Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy tzw. zetka jest potrzebna? w pom. z piecem gazowym

zgudi

Recommended Posts

Zetka (raczej Z-etownica) stosowana jest po to, aby przy niepracującym kotle, zimne powietrze nie wpływało do pomieszczenia.

Z-etownica stanowi ograniczoną zaporę dla ruchu powietrza.

Będzie tak tylko wtedy , gdy w górnej części zetownicy będzie cieplejsze powietrze niż w dolnej.

A więc dolna część ma być wyprowadzona na zewnątrz, zaś górna do pomieszczenia.

Hm...

Przegłądając projekty domów z kotłownią w piwnicy widzę, że zetka ma wyprowadzenia dokładnie odwrotnie, góra na zewnątrz a dół do wewnątrz.

Czyżby projektanci się mylili?

Mogli przecierz zrobić prostą dziurę w ścianie piwnicy.

A jednak zawsze jest zetka.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950

andre59

A jednak zawsze jest zetka.

czyżbyś miał problemy z rozumieniem tekstu,

za każdym razem piszę, że jeżeli kotłownia jest umiejscowiona poniżej poziomu terenu, to powinna być zetka, ale nie do końca, dla kotłów z zamkniętą komorą, nie jest wymagana wystarczy otwór wywiewny,

co do projektantów, to miałem takiego, który twierdził ,że pod podłogówką na gruncie, nie potrzebny jest styropian, bo na studiach uczyli go, że temperatura gruntu 1 metr od ścian fundamentowych ma temperaturę 8C, (tak przyjmuje się do obliczeń) a w budynkach, przez niego zaprojektowanych, trudno było znaleść miejsce na kotłownię

Jeżeli popatrzymy sobie na zwykły kanał wywiewny (wentylacji grawitacyjnej), wyprowadzony kominem, od kratki osadzonej w ścianie n.p. łazienki pod sufitem, do kratki wywiewnej osadzonej w bocznej ściance komina, na dachu - to ma on też kształt zetki, tylko że odwróconej.

Ale nie nazywamy go zetką, tylko kanałem wywiewnym wentylacji grawitacyjnej.

Taki kanał dobrze działa póki temperatura w łazience jest wyższa niż na zewnątrz budynku (a najlepiej w zimie).

W lecie podczas upałów wentylacja grawitacyjna nie działa, "korkuje się".

Zetka to taki kanał wentylacyjnny o odwróconym kierunku ciągu.

Zwykle (z wyjątkiem upałów) "jest zakorkowany" i dopiero wytworzenie ciągu w kanale spalinowym kotła pokonuje jego niewielki zresztą opór.

Ale ten niewielki opór zapobiega napływowi zimnego powietrza, gdy kocioł nie pracuje.

Zrobiłem mały ekperyment.

Mam poprowadzony kanał nawiewny do kominka rurą 110mm długości ok. 3 mb pod podłogą na gruncie.

Ponieważ kominek nie jest jeszcze zamontowany w koniec kanału w budynku wstawiłem pionową rurę 110 mm długości 2 mb zakończoną kolenem 90 st.

Na wylocie kolanka dało się odczuć wyraźny ruch powietrza do wewnątrz budynku.

Następnie tą samą rurę z kolankiem umieściłem w otworze na schody strychowe, kolankiem do dołu, zasłaniając wolną przestrzeń płytami styropianu.

Oczywiście kanał podpodłogowy zaślepiłem.

Ruch powietrza do wewnątrz budynku był nieco intensywniejszy niż poprzednio.

W trakcie tego doświadczenia kocioł gazowy był wyłączony, okna zamknięte, temperatura w budynku 22 stC , temperatura na zewnątrz 12 stC . Budynek jest parterowy ze strychem nieużytkowym.

Z tego wnioskuję, że aby pomieszczenie kotłowni nie było zbyt wyziębiane przez nawiew powietrza z zewnątrz układ "zetki" powinien być taki jak pisze Zbigniew Rudnicki.

Z kolei w opisie technicznym do projektu przyłącza i wewnętrznej instalacji gazowej jest zapis, że kotłownia c.o. powinna posiadać m.in. wentylację grawitacyjną nawiewną umieszczoną 0,3 m nad podłogą.

I co z tym fantem zrobić?

Jeśli poziom podłogi parteru (t.zw poziom 0,00) jest wyniesiony 70cm ponad poziom gruntu, to wymagany poziom wlotu kanału do kotłowni wyniesie 30 + 70 = 100cm.

A zatem mamy do dyspozycji te 100 cm.

Z czego odchodzi nam 30cm na minimalny poziom wlotu kanału wentylacyjnego ponad poziom gruntu, aby śnieg go nam nie zasypał.

100-30 = 70cm - to wysokość naszej Zetki.

Ta wysokość jest wystarczająca, aby Zetka działała.

Mankamentem będzie jednak wysoki poziom kurzu jaki bywa tuż nad ziemią.

• 1 month później...

Jak zetkę wykonać po wybudowaniu i ociepleniu ścian?

Mam ścianę szerokości 18 cm (silka). Czy przekrój zetki

ma być prostokątny? 10x20cm?

Czy wysokość środkowego elementu 30 cm wystarczy?

___

|

|

|___

Wreszcie czy część pionową prowadzić w ścianie, czy po wewnętrznej

stronie ściany i ewentualnie ocieplić?

• 1 year później...

Ludzie już jestem tak skołowany że podciągam wątek i mam pytanie:

Planuję kocioł z zamkniętą komorą spalania na gaz płynny, piwnic nie mam także piec będzie powyżej poziomu gruntu.

czy gdybym zastosował rurę w rurze wychodzącą przez ścianę na zewnątrz potrzebuję jeszcze otwór nawiewny czy tylko wywiewny (przy podłodze z tego co zrozumiałem)??

Dla mnie to ważne bo chciałbym umiejscowić kocioł w łazience i nie wiem czy nie będzie ciągnąć po pęcinach. Można w końcu dac kocioł w łazience czy nie??

dzięki z góry

• 1 month później...

podciągam temat.

Będzie kocioł gazowy na gaz ziemny. Będzie to kocioł jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania. Będzie stał na parterze w pomieszczeniu gospodarczym o kubaturze 12-13 m3. Pomieszczenie to będzie sąsiadować z przyległym do budynku garażem. Kocioł będzie wisiał na ścianie z kominem i nad kotłem pod stropem będzie kanał wentyalcyjny wywiewny.

Tak sobie czytam archiwalne wątki no i wychodzi, że powinienem zapewnić jeszcze jakiś nawiew do tego pomieszczenia. Czy mogę dostarczyć powietrze z garażu ? Jak wtedy to zrobić, czytałem, że nawiew ma być okolo 30 cm nad podłogą, czy ma to być tzw zetka czy normalny jakiś nawiewnik np otwory na dole w drzwiach łączących garaż z pomieszcz.gospod.? Czy moze być tak, że z pomieszczenia godpodarczego do garażu nawiewnik w ścianie na dole, a z garażu na dwór zetka ? K

Garaż może się wychładzać, nie zależy mi. Komin Schiedel.

rzut parteru na zdjęciu:

http://img376.imageshack.us/img376/9601/paravi1.png

tam gdzie jest napis CO ma wisieć kocioł

".............dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń wyposażonych w niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2............"

PN-B-02431-1 "Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości mniejszej niż1

"

musisz mieć albo kratkę wentylacyjną pomiędzy kotłownią i garażem. albo jakiś otwór którym to powietrze będzie się dostawać

".............dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń wyposażonych w niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2............"

PN-B-02431-1 "Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości mniejszej niż1

"

musisz mieć albo kratkę wentylacyjną pomiędzy kotłownią i garażem. albo jakiś otwór którym to powietrze będzie się dostawać

czyli wystarczy kratka wentylacyjna w ścianie pomieszczenie gospodarcze-garaż i w garażu kratka wentylacyjna lub zetka na zewnątrz ?

Chcę sprawic, spełniając warunki dostarczenia powietrza do kotla z otwartą komorą, aby pomieszczenie gospodarcze nie wychładzało się (albo wychładzało jak najmniej). Pomieszczenie to będzie ogrzewane rurami od podłogówki. W garażu zresztą też chcę powiesić grzejnik.

dobrze kombinujesz :lol:

dzięks. Lejesz miód na moje uszy :D

Podsumujmy please (patrząc na rzut jaki wkleiłem):

- daję normalną kratkę wentylacyjną np. 15cm x 15 cm we wnęce przy kotle na ścianie z garażem, pytanie: nisko nad podłogą np. 30cm czy wysoko ?

- w garażu w ścianie z bramą daję zetkę (na jakiej wysokości wlot a na jakiej wylot do garażu?) czy też zwykłą kratkę wentylacyjną?

Jak to będę wiedział to już więcej nię będę na ten temat marudził, obiecuję :D

czyli wystarczy kratka wentylacyjna w ścianie pomieszczenie gospodarcze-garaż i w garażu kratka wentylacyjna lub zetka na zewnątrz ?

Chcę sprawic, spełniając warunki dostarczenia powietrza do kotla z otwartą komorą, aby pomieszczenie gospodarcze nie wychładzało się (albo wychładzało jak najmniej). Pomieszczenie to będzie ogrzewane rurami od podłogówki. W garażu zresztą też chcę powiesić grzejnik.

Bzdura. Kocioł pociągnie tyle powietrza ile potrzebuje do spalania, więc wychłodzisz nie tylko kotłownię ale i garaż.

Jak nie chcesz wychładzać to kup kocioł turbo i doprowadź mu powietrze choćby rurą przez ścianę. Różnica w cenie jest nieduża.

Poza tym kotłownia grzana podłogówką? No chyba że masz cały dom ogrzewany podłogówką i kondensata.. Ale raczej nie skoro piszesz o kotle atmo.

Kotłownia ci się ogrzeje od kotła, ew. zasobnika i sąsiednich pomieszczań. Wystarczy mały grzejniczek żeby dogrzewał "jakby co". Oczywiście jak nie będziesz jej wychładzał kotłem atmo...

Bzdura. Kocioł pociągnie tyle powietrza ile potrzebuje do spalania, więc wychłodzisz nie tylko kotłownię ale i garaż.

Jak nie chcesz wychładzać to kup kocioł turbo i doprowadź mu powietrze choćby rurą przez ścianę. Różnica w cenie jest nieduża.

Poza tym kotłownia grzana podłogówką? No chyba że masz cały dom ogrzewany podłogówką i kondensata.. Ale raczej nie skoro piszesz o kotle atmo.

Kotłownia ci się ogrzeje od kotła, ew. zasobnika i sąsiednich pomieszczań. Wystarczy mały grzejniczek żeby dogrzewał "jakby co". Oczywiście jak nie będziesz jej wychładzał kotłem atmo...

Słuchaj, ja na razie pytam, więc nie wiem po co piszesz "bzdura".

Druga sprawa, pytam o najlepsze mozliwe rozwiązanie nawiewu a nie wybór pomiędzy atmosferykiem a turbo.

Komin już (niestety) mam Schiedel z wkładem ceramicznym no i teraz bez sensu byłoby w niego wkładać rurę dwupłaszczową. Planuję zakup atmosferyka Beretta kompkat II, gdybym wybrał wersję turbo nie wiem czy można w tym akurat kotle zrobić taki myk żeby spaliny odprowadzać tym Schiedelem który mam, a powietrze doprowadzić rurą z zewnątrz. Jesli możesz coś tu doradzić to chętnie się dowiem.

Co do podłogówki w kotłowni, miałem na myśli to, że podłogą w kotłowni będą szły rury do podłogówki do innych pomieszczeń więc przy okazji będzie ogrzewana. Co do wychładzania, to dlatego myślę o pobieraniu powietrza z garażu bo wolę jak mi wychłodzi garaż niż to pomieszczenie gospodarcze.

Co do podłogówki w kotłowni, miałem na myśli to, że podłogą w kotłowni będą szły rury do podłogówki do innych pomieszczeń więc przy okazji będzie ogrzewana.

????????????

To nie izolujesz tych rur poza pomieszczeniem, które mają ogrzewać?

Rozrzutny jesteś ;)

Cekawe, jaką temperaturę będzie musiała mieć woda, którą wpuścisz w obieg, żeby to, co dotrze do docelowego pomieszczenia, wystarczyło...