Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywiście, najlepiej będzie gdy zapytam w urzędzie gminy. Miałem nadzieję, że są jednak jakieś odrębne warunki dotyczące granicy z drogą. Znalazłem projekt który mnie się bardzo podoba, ale ''brakuje mi'' pół metra. :cry:

Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź.

A ile szerokości ma ta działeczka? węższa niż moja? może "pokombinuj" z oknami? napisz jaki to projekcik?

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba nie da rady wydaje mi się. Bo to 4 (lub 3metry bez okien) to jest w zasadzie od granicy działki liczone -bez względu na to z czym ta granica. U nas plan dopuszczał zbliżenie się na 1,5m ale przy pisemnej -notarialnej zgodzie sąsiada i O ZGROZO! -po otrzymaniu od Ministra Budownictwa zgody na odstępstwo od przepisów prawa budowlanego!!! początkowo nawet o tym myslelismy -bo działka szerokości 14,5m poważnie ograniczała nam wybór projektu. Ale baliśmy się, że z tą biurokracją to nam rok zejdzie -no i jest po 3 i 3,5m od granic -niestety bez okien po bokach... Jednak z tego co czytam -to w niektórych miastach urzędnicy są bardziej "ludzcy" i to od ich decyzji zależy to odstępstwo. Co nie zmienia faktu, że droga to jednak nie sąsiad. najlepiej iśc do urzędu gminy (miasta czy czegośtam) i po prostu zapytac.

o no proszę, to mnie zaskoczyłaś...

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kiedy-mozna-budowac-przy-granicy,6320_1405.htm

tutaj można poczytać o odstępstwach...

nie trzeba teraz żadnej zgody ani sąsiada ani tym bardziej Ministra (?) budownictwa?

ale pewnie kwestia posiłkowania się odpowiednimi ustawami i poprawkami przy rozmowach z czasem niechcącymi iść na rękę urzędnikami...

No niestety Anoleiz -moi "ukochani" sandomierscy urzędnicy byli nieustępliwi... Tym bardziej, że na dzialce obok nic nie stoi -wiem, że gdyby sąsiad się zbliżył to i ja bym mogła. Kombinowaliśmy na różne sposoby -nie dało rady inaczej. Pani w urzędzie chciała byc zabezpieczona na wszystkie możliwe sposoby -nie dośc, że notariusz to jeszcze Minister! :roll: Ale w sumie jestem zadowolona bo ten domek, który budujemy jest lux i bez cudzej łaski :wink:

Projekt który mi wpadł woko to http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=86&IdKolekcji=

i jego wersja z garażem http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=.

Działka ma 17,8 od frontu.

No to przecież nic ci nie brakuje? Domyślam się że chcesz postawic dom "w poprzek" -czyli szerokośc budynku wynosi 9,4m plus odległości z obu stron po 4m =9,4m+8m =17,4m- czyli masz jeszcze 40cm zapasu! :D

Zasugerowałem podanymi ''informacjami podstawowymi'' - wymagane wymiary działki 22,0 x 18,5. :o

:D Bo oni sugerują dla postawienia w taki sposób jak masz na obrazku! A ty postawisz "w poprzek". No to BUDUJ!!! :wink:

w warunkach zabudowy najczesciej jest napisane jak ma leciec kaletnica czy kalenica (nie wiem jak to sie nazywa) wiec nie mozna tak sobie samemu decydowac jak domek ma byc posadowiony gdyz starostwo moze to zakwestionowac - nie ogladalem Waszego projektu i nie czytalem waszych WZ wiec moze ta uwaga jest niepotrzebna

Zasugerowałem podanymi ''informacjami podstawowymi'' - wymagane wymiary działki 22,0 x 18,5. :o

:D Bo oni sugerują dla postawienia w taki sposób jak masz na obrazku! A ty postawisz "w poprzek". No to BUDUJ!!! :wink:

w warunkach zabudowy najczesciej jest napisane jak ma leciec kaletnica czy kalenica (nie wiem jak to sie nazywa) wiec nie mozna tak sobie samemu decydowac jak domek ma byc posadowiony gdyz starostwo moze to zakwestionowac - nie ogladalem Waszego projektu i nie czytalem waszych WZ wiec moze ta uwaga jest niepotrzebna

To jest projekt który podoba się Sonar:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=.

W zasadzie to dach jest czteospadowy -więc chyba kalenica nie będzie tak decydująca. W moich warunkach zabudowy nie było na ten temat ani slowa :wink: (na szczęście)

To jest projekt który podoba się Sonar:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=.

W zasadzie to dach jest czteospadowy -więc chyba kalenica nie będzie tak decydująca. W moich warunkach zabudowy nie było na ten temat ani slowa :wink: (na szczęście)

jak dom chcecie przekrecic na bok to wjazd do garazu bedzie z boku a do plotu okolo 4m - jak na moje to troche malo aby wjechac pod katem prostym :o - chyba ze cos przegapilem

dom faktycznie ladniusi i problemu z dachem byc nie powinno

zawsze można wjazd do garażu zrobić odwrotnie ;) coś pokombinować w każdym razie ;)

cos zawsze mozna tylko co????

nic dobrego z tego nie wyjdzie bo tak czy inaczej do garazu sie nie wjedzie

kombinujac mozna wybudowac nawet dom do gory nogami (widzialem zdjecie gdzies kilka dni temu) tylko po co?

hmm.. jak to po co? po to żeby wjechać... może być obrócony dom a wjazd do garażu od frontu...

napisałam to z przymrużeniem oka,

najlepiej znaleźć po prostu podobny projekt do tego tylko z innym ułożeniem garażu

a kombinuje się i adaptuje projekty po to żeby wybudować ten swój wymarzony domek i zmieścić go na mniej może czasem wymarzonej działce ot co...

hmm.. jak to po co? po to żeby wjechać... może być obrócony dom a wjazd do garażu od frontu...

napisałam to z przymrużeniem oka,

najlepiej znaleźć po prostu podobny projekt do tego tylko z innym ułożeniem garażu

a kombinuje się i adaptuje projekty po to żeby wybudować ten swój wymarzony domek i zmieścić go na mniej może czasem wymarzonej działce ot co...

odnioslem wrazenie ze posilkujemy sie konkretnym projektem .......

jak wejscie bedzie z boku to od frontu sciana bez okien bedzie co najmniej nieatrakcyjnie wygladac

obojetnie jak byscie nie kombinowali z garazem to i tak do niego nie wjedziecie

z tego projektu nic nie wyjdzie

papa

spadam

to są wszystko czcze dywagacje, można w ogóle cokolwiek doradzać jak się wie jaki układ jest działki konkretnie, co i gdzie jest za płotem a potem można się zastanawiać jak ten projekt tam ułożyć i co ewentualnie w nim zmienić...

a ja wejście będzie z boku to od frontu garaż nie będzie ścianą bez okien

jeśli działka wąska ...

ale koniec tematu...

skoro zainteresowany się nie odzywa a w sumie jego dotyczy to najbardziej ;)

Przepraszam, że nie uczestniczyłem w dalszej dyskusji, ale nie mam stałego dostępu do netu.

Dziękuję za Wasze opinie i sugestie dotyczące projektu :D

Jeszcze raz jednak zapytam: czy podane wymiary (''wymagane'') 22x18,5- wersja bez garażu i 21,6x18,9 z garażem nie przeszkadzają w budowie? Działka na której miałby stanąć dom ma 17,8 m.? I jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica między ''minimalnymi '' a ''wymaganymi'' wymiarami działki? Przyznam, że najbardziej odpowiada mi wersja z garażem.Mimo trudności o których pisze piotrulex sądzę, że wjazd do garażu byłby możliwy z dłuższego boku działki.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tematem :D

wszystko zależy od tego jak w projekcie ustalili front domu i ułożenie domu względem szerszego, że tak powiem boku działki...

jeśli przód ma być z przodu to minimalna szerokość działki musi być - szerokość domu plus 8 m czyli możliwe że wychodzi tego 22 m

jeśli chcesz postawić dom wzdłuż a nie w szerz to liczysz szerokość domu po jego węższym boku plus 8 m po 4 m z każdej strony bo z każdej masz okna

więc wszystko zależy od ułożenia domu na działce

mógłbyś teoretycznie chcieć wybudować dom po skosie.. też możesz jeśli tylko warunki zabudowy czy plan zagospodarowania Ci pozwala, i wtedy jeszcze inaczej będzie liczona ilość tych metrów zdaje mi się od narożnika czy jakoś tak...

To "wymagane" to chyba właśnie uwzględnia możliwośc wjazdu do garażu.. powiem Ci, że nie za bardzo wjedziesz jeśli będzie tylko 4m. Ja mam wąską działkę, garaż jest oddzielnym budynkiem -promień skrętu mam około 7m -i bywa ciężko wjechac (mąż bez problemu, ale ja na 2razy) -a to 3m więcej niż ty byś miał... może zrezygnuj z garażu lub poszukaj innego projektu. W ogóle uważam że przy wąskiej działce lepiej srawdzają się domy z poddaszem użytkowym -więcej pomieszczeń na mniejszej powierzchni działki. Z tego co widzę po wypowiadających się w tym wątku -to chyba wszyscy budują z poddaszem.