anowi 04.10.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Niby proste, ale nie dla laikówwytłumaczcie proszę, w sposób jak najbardziej łopatologiczny (dla totalnego laika) co po kolei robić, co zabezpieczyć, co kupić dodatkowoprzy ocieplaniu styropianem ok 15 cm (czyli chyba 8 bo mam i 6 - trza dokupić). Jak się czyta instrukcje obsługi wydaje się to proste, czy to rzeczywiście jest takie proste? Szukam jakichś haczyków, co oprócz tego trzeba wiedzxieć, znać? Pomóżcie pozdrawiam ps niby mogę wynająć ekipę, ale czemu by nie samemu skoro to takie proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.10.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ps niby mogę wynająć ekipę, ale czemu by nie samemu skoro to takie proste? oczywiscie Przyklejenie plyt styropianowych to rzecz prosta, niecogorzej jest z wykonanie mwarstwy zbrojacej, a najtrudniej z tynikiem. Jednkaze prz odrobinie starannosci/cierpliwosci wszytsko mozna samemu wykonac. Trzeba trzymac sie tyko zasad. an poczatek przyda Ci sie: - mieszadlo do kleju - dluga poziomica (lata) min. 2m - packa W skrocie: plyty k;leisz obwiedniowo plackowo, czyli klej dookola pyty i kilka plackow na srodek. Po docisnieciu 40% plyty musi byz przyklejona. Pod pierwsza warstwe dj listwe startowa. Z jedej strony ulatw to wypoziomowanie plyt, z drugiej zabezpieczy styropian przed gryzoniami. Szczeliny jak powstana uzupelnij pianka PU, nie klejem !! - beda mostki. W narozach robisz przewiazania. Jak przykleisz plyty, powierchnie wyrownaj, szlifujac papieremsciernym zalozonym na duzej pacce. Zakolkuj, przesmaruj miejsca po kolkach klejem, naluz klej na styropian paca zebata, przyluz siatke, zaciagnij, jak wyschnei jeszce raz zaciagnij klejem. Potem grunt i tynk. Siatka na zaklady min 15 cm. W narozach otworow wklej pasy siatki w ukos jak cos niejasne pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 05.10.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Nic dodać nic ująć - normalnie invx wszystko ujoł w jednej wiadomości.Ja jeszcze dodam, abyś nie kleił siatki w dużym słońcu - bo klej szybko wysycha. Co do wyższych powierzchni możesz sobie rozprowadzić klej na szerokość siatki do samego dołu i zaczepiając siatke gwoździami na górze rozkręcać ją i wtapiać. Powiem tak co do styropianu siatki a potem wyrównanie tego klejem to nie ma najmniejszego problemu - gorzej z tynkiem szlachetnym tudzież barankiem itp. tu trzeba mieć dokładna ręke! Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 06.10.2005 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 wielkie dzięki jeśteście kochani, startuje w sobotę łomatko będzie się działo... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 06.10.2005 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 acha i jeszcze tak po lekturze pytankojak są 2 warstwy styropianu to czy muszę czekać aż klej na 1 warstwie przeschnie i jak długo? Co robię z siatką na rogach. Są ponoć jakieś listwy z siatką... tak naprawdę to muszę na razie jedną ścianą bo dekarze mówią że po założeniu dachu będzie problem. W sumie to będą dwie ściany :1 wewnątrz garażu - ta od domu (tak przy okazji, jaki radzicie styropian, jaka grubość przy typowym suporexie?)2 ściana to garaż zewnątrz - szczytowy Czy ocieplanie wewnątrz i zewnątrz się czymś różnią? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.10.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 acha i jeszcze tak po lekturze pytanko jak są 2 warstwy styropianu to czy muszę czekać aż klej na 1 warstwie przeschnie i jak długo? Co robię z siatką na rogach. Są ponoć jakieś listwy z siatką... bezwzglednioe trzeba czekac az wyschnei 1 warstwa, inaczej jest ryzyko obruszenia sie poprzedniej warstwy. Najlepiej to 2-3 dni jednak 1 dzien powinien wystarczyc, jak nie bedziesz dobijal plyt. Na rogach dajesz listwy aluminiowe z siatka, tak aby siatka zachodzila na naroznik. Najpierw obrabia sie narozniki potem lecisz reszte 1 wewnątrz garażu - ta od domu (tak przy okazji, jaki radzicie styropian, jaka grubość przy typowym suporexie?) co tzn. typowy suporeks ? jaka gr. ? Czy ocieplanie wewnątrz i zewnątrz się czymś różnią? diametralnie. Tylko tobie chyba chodzi o wewnatrz jako nieogrzewany garaz ?? w takim wypadku postepujessz jak na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 10.10.2005 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Kochani, Ruszyliśmy z kopyta i powiem Wam że ocieplanie to nie problem ale rusztowanie to była jazda bez trzymanki. Po tym to chyba tylko w cyrku wyżej i trudniej. Jak mi się uda to zdjątko wrzucę, ale to wieczorkiem. Najtrudniejszą ścianę na pierwsdzy rzut wzięliśmy. Częściowo zasłonięta przez dobudówkę z garażu i 2/3 rusztowanie stoi na dachu na łatach Ale pierwsza warstwa styropianu poszła. Ocieplam 15 cm i mam problem z kołkami - nie mają w hurtowniach 20 cm kołków a i mówią że te mogą być za krótkie, prawda to? To mam specjalnie zamawiać? I tak sobie myślę że skoro nie chcę rusztowania na ceramice kłaść to już teraz tynki i farba jakowaś? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 15.10.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 długość kołków zależna jest od materiału z jakiego jest ściana ...powinien być to raczej kołek min 220 mmjeżeli to porotherm lub coś podobnego użył bym raczej coś około 260 mm zajrzyj na stronę wkręt met kołki do ociepleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 16.10.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 długość kołków zależna jest od materiału z jakiego jest ściana ... powinien być to raczej kołek min 220 mm jeżeli to porotherm lub coś podobnego użył bym raczej coś około 260 mm zajrzyj na stronę wkręt met kołki do ociepleń Rezi - nie mogę otworzyć podanej przez Ciebie strony - wyskakuje mi błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.10.2005 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 16.10.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 No teraz zdecydowanie lepiej!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 18.10.2005 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 tynkujemy, a kołki mamy 220 tak sobie myślę ,że śmiesznie trochę będzie ten nasz domek wyglądał - jedna ściana kolorowa, a reszta gołe mury, no i na razie folia na dachu bo na dach kolejka się zrobiła i czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 18.10.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Tez sam ocieplałem Dziś kładłem siatkę. Nic trudnego. Do pracy ludziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 19.10.2005 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 hejo, I jak Wam idzie? My zostawiliśmy resztę domu na wiosnę bo ponoć lepiej jak tynki wew. wysychają przy gołych murach ale tak nam się spodobało, że chętnie byśmy wykończyli cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 19.10.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Dziś ranosie przestraszyłem bo był przymrozek a klej dopiero co polozony, ale nic sie nie dzieje. Kolejny etap dopierow sobote bo najwieksza ściana została do zrobienia, i nie da rady po południu. pozdrawiam ludzi pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 27.11.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Chciałem na przyszłość dać pewną radę tym, co chcą kłaść ocieplenie z 2 warstw styropianu: płyty najlepiej skleić klejem polimerowym z pewnym przesunięciem (tak by uzyskać styropian frezowany). Można do tego zrobić bardzo prosty przyrząd z płyty osb czy kilku desek. Płyty sklejone w ten sposób są mocniej ze sobą zespojone, a poza tym na pewno będą równe i lżejsze. Tak sklejone płyty kładzie się dużo łatwiej, szybciej i taniej niż klejenie dwóch warstw styropianu na ścianie. Poza tym łatwiej uzyskać równą powierzchnię ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 mam pytanko: jak daleko wchodzic styropianem na ramę okna?? parapetu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 27.11.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 od 0,5 do 1cm. Mozna i wiecej, ale w tedy zaczyna gdzies uciekas estetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.12.2005 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Klejenie na dwie warstwy ? I to polimerowym klejem?Chyba lubisz drogo robić ... Chyba taniej byłoby wywalić jeden styropian, ten cienki. Kupić nowy tej grubości co trzeba i kleić na jeden raz. Myslę, że byłoby taniej. I szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 11.12.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Klejenie na dwie warstwy ? I to polimerowym klejem? Chyba lubisz drogo robić ... Chyba taniej byłoby wywalić jeden styropian, ten cienki. Kupić nowy tej grubości co trzeba i kleić na jeden raz. Myslę, że byłoby taniej. I szybciej. Mnie wcale nie wyszło drożej, a żeby nie być gołosłownym: litr kleju polimerowego kosztuje 3,80zł. (od producenta w opakowaniu 60l), a można nim skleić ok. 6 m2, Gdy chcemy osiągnąć styropian 15cm na sklejenie 1 m3 potrzeba 1,1 l kleju = 4,18zł. Praca moja przez 4 popołudnia nie kosztowała nic! Z tego co się orientuję różnica między styropianiem frezowanym a zwykłym to 7-10zł./m3, więc mnie wyszło taniej. Chcę podkreślić, że nigdy bym się nie bawił w coś takiego, ale po prostu kupiłem ze 2 lata temu styropian zwykły za dobre pieniądze, więc w ten sposób wyszło mnie duuużo taniej Metodę podałem jako w miarę tani sposób dla tych, którzy z tych czy innych przyczyn bedą kleić ocieplenie w 2 warstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts