Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie mam mały problem z wyborem projektu na swoją ,,dziwną''działkę,już wyjaśniam o co chodzi.WYMIARY,WYMIARY niestety to tzwana kiszka bo ma 19 x 84 m i teraz mamy problem :-? bo nie możemy znaleźć projektu który na nią pasuje bo najlepiej jak by to była PARTERÓWKA na rodzinę 4-osobową no i takie tam rózne dodatki jak garaż.... itp. :) Ostatecznie może być z poddaszem użytkowym :roll: Jak ktoś ma pomysły lub lepiej gotowy projekt to niech pisze pisze będe b.wdzięczny :wink:
  • Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj leniu :)

Może zacznij od tego

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53579&highlight=w%B1sk%B1+dzia%B3k%EA

i zadaj pytania ludziom dyskutującym w tym wątku.

P.S

Szczęściarz, ja mam 17m :wink:

Pozdrawiam

Dzisiaj zadzwoniłem do urzedu w sprawie miejscowego zagospodarowania terenu i co... hm ... nic nie rozumiem z bełkotu tego urzędnika :o mówi że trzeba przyjść i rozmawiać z panią architekt bo tam nie ma planu zagospodarowania :( czy uważacie że chodzi o $$ :evil: może ktoś jest bardziej zorientowany w urzędniczych manierach? :wink:

pracownia architektoniczna LK&PROJEKT, ich strona internetowa: http://www.dom-jednorodzinny.pl

projekt nr 123, szerokość 10m,

akurat na naszą działkę, która ma szerokośc 18,5m

pracownia architektoniczna LK&PROJEKT, ich strona internetowa: http://www.dom-jednorodzinny.pl

projekt nr 123, szerokość 10m,

akurat na naszą działkę, która ma szerokośc 18,5m

trzeba wystąpic o decyzję o Warunkach Zabudowy

witam,dzięki ale...

jak tam (do urzędu) zadzwoniłem to mi powiedziano że dla danego terenu (moja działka )nie ma przestrzennego zagospodarowania i mam dzwonić do architekta i się umawiać?!? i tu uwaga..., na sronie www urzędu godziny i dni pracy wymienionej pani architekt poniedz,środa,piątek hmm.. mamy piątek dzwonie... pół dnia i jest w końcu połaczenie i się dowiaduje że ta pani architekt już tak nie pracuje tylko inaczej no i kolejny zonk . ... :cry: ja nie wiem ale czy mam do czynienia z jednym z tych trudnych urzedów?? :-?

Dejwid, podziel się informacją gdzie jest zlokalizowany ów urząd? Tzn. skąd jesteś? Bo jakieś trochę dziwne to wszystko :wink:

I jak wygląda okolica w której chesz budować, są juz domy w sąsiedztwie? Wydaje mi się że warunki zabudowy (jesli Ci je wydadzą :-? ) określą linie zabudowy,wysokość budynku, % zabudowaneggo terenu, kąt dachu i sporo innych rzeczy, ale odległości od granic (4 m ściana z otworami, 3 m ściana bez otworów) raczej nie zmieniają.

Dejwid, podziel się informacją gdzie jest zlokalizowany ów urząd? Tzn. skąd jesteś? Bo jakieś trochę dziwne to wszystko :wink:

I jak wygląda okolica w której chesz budować, są juz domy w sąsiedztwie? Wydaje mi się że warunki zabudowy (jesli Ci je wydadzą :-? ) określą linie zabudowy,wysokość budynku, % zabudowaneggo terenu, kąt dachu i sporo innych rzeczy, ale odległości od granic (4 m ściana z otworami, 3 m ściana bez otworów) raczej nie zmieniają.

asz, tu sie mylisz, te odleglosci moga być zmienione wlasciwie jedynie przez plan albo WZkę.

Teraz WZki czesto zlecane sa architektom spoza urzedu - moze po prostu chce porozmawiac co chcesz tam miec i pojsc troche na reke. Dopoki sie nie spotkasz i nie porozmawiasz to sie nie dowiesz. A to ze ciezko ją zlapać? no coz.. powodow moze byc wiele. Jesli jednak chcesz cos zalatwic poprzez WZ, to spotkać się bedziesz musiał.

pozdrawiam

O proszę...

Dzięki Robert, człowiek uczy się całe życie :)

Rozumiem że skoro w moim wypisie z PZP nie ma nic na temat odległości, to obowiązują mnie odległości zgodnie z Prawem Budowlanym (poza linią zabudowy, u mnie 6m od granicy).

Pozdrawiam

no prawie, w prawie budowlanym tych odleglosci nie okreslono, sa w rozporzadzeniu.

4m i tak zostanie, ale te 3m moze byc zmienione wlasnie przez plan albo WZ

pozdrawiam

No super ! rozwija się ciekawy temat, działka jest zlokalizowana w gminie pod Poznaniem i do urzędu mam zamiar dzwonić od rana w poniedziałek znaczy się do pani architekt , ale fajnie że wyjaśniłeś troszkę kwestie tego spotkania bo wiem czego się spodziewać i oczym gadać ,a jak wiesz szerokość mojej działki to 19 m i generalnie z żoną wybraliśmy wstępnie sobie jakieś projekty z zachowaniem tych ustawowych metrów ale może da się inne postanowienie wyciągnąć ten projekt to: http://www.lipinscy.pl/24241.xml?page=1 ale bardziej widziała by się nam parterówka chyba.... :D
Byłem w urzędzie i... pani architekt nie taka straszna jak ją malują(piszą) na razie no i teraz zaczyna się bieganie po gazowni,elektrowni i wodociągach!! a na dodatek jeszcze mapki jakieś u geodety jak ktoś coś wie to niech pisze i jakie są ceny na tego typu usługi ??
Byłem w urzędzie i... pani architekt nie taka straszna jak ją malują(piszą) na razie no i teraz zaczyna się bieganie po gazowni,elektrowni i wodociągach!! a na dodatek jeszcze mapki jakieś u geodety jak ktoś coś wie to niech pisze i jakie są ceny na tego typu usługi ??

ceny mapek: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=51404

Proponuję LMP 60 z pracowni Lipińskich. Ja taki buduję, moja działka ma także 19 m szer., a projekt ma nawet garaż w bryle :lol:

całkiem całkiem ale żonie się nie widzi :( ... jest fajny a jak garaż by nie miał okien to chatka mogła by być szersza o metra i wtedy to by było ale i tak jest fajny .Mojej żonce widzi się LMP131 otolink http://www.lipinscy.pl/24241.xml?page=1