Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy to takie ważne żeby oba auta stały w garażu? Piszesz, że nie stać Was na duży dom, a chcesz wybudowac podwójny garaż? 130-150m2 pow. użytkowej dom, podwójny garaż to min. 36m2 czyli 25-30% pow. domu!! Nie lepiej dom budować dla ludzi i zainwestować to w pow. użytkową a nie garaż?

Nie pisze tego złośliwie, tylko stawiam rozsądne pytanie, bo sam też myśałem o podwójnym garażu, a dompodobna wielkość i się rozmyśliłem szybko.

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka jest chyba moja kobieca natura... Nie lubię, jak coś stoi niepotrzebnie na widoku i niszczeje, drażni mnie, gdy na samochód pada a zimą trzeba skrobać szyby. Wiem, że masz rację, bo to tylko dodatkowy koszt, który mogłabym wykorzystać na dodatkowe pomieszczenie. Może z czasem zmienię zdanie (budować będziemy się najwcześniej za rok), ale póki co szukam podwójnego garażu.

Ten dom Ci się zmieści, ale jest trochę większy niż 150m2 :-?

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f01a0b85bb23&intra=12e9b270ede3619e581aaaa58b1fa4db&crc=90436589002c78786d0221e6e7414348&lang=pl

A ten jest mniejszy i powinien Ci się zmieścić - minimalna szerokość działki 20,48m:

http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1506&idk=3&strona=&str=projekty.php

Ten też wejdzie, min.szer. 20,8m:

http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=180

I pamiętaj, że zawsze można zyskać metr usuwając okna z jednej ze ścian (np. okno w garażu - imho zupełnie niepraktyczna rzecz) lub rezygnując z jakiegoś wykuszu. 21 metrów szerokości działki to niewiele, ale nie aż tak mało żeby nic się nie dało wymyśleć :D

Dzięki za wszystkie propozycje. Akurat większości z tych projektów nie znałam (od razu dodałam sobie adresy do listy ulubionych :p ). Jednak potwierdza się to, co pisałam wcześniej, są duże. Wzięłam sobie rónież Twoją Stuk radę do serca i zaczęłam się rozglądać za projektem z garażem jednostanowiskowym i możliwością dobudowania drugiego.

Ten mi się spodobał. Wystarczyłoby tylko zrobić wjazd do garażu z drugiej strony, go powiększyć i usunąć tę wypustkę w łazience. Ale i tak jest za duży...

http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m3f029d63c71c3&intra=f09ad25bdc3f7886f6e970c391bb1b86&crc=caf6e024dffb9e596835ae3e1fae9ff0&lang=pl

Niestety nie umiem wstawiać linków :oops:

. Albo uzyskać zgodę sąsiada na wybudowanie metr bliżej granicy.

zgoda sąsiada nic nie daje - dawno ten przepis zniknął

Czyli teraz nie ma już żadnej możiwości wybudowania się bliżej granicy niż przepisy mówią? A jeśli sąsiad ma postawiony dom np. 2 metry od mojej działki, to ja też mogę się dobudować 2 metry od granicy, czy ten przepis też już nie działa?

Dzięki za wszystkie propozycje. Akurat większości z tych projektów nie znałam (od razu dodałam sobie adresy do listy ulubionych :p ). Jednak potwierdza się to, co pisałam wcześniej, są duże. Wzięłam sobie rónież Twoją Stuk radę do serca i zaczęłam się rozglądać za projektem z garażem jednostanowiskowym i możliwością dobudowania drugiego.

Ten dom ze studioprojekt co dałem linkę to ma 130m2 użytkowej... to chyba nie jest za duży?

A rada o przebudowaniu domu z garażem 1-stanowiskowym nie była moja, tzn. nie ja to napisałem, ale zrobiłbym tak samo, więc w sumie 8)

Jeśli nie przeszkadza Ci wejście z boku domu to można przerobić jakąś podłużną stodołę tak, żeby garaż miał wjazd z boku. Zobacz np. ado Archon-u "dom w daliach 2" (lub 4), garaż można poszeżyć i zrobićmu wjazd z boku. Wtedy wystarczy działka 16-17 metrów.

. Albo uzyskać zgodę sąsiada na wybudowanie metr bliżej granicy.

zgoda sąsiada nic nie daje - dawno ten przepis zniknął

Czyli teraz nie ma już żadnej możiwości wybudowania się bliżej granicy niż przepisy mówią? A jeśli sąsiad ma postawiony dom np. 2 metry od mojej działki, to ja też mogę się dobudować 2 metry od granicy, czy ten przepis też już nie działa?

zajrzyj tu: http://slaska.iarp.pl/wt_rozwiniecie.php?id=4 - paragraf 12

a podaj namiary na pozostałe dwa to ci powiem który bym wybrała... :wink:

gdybynm miała wąska działke to bym an pewno nei do końca aptrzyła na to co mi sie spodoba w 100% tylko na to co ja tam moge zbudowac ..a le wg meni jak na tak waski dom to nie jest zły.. podaj namairy an pozostałe dwa to ci okreslę mój typ albo wiypisze wady ich wg mnie...

nie będę obiektywna :roll: bo początkowo myśląc o domu z poddaszem braliśmy pod uwage capri...

jedyna zmiana jakiej bym dokonała: łazienke na dole powiększyłabym o przestrzeń pod schodami by zmieścic tam prysznic... i wywaliłabym albo bym zrobiła mozliwość otwierania kuchni na salon - taką ruchomą sciane obok kominka. nie wiem czy wiesz o co mi chodzi...

cos w rodzaju zamykanych suwanych drzwi które łączą sie w ściankę lub tworza otwartą kuchnie na salon gdy tego chcemy... reszta bez zmian....

pozdrawiam Sylvia