Sarna170 04.10.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Witam. Podpatruje od jakiegos czasu forum i widze, ze tu duzo prawdziwych madrych i doswiadczonych glow. Potrzebuje Waszej rady, a w szczegolnosci koniarzy (sa tu tacy, widzialam ), dotyczacej zagospodarowania terenu. Dzialka ma 2,5 ha, szeroka na 50m, dluga 500m. Ma sie na niej znalezc dom, stajnia na ok 10 koni, budynek z 10 boksami dla psow, ujezdzalnia i padoki. Moze ktos ma doswiadczenie w jakiej odl. rozmiescic budynki, gdzie ujezdzalnie. Nie moge znalezc zadnych opracowan na ten temat. Prosze Was o pomoc, projektancji zaczynaja rozmowe od 10 000 zl za sama stajnie a mnie nie bardzo stac na taka "przyjemnosc". Bede wdzieczna za linki, szkice odreczne, cokolwiek, co mi pomoze. Pozdrawiam P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale klawiatura wrrrrrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 05.10.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Witam. Miałem podobny problem dom + stajnia+garaże. Dom wybrałem typowy z Archipelagu. Natomiast projektu stajni szukałem w wielu katalogach. Znalazłem w sumie jeden porządny z tym że na 4-6 koni. Proponuje przeszukać katalogi z budynkami gospodarczymi. Nawet jeżeli nie znajdziesz odpowiedniej stajni można wybrać inny budynek np. obora i odpowiednio go adaptować. Należy tu przede wszystkim pamiętać o wysokości pomieszczeń gdzie będą przebywać konie 3,2-3,5 m. no i powierzchnia boksów min 9m2 na konia ale lepiej 12m2 (boks 3,5 na 3,5). Co do urządzenia to na volcie polecają taką książkę niestety po angielsku, sam jej nie mam więc nie mogę nic na jej temat powiedzieć. Polecam równie http://www.voltahorse.pl i jej forum tam możesz więcej dowiedzieć się o wymaganiach dot. budynków.http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/158017535X/qid=1117007171/sr=8-1/ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl14/002-2491389-1582434?v=glance&s=books&n=507846[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 05.10.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 witam to i tak masz szerszą działkę ode mnie. Ja mam szer. 30m a długą na 800m. I zmieściłem tam dom, stajnie z garażem i obornikiem (dł 30m) mały wagonik oraz oczyszczalnię ścieków. Na razie jestem na etapie budowy domu. Może w przyszłym roku zacznę stajnię jak kasy starczy. stajnia jest modułowa. składa sie z dwóch modułów (po 4 boksy/moduł), paszarni, siodlarni, pom. na sanie. pastwiska ujeżdzalnia _____________ garaz i stajnia szer. 6m dł. 30 I I15 m I I _I______________ dom 12m I I I 25 m I _____________________________________ ogrodzenie 30 m ulica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 05.10.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 niestety rysunek kiepsko wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarna170 05.10.2005 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Witajcie. Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Serwis Volty znam, jest tam nawet watek nt projektu stajni, ale nie znalezlam tego, czego potrzebuje. Wprawdzie wyszperalam projekt stajni na 12 koni z calym zapleczem, ale jest wieeeelka a budowe wyceniono na ... 280 tys. zl Bart, pamietasz, gdzie znalazles ta stajnie? Z czego swoja wybudowales? Jakies orientacyjne koszty? Potrzebny jest projekt, pozwolenie na budowe? Konie, wymiary i tp. to nie problem, gorzej sprawy techniczne i formalne Gregor2, dzieki za rysunek, rozszyfrowuje . Powiem szczerze, ze pocieszyles mnie wymiarami swojej dzialki, bo juz balam sie, ze 50m to strasznie wasko. A z czego Ty bedziesz budowal stajnie (jak wygladaja moduly?)? Rozumiem, ze ujezdzalnia bedzie z tylu stajni? Bedziesz prowadzic korytarze na pastwiska? Jak grodzicie pastwiska - drewno, tasma? Dzieki za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 06.10.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witam. Mój projekt stajni to http://kbprojekt.pl/projekt.php?pro=55&op=PGK . Na razie jest w fazie projektów (brak środków). Do tego będzie doprojektowany garaż. W sumie szacuję że koszt tego budynku to będzie ok 100 tys. zł bez wyposażenia. Planuję wybudować to z silikatów. W projekcie jest pustak max. Na pewno odpada beton komórkowy-ciągnie wilgoć. Projekt jest niezbędny jak również pozwolenie na budowę. JEdynie na budynki o powierzchni do 35 m2 jest wymagane tylko zgłoszenie (mowa o gospodarstwie rolnym czyli siedlisku). Ja mam szerokość działki 60m, z tym że linia energetyczna ogranicza linię zabudowy do ok. 35m. Przy stajni na 12 koni moim zdaniem koszty na poziomie 200 tys. w technologi tradycyjnej są nieuniknione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 06.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 nie no, nie przesadzajcie z tymi 200 tys. ja oszacowałem że mój wagon będzie kosztował ok. 80 tys. stan surowy. Czyli tyle co dom. najdroższy w tym wszystkim jest dach. Bart ma rację z bk stajni lepiej nie budować. Też skłaniam sie ku silikatom. 10.000 tys. za projekt stajnii. Ja zapłaciłem poniżej 1.000 . Ale miałem nieprzyjemności na zakończenie z architektem dlatego wolałbym go nie polecać. niestety nie mogę wkleic obrazka. spróbuję wysłać na priv. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 06.10.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 wyślij mi na priv adres mailowy bo też nie mogę wstawić obrazka. nie mam strony internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarna170 06.10.2005 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 A co sadzicie o stajni budowanej z drewna? Mialam przyjemnosc prowadzic osrodek, ktory mial dwie stajnie: murowana i dreweniana. I powiem Wam, ze ta drewniana byla bardzo ciepla, choc nie ocieplona, podloga wylewana + kostka brukowa. Nie moge wydobyc informacji na temat kosztow, bo wlasciciel to lesniczy, wiec... Sam zamysl nie wydaje sie najgorszy, w praktyce osobiscie sprawdzilam, ale... jednak mam watpliwosci. A moze do np.: 1,5 m silikat, reszta drewno? Osobiscie sadze, ze nawet 200 tys. zl to duzo za duzo i mozna zmiescic sie w polowie tej kwoty, moze troche wiecej. Budujecie stajnie z poddaszem paszowym? Zastanawiam sie nad mozliwoscia dotacji z UE, musze "tylko" zebrac dokumentacje, dlatego kwestia stajni i zagospodarowania terenu troszke mnie popedza. Bart, fajna ta Twoja stajnia, na ten projekt jeszcze nie trafilam. Podoba mi sie, tylko troszke za mala i boksy tez troszke male (wg przepisow UE musza miec 12mkw.), ale chyba mozna rozbudowac? Gregor2, czekam na mail'a [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 06.10.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 A można juz sie zapisać na jazdę konną?- nie zapomnij o pensjonacie. Pozdrawiam ihahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarna170 06.10.2005 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Jasne, ze mozna, dostaniesz specjalny, promocyjny karnet dla pierwszego klienta Pensjonat bedzie ale dla koni i psow, dla wlascicieli pozniej, jak pieniadze sie rozmnoza, albo bedzie kumulacja w Totka - w poprzednim tyg. w Wielkiej Brytanii padla wygrana 51 000 000 funtow. I jak to wydac? Ale z TAKIMI problemami dobrze sobie radze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 06.10.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Trzymam za słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 06.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Trzymam za słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarna170 06.10.2005 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Hm, znalazlam taka "stajenke" http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=400&usid=1 . Mnie sie podoba. A to sa koszty budowy:Orientacyjny koszt realizacji systemem zleconym w poziomie cen I kw. 2005 r netto: "pod klucz" - 357400 zł"stan surowy otwarty" - 167978 zł"stan surowy zamknięty" - 203718 zł No, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 06.10.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witajcie. A już niałam głosno zapytać czy ktos buduje takie coś,a tu prosze! Witam jeszcze raz serdecznie.Ja buduje dom,typowy i stajnie.Projekt stajni jest indywidualny i wymyślilam to tak:sam budynek jest około (nie pamiętam dokładnie)10mx10m.Ma tam się zmieścić 5-6 konisi.Jednak dach jest z jednej strony wysunięty ok.4m tworząc wiate,ktorą w razie konieczności zabudujemy i powstana dodatkowo 4 stanowiska. 2 boksy bedą miały swoje wyjścia na zewnątrz. Na poddaszu bedzie magazynowane częściowo siano.Powstanie najprawdopodobnie z siporeksu,choc powiedziano mi,ze bedzie za zimna! . Ale słuchajcie,stajnia stajnią ,ale do tego już na etapie adaptacji trzeba wymyslic gdzie ma być ta cala"ciemna strefa" -plyta na obornik,zbiornik na gnojowice itd(malo urocze) i na to też potrzebny jest projekt.ja o tym nie wiedziałam i niemiło się zaskoczyłam. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 07.10.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Zastanawiam sie nad mozliwoscia dotacji z UE, musze "tylko" zebrac dokumentacje, dlatego kwestia stajni i zagospodarowania terenu troszke mnie popedza. A wgryzłaś sie już w temat? Ja w zeszłym roku rozpracowywałem temat dotacji. I dałem sobie spokój. Po pierwsze i tak muszę mieć 100% kasy na inwestycję. po 2 nie można budować systemem gospodarczym, rozliczają tylko faktury. po 3 zwracają 50% kosztów netto, więc dotacja nie wychodzi 50% tylko jakieś 35%. Mnie nie stać teraz na wybudowanie całej stajni dlatego będę ją budował po kawałku. Na szczęście projekt na to pozwala. Wybuduję najpierw jeden moduł (4 boksy) + pom. gosp., a kiedyś 2 moduł i garaż. Swoją drogą nachodziło mnie zwątpienie czy znajdą sie chętni na zapełnienie boksów. Ale skoro zibicwikla już rezerwuje miejsce to może powróci mi optymizm Sarna wysłałem skany na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 07.10.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Witajcie. . Ale słuchajcie,stajnia stajnią ,ale do tego już na etapie adaptacji trzeba wymyslic gdzie ma być ta cala"ciemna strefa" -plyta na obornik,zbiornik na gnojowice itd(malo urocze) i na to też potrzebny jest projekt.ja o tym nie wiedziałam i niemiło się zaskoczyłam. pozdrawiam. A i owszem. potrzebne są projekty. I to z ateścikami. A co ciekawsze to musisz mieć zgody sąsiadów jeżeli są granice miedzy w promieniu 30 m od obornika. U mnie zachaczało aż o 3 sąsiadów. I jest to kolejny punkt dlaczego zrezygnowałem z dotacji UE. Do pozwolenia na budowę zmieniłem nazwę ze "stajnia" na "budynek gospodarczy" i mam narazie problem ze zgodami sąsiadów z głowy i w ręce pozwolenie na budowę. Aczkolwiek jak będę chciał zmienić status budynku na stajnię to będę musiał odwiedzić sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 07.10.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 No wlasnie.Tak sobie myślałam;tu domek,tu stajemka ,tu krzaczek a produkcje uboczna to na bierzaco sie wywiezie i ślicznie będzie.a tu masz!Gdzie plyta gnojna ma byc?projektant pyta!"nie ma wywozic!" zamarlam.a tak mialo byc ślicznie...zrobilam tak-dom maly sad i zagajniczek stajnia i ta nieszczesna plyta,tak zeby nie bylo jej widac.na szczescie nie bedzie wysoka i obsadze ja jakimis krzakami,choc i tak zepsuje widok od drugiej strony.acha.a ta cala infraktrustruktura to w zaleznosci od obsady,wymagane jest albo zgloszenie albo pozwolenie.My zanizylismy do 5 sztuk,tak bylo korzystniej.choc nie wiem jak teraz,bo przepisy zmieniaja sie w galopujacym tepie!A co do kosztow,to projekt kosztowal mnie tysiac zlotych,i mam plan wybudowac to do 10000 i zgadzam sie,najdrozej wyjdzie dach,chos,mam pewien plan...Miłego dnia zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarna170 07.10.2005 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Farida, zdradz, jak chcesz zmiescic sie w 10 tys. zl (chyba, ze ucieklo Ci zero i ma byc 100 ), masz kosztorys? Gregor2, kwestia dotacji jest caly czas otwarta, ale pan, od którego kupuje ziemie zaoferowal pomoc specjalisty (uwierze, jak zobacze). U mnie raczej budowa nie bedzie odbywala sie systemem gospodarczym(choc to nic pewnego) i jesli dotacja wyniesie nawet "jedynie" 35 % to uwazam, ze i tak warto. Rzeczywiscie, trzeba miec 100% pieniedzy na inwestycje, ale moga pochodzic z kredytu. UE wydaje pisemne przyzeczenie o dotacji - jesli wniosek zaopiniuje pozytywnie - a to jest dla banku wystarczajaca gwarancja na udzielony kredyt. Poza tym mozna starac sie o dotacje dla mlody przedsiebiorcow, ktorzy zakladaja pierwsza dzialalnosc gospodarcza i nie ukonczyli 40 r.z. Maksymalna kwota dotacji wynosi 50 tys.zl. Oprocz tego mozna starac sie o doplate na budowe plyty obornikowej, gdzie dofinansowanie wynosi bodajze do 150 zl za mkw. Wiec troszke tych mozliwosci istnieje, mozna probowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.10.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Temat-rzeka... Sarna, jak zaglądasz na Voltę, to znaczy, że się znamy Moja działka: 1,2 ha, 24 m szeroka, ok. 500m długa. Stajnię zrobiłem adaptując garaż 3-stanowiskowy z poddaszem wg projektu UPB-G03 Pawła Boducha z Krakowa. Powierzchnia (ok. 70 m2) wystarczyła na 3 konie + korytarz z miejscem na paszę i sprzęt jeździecki, na poddaszu siano. Łatwo jednak możnaby zrobić np. 6 boksów angielskich. Wykonanie:najtaniej jak się da, bo cudów nie trzeba. Ściana jednowarstwowa z pustaków SM-P, okna "z odzysku", blachodachówka, dach nieocieplany, boksy murowane z kratami. Koszt razem z boksami: ok. 35.000. Obok wiata dla koni, ca. 35 m2, stalowa, kryta blachą trapezową - koszt ok. 3.000 oraz płyta obornika 12 m2 - koszy ok. 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts