Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie budynku z zewnątrz

anowi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raczej nic cieńszegi niż 5cm nie powinno się stosować a jeśli już stosuje się 5 cm to niewiele większy koszt ogólny jest przy zastosowaniu 10 cm.

No tak, doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale jak juz wspomniałem, nie chodzi mi o same ocieplenie budynku,lecz o poprawienie jego wyglądu

Raczej nic cieńszegi niż 5cm nie powinno się stosować a jeśli już stosuje się 5 cm to niewiele większy koszt ogólny jest przy zastosowaniu 10 cm.

No tak, doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale jak juz wspomniałem, nie chodzi mi o same ocieplenie budynku,lecz o poprawienie jego wyglądu

Tak tylko piszesz,że dom ma mało estetyczny tynk i zastanawiasz się nad jego zbiciem więc dla mnie to wygląda jak budynek bez docieplenia a więc energozerny więc jeśli chcesz poprawić estetyke to stosunkowo niewielkim kosztem możesz również poprawić jego parametry zużycia energii a jak pisałe mniej niz 5 cm moze rodzic konsekwencje w postaci zawilgocenia ściany.

Rozumiem....grubość styropianu minimum 5 cm , troszke boje się używać grubszego, żeby nie zrobić z tego domu termosu i siedliska grzyba. Z domem połączony jest duzy garaż, zacznę od niego i zobaczę jak pójdzie. Powiedz , jakiego kleju użyć, żeby mi ten styropian w zimie nie spadł.....:)

Rozumiem....grubość styropianu minimum 5 cm , troszke boje się używać grubszego, żeby nie zrobić z tego domu termosu i siedliska grzyba. Z domem połączony jest duzy garaż, zacznę od niego i zobaczę jak pójdzie. Powiedz , jakiego kleju użyć, żeby mi ten styropian w zimie nie spadł.....:)

Siedliska grzyba? wentylacji nie masz? co ma wspólnego opcieplenie z grzybem ?

Termos - to chyba dobrze że ciepło nie będzie uciekało zimą a latem będzie chłodno w domu ?

Klej - najlepiej cały system od jednego producenta.

Z tą wentylacją.....to chyba niezbyt w tym moim domu.Kupiłem go niedawno i zrobiłem w środku mały remont, na klatce schodowej wyrzuciłem taką starą boazerie, na to co było pod nią dałem siatke i warstwe chyba tynku, ów tynk miejscami wysechł ,ale pozostały mokre plamy. Firma która mi to robiła rozwiązała problem bardzo prosto, pomalowała to wszystko.Zaczołem się zastanawiać nad tą wentylacją.

Jestem zupełnym laikiem w tym temacie, ale nasłuchałem się na ten temat, jeżeli wentylacja jest nieskuteczna, to po ociepleniu budynku na ścianach i sufitach zacznie rosnąć grzyb.

Reasumując ....jeżeli tynk nie schnął, to owa wentylacja jest mało skuteczna i ocieplając szczelnie dom 10 styropianem mogę sobie chyba narobić mnóstwo problemów....Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy...

Hmm...

poczytałem i szczerze mówiąc, tak sie poczułem zachęcony do samodzielnego zrobienia ocieplenia że chyba przestanę szukac ekipy i tylko jesienią porozglądam sie za kimś, kto położy mi tynk.

Zaoszczędze parę złotych ;)

Rezi, invx, Sp5es,

dzieki za rady.

Jak poszło tym którzy robili to sami?