yonatan 04.10.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Właśnie stoję przed takim dylematem.... chciałbym zacząć budowę jeszcze w tym roku, mam działkę, mapy. Projekt mam mniej więcej wybrany ale jeszcze nie zakupiony. Warto jeszcze w tym roku coś robić czy może lepiej poczekać do wiosny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 04.10.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Nie zdążysz w tym roku:- musisz kupić projekt (min. kilka dni czekania)- ktoś musi zrobić adaptację projektu (min. kolejne kilka dni)- na wydanie pozwolenia na budowę czeka się 2 miesiące- na uprawomocnienie pozwolenia 14 dni- rozpoczęcie robót trzeba zgłosić - 7 dni Razem: min. 3 miesiące - czyli do grudnia nie możesz zacząć Moim zdaniem w zimie nie ma sensu zaczynać, nawet jak będzie ciepło. Lepiej poczekać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 05.10.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Daj sobie czas do wiosny, a zimą uporaj się z papierami. Mapy i upatrzony projekt tobardzo mało. Decyzję o warunkach zabudowy masz ? Warunki przyłączenia do mediów ? Na wszystko się czeka, więc prawdopodobnie i tak czeka Cie kilka mies. biegania po urzędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.10.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Tak jak napisał Anpi załatw wszystkie formalności. I akurat przyjdzie wiosna i będzie można zacząć budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patras 05.10.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Zacznij załatwiać papierologie już dziś, ja na Decyzje o warunkach zabudowy czekałem 5 mieśięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.10.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Zacznij załatwiać papierologie już dziś, ja na Decyzje o warunkach zabudowy czekałem 5 mieśięcy Dokładnie! Papierologia zabiera dużo więcej czasu niż się człowiek spodziewa. Ja czekałem dodatkowo na decyzję o wyłączeniu lasu z produkcji leśnej. W sumie czekałem na różne decyzje urzędowe chyba z rok - miałem zacząć w zeszłym roku, a zacząłem w lipcu tego roku, a materiały na stan zero miałem kupione już półtora roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja bym już zaczekał. Sama adaptacja potrwa - przy dużym sprężu - tydzień. Wydaj emi się że nawet przy optymistycznym założeniu że z paiperologią skończysz do końca października - czasu przed mrozami będzie za mało do zakończenia stanu surowego. Niektórzy twierdzą, ze można budować i w zimę. Mnie się taki pomysł zupełnie nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.10.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja bym już zaczekał. Sama adaptacja potrwa - przy dużym sprężu - tydzień. Wydaj emi się że nawet przy optymistycznym założeniu że z paiperologią skończysz do końca października - czasu przed mrozami będzie za mało do zakończenia stanu surowego. Nie ma szans, żeby zdążyć. Nawet gdyby zrobił adaptację i dostał pozwolenie w tydzień (co jest nierealne), to musi się ono uprawomocnić (14 dni) i jeszcze trzeba poczekać 7 dni od zgłoszenia rozpoczęcia prac. Więc październik musiałbym mieć ze 40 dni, żeby zdążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mazmarc 11.10.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 yonatan jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Zacząłem załatwiać papierologię w połowie września.Na wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego gminy czekałem 2 tygodnie, w międzyczasie złożyłem wnioski o wydanie warunków przyłączenia prądu, gazu i na nie jeszcze czekam.Projekt mam wybrany, ale jak narazie żadne z biur projektowych, do których zawitałem, nie chce zaczynać pracy z adaptacją nie mając w ręku tych warunków. Jak do tego sie doda czas na adaptację, oczekiwanie na pozwolenie na budowę to zima w pełni.Ja sie nastawiłem na 100% na początek prac na wiosnę i myślę, że nie ma sie co rozpędzać na początek prac zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.10.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 yonatan jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Zacząłem załatwiać papierologię w połowie września. Na wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego gminy czekałem 2 tygodnie, w międzyczasie złożyłem wnioski o wydanie warunków przyłączenia prądu, gazu i na nie jeszcze czekam. Projekt mam wybrany, ale jak narazie żadne z biur projektowych, do których zawitałem, nie chce zaczynać pracy z adaptacją nie mając w ręku tych warunków. Jak do tego sie doda czas na adaptację, oczekiwanie na pozwolenie na budowę to zima w pełni. Ja sie nastawiłem na 100% na początek prac na wiosnę i myślę, że nie ma sie co rozpędzać na początek prac zimą. I bardzo słusznie. Ja też chciałem szybko zacząć na wiosnę, a zacząłem w lipcu. A papierologię miałem już prawie załatwioną, a pozwolenie wydane w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.10.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Projekt upatrzony, ale czy na pewno dobrze przemyślany? Jeśli nie to się lepiej nie śpiesz. Całą zima przed Wami na dokłądną analizę projektu i potrzeb - obecnych i przyszłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.10.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Projekt upatrzony, ale czy na pewno dobrze przemyślany? Jeśli nie to się lepiej nie śpiesz. Całą zima przed Wami na dokłądną analizę projektu i potrzeb - obecnych i przyszłych. Dokładnie! Można posiedzieć w długie wieczory i zastanowić się, co zmienić w projekcie w ramach adaptacji. Ja tego nie zrobiłem, mimo że projekt miałem kupiony prawie rok przed otrzymaniem pozwolenia na budowę. Teraz okazało się, że dobrze byłoby wprowadzić kilka sporych zmian i w zimie będę składał wniosek o zmianę pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.10.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 My papiery zaczelismy składać w grudniu 2004. Pozwolenie prawomocne odebraliśmy w sierpniu 2005 . Tak więc lepiej nie pytaj, czy zdążysz rozpocząć budowę jeszcze tej jesieni, a raczej czy zdążysz zacząć na przyszłą wiosnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.10.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 My papiery zaczelismy składać w grudniu 2004. Pozwolenie prawomocne odebraliśmy w sierpniu 2005 . Tak więc lepiej nie pytaj, czy zdążysz rozpocząć budowę jeszcze tej jesieni, a raczej czy zdążysz zacząć na przyszłą wiosnę . Tym bardziej, że już po złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę, może się okazać, że czegoś brakuje i urząd będzie wzywał do uzupełnienia. To też się ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.10.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Tym bardziej, że już po złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę, może się okazać, że czegoś brakuje i urząd będzie wzywał do uzupełnienia. To też się ciągnie. Albo okaze sie, ze musisz wyciac drzewa, co sie baaaardzo nie spodoba jakiemus urzedasowi z wydzialu srodowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 11.10.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibra2 12.10.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 jeśli bardzo chcesz zacząć to proponuję postawienić ogrodzenie i wykopanie studni. To zawsze już coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 12.10.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Ja też chcę zacząć wiosną przyszłego roku, ale mam kilka drzewek owocowych, które trzeba będzie wyciąć. Lepiej zrobić to teraz, czy dopiero wiosną, jak koparka będzie ściągać humus, to wyrwie te drzewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts