Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek 2% od kupna domu - pomóżcie!

mojave

Recommended Posts

Kupuje dom, dośc duzy na ladnej działce tyle, że w środku nadaje się do kompletnego remontu, ktory zamierzam przeprowadzić i to jak najszybciej.

jako, że na zakup tego domu biore częściowo kredyt, bank zażyczył sobie wyceny. I oto co nastepuje - dom kupuję powiedzmy, za 250 tys rzeczoznawca wycenil ten dom na 310 tys a w warunkach sprzedazy wymuszonej na 280 tys.

I mam teraz poważne watpliwości co do tego podatku CCP 2% . Na akcie bedzie cena za jaka faktycznie kupuje czyli 250 tys i od tego zaplacę podatek,boję sie tylko, że potem za 3 lata przjdzie mi kontrola z US i zaobaczy ten juz wremontowany dom i wyceni go na np 400 tys i dowali mi od tego podatek wraz z odsetkami.

Poradźcie mi co mam zrobić:

- zaplacic podatek od razu od tych 310 tys i jako potwierdzenie faktycznej wartości trzymac wycene rzeczoznawcy (czy US ja uzna?)

- a może postapic tak jak w punkcie 1 tyle, że zaplacic podatek od 280, że sprzedaz wymuszona (faktycznie tak poniekąd jest bo właściciela nie stać na utrzymanie domu i chce jak najszybciej sprzedac jeszcze przed zimą)

- jest podobno mozliwośc wystąpienia do US o faktyczna cene sytuacji tzn. nalezy złożyc jakies pismo aby US ocenił czy zapaciliśmy wystarczajacy podatek

- zaplacic od ceny na akcie notarialnym, porobic zdjęcia z datą i w razie czego udowadniac, że dom byl tyle warty za ile go kuplismy

- jakies inne pomysly????

Przepraszam, że sie tak rozpisalam, ale chcialam jak najlepiej zobrazowac sytuację imam nadzieje, że mi pomożecie bo jak ie wy to kto?

:D

DLa US nie ma znaczenia, jaka cena będzie na umowie. Zaraz po kupnie powinieneś pójść do nich i poprosić grzecznie, ażeby sprawdzili, czy z umową i opłatami jest OK. I teraz są dwie możliwości:

1. jeśli wycenią dom na trochę więcej po prostu zacisnąć zęby i dopłacić

2. jeśli przesadzą, to możesz się kłócić, powoływać rzeczoznawców, ale sprzseczka z US nikomu na dobre nie wychodzi.

Nie słyszałem, ażeby chodzili na kontrolę, aby sprawdzić wartość nieruchomości.

I jeszcze jedno - idź do nich jak najszybciej, bo w przypadku dopłaty od drugiego dnia po podpisaniu umowy lecą sobie odsetki. Na wszczęcie postępowania mają chyba 2 czy ileś tam lat.

Gość 2mm
U.Sk. nie chodzi na żadne kontrole. Jak wpiszesz wartość 250 a panienka z U.Sk. będzie miała podane w tabelce że taki dom w tej okolicy kosztuje 280 to nic nie poradzisz. Mozesz sobie brac rzeczoznawcę itp. i przy róznicy w wycenie o 33% teoretycznie będziesz miał rację tylko wojna z U.Sk. jeszcze nikomu na dobre nie wyszła.

Jezeli kupisz dom za np 250 000 , to od tej kwoty zaplac te 2% podatku .

Nie baw sie w placenie od kwoty takiej , jaka US uzna za stosowna .

Bo to bzdura .

Bedzie przy kupnie notariusz , beda podpisy sprzedawcy i kupujacego .

Na wszelki wypadek zrob zdjecia domu w chwili zakupu .

I niech to US sprobuje zakwestionowac .

Mojave,

Moja rada jest taka.

Zrób szczegółową dokumentację fotograficzna stanu z dnia podpisania umowy, tak żeby w przypadku wątpliwości urzędu były dowody.

Wystosuj pismo do US z prośbą o odpowidź czy zapłacona przez Ciebie cena nie odbiega od wartości rynkowej z uzasadnieniem, że nie masz pełnego rozeznania co do cen w okolicy, że dom był do remontu a o takich transakcjach nie słyszałeś itp. Odpowiedź US będzie dla Ciebie istotna. Jeśli US określi, że dom jest wart dużo więcej możesz próbować walczyć dalej. Jeśli różnica będzie niewielka lepiej zapłacić i dać sobie spokój.

Pozdrawiam,

Kamak

Jezeli kupisz dom za np 250 000 , to od tej kwoty zaplac te 2% podatku .

Nie baw sie w placenie od kwoty takiej , jaka US uzna za stosowna .

Bo to bzdura .

Bedzie przy kupnie notariusz , beda podpisy sprzedawcy i kupujacego .

Na wszelki wypadek zrob zdjecia domu w chwili zakupu .

I niech to US sprobuje zakwestionowac .

Nie bądź śmieszny - z całym szacunkiem.

Mam podobny problem, dwa tyg temu zadzwonilam do US w Kielcach i pani poinformowala mnie, ze podatek odprowadza sie od sumy zawartej w umowie, jesli urzad skarbowy stwierdzi, ze cena jest RAZACO zanizona, wowczas trzeba napisac pismo wyjasniajace w jakim stanie byl dom w momencie zakupu itd. i wtedy moga wyslac rzeczoznawce. Dlatego zamierzam od razu zrobic wszystkie zdjecia, moze nawet zawrzec aneks do umowy mowiacy o stanie domu w momencie zakupu, albo osobne oswiadczenie sprzedajacego i wydaje mi sie, ze starczy.

Pozdrawiam.