Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki - listopad - bez ogrzewania

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my tez pewnie w tym terminie będziemy robić wylewki, tynkarze wchodzą około 15 więc wychodzi jasno że wczesniej niż początek listopada nie da się tego zrobic. I tez nie mamy zamiaru ogrzewac. Tyle ze okna będa zabite deskami i na to będzie jeszcze od zewnatrz papa znalezlismy u rodziców kilka rolek starej i bardzo starej :p i akurat ja sobie elegancko wykorzystamy

a pogoda musi być ładna, po prostu musi :wink:

my tez pewnie w tym terminie będziemy robić wylewki, tynkarze wchodzą około 15 więc wychodzi jasno że wczesniej niż początek listopada nie da się tego zrobic. I tez nie mamy zamiaru ogrzewac. Tyle ze okna będa zabite deskami i na to będzie jeszcze od zewnatrz papa znalezlismy u rodziców kilka rolek starej i bardzo starej :p i akurat ja sobie elegancko wykorzystamy

a pogoda musi być ładna, po prostu musi :wink:

No to się cieszę, że nie będę sam - zawsze to raźniej w grupie. :D :D

U mnie może być podobnie z wylewkami. Czy dodawać jakieś specyfiki do wody zapobiegające jej zamarzaniu, czy może sobie odpuścić? Zaznaczam, że dom będzie nieogrzewany, dach nieocieplony, ale okna będą wstawione.

Dodać jakiś plastyfikator np. to

http://www.war-remedium.pl/pol/klutan_p.htmlub coś podobnego pozwalającego pracować w warunkach zimowych. W tej chwili nazw nie pamiętam ale bez problemu można kupić do prac w temp. -10 st.

Jeśli do miesiąca po wylewkach nie będzie kilkugodzinnych mrozów do kilku stopni poniżej zera to będzie git.

A jak będzie to i tak mała szansa zeby ktoś zauważył mniejsze nizmilimetr rozsadzenia w środku wylewek tam gdzie jeszcze woda nie odparowała. Generalnie nie zauważysz tego do końca życia ale lepiej tak nie robić.

Jeśli ja bym miał to robić to bym jednak ryzykował.

Jest ciepło i nie wygląda żeby w najbliższych dniach były solidne mrozy

Co za problem te wylewki osłonić przed mrozem. Plastyfikator, osłona i powinno być dobrze.

A jaka osłona?

Może np. taka jaką stosują kloszardzi :wink: kartony :wink:

eee tam - pod tym też zapewne jest zimno

Tektura ma lambdę 0,14 - kilka warstw powinno wystarczyć. Nie chodzi o to aby wylewkom było ciepło tylko abu je nie dręczyły ujemne temperatury. Oczywiście bez przesady z tym ryzykiem zamarzniecia wylewek.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam

Najlepsza strona z pogodą jaką znam: http://www.meteo.pl

- w persepktywie kilku dni sprawdzalność znakomita.

Od lat obserwuję z uwagą pogodę i czasem wspominam nawet zeszłoroczny śnieg. W ubiegłym roku listopad i grudzień były wyjątkowo ciepłe (ok. 20 grudnia przesadzałem rośłiny), ale prawdopodobieństwo wystąpienia kilku dni mrozu w tym miesiącu jest moim zdaniem nie mniejsze niż 50%.

tomasz