenia!!

acha i jeszcze tak po lekturze pytanko

jak są 2 warstwy styropianu to czy muszę czekać aż klej na 1 warstwie przeschnie i jak długo? Co robię z siatką na rogach. Są ponoć jakieś listwy z siatką...

tak naprawdę to muszę na razie jedną ścianą bo dekarze mówią że po założeniu dachu będzie problem. W sumie to będą dwie ściany :

1 wewnątrz garażu - ta od domu (tak przy okazji, jaki radzicie styropian, jaka grubość przy typowym suporexie?)

2 ściana to garaż zewnątrz - szczytowy

Czy ocieplanie wewnątrz i zewnątrz się czymś różnią?

pozdrawiam

acha i jeszcze tak po lekturze pytanko

jak są 2 warstwy styropianu to czy muszę czekać aż klej na 1 warstwie przeschnie i jak długo? Co robię z siatką na rogach. Są ponoć jakieś listwy z siatką...

bezwzglednioe trzeba czekac az wyschnei 1 warstwa, inaczej jest ryzyko obruszenia sie poprzedniej warstwy. Najlepiej to 2-3 dni :wink: jednak 1 dzien powinien wystarczyc, jak nie bedziesz dobijal plyt. Na rogach dajesz listwy aluminiowe z siatka, tak aby siatka zachodzila na naroznik. Najpierw obrabia sie narozniki potem lecisz reszte :)

1 wewnątrz garażu - ta od domu (tak przy okazji, jaki radzicie styropian, jaka grubość przy typowym suporexie?)

co tzn. typowy suporeks :wink: ? jaka gr. ?

Czy ocieplanie wewnątrz i zewnątrz się czymś różnią?

diametralnie. Tylko tobie chyba chodzi o wewnatrz jako nieogrzewany garaz ?? w takim wypadku postepujessz jak na zewnatrz.

Kochani,

Ruszyliśmy z kopyta i powiem Wam że ocieplanie to nie problem ale rusztowanie to była jazda bez trzymanki. Po tym to chyba tylko w cyrku wyżej i trudniej. :D

Jak mi się uda to zdjątko wrzucę, ale to wieczorkiem.

Najtrudniejszą ścianę na pierwsdzy rzut wzięliśmy. Częściowo zasłonięta przez dobudówkę z garażu i 2/3 rusztowanie stoi na dachu na łatach :roll:

Ale pierwsza warstwa styropianu poszła. Ocieplam 15 cm i mam problem z kołkami - nie mają w hurtowniach 20 cm kołków a i mówią że te mogą być za krótkie, prawda to? To mam specjalnie zamawiać?

I tak sobie myślę że skoro nie chcę rusztowania na ceramice kłaść to już teraz tynki i farba jakowaś?

pozdrawiam

długość kołków zależna jest od materiału z jakiego jest ściana ...

powinien być to raczej kołek min 220 mm

jeżeli to porotherm lub coś podobnego użył bym raczej coś około 260 mm

zajrzyj na stronę wkręt met kołki do ociepleń

Rezi - nie mogę otworzyć podanej przez Ciebie strony - wyskakuje mi błąd :-?

• 1 month później...
Chciałem na przyszłość dać pewną radę tym, co chcą kłaść ocieplenie z 2 warstw styropianu: płyty najlepiej skleić klejem polimerowym z pewnym przesunięciem (tak by uzyskać styropian frezowany). Można do tego zrobić bardzo prosty przyrząd z płyty osb czy kilku desek. Płyty sklejone w ten sposób są mocniej ze sobą zespojone, a poza tym na pewno będą równe i lżejsze. Tak sklejone płyty kładzie się dużo łatwiej, szybciej i taniej niż klejenie dwóch warstw styropianu na ścianie. Poza tym łatwiej uzyskać równą powierzchnię ściany.

• 2 weeks później...
Klejenie na dwie warstwy ? I to polimerowym klejem?

Chyba lubisz drogo robić ...

Chyba taniej byłoby wywalić jeden styropian, ten cienki. Kupić nowy tej grubości co trzeba i kleić na jeden raz. Myslę, że byłoby taniej. I szybciej.

Mnie wcale nie wyszło drożej, a żeby nie być gołosłownym: litr kleju polimerowego kosztuje 3,80zł. (od producenta w opakowaniu 60l), a można nim skleić ok. 6 m2,

Gdy chcemy osiągnąć styropian 15cm na sklejenie 1 m3 potrzeba 1,1 l kleju = 4,18zł. Praca moja przez 4 popołudnia nie kosztowała nic!

Z tego co się orientuję różnica między styropianiem frezowanym a zwykłym to 7-10zł./m3, więc mnie wyszło taniej.

Chcę podkreślić, że nigdy bym się nie bawił w coś takiego, ale po prostu kupiłem ze 2 lata temu styropian zwykły za dobre pieniądze, więc w ten sposób wyszło mnie duuużo taniej :D

Metodę podałem jako w miarę tani sposób dla tych, którzy z tych czy innych przyczyn bedą kleić ocieplenie w 2 warstwach.