Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

szanovni uczestniki tego forumu.

Jestem z Ukrainy - szukam od kilku miesiecy dobry projekt,

a navet jekikolviek podskazki do budowy,

i hyba tutaj znalazlem wiele mozliwosci do dyskusovania..

Posiadam dzialke 18 x 62 m, a wlasnie na dwoch z kuzynem.

Jest przeciazhema ze wschodu na zachod i tylko ze wschody jest mozhlivy wjazd na dzalke. Wiec musimy planovac blizniak, ale nie jest tak prosto vysutyovac ten dom na dzialce. To jest popzhednia idea:

|............... DDDDD.......................................|...... Poludnie

|............... DDDDD.......................................|.............|

|_______dDDeeDDd...................................|.............|

|dojazd____________________________|....... Polnoc

Nie chcial bym tutaj wiecej rysovac, dlia tego vyjasnie, zhe planujemy wspolny dojazd na dzialke od dolu schemy. W symbolah "D" vyznachylem

mozhliwe miejsce na dom i ochywiscie musi byc zblizniaczony wlasnie

w kierunku wschod-zachod.

Zobaczylem wiele projektow na muratorze, archonie i w innyh katalogah, ale nie znalazlem mozliwosci zorganizowac nakrzeslona sytuacje.

..to by mial byc problem dlia architektora...

A wiec moje pytanie jest bardziej globalne i stosuje sie pozycji garaza pzhy domu - w tym miejscu, ktore vyznaczylem symbolami "d" czyli

v centru (symboly "e")?

Jakie stanowisko jest liepsze z pozycji osczendzania ciepla?

A ze vzgledu na to, by wschodna i zachodna sciany byli calkiem osloneczneni?

Dziekuje, GACUŚe,

Tvoj schemat ma jedeb bled - dojazd na dzialke jest u mnie z levej strony (ze wschodu), a nie od dolu. Dlia tego vystavic garaze od strony fasadu nie jest dobrze.

Dlia rownej sytuacji zdecydovalis'my vystavic dom tak, zeby jeden z nas mial wschod, a drugi - zachod, a nie polnoc na poludnie.

Juz ogladalem projekty, ktore mi radzisz - ideja podoba mi sie -

i stale mam pytanie pryncypove - czy liepej jest postavic garaze po centrum domu (mozlive navet v podpivniczeniu) czy ze stron wschodu i zachodu (kiedy chlodne garaze beda skraju od domu, ale natychmiast zajmuje korzystne wg oslonecznienia sciany ze stron wschodniej i zachodniej).

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Projektów ogólnie jest mnóstwo, ale trafić na taki który odpowiada jest trudno i wiele przejrzanych i przewertowanych możliwości to wymaga, problem gdy działka ma specyficzne wymagania, szerokość lub długość, specyficzny kształt...

Generalnie szukam projektów oryginalnych na bardzo wąską działke, poglądowo, ponieważ nie obejdzie się bez przeróbek, ale przynajmniej dobrze jest znać kierunek ... ;)))

Może macie jakieś projekty którymi moglibyście się pochwalić? znalezione przypadkiem, albo już zbudowane? Takie na szczegolnych warunkach :D

pozdrawiam