NatkaB 02.05.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Czy dorosłą tuję (ok. 170 cm) można przesadzić bez ryzyka "nie przyjęcia" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 04.05.2005 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Nikt mi nie odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.05.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Teoretycznie można. Ale zawsze jest duże ryzyko. Teraz już za późno. Poczekaj do jesieni. Warto zaopatrzyć się w specjalne żele zatrzymujące wodę i tym dodatkowo zabezpieczyć bryłę korzeniową. Trzeba również wykopać taką roślinę z dużą bryłą korzeniową.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 04.05.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 My w zeszłym roku przesadziliśmy 15 letni jałowiec (chyba nazywa się łuskowy czy jakoś tak), miał ze 2,5 metra wys. Został wykopany z dużą bryłą ziemi (część korzeni niestety stracił) i z zachowaniem takiego samego ustawienia względem stron świata. Chyba się przyjął, bo cały czas zielony i coś jakby nieśmiało zaczyna wypuszczać młode pędy. A, i trzeba dużo podlewać. My zaryzykowaliśmy, bo i tak miał iść na straty, znajomi rozbudowywali dom i cały szpaler tych jałowców przeszkadzał w tym. W pierwszej chwili wybrałam do przesadzenia ze trzy. Ale po wykopaniu pierwszego zrezygnowaliśmy z reszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 04.05.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 prawidłowo robi się to tak : 1 należy wykopać rów wokół rośliny na szerokość szpadla i o 10 cm większej średnicy niż zasięg liści 2 korzenie poodcinać 3 nasypać do rowu torfu odkwaszonego albo jakiejś próchnicznej mieszanki, 4 dać roślinie czas na odtworzenie korzeni, najlepiej cały rok 5 przesadzić owijając bryłę materiałem by się nie rozleciała 6 posadzić do dobrej ziemi i podlewać by nie przeschła w razie braku czasu od punktu 1 przejść od razu do 6 może się uda lepiej jednak zrobić to jesienią albo wczesną wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marikas 04.10.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Mam możliwość "odbioru" właśnie takich starszych drzewek. Czy ta "operacja" ma sens? Przyjmie się taka tauja? Mają po ok. 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 04.10.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Mam możliwość "odbioru" właśnie takich starszych drzewek. Czy ta "operacja" ma sens? Przyjmie się taka tauja? Mają po ok. 1,5m. No problem Ważne byś wziął je z bryłą min 40-50 cm średnicy I koniecznie podlej rośliny na 1-2 dni przed przesadzaniem bo przy obecnej suszy bryły sie po prostu rozsypują a jak bryła się rozsypie to szansa na przyjęcie się rośliny jest minimalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 05.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja na wiosnę kupowałam tuje szmaragd 1-1,2 m tyle że z doniczki nie z gruntu i przyjęły się. A teraz kupowałam jałowce BLUE ARROW 1-1,2 m z gruntu i zobaczymy co będzie, posadziłam je właśnie w sobotę. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 05.10.2005 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Mam możliwość "odbioru" właśnie takich starszych drzewek. Czy ta "operacja" ma sens? Przyjmie się taka tauja? Mają po ok. 1,5m. Latem przesadzałam półtorametrowe 4-latki (brabanty) i przyjęły się bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.10.2005 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Przed paroma dniami kupiłem 1,5 m szmaragdy kopane w szkółce i sadzone w jucie. Za wcześnie aby coś sądzić. Na razie codziennie je podlewam.A tak na marginesie, kiedy będzie wiadomo, że się przyjęły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.10.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Ja przesadzałem 25 letnie bukszpany i 20 letnie tuje.Bukszpany rok odchorowały, tuje były w PRL-owskich oponach, kupa korzonków w nich było.Rosną 2-gi rok jak dzwon.Akcja przesadzania systemem gospodarczym jak w filmie.Bryły korzeniowe z ziemią to lekko tona. Na linach, Żukiem wyciągane na stare drzwi i jak u egipcjan toczone na okrąglakach z szalunków.Ale warto było bo są ogromne i rosną w nowych miejscach.Te które dałem na za duże słońce chorowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinia 21.10.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 wiem z porad praktyka -ogrodnika: nawet starsze krzewy i drzewka można przesadzać, ale wcześniej należy je okopać, zostawiając na jakiś czas z taką bryłą w ziemi, aby roślina wytworzyła nowe drobne korzonki wewnatrz tej bryły. Potem podważyć całą ciężką całość i przesadzić mocno podlewając na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 22.10.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 A tak na marginesie, kiedy będzie wiadomo, że się przyjęły? jak po pierwszym zimowaniu, na wiosnę "ruszą z kopyta" to się przyjeły. jak ruszą na pół centymetra to kolejny rok niepewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.09.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Dostaliśmy od znajomego 11 szt. 15-letnich ponad 3m tui i jedną dużą sosnę. Przesadziliśmy, podlewamy, modlimy się i ....co jeszcze możemy zrobić, żeby się przyjęły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Podlewać, podlewać, podlewać nawet w zimie. Może, gdy przyjdą mrozy warto zacienić, by zmniejszyć parowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.09.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 no właśnie nie wiem co mamy zrobić...i ile tego podlewania tak naprawdę powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.09.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 One mają mocno uszkodzone korzenie,które normalnie pobierają wodę, proporcjonalnie do masy isniejącej " masy zielonej". Więc skoro korzeni jest mniej, o tyle powinna być zmniejszona korona. Jeśli tego nie zrobiliście, to trzeba zewnętrznie dostarczać wody, czyli podlewać. Jeśli się uda, co okaże się za rok, to thuje odbudują system korzeniowy i samodzielnie będa poszukiwały wody. Teraz musi być wilgotno pod rośliną. Ile podlewać - by było wilgotno, ok. 2 wiadra na roślinę, co 2-3 dni, by woda przesiąkła na 40-50cm ( bo chyba taka była bryła korzeniowa?) Sosna ma korzeń palowy, więc... marne szanse. A jaki długi był Wasz? Postów na temat przesadzania starych drzew było dużo, wypowiadali się fachowcy - poszukaj - prawy , górny róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 13.10.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Prosze o porade do kiedy można przesadzac tuje ? Czy teraz można jeszcze przesadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.10.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" Prawy górny róg , okienko SZUKAJ , wpisz "przesadzanie" i dział PAMIĘTAJCIE O OGRODACH wyników - dziesiątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 14.10.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Hanko ale nie oczekiwałem takiej odpowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts