Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze kablowe - sposób na oszczędzenie

Krupiarz

Recommended Posts

Witam,

Dobra rada.

Niniejszy post adresowany jest do wszystkich tych, którzy noszą się z zamiarem wykonania przyłącza kablowego.

W niektórych ZE montaż skrzynki pomiarowej w ogrodzeniu oraz fundamentu na którym się ona znajduje obecnie przerzucane jest z ZE na inwestora (choć tak być nie powinno).

Ostatnio URE wydał dokument w którym jako jedną z wytycznych do umieszczenia w nowych taryfach SD zawarł zapis, iż treść taryf ZE ma zawierać odpowiednie zapisy iż przyłącze kablowe w części dotyczącej skrzynki pomiarowej oraz fundamentu wykonuje ZE.

Ponieważ nowe taryfy wejdą w życie od 1 stycznia 2006, ci którym się bardzo nie spieszy radzę wstrzymać się do tego czasu z występowaniem o warunki przyłączenia lub co najmniej niech nie podpisują umowy o przyłączenie (jeżeli będzie z niej wynikało, że inwestor ma postawić skrzynkę pomiarową i fundament na własny koszt - w niektórych ZE już teraz relizacja powyższego jest wykonywana przez i na koszt ZE).

Oby do stycznia.

Pozdrawiam

W roku taryfowym 2003/2004 r. wytyczne Prezesa URE głosiły:

"Za przyłączenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłączeniowej, pobiera się opłatę, która stanowi iloczyn stawki opłaty za przyłączenie zawartej w taryfie oraz wielkości mocy przyłączeniowej określonej w umowie o przyłączenie. Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej przyłączem kablowym uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego."

- i taki zapis był w Taryfach SD np. w tarifie STOENU.

Choć dla mnie jest on jednoznaczny, widocznie STOEN nie uznał, iż skrzynka pomiarowa i fundament na której stoi są elementami złącza kablowego - dla mnie jest to bzdurą.

Teraz Wytyczne URE to:

"Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej dla przyłącza kablowego uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego wraz z przygotowaniem miejsc do instalacji tego złącza i układu pomiarowego, w tym zakupu i montażu szafki licznikowej".

Nikt nie jest idealny, URE w 2003/2004 nie doprecyzowało zapisów, a SD to wykorzystywały w praktyce. W 2005 r. zapisy w ogóle zniknęły, a teraz pojawiły się w jasnej i jednoznacznej formie-URE się uczy i robi postępy.

Sytuację trzeba jednak monitorować, a ponieważ sam będę przyłącze kablowe robił w przyszłym roku, dołożę wszelkich możliwych starań, by takie zapisy pojawiły się w nowych taryfach SD.

Pozdrawiam

Na te władze to przełożenia chyba nikt nie ma, ale to chyba akurat jest plus tego urzędu.

Sprawa zapisów w taryfach to tylko przypomnienie odpowiednim osobom, by skoro już napisały, jak być powinno, po prostu sprawdziły czy zapisy się znalazły, gdy będą zatwierdzały taryfę.

Jeżeli chodzi o VAT, to rozumiem, że zabuliłaś za przyłączenie wg. stawek z VAT-em, podczas gdy wcześniej było bez. Nie wiem kiedy realizowałaś przyłączenie, ale VAT w taryfach SD pojawił się w taryfach, które weszły w życie dopiero od dnia 1.01.2005, choć interpretacje nt. tego iż te czynności powinny być opodatkowane były już wcześniej i prawdopodobnie były stosowane od dnia wejścia do UE (nie jestem pewien).

Teraz standardowo w taryfach SD są zapisy iż przyłączanie podmiotów do sieci objęte jest VAT-em i w tej kwestii nic się nie da zrobić (ale to raczej nie URE, a Ministerstwo Finansów (niby właściwy organ do interpretacji przepisów podatkowych) swego czasu przedstawiło stosowną interpretację, URE było przeciw, ale to nie URE daje wykładnie przepisów podatkowych.

Pozdrawiam

Oczywiście, że chodzi o Ministerstwo Finansów a konkretnie "interpretację", która stoi w sprzeczności z art. 146 ustawy o VAT.

Zgodnie z ustawą o VAT do końca grudnia 2007 roku przyłącza w mieszkaniówce są 7% - okres przejściowy po wejściu do Unii. Ale Minister finansów ogłosił że przyłącza elektroenergetyczne obowiązuje 22% i nie uwzględnił wyjątku art. 146. Jest to oczywista pomyłka, ale ja nie podejmuję się pozywać do Sądu Ministra Finansów. Tylko tak można to załatwić, bo ZE naliczają VAT w oparciu o "interpretację Ministra" a nie Ustawę. (Swoją drogą to jakaś schizofrenia, żeby "interpretować" coś co jest tak jasno i klarownie napisane w Ustawie...)

W zasadzie powinien zrobić to Rzecznik albo UOKik....

Ustawy o VAT nie znam. Nie wiem czy cię pocieszę, ale jeżeli w istocie jest tak jak mówisz, to się z tobą zgadzam.

Ja również nie zamierzam ganiać się z MF po sądach.

Kolega właśnie wrócił ze spotkania uzgodnieniowego w Ministerstwie Gospodarki, nad jednym z rozporządzeń. W spotkaniu brali udział m.in. ministerialni prawnicy i "elita" ministerstwa, ich "wybitni" znawcy tematu, proponujący i opracowujący akt prawny. Opinia po sptoktaniu jest jedna: żenada! Nie wiedzą co piszą, nie rozumieją tego co piszą, starają się naciągnąć i rozciągnąć niby jasne interpretacje ...

Podejrzewam, że podobnie dzieje się w MF, dlatego niczemu się już nie dziwię, np. temu że umknął im jakiś art. 146 Ustawy o WAT w interpretacji. Umknął i tyle, a nawet jeżeli by nie umknął, to i tak jakoś by swoje, "jedynie słuszne" postępowanie zinterpretowali.

Pozdrawiam

A ile to tam tych oszczędności jest za tę skrzyneczkę i podmuróweczkę ?

Pytam bo jestem żywo zainteresowany ponieważ od wczoraj coś mi tam na działce ZE grzebie. Podejrzewam że chcą mi prąd podłączyć jednakże mogą mnie narazić na bankructwo każąc płacić mi za wspomnianą skrzyneczkę i podmuróweczkę. :wink: