Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WILGOĆ POMIEDZY MEMBRANĄ PAROPRZEPUSZCZALNA A WEŁNĄ!!!

zgudi

Recommended Posts

WITAM

sprawdziłem dzisiaj stan wełny przed założeniem płyt rigips i o zgrozo po włozeniu ręki w szczeline pomiedzy wełną a membraną stwierdziłem ,, że jest tam bardzo wilgotno

w miejscu nad oknem połaciowym widoczne były nawet pojedyncze krople

informuje ,że mam na dachu dachówke ceramiczną ...

dzisiaj w nocy było bardzo mglisto--moze to było przyczyną zawilgocenia membrany od spodu

:oops: co zrobić z tym fantem?

może przeciecie membrany na kalenicy rozwiązało by częściowo problem?

czy miał ktos podobną sytuację/

bardzo proszę o odpowiedż

zgudi

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=61758&highlight=mokra+we%B3na#61758

wydaje mi sie, ze wyjasnienie Arthee moze Ci byc pomocne

ARAMAN: Zastosowanie dodatkowej szczeliny wentylacyjnej pomiędzy paroprzepuszczalną membraną dachową ( wiatroizolacją ) moim zdaniem nie jest wskazane. Folia wiatroizolacyjna ze względu na swoją strukturę nie przepuszcza wilgoci do termoizolacji (wełny), umożliwiając "oddychanie" przegrody, czyli opuszczanie skroplonej wilgoci na zewnątrz. I tu potrzebna jest szczelina wentylacyjna, pomiędzy dachówką a paroprzepuszczalną membraną dachową. Zastosowanie nieprzepuszczalnej wiatroizolacji to gwarancja wilgotnej wełny na poddaszu i tym sposobem otrzymujemy zero izolacji, bo mokra wełna na pewno nie będzie utrzymywała ciepła na Twoim poddaszu. Z moich doświadczeń to częste błędy na budowach.

Pozdrawiam

i wełna pod blachodachówkę/problem z wilgocią

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=547225&highlight=mokra+we%B3na#547225

pzdr

Zastosowanie nieprzepuszczalnej wiatroizolacji to gwarancja wilgotnej wełny na poddaszu

Mocne słowa (trochę marketingiem zalatują). Aczkolwiek prawdą jest, że podstawa to odprowadzenie wilgoci z ocieplenia. Promowanym obecnie rozwiązaniem jest zastosowanie paroprzepuszczalanej membrany. Ale wykonanie wstępnego pokrycia np z desek i papy (albo membrany niskoparoprzepuszczalnej) nie do końca niweczy szanse na ciepłe i suche poddasze. Trzeba zadbać o prawidłowe wykonanie szczeliny wentylacyjnej nad warstwą ocieplenia, czyli zapewnić wlot powietrza pod okapem i wylot w kalenicy dla każdej przestrzeni międzykrokwiowej. Nie ma z tym większego problemu np. w prostych dachach dwuspadowych. Komplikacje pojawiają się np w przypadku różnego rodzaju wybudówek, kiedy to część przestrzeni międzykrokwiowych zostaje zamknięta przez krokwie koszowe (wylot w kalenicy jest ale wlotu nie ma i trzeba by coś pokombinować).

dzisiaj sprawdziłem

mam membranę papoprzepuszczalną dafol 1600gr/24h

i powiem szczerze ,że to nie jest wina folii

ta wilgoć pojawia sie z rana --potem membrana w ciągu dnia troche przesycha..

sam nie wiem co robic w tej sytuacji

mam pomiędzy 2 krokwiami przeciętą(na próbę) membranę w kalenicy ale to nie rozwiązało problemu... :oops:

tam też jest mokra od spodu-- membrana

wydaje mi się że przez tą szczelinę pomiedzy wełną a membraną zasysana jest wilgoć z dworu( wyglada to tak jak rosa)

co najdziwniejsze wierzchnia częsć membrany jest sucha :o

na 100% jest prawidłowo załozona...

doradżcie coś rozsądnego..

przypuszczam że ten problem dotyczy wielu z nas tylko nie kazdy to sprawdzał np. po mglistych porankach...

mamy podobny tok rozumowania

nie mam podbitki ..jestem w trakcie robienia ocieplenia...

membranę mam na całości dachu...

nie mam tylko załozonej paroizolacji (żółtej folii)na poddaszu ( stryszku)

paroizolacje mam we wszystkich pomieszczeniach użytkowych...

byłem przed chwilą na budowie i membrana w tej chwilii jest prawie sucha....

świadczy to o tym ,że na 100% zawilgocenie membrany od spodu powoduje zasysanie powietrza z zewnątrz (tymbardziej ,że domek mam usytuowany w lekkiej dolinie gdzie często goszczą mgły i rano jest bardzo wilgotno...

ciekawi mnie jak bedzie wyglądało schniecie wełny i membrany podczas dni deszczowych :wink:

narazie wyglada to nastepująco

rano membrana bardzo wilgotna wieczorem sucha...

czy przeciecie membrany wzdłuż całej kalenicy nie spowoduje ,że bedzie zasysana większa ilośc wilgotnego powietrza z rana...

pozdrawiam Rafał

u nas w Koszalinie było dzis słonecznie i ciepło

czy przeciecie membrany wzdłuż całej kalenicy nie spowoduje ,że bedzie zasysana większa ilośc wilgotnego powietrza z rana

Odpowiedz sobie najpierw na pytanie skąd się bierze wilgoć z rana i czy zjawisko za ten stan rzeczy odpowiedzialne występuję tylko na zewnątrz twojego domu czy może pod folią też? A potem zastanów się czy lepiej zrobić tam przeciąg czy nie

w kilku miejscach pomiedzy krokwiami miałem dołożone pasy innej membrany (droższej i lepszej) przymocowane od dołu ze wzgledu na uszkodzenia membrany podstawowej i o dziwo tam jest nad ranem zupełnie sucho (pomiędzy membaną a wełną)

swiadczy to o złej jakości membrany, która jest załozona na całym dachu

sprawdziłem dzisiaj w hurtowni ma ona paroprzepuszczalnośc dokładnie 1600

jednak moim zdaniem jest to przekłamanie producenta

dzwoniłem dzisiaj miał się skontaktować ze mną i cos poradzić ale skończyło się na obietnicach... :oops:

jutro złoże reklamację

ale jak sprawdzić parroprzepuszczalność?

chyba tylko w laboratorium :-?