KW100 27.03.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Co do podłogówki w kotłowni, miałem na myśli to, że podłogą w kotłowni będą szły rury do podłogówki do innych pomieszczeń więc przy okazji będzie ogrzewana. ???????????? To nie izolujesz tych rur poza pomieszczeniem, które mają ogrzewać? Rozrzutny jesteś Cekawe, jaką temperaturę będzie musiała mieć woda, którą wpuścisz w obieg, żeby to, co dotrze do docelowego pomieszczenia, wystarczyło... na razie nic jeszcze nie jest wykonywane, tak sobie na razie kombinuję. Myślałem o tym, zeby rury podłogowe idące docelowo do np.kuchni i jadalni zaizolować na odcinku przez pomieszczenie gospodarcze, jak równiez myślałem żeby nie izolować i podgrzać tym sposobem podłogę w pomieszczeniu gospodarczym, ale jeśli takie rozwiazanie jest złe to nie zrobię tego. Liczę na porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 27.03.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 czyli wystarczy kratka wentylacyjna w ścianie pomieszczenie gospodarcze-garaż i w garażu kratka wentylacyjna lub zetka na zewnątrz ? Chcę sprawic, spełniając warunki dostarczenia powietrza do kotla z otwartą komorą, aby pomieszczenie gospodarcze nie wychładzało się (albo wychładzało jak najmniej). Pomieszczenie to będzie ogrzewane rurami od podłogówki. W garażu zresztą też chcę powiesić grzejnik. Bzdura. Kocioł pociągnie tyle powietrza ile potrzebuje do spalania, więc wychłodzisz nie tylko kotłownię ale i garaż. Jak nie chcesz wychładzać to kup kocioł turbo i doprowadź mu powietrze choćby rurą przez ścianę. Różnica w cenie jest nieduża. Poza tym kotłownia grzana podłogówką? No chyba że masz cały dom ogrzewany podłogówką i kondensata.. Ale raczej nie skoro piszesz o kotle atmo. Kotłownia ci się ogrzeje od kotła, ew. zasobnika i sąsiednich pomieszczań. Wystarczy mały grzejniczek żeby dogrzewał "jakby co". Oczywiście jak nie będziesz jej wychładzał kotłem atmo... Słuchaj, ja na razie pytam, więc nie wiem po co piszesz "bzdura". Druga sprawa, pytam o najlepsze mozliwe rozwiązanie nawiewu a nie wybór pomiędzy atmosferykiem a turbo. Komin już (niestety) mam Schiedel z wkładem ceramicznym no i teraz bez sensu byłoby w niego wkładać rurę dwupłaszczową. Planuję zakup atmosferyka Beretta kompkat II, gdybym wybrał wersję turbo nie wiem czy można w tym akurat kotle zrobić taki myk żeby spaliny odprowadzać tym Schiedelem który mam, a powietrze doprowadzić rurą z zewnątrz. Jesli możesz coś tu doradzić to chętnie się dowiem. Co do podłogówki w kotłowni, miałem na myśli to, że podłogą w kotłowni będą szły rury do podłogówki do innych pomieszczeń więc przy okazji będzie ogrzewana. Co do wychładzania, to dlatego myślę o pobieraniu powietrza z garażu bo wolę jak mi wychłodzi garaż niż to pomieszczenie gospodarcze. Zapytam w osobnym wątku jak rozwiązać teraz tą sprawę z kominem i powietrzem. Liczę na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 27.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Słuchaj, ja na razie pytam, więc nie wiem po co piszesz "bzdura". Druga sprawa, pytam o najlepsze mozliwe rozwiązanie nawiewu a nie wybór pomiędzy atmosferykiem a turbo. Komin już (niestety) mam Schiedel z wkładem ceramicznym no i teraz bez sensu byłoby w niego wkładać rurę dwupłaszczową. Planuję zakup atmosferyka Beretta kompkat II, gdybym wybrał wersję turbo nie wiem czy można w tym akurat kotle zrobić taki myk żeby spaliny odprowadzać tym Schiedelem który mam, a powietrze doprowadzić rurą z zewnątrz. Jesli możesz coś tu doradzić to chętnie się dowiem. Co do podłogówki w kotłowni, miałem na myśli to, że podłogą w kotłowni będą szły rury do podłogówki do innych pomieszczeń więc przy okazji będzie ogrzewana. Co do wychładzania, to dlatego myślę o pobieraniu powietrza z garażu bo wolę jak mi wychłodzi garaż niż to pomieszczenie gospodarcze. Spokojnie. Wiem że pytasz, więc piszę swoją osobistą opinię... Nie wiem jak jest w Berettach, ale np. Vaillanta Turbo możesz podpiąć do Schiedla - do kotła kupujesz firmowy adapter który pozwala na podłączenie dwóch rur (fi80 bodajże). Do jednego otworu adaptera podłączasz doprowadzenie powietrza (np. przez ścianę, choćby rurą PCV). Do drugiego otworu wsadzasz blaszaną rurę i przez redukcją wsadasz ją do trójnika Schiedla. To jeden ze sposobów rozwiązania układu powietrzno-spalinowego w kotle turbo. Najlepiej pogadaj z jakimś fachowcem. Co do podłogówki - nie kombinuj z "grzaniem przy okazji" tylko dobrze zaizoluj rury. A w kotłowni wstaw malutki grzejnik z termostatem, który ustawisz tak jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 27.03.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 ="damiangSpokojnie. Wiem że pytasz, więc piszę swoją osobistą opinię... Nie wiem jak jest w Berettach, ale np. Vaillanta Turbo możesz podpiąć do Schiedla - do kotła kupujesz firmowy adapter który pozwala na podłączenie dwóch rur (fi80 bodajże). Do jednego otworu adaptera podłączasz doprowadzenie powietrza (np. przez ścianę, choćby rurą PCV). Do drugiego otworu wsadzasz blaszaną rurę i przez redukcją wsadasz ją do trójnika Schiedla. To jeden ze sposobów rozwiązania układu powietrzno-spalinowego w kotle turbo. Najlepiej pogadaj z jakimś fachowcem. Co do podłogówki - nie kombinuj z "grzaniem przy okazji" tylko dobrze zaizoluj rury. A w kotłowni wstaw malutki grzejnik z termostatem, który ustawisz tak jak będziesz chciał. Dowiedziałem się, ze w Berettach jest tak samo. Jest adapter za 100parę pln i dalej tak jak piszesz, rura do komina i np. pcv z powietrzem. Tak chyba mam zamiar zrobić. Pytałem w firmie, z której mam kupić całe c.o. i Beretta turbo jest droższa od atmosferycznej o 400pln (2950 w stosunku do 2550). Rurka pcv do powietrza do kotła to grosze więc chyba jednak zdecyduję się na kocioł turbo. Z tym ogrzewaniem "przy okazji" to masz rację. Tak samo sobie pomyślałem, zaizlouję rury od podłogowki przy przejściu przez pomieszczenie gospodarcze aby całe ciepło poszło docelowo tam gdzie ma iść, a w pomieszczeniu gosp. wstawię malutki grzejnik. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 27.03.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 co do projektantów, to miałem takiego, który twierdził ,że pod podłogówką na gruncie, nie potrzebny jest styropian, bo na studiach uczyli go, że temperatura gruntu 1 metr od ścian fundamentowych ma temperaturę 8C, (tak przyjmuje się do obliczeń) Tak się właśnie przyjmuje do obliczeń. Dlaczego się czepiasz? A konieczność lub brak konieczności stosowania styropianu (lub innego materiału izolacyjnego) w podłodze na gruncie wynika z narzuconej, minimalnej wartości oporu cieplnego, a nie temperatury po jej drugiej stronie. a w budynkach, przez niego zaprojektowanych, trudno było znaleść miejsce na kotłownię To w końcu rozmawiałeś z instalatorem, czy architektem? Miejsce na kotłownię projektuje architekt, o czym zapewne dobrze wiesz. Natomiast szczegóły rozwiązań dotyczących technologii kotłowni, to już domena instalatora. Strasznie mnie rozbawiła ta historia z zetką. Co rusz 1950 tłumaczy, że z-ka jest potrzebna tylko w przypadku, gdy kotłownia jest zagłębiona w stosunku do poziomu terenu, a tu powraca jak bumerang, że zetka musi być zawsze. Teraz już chyba wiesz 1950, co czuli Ci, którzy zajmowali się tak zwaną pracą organiczną u podstaw, albo jak się czuł Syzyf, kiedy niemal wtoczony kamień na szczyt nagle się staczał na samo dno. A czy ktoś zadał sobie trud i zastanowił się, dlaczego w ogóle kanał nawiewny musi mieć taki kształt i powinien być sprowadzony nad posadzkę? Przecież można przyjąć, że zimne powietrze samo spłynie w kierunku posadzki, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreju 15.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Mam kocioł na gaz ziemny de dietrich zawieszony w łazience do co i cwu nie mam żadnych otworów na zew.oprócz spaliinowego i wentylacji.Problem polega na tym że czasami wyłącza mii kocioł i włącza się alarm w kotle sądzę że przekroczony jest poziom spalin łazienka jest zaparowana.Prawdopodobnie dzieje siie tak przy wysokim ciśnieniu atmosferycznym,kocioł jest zwykły z zasobnikiem. Mam wrażenie że gdy kocioł nie pracuje to wtedy zimne powietrze wchodzi do lazienki przez kanał spalinowy.Co zrobić żeby tak sie nie działo ,proszę o radę.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreju 18.02.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mam kocioł na gaz ziemny de dietrich zawieszony w łazience do co i cwu nie mam żadnych otworów na zew.oprócz spaliinowego i wentylacji.Problem polega na tym że czasami wyłącza mii kocioł i włącza się alarm w kotle sądzę że przekroczony jest poziom spalin łazienka jest zaparowana.Prawdopodobnie dzieje siie tak przy wysokim ciśnieniu atmosferycznym,kocioł jest zwykły z zasobnikiem. Mam wrażenie że gdy kocioł nie pracuje to wtedy zimne powietrze wchodzi do lazienki przez kanał spalinowy.Co zrobić żeby tak sie nie działo ,proszę o radę.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.02.2009 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 pozwoliłem sobie przekopiować dla tego problemu, nie szukaj rozwiązania na forum, zgłoś się do najbliższego kominiarza i niech sprawdzi co się dzieje, on też na podstawie wizji lokalnej powie Ci jak rozwiązać problem, i nie lekceważ tego, można się zatruć tlenkiem węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.02.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Do spalenia 1 m3 gazu ziemnego potrzeba 14 m3 powietrza.Kocioł o mocy 20 kW spala 2,5 metra sześciennego gazu na godzinę. Wynika z tego, że należy dostarczyć do spalania strumień 35 metrów3 świeżego powietrza na godzinę pracy urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts