Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

moja działka też do szerokich nie należy - 14 m. I do długich też nie - 18 m.

Ale udało się posadzić na niej ( zgoda na dom w ostrej granicy) połówkę bliźniaka w Cyklamenach http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m402a0bf3973ca.

Wyszło to całkiem nieźle - jest jeszcze miejsce na grilla i trawnik :)

Witam

moja działka też do szerokich nie należy - 14 m. I do długich też nie - 18 m.

Ale udało się posadzić na niej ( zgoda na dom w ostrej granicy) połówkę bliźniaka w Cyklamenach http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m402a0bf3973ca.

Wyszło to całkiem nieźle - jest jeszcze miejsce na grilla i trawnik :)

Jak Wam się udaje załatwiać te zgody na budowę w granicy lub na zbliżenie się do niej na mniej niż 3m? :roll: Mi urzędnicy nakazali mieć pisemną zgodę sąsiada i potem zwrócić się do ministra na odstępstwo od warunków zabudowy :-? Początkowo się zastanawialiśmy czy tego nie zrobić, ale jeżeli byśmy mieli czekać na łaskę ministra kilka lub kilkanaście miesięcy to woleliśmy zacząć budowę węższego domku -ale i tak jestem zadowolona :wink:

Jak Wam się udaje załatwiać te zgody na budowę w granicy lub na zbliżenie się do niej na mniej niż 3m? Mi urzędnicy nakazali mieć pisemną zgodę sąsiada i potem zwrócić się do ministra na odstępstwo od warunków zabudowy

Przy wąskiej działce to bardzo popularny temat http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Ja miałam stosunkowo łatwo:

u sąsiada po lewej (bo tylko tego mam) w linii ogrodzenia stało sobie "coś"

trudno powiedzieć co to było, ponieważ nie wyglądało na nic

dwie ściany murowane, pokrycie z czego się dało, jakieś papy, deski, szmaty, gałęzie - taki straszak

ale najważniejsza sprawa: to "coś" było umieszczone na mapie geodezyjnej terenu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif jako budynek gospodarczy!!!!

a jeżeli coś jest na mapie i znajduje się w granicy, to wolno dobudować się do tego, bez żadnej specjalnej zgody http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

No to architekt adaptujący dobudował mi do tego garaż a domek przesunął maksymalnie do tyłu, dzięki temu mam okna w ścianie południowej

garaż styka się z budynkiem na niewielkiej powierzchni, ale jednak

co do tych pozwoleń, to też miałam takie informacje, z tym że ja dowiedziałam się, że to jest często praktykowane i wcale nie czeka się na zgodę miesiącami

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif raczej jest to formalność

gdybym nie miała innej możliwości miałam zamiar wystąpić o taką zgodę

aha! jak wjechała do mnie koparka zdejmować humus, zawadziła łyżką o to "coś" i zawaliło się - sąsiedzi potem kilka dni sprzątali, nawet nie mieli pretensji, jakby na to czekali http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

a jeszcze słyszałam o czymś takim:

buduje się domek 3 m od granicy, zamiast okien wstawia się luksfery, a w jakiś rok po odbiorze zmienia się na zwykłe okna .....

Na mojej działce stał budynek - co prawda zupełnie inaczej usytuowany, ale to właśnie dzięki niemu uzyskałam zgodę !!!

Sąsiedzi natomiast otrzymali informację o planowanej budowie i mogli wyrazić sprzeciw w określonym przepisami terminie.

Poza tym sąsiedzi z ostrej granicy też będą budować dom ( na miejscu starego budynku) a ich działka jest podobna wielkością do mojej :)

Mi też się wydawało że będzie łatwo! Sąsiad po lewej ma dom w zasadzie w granicy -więc chciałam się do niego "przytulić". A tu "niespodzianka" -wzdłuż jego domu- ale już na mojej działce idzie rura gazowa i kanalizacyjna -bez szans na budowę w granicy :( I to jeszcze zakręca i robi kąt prosty w stronę środka mojej działki- musiałam się oddalić od sąsiada. Chciałam załatwić zgodę na budowę z drugiej -prawej strony -tam jest działka niezabudowana- no i przez to chyba urzędnicy się nie zgodzili -chociaż zgodnie z przepisami to w zasadzie od ich "widzimisię" zależy bo wąska działka uzasadnia budowę bliżej granicy.

• 2 weeks później...

ja mam 12,75 m ;)

i tak w kwestii przypomnienia dla wąskodziałkowiczów

"...budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

4. Jeżeli na sąsiedniej działce:

1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,"

więc upierać się, upierać i jeszcze raz upierać :)

aa i tak w ogóle mnie strasznie wkurza ignorancja nawet niektórych pism, poradników itd, które dalej twierdzą o odległościach, że 4 m bez wyjątków, że potrzebne zgody sąsiada na budowy w granicy, że nie można się przybliżać itd...

jeśli samemu się nie znajdzie odpowiednich przepisów, to nie ma szans na żadne pozytywne wiadomości :)

• 1 month później...
Witajcie, czy ma ktoś doświadczenia z wyborem projektu domu na wąską działkę? Moja działka ma wymiary 18,3x 38. Zależy mi na domu z garażem. Wstępnie oglądałam projekt Salma z Archipelagu ale w związku z tym, że jest to jeden z pierwszych projektów który oglądaliśmy to mam wątpliwości.....

Witajcie, czy ma ktoś doświadczenia z wyborem projektu domu na wąską działkę? Moja działka ma wymiary 18,3x 38. Zależy mi na domu z garażem. Wstępnie oglądałam projekt Salma z Archipelagu ale w związku z tym, że jest to jeden z pierwszych projektów który oglądaliśmy to mam wątpliwości.....

Zobacz na te:

http://www.domywtradycji.pl/index.php5?p=ps&sch=1&symbol=&piwnica=2&min=90&garaz=1&max=&typ_domu=1&w=18&x=31&y=5

• 2 weeks później...
Posiadam działkę narożną, czy odległości które muszą być zachowane są takie same dla granic z drogą i sąsiednią działką (4 metry)? Bardzo proszę o informacje na ten temat.

Odległośc od drogi wyznacza tzw linia zabudowy -my dostaliśmy minimum 16metrów od drogi -to zalezy od rangi drogi (krajowa, wojewódzka itd). Odległośc tą narzucały nam warunki zabudowy o które zwróciliśmy się przed zakupem projektu domu.

Dzięki za szybką odpowiedź :D

Linii zabudowy jako takiej nie ma, jest to działka powstała z większej całości. Front działki ma niecałe 18 metrów, długość tej działki to 152 metry. Wzdłuż jednego z boków biegnie wąska droga (polna). Zastanawiam się czy mogę przysunąć się do granicy z drogą bliżej niż cztery metry. Nie posiadam jeszcze warunków zabudowy

(w trakcie), a w warunkach wydanych dla działki z której została wydzielona moja nie ma nic o linii zabudowy.

Dzięki za szybką odpowiedź :D

Linii zabudowy jako takiej nie ma, jest to działka powstała z większej całości. Front działki ma niecałe 18 metrów, długość tej działki to 152 metry. Wzdłuż jednego z boków biegnie wąska droga (polna). Zastanawiam się czy mogę przysunąć się do granicy z drogą bliżej niż cztery metry. Nie posiadam jeszcze warunków zabudowy

(w trakcie), a w warunkach wydanych dla działki z której została wydzielona moja nie ma nic o linii zabudowy.

Chyba nie da rady wydaje mi się. Bo to 4 (lub 3metry bez okien) to jest w zasadzie od granicy działki liczone -bez względu na to z czym ta granica. U nas plan dopuszczał zbliżenie się na 1,5m ale przy pisemnej -notarialnej zgodzie sąsiada i O ZGROZO! -po otrzymaniu od Ministra Budownictwa zgody na odstępstwo od przepisów prawa budowlanego!!! początkowo nawet o tym myslelismy -bo działka szerokości 14,5m poważnie ograniczała nam wybór projektu. Ale baliśmy się, że z tą biurokracją to nam rok zejdzie -no i jest po 3 i 3,5m od granic -niestety bez okien po bokach... Jednak z tego co czytam -to w niektórych miastach urzędnicy są bardziej "ludzcy" i to od ich decyzji zależy to odstępstwo. Co nie zmienia faktu, że droga to jednak nie sąsiad. najlepiej iśc do urzędu gminy (miasta czy czegośtam) i po prostu zapytac.