Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szalunki OSB czy deski?

brachol

Recommended Posts

Witam

chcialbym zrobic lane sciany fundamentowe szukalem szalunkow systemowych ale raz ze sa dosc drogie a po drugie nie tak latwo cos znalezc i po trzevcie w koncu i tak bede musial jakos zaszalowac wieniec w stropie i wyzej

tak wiec wymyslilem ze moze kupie plyte OSB i z niej zrobie szalunki tylko teraz:

jaka grubosc? czym wzmocnic? czy dac w srodek jakies sciagi?

czy moze lepiej deski i tak samo jakiej grubosci i jak to fachowo zrobic zeby sie sciany nei rozjechaly?

wysokosc scianki wraz z wiencem fundamentowym okolo 1 m

moze lepiej lac na 2 razy po 50 cm?

pozdrawiam i czekam na informacje

Witam

chcialbym zrobic lane sciany fundamentowe szukalem szalunkow systemowych ale raz ze sa dosc drogie a po drugie nie tak latwo cos znalezc i po trzevcie w koncu i tak bede musial jakos zaszalowac wieniec w stropie i wyzej

tak wiec wymyslilem ze moze kupie plyte OSB i z niej zrobie szalunki tylko teraz:

czy moze lepiej deski i tak samo jakiej grubosci i jak to fachowo zrobic zeby sie sciany nei rozjechaly?

Zwykłą OSB może absorbować wilgoć i potem się zwichrzyć, lepsz będą deski. Jako ściągi jest prosty sposób - wykorzytsać gwintowane pręty (później wykorzystac np jako zakotwienie murłaty) - przez deskowanie przekłądasz pręt w rurze peszel - z jednej i drugiej strony stosujesz podkładki i podwójne nakrętki - pręt np. fi 14,16 co 0,8 m spokojnie powinno wystarczyć. Przy wiązaniu prętami fi 6 np. jest sporo więcej pracy. Staraj się nie robić przerw roboczych i układaj beton za jednym razem.

Deski na szalunek są jednak lepsze. Niczym nie były smarowane. Beton z drewnem się nie łączy na trwałe. Jedyny problem to wykonawcy szlunków. Jak taki jeden z drugim odcina 0.5 m deski z najdłuższej deski a potem krzyczy że materiał niedobry bo za krótki.

wykonawca bede sam moze sie uda unikanc podobnych sytuacji 8) tylko ze z osb szybciej sie buduje ale jak nie to nie trudno kupie deski

tylko jaka grubosc 3 mm? szerokosc ma znaczenie?

Przez lato wylewałem podmurówkę (130 m). Używałem płyt OSB i desek smarowanych przepracowanym olejem (nie ekologicznie :roll: ). Deski po 3 krotnym użyciu i 2 tyg. przerwie nie nadawały się już do niczego - pokrzywiły się i dostały profilu U. Płyty OSB służą dalej dzielnie - jedynie czasami podczas czyszczenia osadu cementowego odziela się "drzazga" z wierzchu płyty.

Ja używałem desek 32 mm. Wyszło mi 6 kubików bo ściana ma 130cm wys i 65 mb.

Deski kupiłem 5m3 4 klasy za 300zł, 1m3 za 450zł ponieważ będę potrzebował później też takich porządnych do dachu.

Do tego wyszły słupki 5x10 cm stawiane co 50 cm. Do tego rozpórki 5x5cm. Wszystko związane drutem fi6 pozostałym ze strzemion w 3 miejscach na wysokość.

Wszystko trzymało się świetnie i nawet nie zatrzeszczało jak lany był beton (pompa).

Zdjęcia poglądowe - priv(jak kogoś interesuje)

Taki rodzaj fundamentu wybrałbym jeszcze raz gdybym miał wybierać. Drewno wykorzystam na strop, schody, wieńce i beli a na końcu na ogrodzenie więc jego koszt i tak musiałbym ponieść.

Oprócz tego ściana równiutka (trzeba tylko poobcinać wystające pręty) i gotowa do izolacji.

• 6 months później...

z osb 3 robili mi schody wewnętrzne

nie były impregnowane ( jedna strona pokryta jest jakimś woskiem impregnacyjnym) nic się nie skrzywiło.

Znajomy stolarza wykorzystał resztki płyt laminowanych ( wrowych) co prawda zdjeli szalunki po 3 tygodniach ale lawy mial wzorowe, zdanych niedolewek dziur etc, (prawie jak beton architektoniczny)

Brachol - mozesz wybrac dowolna opcje

zarówno deski jak płyty OSB

mozesz wylewac w jednym etapie jak i w dwu etapach szalując po połowie wysokości

jesli zdecydujesz sie na płyty OSB z zewnątrz wzmocnij je gesto albo słupkami wbitymi w ziemie albo słupki i stężenia deszułkami dołozonymi z zewnatrz w pionie skręconymi pretami gwintowanymi

w srodku równiez rozpórki wyciągane w trakcie betonowania

przy płytach OSB wazne jest zeby nie były narazone na zmoknięcie przed betonowaniem

pzdr

Brachol - to nie ma byc wiotkie, a solidne (kubik betonu wazy troszke mniej niz 2 tony)

inaczej jest kiedy kupisz gruba płyta - inaczej cienka

inaczej kiedy powoli wkładasz beton sypiac łopata z taczek porcjami wokół, inaczej kiedy operator da duze ciśnienie na wąz i beton z gruszki uderza w jeden punkt

podobnie z wysokościa betonowania - inaczej jak podzielisz to na dwie raty i beton pierwszy zwiaze ( nawet lekko) a inaczej jak betonujesz szybko ... na raz

poruszałbym sie w odlgłościach 60 cm - 1.0 m

pzdr

Brachol - to nie ma byc wiotkie, a solidne (kubik betonu wazy troszke mniej niz 2 tony)

pzdr

Mieszanka betonowa (zelbet) około 2500 kg :wink:

pisałem o mieszance betonowej ... a nie o zelbecie ... :wink:

pzdr