Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
Mam bardzo wąską działke, szeroka na 10m natomiast bardzo długa. Planuje postawic na niej mały domek. Wpadl mi w oko projekt Mrówka. Czy jest mozliwośc wybudowania tego domku przy założeniu ze dom bedzie miał 7m, z prawej strony odległośc od granicy bedzie 1m ( ściana bez okien w kuchni i salonie) a z drugiej strony zamiast okien beda luksfery i odlegosc od granicy 2 m? Nie chce sie budowac w samej granicy poniewaz musiałabym zdaje sie zmieniac projekt dachu. Czy potrzebna jest zgoda sasiada by tak sie wybudowac, czy może zgoda ministra? A moze macie inne lepsze pomysły na te moja działeczke :) pozdrawiam serdecznie.

Z tego co wiem, to dopuszczalne sa tylko konkretne odleglosci, tzn zblizenie do granicy jest mozliwe tylko na 1,5m lub budowa w granicy, nie mozesz dowolnie zblizac domu.

W Twoim wypadku pozostaje tylko wybudować w granicy i liczyc na zgode na zblizenie do granicy. Wtedy pozostaje Ci na dom 8,5m, a takich projektow pare sie znajdzie.

Mam bardzo wąską działke, szeroka na 10m natomiast bardzo długa. Planuje postawic na niej mały domek. Wpadl mi w oko projekt Mrówka. Czy jest mozliwośc wybudowania tego domku przy założeniu ze dom bedzie miał 7m, z prawej strony odległośc od granicy bedzie 1m ( ściana bez okien w kuchni i salonie) a z drugiej strony zamiast okien beda luksfery i odlegosc od granicy 2 m? Nie chce sie budowac w samej granicy poniewaz musiałabym zdaje sie zmieniac projekt dachu. Czy potrzebna jest zgoda sasiada by tak sie wybudowac, czy może zgoda ministra? A moze macie inne lepsze pomysły na te moja działeczke :) pozdrawiam serdecznie.

ja mam 14,5 m i miałam ogromny projekt ze znalezieniem projektu, a 10m to już sobie zupełnie nie wyobrażam :o Co do zgody -to u mnie na zbliżenie się do granicy na 1,5m urząd zażądał notarialnej zgody sąsiada i ponadto -zgody Mnistra :o Dałam sobie z tym spokój bo sąsiadka jest stara i boi się wszystkiego -nie mówiąc o podpisywaniu czegokolwiek u notariusza. Jeśli chdzi o budowę w granicy -to ona jest możliwa tylko jeśli po drugiej stronie stoi też budynek w granicy -do którego się "przyklejasz". Twój bydynek nie może być ani dłuższy ani wyższy niż ten po drugiej stronie :( (przynajmniej ja tak słyszałam). Tak więc na Twojej działeczce "bez kombinowania" wszedł by domek o szerokości 4m -a takich chyba nie ma :roll: A przy zgodach 2 sąsiadów na 1,5 m od granicy -to domek miałby max. 7m szerokości (oczywiscie w obu przypadkach bez okien po bokach). Szczerze mówiąc nie wierzę że coś tam wybudujesz -ale mimo wszystko -POWODZENIA!!! Daj znać co z tego wynikło :) !

• 2 months później...
Kochani mam działkę prostokątną o szerokości 9,7 m i długości 50m , mogę wybudować dom typu bliźniak o szerokości elewacji frontowej około 6m (jak rozumieć około) kąt nachylenia dachu 40-45, wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej ok.3m, wysokość głównej kalenicy do 8m, kierunek głównej kalenicy dachu w stosunku do frontu działki równoległy. Czy macie jakiś gotowy projekt przystający do tych warunków zabudowy. Konsultant architekt stwierdził ze nie da rady wybudować domu na tych warunkach.Co o tym sadzicie :(

9,7 metra? :o

A te 6 metrów to dlatego się da, bo jedną ścianę stawiasz na granicy działki z sąsiadem, czyli poszukujesz... pół bliźniaka?

Popatrz na to, da się, połowa tego bliźniaka ma niecałe 6 metrów.

http://www.projekty-domow-szeregowych.pl/projekt-domu-TODI-3415-2.html

Kąt nachylenia dachu to pikuś, zaniesiesz projekt do adaptacji to zrobią te 40st dopasowane do wymaganej wysokości kalenicy.

• 2 weeks później...

:lol: witam

posiadamy z zona działkę o szerokości 17.50 m , w warunkach zabudowy dostaliśmy linię zabudowy, która cofa nas 8 metrów w głąb działki - zostaje nam więc już tylko 9.5 m, a projekt domu wybrany przez nas ma 8 m szerokości , nie zostaje nam więc z tyłu już 3m, czy możemy postawić dom w odległości 1.5 m do granicy działki , no i czy oczywiście dostaniemy na to pozwolenie - dodam ,że po drugiej stronie nie ma żadnego budynku

z góry dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam

• 1 year później...
Niesamowite ale jednak udało się wybudować dom na mojej wąskiej działce :) W granicy z jednej strony, od drugiej jest przepisowy przejazd na 4 metry :) Bez zgody sąsiada-nie była potrzebna. Wybraliśmy projekt do zabudowy bliźniaczej a konkretnie jego połówkę. Domek jest może wąski ale wygląda naprawdę bardzo fajnie i wcale nie jest taki mały bo ma 130m2 + piwnica 38m2. Może ciasny ale za to własny :)

Niesamowite ale jednak udało się wybudować dom na mojej wąskiej działce :) W granicy z jednej strony, od drugiej jest przepisowy przejazd na 4 metry :) Bez zgody sąsiada-nie była potrzebna. Wybraliśmy projekt do zabudowy bliźniaczej a konkretnie jego połówkę. Domek jest może wąski ale wygląda naprawdę bardzo fajnie i wcale nie jest taki mały bo ma 130m2 + piwnica 38m2. Może ciasny ale za to własny :)

JAKI PROJEKT WYBRAŁAS?

• 2 months później...

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

jak napisałem w temacie poszukuję projektu na wąską działkę. Jej wymiary to szer. 15,5m, długość 29 m

Wymagania jakie sobie postawiłem dot. projektu to

- poddasze użytkowe

- kominek

- garaż

- pokój na parterze (chodzi o mniejszy pokój nie licząc pokoju dziennego)

- łazienka w której zmieści się kabina prysznicowa

- powierzchnia domu 100-125 m

Początkowo zamierzam użytkować jedynie parter, poddasze będzie kończone... później:) dlatego zależy mi na funkcjonalności parteru.

Wdzięczny będę za pomoc, bo jak się okazuje znalezienie projektu spełniającego powyższe wymogi nie łatwo znaleźć, dlatego może ktoś z forumowiczów podpowie gdzie szukać i co brać pod uwagę.

Pzdr.

Piotr

Edytowane przez djpete
zapomniałem czegoś dopisać