zgudi 04.10.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 jak w temaciehydraulik mówi ,że piec gazowy ( vailant)dostanie wystarczającą ilośc powietrza z innych pomieszczeń poprzez otwory w dolnej części drzwi...kominiarz nakazuje zamontowanie zetki ok. 100cm2która daje powietzrze do spalania bezpośrednio z dworu...mam już taką jedną zetkę do kominkaczy ona wystarczy?czy muszę wybijac dodatkowy otwór w pomieszczeniu w którym jest piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.10.2005 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 jedna zetka może nie starczyć, przeciez ona jest do kominka, a ten zabudujesz. Kocioł potrafi wyciagnąc Ci tyle powietrza z domu, ze ubytki beda uzupełniane z wentylacji. A chyba tego nie pragniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.10.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Kotłownia czerpiąca powietrze do spalania z pomieszczenia powinna być wyposażona w tzw. zetke W praktyce wygląda to tak że masz szczelna stolarkę a piec pracując wytwarza podciśnienie Jedynym sposobem na dostarczenie powietrza jest zasysanie go z zewnątrz przez kanały wentylacyjne np. do łazienki Słuchaj kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 04.10.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 kominiarz nie ma racjihttp://www.e-instalacje.pl/146_254.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.10.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja mam piec w łazience. Nie instalowałem zetki. W oknie łazienkowym dałem nawiewnik ale zimą jest i tak zamknięty. Z tym napowietrzaniem to teorie są sprzeczne. Ale u mnie nie ma ciągu wstecznego gdy piec pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.10.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 A to nie jest raczej tak, że zetka jest po to aby w razie ulatniania się gazu z nieszczelnej instalacji tenże gaz, mógł się tą zetką wydostać na zewnątrz budynku? Ja mam piec z zamkniętą komorą spalania więc zetka raczej nie jest mi potrzebna ale kominiarz przy odbiorze nakazał wykucie otoworu na równi z podłogą bo mam gaz płynny, żeby ten gaz w przypadku wycieku mógł wydostać się na zwewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.10.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 "nie ma ciągu wstecznego" - do czasu. Aż ktoś w Twojej rodzinie wyląduje w szpitalu, albo gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 05.10.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Przyłączam się do dyskusji . Planuję piec z zamkniętą komorą spalania.Piec w pomieszczeniu gospodarczym przylegającym do garażu.Od domu odcięte śluzą. Gaz ziemny. Potrzebna zetka czy nie???????????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 05.10.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 zetka jest stosowana wtedy gdy kotłownia znajduje się poniżej poziomu terenu, nie dotyczy kotłowni na gaz płynny, ze względu na to że gaz płynny jest cięższy od powietrza i te kotłownie z założenia nie mogą być instalowane poniżej poziomu gruntu.każda kotłownia z kotłem atmosferycznym (otwarta komora spalnia), powinna posiadać otwór nawiewny umieszczony przy podłodze oraz otwór wywiewny umieszczony jak najbliżej stropu do 30 cm.przy kotłach z zamkniętą komorą spalnia wymagany jest jedynie otwór wywiewny.przy kotłach na gaz płynny następuje zamiana otworów, otwór nawiewny blisko stropu, otwór wywiewyn (wylewny) przy podłodze, żeby w przypadku rozszczelnienia instalacji gaz mógł wydostać się z pomieszczenia i nie zalegać przy podłodze.jak z tego wynika, zetka musi być stosowana w przypadku gdy kotłownia jest poniżej poziomu gruntu,w pozostałych przypadkach jest to nadinterpretacja lub indolencja kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 05.10.2005 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 u mnie pomieszczenie gosp. jest na pietrze....więc montować tą zetkę czy nie?piec z otwarta komora spalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.10.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 montować. Ale zawsze możesz zrobić po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.10.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 kominiarz nie ma racji http://www.e-instalacje.pl/146_254.htm Kominiarz ma racje. U mnie nie ma zetki i jak kociol pracowal, przy zamknietych oknach to zaciągało w lazienkach przez wentylację lodowate powietrze. Przed zima dorobię zetke - niech bedzie zimno tylko w kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 05.10.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Przekorku, czytaj co piszę na temat wentylacji kotłowni,zetka jest potrzebna gdy potrzeba sprowadzić powietrze do spalania poniżej poziomu terenu.jeżeli nie masz otworu nawiewnego w kotłowni, to się nie dziw że kocioł bierze powietrze do spalania z sąsiednich pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 05.10.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 dla wiedzących lepiej polecam zapoznanie się z: PN-B-02411 kotłownie wbudowane na paliwo stałe,PN-B-02431-1 kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości względnej mnejszej niż 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 05.10.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Przyłączam się do dyskusji . Planuję piec z zamkniętą komorą spalania. A będziesz miał komin współosiowy przez ścianę ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.10.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Przyłączam się do dyskusji . Planuję piec z zamkniętą komorą spalania. A będziesz miał komin współosiowy przez ścianę ? Pzdr JKK Nie komin jest normalny przez dach.Tzn. nie jest wymurowany z cegły tylko wyciągnięty pustakami wentylacyjnymi fi150 do góry, potem dachówka przelotowa i nad dach będzie wystawać tylko rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 06.10.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Istotne jest czy powietrze jest czerpane z zewnątrz czy z pomieszczenia.Ja mam z zewnątrz (przez osobną rurę) i zetki wtedy nie trzeba.Na potwierdzenie mam protokół kominiarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 06.10.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Istotne jest czy powietrze jest czerpane z zewnątrz czy z pomieszczenia. Ja mam z zewnątrz (przez osobną rurę) i zetki wtedy nie trzeba. Na potwierdzenie mam protokół kominiarski. Ja już chyba zgłupieję z tymi kotłownianymi otworami. Damiang a na jakie paliwo masz piec? Bo jeśli na gaz płynny, to jak pisze 1950, bez względu na to czy jest otwarta komora czy nie (tzn. czy powietrze jest dostarczane z zewnatrz rurką czy nie) trzeba i tak na poziomie podłogi zrobić otwór wylewny na wypadek rozszczelnienia instalacji. Sam muszę się wkońcu na jakiś otwór "zdecydować", bo nie mam jeszcze żadnego (a piec z otwartą komorą na gaz płynny) i z tego co pisze 1950 rozumiem, że muszę mieć aż 2 Jeden przy podłodze a drugi przy stropie, każdy 10x10 cm. Toż to zimą będzie w takiej kotłowni lodowato Czy któś już tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 06.10.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 ckwadrat jeżeli masz mieć kocioł na gaz płynny to nie rozumiem o co Ci chodzi.w tym przypadku musisz mieć projekt kotłowni i co ważniejsze wykonać kotłownię zgonie z projektem tj:- kotłownia nie może być usytuowana poniżej poziomu terenu,- w kotłowni musisz mieć otwór nawiewny usytuowany pod stopem o powierzchni minimum 200 c2- w kotłowni musisz mieć otwór wywiewny usytuowany na poziomie podłogi o powierzchni minimum 200 cm2- wysokość kotłowni mimimum 2,2 m dla nowobudowanych budynków, dla budynków modernizowanych min. 1,9 m- kocioł na gaz płynny nie może być zainstalowany w łazience,- w kotłowni nie możesz mieć zainstalowanych studzienek kanalizacyjnych- pomieszczenie kotłowni powinno posiadać oświetlenie sztuczne, zaleca się żeby było także oświetlenie naturalne, bezpośrednie lub pośrednieale to wszystko powinieneś mieć w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.10.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Zetka (raczej Z-etownica) stosowana jest po to, aby przy niepracującym kotle, zimne powietrze nie wpływało do pomieszczenia.Z-etownica stanowi ograniczoną zaporę dla ruchu powietrza.Będzie tak tylko wtedy , gdy w górnej części zetownicy będzie cieplejsze powietrze niż w dolnej.A więc dolna część ma być wyprowadzona na zewnątrz, zaś górna do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts