Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zjazd na działkę

skawka

Recommended Posts

Moja działka usytuowana jest przy drodze publicznej - wojewódzkiej. Muszę zlecić wykonanie projektu zjazdu i dokonać uzgodnień w tym zakresie z wszystkimi dostawcami mediów. Proszę o pomoc i wskazówki jak zabrać się do tego. Jeden z tutejszych fachowców zażądał ode mnie 2 tys. zł, po długich negocjacjach zszedł do 1 tys. Brać czy nie brać?

przypadkiem pracuję w zarządzie dróg (powiatowych), wiec powiedziałabym że to i tak mało. Oprócz wszystkich uzgodnień (które kosztują) Wykonawca poniesie zapewne koszty związane z zajęciem pasa drogowego (pas drogowy to nie tylko jezdnia ale i rów i pobocze) a stawki za 1m2 w zarządach dróg wojewódzkich nie są małe. Opłata zależna jest też od wielu składników czy jest rów i będzie trzeba np. pod zjazdem ułożyć rury. Radzę też od razu ustalić z Wykonawcą....kto poniesie te koszty!

przypadkiem pracuję w zarządzie dróg (powiatowych), wiec powiedziałabym że to i tak mało. Oprócz wszystkich uzgodnień (które kosztują) Wykonawca poniesie zapewne koszty związane z zajęciem pasa drogowego (pas drogowy to nie tylko jezdnia ale i rów i pobocze) a stawki za 1m2 w zarządach dróg wojewódzkich nie są małe. Opłata zależna jest też od wielu składników czy jest rów i będzie trzeba np. pod zjazdem ułożyć rury. Radzę też od razu ustalić z Wykonawcą....kto poniesie te koszty!

no albo nie wiesz po co tam pracujesz, albo co kraj to obyczaj..nie wiem czy az tak wiele wiecej ceni sie powiat od wojweodztwa lub gminy( jesli tak to zwracam honor)...u mnie za zajecie pasa drogowego zaplacilem 2.62 za 2 dni (dwa zlote i 62 grosze dla jasnosci)....straaaaaaaaaaszne pieniadze...i zaplacilem za zajecie na czas robot przylaczenia kanalizacji(moze za "przylaczenie" zjazdu z dzialki do drogi placi sie wiecej :lol:...czemu 2tys to malo skoro powinien to zrobic architekt w projekcie zagospodarowania i adaptacji budynku- srednio 500-600zl...przynajmiej jak ta mam- gdzie stoi domek, gdzie smietnik, gdzie wjazd i nawet krzaczki ma na projekcie :D

Muszę zlecić wykonanie projektu zjazdu i dokonać uzgodnień w tym zakresie z wszystkimi dostawcami mediów. Proszę o pomoc i wskazówki jak zabrać się do tego.

1. Udajesz się do Zarządu Dróg, pod który podlega Twoja ulica.

2. Nawiązujesz przyjacielskie stosunki z odpowiednią osobą, względnie szukasz dojścia do takowej przez znajomych.

3. Parę złotych zmienia właściciela

4. Okazuje się nagle, że zjazd już istnieje, ba, że zawsze istniał i trzeba go tylko ewentualnie utwardzić.

To jest bardzo dobra recepta. I nie pytaj, skąd wiem :)

Tak jak napisała przedmówczyni AGA 1978, obecna stawka za zajęcie pasa drogi woj. to 2.0zł/m2/doba, wliczając w to zajęcie na składowanie materiałów i potrzebnych maszyn do wykonania zjazdu.

Druga decyzja z opłatami będzie za tzw wbudowane elementy w pas drogowy - odnawiana co roku- 50zł/m2/rok. Wszystkie stawki zależne od Uchwały Sejmiku Województwa (Urząd Marszałkowski). - Podane stawki obowiązują w woj. pomorskim.

Jeśli chodzi o dokumentację to z mapy 1:500 wrysuj projektowany zjazd i uzgodnij lokalizację w Zarządzie Dróg Wojewódzkich w dziale Technicznym, może się okazać, że w tym miejscu nie otrzymasz zgody ze względu na bezpieczeństwo ruchu drogowego i szereg innych czynników typu drzewo, skrzyżowanie droga zbiorcza itp.

Dopiero po otrzymaniu Uzgodnienia (decyzji) pomyśl o projekcie zjazdu. Cena 1000zł jest adekwatna do poniesionych kosztów projektanta pod warunkiem otrzymanych wszystkich potrzebnych uzgodnień (łącznie z pozwoleniem na budowę).

Zyczę powodzenia bo długa droga przed Tobą od projektu do realizacji.

PS. Pamientaj, że po otrzymaniu decyzji na zjazd złóż wniosek o zajęcie pasa na czas robót - kara to 10 krotna stawka jw.

Pozdrawiam

Lakis 1

Witam!

skawka daj sobie spokój z tym projektem :) W projekcie zagospodarowania terenu (działki) wrysuj wjazd tam gdzie ci pasuje. Następnie zgłoś się do Urzędu W. (u mnie to droga powiatowa więc Starostwo) po pozwolenie na budowanie wjazdu w tym miejscu. Otrzymasz pozwolenie. Jeśli miejsce będzie źle wskazane architekt ci przerysuje na inną stronę.

Oczywiście do przystąpienia budowy wjazdu musisz mieć te wszyskie projekty na zajęcie pasa jezdni, oznakowanie, powiadomienie policji, projekt wjazdu itp.

My poradziliśmy sobie w ten sposób, że budowa wjazdu odbyła się z działki. Koparka wjachała na pole i z pola ułożyła wjazd. Na szczęście nie trzeba mieć pozwolenia na zajęcie pastwiska :) i do tego własnego :)

PS. Zastanawiam się dlaczego pracownicy, którzy się tutaj wypowiadają nie są skłonni do pomocy i ułatwienia w przeprowadzeniu tak skomplikowanej operacji 8) jak budowa wjazdu? Natomiast gromkim hurem straszą karami. W końcu urzędnik jest dla nas a nie na odwrót. Jeśli przepisy są skomplikowane to trzeba je uprościć i np umożliwić "załatwienie" tych wszystkich projektów w urzędzie wpłacając odp. kwotę (rozsądną i na pewno nie 1000 ani 2000 zł).

aga_k1978 bardzo Cię prosze nie pisz, ze przypadkiem pracujesz w Zarządzie Drug nie brzmi to dobrze :wink:

Pozdrawiam i nadmieniam, ze moje Starostwo jest dla ludzi :)