Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strefa OW obserwacji archeologicznej

aalbercik

Recommended Posts

Gdy ja sprawdzałam w gminie swoja działkę, okazało się że jest ona w pobliżu tzw. nadzoru konserwatorskiego (na szczęście nie łapie się w ten obszar :D ). Nie wiem czy to jest to samo, ale gdyby moja działka była w tej strefie to w momencie kopania fundamentów trzeba zaprosić :wink: archeologa - na swój koszt który będzie nadzorował kopanie i sprawdzał czy nie wykopiemy czegoś interesujacego. Jeśli nie - ok! Ale, czego nie zyczę, jeśli coś się trafi to cała budowa może być wstrzymana do momentu zakończenia badań co moze potrwać... Wiadomo że takie rzeczy zdazaja się bardzo rzadko, ale w mojej miejscowości przy prowadzeniu prac budowlanych w zwiazku z wymianą przez miasto rur (chyba) znaleziono ruiny bardzo starego klasztoru i rozgrzebuja to już dwa miesiące.

O wszystko trzeba sie pytać i rozwazać wszystkie mozliwości (nawet te malo prawdopodobne).

pozdrawiam,

• 6 years później...
Poniższa wiadomość nie jest reklamą ale chciałbym Państwa uspokoić, jeżeli wybiorą Państwo właściwą firmę, to nadzór archeologiczny i badania archeologiczne przebiegają w trakcie prac ziemnych, obiekty archeologiczne wybieramy w trakcie prac ziemnych, bądź w czasie gdy czekają Państwo na chudziak, bądź zbrojenie. Więc nie ma co się przejmować obecnością strefy OW, czy budowaniu się na stanowisku archeologicznym. Nawiązując współprace z Pracownią archeologiczną, która posiada doświadczenie i odpowiednie standardy pracy, przekonają się Państwo, że to nie było takie straszne. Dodatkowo wiele osób chciało kiedyś być archeologiem, uczestniczyć w wykopaliskach archeologicznych. Czy nie będzie to dużym przeżyciem odkopywać ślady dawnego osadnictwa w miejscu gdzie będzie stał Państwa dom.