Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zacząć

yonatan

Recommended Posts

Właśnie stoję przed takim dylematem.... chciałbym zacząć budowę jeszcze w tym roku, mam działkę, mapy. Projekt mam mniej więcej wybrany ale jeszcze nie zakupiony. Warto jeszcze w tym roku coś robić czy może lepiej poczekać do wiosny??

Nie zdążysz w tym roku:

- musisz kupić projekt (min. kilka dni czekania)

- ktoś musi zrobić adaptację projektu (min. kolejne kilka dni)

- na wydanie pozwolenia na budowę czeka się 2 miesiące

- na uprawomocnienie pozwolenia 14 dni

- rozpoczęcie robót trzeba zgłosić - 7 dni

Razem: min. 3 miesiące - czyli do grudnia nie możesz zacząć

Moim zdaniem w zimie nie ma sensu zaczynać, nawet jak będzie ciepło. Lepiej poczekać do wiosny.

Zacznij załatwiać papierologie już dziś, ja na Decyzje o warunkach zabudowy czekałem 5 mieśięcy :)

Dokładnie! Papierologia zabiera dużo więcej czasu niż się człowiek spodziewa. Ja czekałem dodatkowo na decyzję o wyłączeniu lasu z produkcji leśnej. W sumie czekałem na różne decyzje urzędowe chyba z rok - miałem zacząć w zeszłym roku, a zacząłem w lipcu tego roku, a materiały na stan zero miałem kupione już półtora roku temu.

Ja bym już zaczekał. Sama adaptacja potrwa - przy dużym sprężu - tydzień. Wydaj emi się że nawet przy optymistycznym założeniu że z paiperologią skończysz do końca października - czasu przed mrozami będzie za mało do zakończenia stanu surowego.

Niektórzy twierdzą, ze można budować i w zimę. Mnie się taki pomysł zupełnie nie podoba.

Ja bym już zaczekał. Sama adaptacja potrwa - przy dużym sprężu - tydzień. Wydaj emi się że nawet przy optymistycznym założeniu że z paiperologią skończysz do końca października - czasu przed mrozami będzie za mało do zakończenia stanu surowego.

Nie ma szans, żeby zdążyć. Nawet gdyby zrobił adaptację i dostał pozwolenie w tydzień (co jest nierealne), to musi się ono uprawomocnić (14 dni) i jeszcze trzeba poczekać 7 dni od zgłoszenia rozpoczęcia prac. Więc październik musiałbym mieć ze 40 dni, żeby zdążyć :lol:

yonatan jestem w podobnej sytuacji jak Ty.

Zacząłem załatwiać papierologię w połowie września.

Na wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego gminy czekałem 2 tygodnie, w międzyczasie złożyłem wnioski o wydanie warunków przyłączenia prądu, gazu i na nie jeszcze czekam.

Projekt mam wybrany, ale jak narazie żadne z biur projektowych, do których zawitałem, nie chce zaczynać pracy z adaptacją nie mając w ręku tych warunków.

Jak do tego sie doda czas na adaptację, oczekiwanie na pozwolenie na budowę to zima w pełni.

Ja sie nastawiłem na 100% na początek prac na wiosnę i myślę, że nie ma sie co rozpędzać na początek prac zimą.

yonatan jestem w podobnej sytuacji jak Ty.

Zacząłem załatwiać papierologię w połowie września.

Na wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego gminy czekałem 2 tygodnie, w międzyczasie złożyłem wnioski o wydanie warunków przyłączenia prądu, gazu i na nie jeszcze czekam.

Projekt mam wybrany, ale jak narazie żadne z biur projektowych, do których zawitałem, nie chce zaczynać pracy z adaptacją nie mając w ręku tych warunków.

Jak do tego sie doda czas na adaptację, oczekiwanie na pozwolenie na budowę to zima w pełni.

Ja sie nastawiłem na 100% na początek prac na wiosnę i myślę, że nie ma sie co rozpędzać na początek prac zimą.

I bardzo słusznie. Ja też chciałem szybko zacząć na wiosnę, a zacząłem w lipcu. A papierologię miałem już prawie załatwioną, a pozwolenie wydane w kwietniu.

Projekt upatrzony, ale czy na pewno dobrze przemyślany? Jeśli nie to się lepiej nie śpiesz. Całą zima przed Wami na dokłądną analizę projektu i potrzeb - obecnych i przyszłych.

Dokładnie! Można posiedzieć w długie wieczory i zastanowić się, co zmienić w projekcie w ramach adaptacji. Ja tego nie zrobiłem, mimo że projekt miałem kupiony prawie rok przed otrzymaniem pozwolenia na budowę. Teraz okazało się, że dobrze byłoby wprowadzić kilka sporych zmian i w zimie będę składał wniosek o zmianę pozwolenia.

My papiery zaczelismy składać w grudniu 2004. Pozwolenie prawomocne odebraliśmy w sierpniu 2005 :o . Tak więc lepiej nie pytaj, czy zdążysz rozpocząć budowę jeszcze tej jesieni, a raczej czy zdążysz zacząć na przyszłą wiosnę :wink: .

Tym bardziej, że już po złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę, może się okazać, że czegoś brakuje i urząd będzie wzywał do uzupełnienia. To też się ciągnie.