pawcio1972 29.02.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 widzę że jesteś dość długo na forum,pewnie masz doświadzenie w budowie?Niewiem z czego budować myślałem nad KANADYJCZYKIEM lub gotowe elementy ścian.Ale chyba tradycyjna metoda.Kolega doradzał mi strop drewniany niby /tańszy/ mieszkam właśnie w takim domu/PORAŻKA/ wszystko skrzypi.A dom ma 1rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 29.02.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 cóż...za Ciebie nikt nie podejmie tutaj decyzjitak jak pisałemczytać, myśleć, wyciągać samodzielnie wnioski i budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaoli 01.03.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witam ja miałam podobny problem mam działkę 12,64m i też nie mogłam znależć gotowego projektu.Musiałam zdecydować się na indywidualny projekt i to nie koniec kłopotów sąsiad nie wyraża zgody na zbliżenie się na 1,5m.Ale są przepisy które dają furtkę inwestorom.Ale to chyba cię nie interesuje.Wracając do projektu właśnie za jakiś tydzień będę miała wizualizację domu na moją działkę.Wiem że będzie szerokości 6,05m a długi 14m.Trochę taka ciuchcia ale widziałam go na żywo z zewnątrz i w środku i naprawdę fajny da się zamieszkać.Może to nie będzie wymarzony dom bo na to nie pozwalają warunki metrażowe działki ale dla takiej 4 osobowej rodziny w sam raz. Te indywidualne projekty są może i drogie ale projektujesz taki dom jaki chcesz,więc nie ma co szukać po internecie bo nic nie znajdziesz wież mi ja szukałam chyba jakieś pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.03.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 1. sąsiad nie może sie zgodzić, nie ma w tym względzie prawa głosu... . Nie ma takiej opcji w nowym prawie budowlanym. na przysuniecie się do granicy trzeba uzyskać zgode władz lokalnych a one ministerstwa. Trochę to trwa. Tych informacji na 100% pewna nie jestem, nie prerabiałam tego na własnej skórze, była po prostu dyskusja ba forum 2, Spadek może i może być do sasiada, ale z odprowadzeniem wody. Nic nie może spływać do sąsiada od ciebie. To wiem na pewno. 3, Kanadyjczyk jest niechodliwy. I niewiele tanższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekotwock 01.03.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 ja też będe stawiał w granicy musisz mieć odprowadzenie wody na swoją działe ale również ścianę ogniową na całóej długości budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1972 01.03.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 No właśnie z tym sąsiadem,niby zgoda nie potrzebna a u /ewaoli/nie zgodził sie.Ja złożyłem dokumenty do gminy miesiąc temu.Słyszałem że starosta może wydać decyzję o przysunięciu do granicy gdy działka jest bardzo wąska.Dodam że u sąsiadów niema żadnych budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1972 01.03.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Co to ta ściana ogniowa?Masz wszystko załatwione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1972 01.03.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 ewaoli ile kosztował cię projekt?Z czego będziecie budować?Ja też mam 4osobową rodzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekotwock 01.03.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 ściana ogniowa to ściana w granicy podniesiona o jakieś 25-30 cm ponad połać dachu.jak budujesz w granicy to będziesz musiał zrobić taką ścianke,poprostu wydłużyć trochę ścianę w granicy.ja już składam o pozwolenie.Budynek szerokości 8,5 metra z pracowni chata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 No właśnie z tym sąsiadem,niby zgoda nie potrzebna a u /ewaoli/nie zgodził sie.. Zawsze sąsiedzi są zawiadamiani, jak odległości nie są zachowane. Protest może być, zgody nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaoli 02.03.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Zgadzam się z tym że nie trzeba zgody sasiada ale w trybie postępowania sąsiad jest informowany pismem j.w. i może wnieść protest.Czyli wszystko się przedłuża. Jeżeli chodzi o projekt to wyniesie mnie 4500zł w tym ja tylko albo aż muszę dostarczyć architektowi dokumenty: - warunki przyłączenia energii - warunki przyłączenia kanalizacji - warunki przyłączenia do wodociagu - mapa do celów projektowych - wyłączenia z produkcji rolnej (w moim przypadku nie trzeba odralniać) - plan zagospodarowania przestrzennego lub warunki zabudowy - pozwolenie na zjazd z drogi jeżeli gminna - wypis z rejestru gruntów - akt własności reszta należy do architekta reszta czyli przedstawienie mocnych argumentów dla urzędników tak abyśmy dostali pozwolenie na budowę w odległości od sąsiada na 1,5m bo przy takiej odległości jest to dozwolone według prawa tylko nie dla każdego urzędnika działka o szerokości 12,64m jest mała.Wszystko przede mną ale tak łatwo się nie poddam bo działeczkę mam po rodzicach więc nie mam zamiaru wydawać 150tyś na nową działkę bo tak u nas kosztuje 10 ar. Acha budowac bedziemy na 80% z YTONGA 24 Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaoli 02.03.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Acha zapomniałam dodac żebyśmy się dobrze zrozumieli to nie był do końca projekt indywidualny.Przejeżdzałam przez pewna miejscowosć i tam stał taki domek waski długi zatrzymałam sie zapytałam z jakiego biura projektowego i powiedziano mi że projekt indywidualny pytałam kto budował okazało się że to mój szwagier nie mogłam uwierzyć ale naprawdę.Wiec poprosiłam o pożyczenie projektu do wgladu.I tak na bazie tego domu udaliśmy się do tego samego projektanta dlatego że wie już co i jak.Zrobiliśmy trochę przeróbek na razie tylko ustnie ale za jakis tydzień będą wizualizacje tego co zadecydowaliśmy a potem projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 21.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 moja działka tez jest wąziutka - mniej jak 16 szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1972 23.03.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 nely,chciałbym mieć tak wąską,jak u ciebie z budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1972 23.03.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 ewaoli,jak u ciebie z projektem?Mam nadzieję że już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 24.03.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 nely,chciałbym mieć tak wąską,jak u ciebie z budową? na razie szacuję koszta ale miałam mozliwośc wystapienia do Min. o status wąskiej działki, więc Ty na pewno będziesz mógł to zrobić dzieki temu odległości od granicy będa mogły być 1,5 m to daje dom o szerokości 8m (tyle, że bez okien z boku) a projektów gotowych jest sporo np. ten http://www.z500.pl/projekt/z45/rzuty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaoli 26.03.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam przepraszam że nie odpisywałam tak długo ale zawrót głowy z tymi papierkowymi sprawami no i święta. Niestety projektu jeszcze nie mam i na pewno to jeszcze trochę potrwa ale wstępne wizualizacje już widziałam.Teraz projektant robi jeszcze zmiany bo kilka rzeczy mi się nie podobało.No i geodeta jeszcze zwleka z mapą do celów projektowych,warunki od energii,kanalizacji itd.Na końcu czekanie czy dostanę pozwolenie na budowę na tej kiszce czyli mojej działce 12,64m szer. Daleka droga przede mną!!! POZDRAWIAM!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rejtan 03.04.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 A ja mam działkę 9,4m x 80m - ha ! To jest dopiero kiszka... A dom będzie i tak super, oczywiście żaden gotowy projekt nie wchodzi w rachubę. Natomiast nie zrozumiałem : dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lubbezpośrednio przy granicy, jeżeli:...2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, zewzględu na rozmiary działki. Dopuszczalna jest ściana z oknami czy bez ? ktoś może rozważał ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 04.04.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 bez okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 04.04.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 faktycznie bardzo bardzo wąska działka... i dla projektanta nie lada wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts