Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Warto sprawdzić, czy Tpsa ma pozwolenie na budowę tej linii telefonicznej. Jeżeli linia telefoniczna została wybudowana 10 lat temu napewno TPSA w 80% nie ma pozwolenia na budopwę. Najlepiej udać się do gminy i wnieść o przedstawoenie pozwolenia na budowę z planami do real;izacji budowy tego słupa na działce. Jeżeli w gminie nie przedstawią pozwolenia to zgłosić do nadzoru budowlanego powiatowego o wszczecie postępowania w sprawie usunięcia tego słupa. Będzie to długa droga lecz możliwa. Miałem podobną sprawę tylko w postaci wkopanych trzech kabli telefonicznych. Trzy lata trwały walki w nadzorze budowlanym, ale doprowadziłem do wydania trzech decyzji, gdzie w dwóch nakazano rozbiórki wkopanych kabli w trzecim doprowadzenia do zgodności, czyli wykopania i przełożenia w inne miejsce. Aby do tego doszło musiałem powiatowego inspektora postyawić przed prokuratorem i sądem. Było to spowodowane poświadczaniem nieprawdy przez ten organ i działaniem na moją szkodę. PINB nie mając innego wyjścia został zmuszony do wydania tych trzech decyzji.

Po tym TPSA przekopała kable telefoniczne.

Dodatkowo wystąpiłem z roszczeniem odszkodowawczym do TPSA za bezumowne korzystanie z moich gruntów pod budowę tych kabli. Zaproponowali mi odszkodowanie lecz kwota była zbyt mała. Sprawę wniosłem do sądu i oczekuję na rozprawę.

https://forum.murator.pl/topic/41550-s%C5%82up-tpsa/#findComment-844576