mojave 04.10.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Kupuje dom, dośc duzy na ladnej działce tyle, że w środku nadaje się do kompletnego remontu, ktory zamierzam przeprowadzić i to jak najszybciej. jako, że na zakup tego domu biore częściowo kredyt, bank zażyczył sobie wyceny. I oto co nastepuje - dom kupuję powiedzmy, za 250 tys rzeczoznawca wycenil ten dom na 310 tys a w warunkach sprzedazy wymuszonej na 280 tys. I mam teraz poważne watpliwości co do tego podatku CCP 2% . Na akcie bedzie cena za jaka faktycznie kupuje czyli 250 tys i od tego zaplacę podatek,boję sie tylko, że potem za 3 lata przjdzie mi kontrola z US i zaobaczy ten juz wremontowany dom i wyceni go na np 400 tys i dowali mi od tego podatek wraz z odsetkami. Poradźcie mi co mam zrobić: - zaplacic podatek od razu od tych 310 tys i jako potwierdzenie faktycznej wartości trzymac wycene rzeczoznawcy (czy US ja uzna?) - a może postapic tak jak w punkcie 1 tyle, że zaplacic podatek od 280, że sprzedaz wymuszona (faktycznie tak poniekąd jest bo właściciela nie stać na utrzymanie domu i chce jak najszybciej sprzedac jeszcze przed zimą) - jest podobno mozliwośc wystąpienia do US o faktyczna cene sytuacji tzn. nalezy złożyc jakies pismo aby US ocenił czy zapaciliśmy wystarczajacy podatek - zaplacic od ceny na akcie notarialnym, porobic zdjęcia z datą i w razie czego udowadniac, że dom byl tyle warty za ile go kuplismy - jakies inne pomysly???? Przepraszam, że sie tak rozpisalam, ale chcialam jak najlepiej zobrazowac sytuację imam nadzieje, że mi pomożecie bo jak ie wy to kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 04.10.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 DLa US nie ma znaczenia, jaka cena będzie na umowie. Zaraz po kupnie powinieneś pójść do nich i poprosić grzecznie, ażeby sprawdzili, czy z umową i opłatami jest OK. I teraz są dwie możliwości:1. jeśli wycenią dom na trochę więcej po prostu zacisnąć zęby i dopłacić2. jeśli przesadzą, to możesz się kłócić, powoływać rzeczoznawców, ale sprzseczka z US nikomu na dobre nie wychodzi. Nie słyszałem, ażeby chodzili na kontrolę, aby sprawdzić wartość nieruchomości.I jeszcze jedno - idź do nich jak najszybciej, bo w przypadku dopłaty od drugiego dnia po podpisaniu umowy lecą sobie odsetki. Na wszczęcie postępowania mają chyba 2 czy ileś tam lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 04.10.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 U.Sk. nie chodzi na żadne kontrole. Jak wpiszesz wartość 250 a panienka z U.Sk. będzie miała podane w tabelce że taki dom w tej okolicy kosztuje 280 to nic nie poradzisz. Mozesz sobie brac rzeczoznawcę itp. i przy róznicy w wycenie o 33% teoretycznie będziesz miał rację tylko wojna z U.Sk. jeszcze nikomu na dobre nie wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 04.10.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Jezeli kupisz dom za np 250 000 , to od tej kwoty zaplac te 2% podatku .Nie baw sie w placenie od kwoty takiej , jaka US uzna za stosowna .Bo to bzdura .Bedzie przy kupnie notariusz , beda podpisy sprzedawcy i kupujacego .Na wszelki wypadek zrob zdjecia domu w chwili zakupu .I niech to US sprobuje zakwestionowac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamak 05.10.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Mojave,Moja rada jest taka.Zrób szczegółową dokumentację fotograficzna stanu z dnia podpisania umowy, tak żeby w przypadku wątpliwości urzędu były dowody.Wystosuj pismo do US z prośbą o odpowidź czy zapłacona przez Ciebie cena nie odbiega od wartości rynkowej z uzasadnieniem, że nie masz pełnego rozeznania co do cen w okolicy, że dom był do remontu a o takich transakcjach nie słyszałeś itp. Odpowiedź US będzie dla Ciebie istotna. Jeśli US określi, że dom jest wart dużo więcej możesz próbować walczyć dalej. Jeśli różnica będzie niewielka lepiej zapłacić i dać sobie spokój.Pozdrawiam, Kamak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 06.10.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Jezeli kupisz dom za np 250 000 , to od tej kwoty zaplac te 2% podatku . Nie baw sie w placenie od kwoty takiej , jaka US uzna za stosowna . Bo to bzdura . Bedzie przy kupnie notariusz , beda podpisy sprzedawcy i kupujacego . Na wszelki wypadek zrob zdjecia domu w chwili zakupu . I niech to US sprobuje zakwestionowac . Nie bądź śmieszny - z całym szacunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna kulpinska 06.10.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam podobny problem, dwa tyg temu zadzwonilam do US w Kielcach i pani poinformowala mnie, ze podatek odprowadza sie od sumy zawartej w umowie, jesli urzad skarbowy stwierdzi, ze cena jest RAZACO zanizona, wowczas trzeba napisac pismo wyjasniajace w jakim stanie byl dom w momencie zakupu itd. i wtedy moga wyslac rzeczoznawce. Dlatego zamierzam od razu zrobic wszystkie zdjecia, moze nawet zawrzec aneks do umowy mowiacy o stanie domu w momencie zakupu, albo osobne oswiadczenie sprzedajacego i wydaje mi sie, ze starczy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.10.2005 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Wobec tego życzę powodzenia. Czyżby w waszych miastach Urzędy Skarbowe miały serca ?? W moim pracują sami bezduszni urzędnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts