rafal9 04.10.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Ile wylewki powinno wystawać ponad rurki ogrzewania podłogowego (wodnego). Trochę mnie to zastanawia, bo mam taką sytuację:położycli instalacje kanalizacji i doprowadzenia wody - w pewnych miejscach jest już tych rurek do 8.5 cm ponad stropem. Na to ma pójść jeszcze podłogówka.Tak więc ile powinna wynosić wylewka ze styropianem?Czy 10 - 11 cm wystarczy? Dodam iż jest to na poddaszu i chyba nie ma sensu robić tam wysokiej posadzki. Czy hydraulik czegoś nie spartolił i te rury nie powinny iść niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.10.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Wg mnie: 5 + 1,8 + 6 = 12,8 gdzie: 5 -styropian1,8 - rurka od podłogówki6 - standardowa grubość wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 04.10.2005 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Wg mnie: 5 + 1,8 + 6 = 12,8 gdzie: 5 -styropian 1,8 - rurka od podłogówki 6 - standardowa grubość wylewki. No to w moim przypadku rurka od podłogówki może leżeć na wysokości 8.5 cm, tak? Do tego ma dojść 6 cm wylewki, czyli w sumie prawie 15 cm. No to coś jest spartolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.10.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 8,5 + 1,8 + 6 = 16,3 Oczywiście z tymi ułamkami to żarty ale fakt, coś nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.10.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Przy podłogówce minimalna warstwa poszdzki nad ogrzewaniem podłogowym to 4 cm. Grubość styropianu to już Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.10.2005 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam prośbę o pomoc: Ile u was wyszła grubość posadzki na poddaszu w przypadku podłogówki? I jeszcze jedno:Czy w miejscu gdzie przechodzi rura na wysokości 8 cm po położeniu podłogówki i przykryciu tylko 1-2 cm wylewką będzie ok? W pozostałej powierzchni powinna być przykryta normalnie, czyli 4 cm. Pomóżcie, bo nie wiem, czy ścigać hydraulika, żeby coś kombinował i przekładał rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.10.2005 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Czy nikt mi nie pomoże ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 06.10.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Upewnij się czy aby na pewno potrzebny jest styropian (w przypadku kiedy mówimy o poddaszu). Co mi się obiło o uszy, ze nie ma takiej potrzeby. Na podłogówkę daje się 6-8 cm jastrychu Nie mam wykonanych instalacji, ale w głowie mam projekt hydrauliczny, który nie krzyżuje się z podłogówkš. Tzn. rury hydrayliczne biegnš wzdłuż ciany zwenętrznej (oczywicie od wewnštrz , a rury od podłogówki ułożone sš w petlach wewnštrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 06.10.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Poszukałam i znalazłam (strona 9 dokumentu): http://www.kisan.pl/programy/instrukcja2.pdf widzę, ze dają styropian.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 06.10.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 poproś hydrulika o obniżenie konstrukcji rurek:) bo będac juz na wysokości 8,5cm nie zmieścisz rurek podłogówki i wylewki (min 4,5 ale polecam min 6cm). Styropian warto mieć nawet jesli częśc rurek będzie obok styropianu a nie na styropianie (w domu nie zamarzną)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 07.10.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Kisan oferuje również styropian do podłogówki o grubości 3 cm. U mnie tak jest położone, na to wylewka. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa777 07.03.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 chcę zrobić 10cm (5+5 na zakładkę) styropianu (juz dawno kupiony) + 5-6cm wylewki. Hydraulik mówi, że 5cm w zupełności wystarczy, chciałem zrobić 7cm, czy to nie zad użo i ma jakiś wpływ na większą bezwładność podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewarz 07.03.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 jeżeli jest to parter to powinno być 10 cmco do wylewki to zależy od poziomów. umnie też planowałam 6 cm, a w niektórych miejscach doszło do 9 cm i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmija 11.03.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 u mnie położylem 5+5 styropian na zakład, podłogówka i planowałem 5cm wylewki, ale w niektórych miejscach wyszło 7 Hydraulik mówi ze bedzie dobrze i ja mam taką nadzieję. Próba za jakies 2 tygodnie jak zamontuje piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts