Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam bardzo wąską działkę...

... i nie wiem jak sie zabrac do szukania projektu, prosze pomozcie!!

Dzialka ma 14.5 m2 szerokosci i jest bardzo dluuuga, chyba jakies 102 metry. Czy sa w ogole projekty na taka waska dzialke czy trzeba zamawiac indywidualny??

dzieki serdeczne!

Witam! Ja również mam bardzo wąską działkę - 13,5 m.Znalazłam projekty , które mi się bardzo spodobały .Wykonane są przez pracownie archigraph z Krakowa - http://www.archigraph.pl . Domek o nazwie Argenta ma wiele podobnych rozkładowo domków - różnia sie jednak elewacją -np.Longare,Polino i wiele innych.Przyjemnego oglądania.Pozdrowienia.

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Szukam projektu domu na baaaaardzo wąską działke tzn. o szerokosci 15 m. Najlepiej parterowego, ale niekoniecznie. Pomóżcie....

A

ops..to bedzie problem ale da się coś znaleźć. Ja mam działkę 16.50 i juz było ciężko znaleźć coś fajnego. A moim zdaniem o parterówce zapomnij...Przy tej szwerokości działki to domek musiałby być bardzo długi a to spowoduje straszny wzrost kosztów o kiepskim wygladzie juz nie wspomne. Aby zmieścić domek musisz mieć dom o szer max 7 lub 8 m. Proponuje poszukać i internecie projektów..coś znajdziesz..

projekcik indywidulany, domek najlepiej bardzo niski (tak żeby można było ręką krawędź dachu dotknąć) z mieszkalnym niedużym poddaszem, albo bez poddasza ale z piwnicą, aby poszerzyć budynek to zamiast okien luksfery (pustaki szklane) to jedyna szansa. W USA mnóstwo jest takich wąskich działek i oni tam mają piwnice mieszkalne wystające jakieś 50cm ponad ziemię , następnie parter i płaski dach (niski kąt nachylenia)

Gość M@riusz_Radom

Khm, ja mam tylko 18 metrow ale projekt juz znalazlem :

http://www.dobrydom.res.pl/dd457.html

Moze da rade go "zwężyć" o 1 metr?

Problemy :

Okno w pokoju na dole z luksferków, oknow salonie przeniesione na ścianę zachodnią, ew jakas komozycja z luksferków.

Wtedy możesz przysunąc domek o 1 mert bliżej granicy..

Oto szczegóły dotyczące mojej "nietypowej" działki.

Cała działka ma 1013 m2, z tym, ze jest to bardzo wąska działka o maksymalnej szerokości  15,80 m zwężająca się do 13,30 m2. Na działce stoi niewielki domek (na rysunku oznaczony jako N6) , w którym na razie mieszkamy a później chcemy go rozebrać. Przy domku jest spory garaż (na rysunku oznaczony jako g), który możemy rozebrać od razu. Nowy dom chcielibyśmy postawić w najszerszym boku działki tak aby zwiększyć jego szerokość do maksimum. Jesteśmy trzyosobowa rodziną ale w przyszłości chcemy mieć drugie dziecko, tak, ze potrzebujemy trzy sypialnie. Dodatkowo mąż często pracuje w domu, wiec przydałby się jakiś kącik do pracy. Marzy nam się duża kuchnia połączona z jadalnią, ewentualnie z miejscem na duży rodzinny stół oraz duży pokój dzienny. Chcielibyśmy także posiadać kominek i taras oraz garaż na dwa samochody (działka jest pod warszawą, wiec samochód to konieczność).

Nie ukrywamy, ze interesuje nas najtańszy z mozliwych wariant domu. Wydaje mi sie, ze najtańsze

domy to domy proste i parterowe ale w przypadku naszej wąskiej działki o parterowym domu możemy chyba zapomnieć, chociaż takie parterowe domki wydają nam się wygodniejsze niż piętrowe. Dom nie powinien mież wiecej niż ok. 200 m2