Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dla modemowców 100 razy.

umieszczaj obrazki, tylko ze te co podalas pomniejszone - bo ten byl za duzy i nieczytelny

co do projektu... w drugim twoim wątku napisalas o potrzebach i wymaganiach. ten projekt mniej wiecej im odpowiada. czy to projekt gotowy jest?

bo temat trudny, ale wspanialy dla architekta, tym bardziej jesli szukasz architektury dosc prostej. Węższy od tego domu ostatnio zrobila jedna z mlodych znanych slaskich pracowni.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytałem o odległości sąsiadów od granicy bo, gdyby były mniejsze niż 4 m to byłaby podstawa do wystąpienia do Min. Infrastruktury o przysunięcie siędo granicy (czywiście dochodziłaby pewnie notarialna zgoda sąsiadów).

Długa ta działka i szkoda, że się nie rozszerza, bo wtedy możnaby napisać prośbę o zgodę na budowę w "drugiej linii zabudowy". Może warto sprawdzić tę możliwość skoro mieszkacie w starostanie bliżej drogi. Nie trzeba siębędzie wyprowadzać, budowa za oknem, koszty umniejszone bo dodatkowe wydatki na przedłużenie mediów w głąb działki, zwrócą się w kosztach dojazdów, ochrony budowy przezd złodziejami i wandalami,..itp...

Ponadto możena też wpasowując plan obecny wystąpić nie o budowę, ale o rozbudowę istniejącego budynku, są chyba nadal inne zasady co od rozbudowy? :roll:

ania.mor a ten domek to ktos specjalnie dla was zaprokjektował? mnie sie bardzo projekt podoba, w tej stylistyce nie znajdziesz niczego lepszego na tak nietypowa dzialke.

projekt ten zaproponował nam znajomy architekt po wysłuchaniu naszych warunków i potrzeb

tylko się wacham czy on nie za bardzo nowoczesny ale z drugiej strony dworek to tam sie nie zmieści a i podobać się nam srednio podoba....

ania.mor a ten domek to ktos specjalnie dla was zaprokjektował? mnie sie bardzo projekt podoba, w tej stylistyce nie znajdziesz niczego lepszego na tak nietypowa dzialke.

projekt ten zaproponował nam znajomy architekt po wysłuchaniu naszych warunków i potrzeb

tylko się wacham czy on nie za bardzo nowoczesny ale z drugiej strony dworek to tam sie nie zmieści a i podobać się nam srednio podoba....

Musze powiedziec, ze dzialka problematyczna, ale projekt bardzo udany.

Co prawda nie podobalaby mi sie jadalnia jakby w przejsciu (gdybym mogla cos zmienic to wlasnie to), ale jesli Tobie odpowiada takie rozplanowanie to warto.

Na tak waska dzialke inna stylistyka nie bylaby chyba udana. Uwazam, ze bardzo ladnie zaprojektowano elewacje (ich faktura, wymiary odwracaja uwage od dluuuugosci budynku), dach. W tradycyjnym stylu domek taki waski moglby wygladac jak budynek gospodarczy. Ale oczywiscie musisz rozwazyc rozne rozwiazania, bo Ty bedziesz tam mieszkac. Pozdrawiam

Przyjrzalam sie dokladniej i inaczej rozwiazalabym daszek na tarasie, ale to jest zabieg kosmetyczny.

Rozmieszczenie jest udane, czesc dzienna z mniejsza lazienka, czesc nocna z wieksza, z salonu wychodzisz na caly ogrod, garaz ma polaczenie z domem (bardzo wazne w czasie deszczu, mrozu, zimna, wiatru, wnoszenia zakupow.

Napisz moze jak wygladaja te domki obok, tradycyjne tylko czy rozne style, no i czy warunki zabudowy lub plan miejscowy dopuszczaja plaski dach. Jesli ma byc pochyly dwu lub wielospadowy to rzeczywiscie najlepszy bylby domek z uzytkowym poddaszem.

eee...dworek....

a tak to sliczny domek bedzie. jedyna rzecz jaka bym zmienila to drzwi do sypialni rodzicow przesunelabym tak zeby za nimi dalo sie postawic jakis mebel, no ale to jest drobiazg. Wcale nie uwazam zeby jadalnia byla w przejsciu. Naprawde uwazam, ze architekt zdolniacha.

Pytałem o odległości sąsiadów od granicy bo, gdyby były mniejsze niż 4 m to byłaby podstawa do wystąpienia do Min. Infrastruktury o przysunięcie siędo granicy (czywiście dochodziłaby pewnie notarialna zgoda sąsiadów).

Długa ta działka i szkoda, że się nie rozszerza, bo wtedy możnaby napisać prośbę o zgodę na budowę w "drugiej linii zabudowy". Może warto sprawdzić tę możliwość skoro mieszkacie w starostanie bliżej drogi. Nie trzeba siębędzie wyprowadzać, budowa za oknem, koszty umniejszone bo dodatkowe wydatki na przedłużenie mediów w głąb działki, zwrócą się w kosztach dojazdów, ochrony budowy przezd złodziejami i wandalami,..itp...

Ponadto możena też wpasowując plan obecny wystąpić nie o budowę, ale o rozbudowę istniejącego budynku, są chyba nadal inne zasady co od rozbudowy? :roll:

zgoda sąsiadów obecnie nic nie daje..wiem bo we wrzesniu składałem wniosek..Jedyne co to jak działka graniczy z drogą gminną to odległość od tej drogi ustala indywidualnie gmina. Mi popuścili całe 0.5m :)) Sie wysilili:) Ale i tak mi te 0.5m robi jak nic..

gdyby sąsiedzi byli blizej to z ustawy mozesz od razu tez blizej budowac... (ale bez okien)

no ale to tak gwoli wyjasnienia kroyenie :)

ania, z architektem jestem pewien ze sie dogadasz, wiec dom bedzie ok :)

ps. kiedys na studiach projektowalem szeregowke szerokosci 4,8m - też sie da!

milej pracy nad projektem

pozdrawiam

Napisz moze jak wygladaja te domki obok, tradycyjne tylko czy rozne style, no i czy warunki zabudowy lub plan miejscowy dopuszczaja plaski dach. Jesli ma byc pochyly dwu lub wielospadowy to rzeczywiscie najlepszy bylby domek z uzytkowym poddaszem.

Nasza działak jest prawie na końcu wsi. Obok jest domek w stylu "pseudodworkowym" ale dosyć odsuniety od naszej działki, z dwóch pozostałych stron ma być osiedle domków jednorodzinnych ale na razie stoi tylko jeden (architektura standardowa) bo tym inwestor jest ścigany za machlojki i nie wiadomo czy cos dalej wybuduje. Tak w ogóle jest to wioska niedaleko Warszawy czyli architektura wiejska plus kilka nowych domów i kilka klocków z lat 80-tych. Warunki zabudowy nie są określone ale mam nadzieję, że mój projekt przejdzie.

• 1 month później...

Witam.

Jest problem, mam działke 18x30m, w dodatku narożnikowa ! A zona sie uparla ,ze dom ma byc parterowy. Pan projektant od roku cos kresli , tyle ,ze bez sensu. Moze ktos zna jakis ciekawy projekt na tak waska dzialke?

A moze od razu ja sprzedac i kupic inna, wieksza?

Bede zobowiazany za pomoc :)