Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany jednowarstwowe

Sieciu

Recommended Posts

Docieplał? Może budował z nieodpowiedniej odmiany (do jednowarstwowej odm. 400), może na zwykłej zaprawie?

Jeżeli zbudujesz z bloczków grubości 36 cm odm. 400 (można 42) na pióro-wpust i klej (3mm) to masz U ściany około 0,29.

W takim wypadku inwestycja w styropian jest nie ekonomiczna (zbędna).

Chyba że ktoś chce zbudować dom pasywny.

Ja mam chałupkę z Ytonga 36,5. Mieszkamy już prawie 2 lata i jak na razie nie zamierzam docieplać chałupki bo nie widzę takiej potrzeby. Zimą w domu jest jakieś 23-24 stopnie, latem przyjemy chłodek.

Potwierdzam. Budujmy ściany jednowarstwowe.

Widzę jakieś dziwne obawy jak można mieszkać w budynku nie obłożonym styropianem. Otóż można.

Nie szkoda ci kasy na ten materiał. Poszperaj w forum a znajdziesz wątki o różnych materiałach. Z doswiadczenia mojego sąsiada wiem że on docieplał to styropianem.

A nie szkoda kasy na:

klej,

styropian,

kołki,

klej,

siatkę,

klej,

tynk cienkowarstwowy,

robotników, którzy to wszystko złożą do kupy?

Pozdrawiam.

Maluszek napisz jakie masz tynki zewnetrzne, jak wykończony i ocieplony cokół, oraz czy masz węgarki.

Ja mam również 1W ale z Termorex400. Chatę mam nie tynkowaną i na rachunki nie narzekam. Przymierzem się pomału do tynkowania i tak głosno się zastanawiam czy nie oblecieć ścian 5cm styropianu. Dałbym wtedy tynk cienkowarstwowy, zrobiłbym wegarki, może jakieś fajne bonie albo inne ozdóbki na elewacji. Do tego ociepliłbym cokół. Ścianę mam nadwieszoną nad cokół ok. 4cm. Jak ocieplę cokół 5cm styropianu to cokół będzie grubszy od ściany. Napisz jak masz rozwiązane ocieplenie cokołu i połaczenie ze ściana ?

Pozdrawiam

inwestor - wstyd się przyznać :oops: ale jeszcze nie mam do końca otynkowanej chłupki. Na razie jest tylko położona warstwa kleju, siatka i druga warstwa kleju i to sobie czeka na cienkowarstwowy tynk sylikatowy. Cokół nie jest ocieplony i raczej nie będziemy już ocieplać tylko od razu będzie pokryty tynkiem mozaikowym. Węgarki mam zrobione Ytonga i dookoła okien i drzwi (tzn po bokach i na górze) będą jeszcze takie obwódki takiej samej grubości jak węgarki.

Dom ogrzewam gazem płynnym i zimą zużywamy go jakieś 120 m3 - nie jest to dużo ale ten gaz jest bardzo drogi :evil: więc sporo za niego płacę. Przez prawie dwa lata zużyliśmy 1016 m3 gazu płynnego. I żeby nie płacić dużo za gaz to zimą praktycznie dom ogrzewany jest kominkiem połączonym z reku - wtedy tak gazu idzie jakieś 50 m3 (grzanie wody + grzejniki i podłogówka jak nas w domu nie ma).

Nie szkoda ci kasy na ten materiał. Poszperaj w forum a znajdziesz wątki o różnych materiałach. Z doswiadczenia mojego sąsiada wiem że on docieplał to styropianem.

Jeżeli docieplał to znaczy że schrzanił.

Mam dom zbudowany z Ytong-a 40 cm. Nic nie ocieplałem. Dom jest otynkowany tradycyjnym tynkiem cementowo-wapiennym i na niego położony jest cienkowarstwowy tynk silikatowy.

No właśnie chciałem obecnie uniknąć tradycyjnego tynku C-W. Tynk cienkowarstwowy to czysta i szybka robota bez agregatów tynkarskich betoniarek i całego tego bałaganu. Przyklejenie styropianu do ścian - czyli podkładu pod tynk to w sumie niedroga sprawa a przede wszystkim czysta i szybka. Poprawi nieco izolację, rozwiąże problem z ociepleniem cokołu i pozwoli urozmaicić wygląd elewacji przez wykonanie na niej jakichś ozdóbek. Może z tego powodu ludzie przyklejają styropian na 1W. Co prawda wtedy nie będzie go 15cm tylko 3...5cm.

Pozdrawiam

Inwestor - u mnie fundament był ocieplony 5 cm XPS, a bloczki BK były "nadwieszone" o 6-7 cm na zewnątrz (czyli tyle co maksymalnie można) ->

stąd po ociepleniu fundamentu jest jeszcze 1-1.5 cm nadwieszenia, ergo nie musiałem nic docieplać, tylko dałem tynk mineralny 2-warstwowo, na siatce bezpośrednio na ściany nośne [tzn. wpierw płożono 1-sza warstwę tynku, chyba cem-wap. na siatce, a następnie po wyschnięciu, natryśnieto tynk mineralny cienkowarstwowy].

Firma znała się na ytongu -> sami zaproponowali że dzięki takiemu rozwiązaniu całość bedzie się qpy trzymać [a ja mam szkody górnicze].

Nie wiem czy jak się dołoży 5 cm styropku to nie wystapi kondensacja wilgoci w ścianie nośnej - nie potrafię tego niestety policzyć

Inaczej mówiąc - ja bym dał każdy typ tynku, byle się dobrze trzymał [a więc raczej na siatce], ale tak zeby uniknąć jeszcze styropku na zewnatrz ....

hej - Krzysiek

Ponieważ mój domek buduję również z Ytonga 36,5 chciałbym się dowiedzieć jakie zastosowałeś tynki ( zew. i wew.) bo co z innym fachowcem rozmawiam to każdy mi doradza inny tynk. W projekcie mam zew. cem-wap. a wew. gipsowy lub pł. gips.-kartonowe.

Ponieważ mój domek buduję również z Ytonga 36,5 chciałbym się dowiedzieć jakie zastosowałeś tynki ( zew. i wew.) bo co z innym fachowcem rozmawiam to każdy mi doradza inny tynk. W projekcie mam zew. cem-wap. a wew. gipsowy lub pł. gips.-kartonowe.

Bedziesz wiedział jaki tynk zastosować jak ściany będą gotowe - w zalezności jak murarzom sinusida wyszła - chyba ,że się trafili porządni :wink: