aalbercik 04.10.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Działka którą chcę kupić jest w strefie "OW" obserwacji archeologicznej. Czy ktoś wie z jakimi problemami i dodatkowymi kosztami to się wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 07.10.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Gdy ja sprawdzałam w gminie swoja działkę, okazało się że jest ona w pobliżu tzw. nadzoru konserwatorskiego (na szczęście nie łapie się w ten obszar ). Nie wiem czy to jest to samo, ale gdyby moja działka była w tej strefie to w momencie kopania fundamentów trzeba zaprosić archeologa - na swój koszt który będzie nadzorował kopanie i sprawdzał czy nie wykopiemy czegoś interesujacego. Jeśli nie - ok! Ale, czego nie zyczę, jeśli coś się trafi to cała budowa może być wstrzymana do momentu zakończenia badań co moze potrwać... Wiadomo że takie rzeczy zdazaja się bardzo rzadko, ale w mojej miejscowości przy prowadzeniu prac budowlanych w zwiazku z wymianą przez miasto rur (chyba) znaleziono ruiny bardzo starego klasztoru i rozgrzebuja to już dwa miesiące. O wszystko trzeba sie pytać i rozwazać wszystkie mozliwości (nawet te malo prawdopodobne). pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archekon 19.11.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Poniższa wiadomość nie jest reklamą ale chciałbym Państwa uspokoić, jeżeli wybiorą Państwo właściwą firmę, to nadzór archeologiczny i badania archeologiczne przebiegają w trakcie prac ziemnych, obiekty archeologiczne wybieramy w trakcie prac ziemnych, bądź w czasie gdy czekają Państwo na chudziak, bądź zbrojenie. Więc nie ma co się przejmować obecnością strefy OW, czy budowaniu się na stanowisku archeologicznym. Nawiązując współprace z Pracownią archeologiczną, która posiada doświadczenie i odpowiednie standardy pracy, przekonają się Państwo, że to nie było takie straszne. Dodatkowo wiele osób chciało kiedyś być archeologiem, uczestniczyć w wykopaliskach archeologicznych. Czy nie będzie to dużym przeżyciem odkopywać ślady dawnego osadnictwa w miejscu gdzie będzie stał Państwa dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts