Sp5es 11.12.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Jeśli już miałeś materiał, to wygląda inaczej. Ja do tej kalkulacji miałbym sporo uwag, ale w tej sytuacji to bez znaczenia. Nie polecałbym jednak powielać tego pomysłu. Zużycie na poziomie 0,15 l/m2 to prawie tyle co zużycie na jednokrotne malowanie farbą emulsyjną. Nie budzi to zaufania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 11.12.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Zużycie kleju nawet według norm producenta to ok. 0,2 l/m2, a tu mamy do czynienia z niemal gładkimi powierzchniami. A tak a ciekawości zapytam, czy nie polecasz tego rozwiązania ze względu na koszty czy masz też jakieś zastrzeżenia odnośnie samej technologii (choć wolałbym nie )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azarach 11.12.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 a ja mam takie pytankojak wykończyć styropian pod dachemzozumiem że robimy do samego końca i to wszystko ta??czyli styropiam do krokwi a potem od środka ocieplenie dachu watą czy dobrze myśle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 12.12.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 tak wlasnie. w domu pasywnym powinna byc zachowana ciagosc izolacji.wazne aby zabezpieczyc styropian takze od gory przd gryzoniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azarach 13.12.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 tak wlasnie. w domu pasywnym powinna byc zachowana ciagosc izolacji. wazne aby zabezpieczyc styropian takze od gory przd gryzoniami. a czym to się zabezpiecza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 13.12.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 to wszystko zalezy jak sie i gdzie konczy ocieplenie ze styropianu. Jesi tak jak u Ciebie ze styropian zaslania murlate, i laczy sie z welna, to siatka z wkl. szklanego. nawet podwujna. Daje sie ja w tedy przy przyklejaniu tej ostatniej warstwy styropianu, i wywija na zewnatrz. a potem wtapia w warstwe zbrojaca calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.12.2005 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Są specjalne listwy, zbliżone do cokołowych.czasami dochodzi się z ociepleniem na styk do podbitki, dachu itp. a łączenie uszczelnia się taśmami rozprężnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Pod pierwsza warstwe dj listwe startowa. Z jedej strony ulatw to wypoziomowanie plyt, z drugiej zabezpieczy styropian przed gryzoniami. jak cos niejasne pytaj To ja mam pytanie: te listwy startowe - co to takiego? jak to wygląda? Chce kupić w castoramie ale nie wiem o co pytać. Chcę ocieplić ścianę fundamentową - czy tutaj technologia kładzenia jest identyczna z opisaną przez Was powyżej? I jeszcze jedna prośba - czy mogę prosić o korektę materiałów, które muszę zakupić żeby wykonać ocieplenie styropianem ściany fundamentowej? Wykoncypowałem z Waszych postów, że są mi potrzebne: 1) styropian (najlepiej frezowany) FS20 2) klej (nie wiem jeszcze jaki) 3) kołki (nie jestem pewny czy są niezbędne) 4) siatka 5) klej na zewnętrzną stronę styropianu - na siatkę 6) listwy startowe Czy coś pominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.05.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 wszystkie informacje zawarte są na forum nie ma sensu zaczynać powtórnie wątku od samego początku materiały i ich dobór to nie wszystko. jest jeszcze technologiawybór systemu - i co za tym idzie odpowiedniego producentasposób kołkowaniadługość kołków i ich dobórgramatura siatkidodatki do systemów ociepleń ( narożniki zew z siatka, narożniki wew. z siatką, listwy przyokienne ( nie musza być ale warto je mieć )zbrojenia diagonalneprzygotowanie cokołu na ew pokrycie okładzinami ceramicznymilistwa startowa i sposób jej obrobieniaew listwa przyziemialistwa kapinosowa etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 wszystkie informacje zawarte są na forum nie ma sensu zaczynać powtórnie wątku od samego początku materiały i ich dobór to nie wszystko. Wiele informacji jest na forum i twoje Rezi posty na temat fundamentów też czytałem. Powyżej piszesz o elementach ocieplenia dla całego domu. Ale ja chcę na dniach ocieplić tylko sam fundament i po pierwsze primo się na tym nie znam, po drugie primo - w żadnym wątku nie znalazłem podsumowania, o które proszę powyżej. Nie chodzi mi o to żeby rozstrząsać jakie gramatury ma siatka - to sobie wynajdę. Chciałbym zestawić listę potrzebnych materiałów żeby potem wybrać najlepszych dla siebie producentów czy systemów jak to nazwałeś. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.05.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 wszystkie informacje zawarte są na forum nie ma sensu zaczynać powtórnie wątku od samego początku materiały i ich dobór to nie wszystko. Wiele informacji ......................................... przepraszam z postu wynikało ze sam zamierasz ocieplic domek nie doczytłałem do ocieplenia samych fundamentów nie potrzebujesz listwy startowe przyklejasz styropian na klej bitumiczny + ew kołkujsz i całośc zaciągasz siatką i klejem, ja polecam CERESIT 85, póź niej całośc przeciągasz 2xdysperbitem ( roztwroem wodnym by nie rozpuszczalniki nie spaliły styro) jak listwę startowa na poziomie gruntu mozesz zastosowac listwe parapetową i pod nią wywinąć ew folie kubełkowa. http://rezulak.pl/inne/Zdjecie025.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 do ocieplenia samych fundamentów nie potrzebujesz listwy startowe przyklejasz styropian na klej bitumiczny + ew kołkujsz i całośc zaciągasz siatką i klejem, ja polecam CERESIT 85, póź niej całośc przeciągasz 2xdysperbitem ( roztwroem wodnym by nie rozpuszczalniki nie spaliły styro) jak listwę startowa na poziomie gruntu mozesz zastosowac listwe parapetową i pod nią wywinąć ew folie kubełkowa. Na zdjęciu wygląda to tak profesjonalnie, że trochę mnie zatkało To czarne wygląda jak folia - ale to pewnie ta dwukrotna warstwa dysperbitu? Czy u Ciebie cała ściana fundamentowa schowana jest w ziemi? Ja mam ścianę fundamentową pomalowaną dysperbitem, z wierzchu będzie styro, przykryty siatką i klejem. Na to folia kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.05.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Na zdjęciu wygląda to tak profesjonalnie, że trochę mnie zatkało dziekuje za słowa uznania - efekt czytania forum To czarne wygląda jak folia - ale to pewnie ta dwukrotna warstwa dysperbitu? to czarne pod listwa to membrana izolacyjna ceresitu BT21 , folia PP powleczona klejem bitumicznym przykleiłem to na styro zaciągniętym klejem i zimpregnowanym dysperbitem. czarne ponad listwa to faktycznie dysperbit Czy u Ciebie cała ściana fundamentowa schowana jest w ziemi? tak , 5 cm poniżej okapu listwy przyziemia na to przychodzi folia kubełkowa - wywinieta pod listwe parapetowa Ja mam ścianę fundamentową pomalowaną dysperbitem, z wierzchu będzie styro, przykryty siatką i klejem. po kleju zaciągnij jakąś masa izolacyjną i dopiero na to folia kubełkowa. nie przybijaj jej do muru, tylko przysyp piaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Orientujesz się, czy jako masę izolacyjną na wierzchu, na kleju, można tu zastosować ten sam dysperbit, którym jest pomalowana ściana fundamentowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.05.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Orientujesz się, czy jako masę izolacyjną na wierzchu, na kleju, można tu zastosować ten sam dysperbit, którym jest pomalowana ściana fundamentowa? można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Orientujesz się, czy jako masę izolacyjną na wierzchu, na kleju, można tu zastosować ten sam dysperbit, którym jest pomalowana ściana fundamentowa? można Dzięki za wszystkie informacje. Chyba czas zacząć weekend - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 12.05.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam! Rezi jestem pełen podziwu dla Ciebie za wykonanie ocieplenia fundamentu. Moje pytanie do wszystkich: Czy zamiast dawać klej i siatkę na steropian to można posmarować go dysperbitem i przykleić folię budowlaną 0,2mm Pozdrawiam Wszystkich " Budowniczych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 15.03.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Rezi - extra ocieplone i zabezpieczone fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrustek8 26.03.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Czyli mam rozumie ze po kolei należy wziąć się do tego tak: -wyrównać nawierzchnię domu to znaczy wszystkie nierówności pozostałości po zaprawie i teraz pytanie czy należy teraz zagruntować?, czy wystarczy już naklejać styropian na taką nawierzchnię? -najważniejsza jest pierwsza warstwa staramy sie ją nałożyć tak żeby była w poziomie i jedziemy z układaniem do góry - co myślicie o listwach startowych i czy należy je użyć? (listwy startowe mają nawiercone otwory i poprzez te otwory powietrze wlatuje) -kwestia nakładania jest taka że nakłada sie na obrzeżach styropianu i w pieciu punktach styropianu tzn tak jak na kostce z liczba 5: i ma być rozsmarowany na 40% styropianu. I---------------------I I * * I I * I I * * I I--------------------I no taka mała improwizacja żebym wszystko dokładnie zrozumiał! - i teraz kolejne pytanko nakładamy to szpachelką czy packa z ząbkami? - należy tak kłaść by szpary były nie większe niż 0,2cm a jeżeli są to wypełnić je po wyschnięciu styropianu- pianką! później czekamy 2,3 dni aż wyschnie i wtedy używamy papieru ściernego do wyrównania nierówności na styropianie -jeśli potrzeba to nabijamy kołki oczywiście muszą być większe od styropianu i w zależności od rodzaju muru np jak mam styropian 10cm to używam kołki 18cm - i teraz kolejna sprawa po wygładzeniu całej powierzchni po tych trzech dniach możemy kłaść siatkę tak? - jak długo mogę czekać z położeniem siatki tzn jakbym nie chciał jej kłaść od razu ile mogę tego nie robić miesiąc czy można jeszcze dłużej odczekać? TERAZ PRZECHODZIMY DO KŁADZENIA SIATKI - i od razu pytanko lepiej ja kłaść poziomo czy pionowo czy jest jakaś różnica czy może któryś sposób jest bardziej profesjonalny i tak należy kłaść? - Powiedzmy że robie to pionowo bo wydaje mi sie ze tak będzie łatwiej: - smaruje pas o grubości siatki od góry do dołu - i teraz kolejne pytanie nakładam ją packą z ząbkami i czekam aż wyschnie czy nakładam na świeżą nałożoną warstwę i lekko wciskam (ale nie za mocno bo nie może siatka sie stykać z styropianem) - po nałożeniu sitki biorę packę ( gładką, najlepiej żeby była jak najdłuższa 60cm powinno wystarczyć) i nakładając wierzchnią warstwę przykrywam siatkę tak aby nie wystawała. - wszystkie rogi zabezpieczam listwami aluminiowymi pod oknami też - okno zabezpieczamy też styropianem ale może być węższy żeby jakoś to wyglądało tzn żeby ościeżnice było widać w moim przypadku to będzie 2cm - siatkę nakłada sie na siebie z zakładem 5 cm czy więcej? I to chyba wszystko dziękuje z góry za odpowiedzenie na pytania i poprawienie błędów lub złego toku myślenia! Przepraszam że dowiaduje się o szczegóły ale chce to zrobić jak najlepiej i nie poprawiać potem bo coś źle zrobiłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekarz12 26.04.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Hi all....Otóż kupiłem dom,który jest ubrany w mało estetyczny tynk, w związku z tym chciałbym go okleić niegrubym styropianem np. 5 cm lub cieńszym, pozwoliło by to znacznie poprawić zewnętrzną estetykę domu.To chyba lepszy pomysł niż zbijanie starego tynku?Chciałbym poznać Waszą opinie.....Jeżeli będzie trzeba , to poślę zdjęcia ... z góry dziękuję...i czekam na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts