Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZYWOTNIK - przesadzanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teoretycznie można. Ale zawsze jest duże ryzyko. Teraz już za późno. Poczekaj do jesieni. Warto zaopatrzyć się w specjalne żele zatrzymujące wodę i tym dodatkowo zabezpieczyć bryłę korzeniową. Trzeba również wykopać taką roślinę z dużą bryłą korzeniową.[/code]

My w zeszłym roku przesadziliśmy 15 letni jałowiec (chyba nazywa się łuskowy czy jakoś tak), miał ze 2,5 metra wys. Został wykopany z dużą bryłą ziemi (część korzeni niestety stracił) i z zachowaniem takiego samego ustawienia względem stron świata.

Chyba się przyjął, bo cały czas zielony i coś jakby nieśmiało zaczyna wypuszczać młode pędy.

A, i trzeba dużo podlewać.

My zaryzykowaliśmy, bo i tak miał iść na straty, znajomi rozbudowywali dom i cały szpaler tych jałowców przeszkadzał w tym. W pierwszej chwili wybrałam do przesadzenia ze trzy. Ale po wykopaniu pierwszego zrezygnowaliśmy z reszty :-? .

prawidłowo robi się to tak :

1 należy wykopać rów wokół rośliny na szerokość szpadla i o 10 cm większej średnicy niż zasięg liści

2 korzenie poodcinać

3 nasypać do rowu torfu odkwaszonego albo jakiejś próchnicznej mieszanki,

4 dać roślinie czas na odtworzenie korzeni, najlepiej cały rok

5 przesadzić owijając bryłę materiałem by się nie rozleciała

6 posadzić do dobrej ziemi i podlewać by nie przeschła

w razie braku czasu od punktu 1 przejść od razu do 6 :wink: może się uda lepiej jednak zrobić to jesienią albo wczesną wiosną

• 5 months później...
Mam możliwość "odbioru" właśnie takich starszych drzewek. Czy ta "operacja" ma sens? Przyjmie się taka tauja? Mają po ok. 1,5m.

No problem

Ważne byś wziął je z bryłą min 40-50 cm średnicy

I koniecznie podlej rośliny na 1-2 dni przed przesadzaniem bo przy obecnej suszy bryły sie po prostu rozsypują

a jak bryła się rozsypie to szansa na przyjęcie się rośliny jest minimalna

• 2 weeks później...

Ja przesadzałem 25 letnie bukszpany i 20 letnie tuje.

Bukszpany rok odchorowały, tuje były w PRL-owskich oponach, kupa korzonków w nich było.

Rosną 2-gi rok jak dzwon.

Akcja przesadzania systemem gospodarczym jak w filmie.

Bryły korzeniowe z ziemią to lekko tona.

Na linach, Żukiem wyciągane na stare drzwi i jak u egipcjan toczone na okrąglakach z szalunków.

Ale warto było bo są ogromne i rosną w nowych miejscach.

Te które dałem na za duże słońce chorowały

wiem z porad praktyka -ogrodnika: nawet starsze krzewy i drzewka można przesadzać, ale wcześniej należy je okopać, zostawiając na jakiś czas z taką bryłą w ziemi, aby roślina wytworzyła nowe drobne korzonki wewnatrz tej bryły. Potem podważyć całą ciężką całość i przesadzić mocno podlewając na początku.

• 1 year później...

One mają mocno uszkodzone korzenie,które normalnie pobierają wodę, proporcjonalnie do masy isniejącej " masy zielonej". Więc skoro korzeni jest mniej, o tyle powinna być zmniejszona korona. Jeśli tego nie zrobiliście, to trzeba zewnętrznie dostarczać wody, czyli podlewać. Jeśli się uda, co okaże się za rok, to thuje odbudują system korzeniowy i samodzielnie będa poszukiwały wody. Teraz musi być wilgotno pod rośliną. Ile podlewać - by było wilgotno, ok. 2 wiadra na roślinę, co 2-3 dni, by woda przesiąkła na 40-50cm ( bo chyba taka była bryła korzeniowa?) :)

Sosna ma korzeń palowy, więc... marne szanse. A jaki długi był Wasz?

Postów na temat przesadzania starych drzew było dużo, wypowiadali się fachowcy - poszukaj - prawy , górny róg.

• 1 month później...