Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zamieszkac?

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczawno - Zdroj, Krynica Gorska, Kudowa Zdroj - widoki piekne i wody mineralne. Jak bedziesz chciala nic nie robic i masz kase na nic-nierobienie, to tylko tam.

Alternatywnie - Pszczyna na Slasku. Kazimierz nad Wisla - tez cudownie.

Trojmiasto, Poznan, Krakow - jesli zawodowo chcesz sie udzielac.

Gdybym naprawdę mial nieograniczony wybór to kupiłbym sobie willę (poniemiecką) w parku Szczytnickim we Wrocławiu.

A gdzie uzasadnienie?? :-)

Po pierwsze jest to bardzo piękne miejsce. Można godzinami spacerować po parku. Spacer z małym dzieckiem jest czystą przyjemnościa, a i emeryci maja gdzie rozruszać kosci. Wspaniały plac zabaw dla dzieci w parku. Dzieciaki poza tym maja przez cały okres swojego dzieciństwa i młodosci wspaniałe miejsce do zabaw i w miarę bezpieczne. Dodatkową atrakcja jest zoo w okolicy.

Wszędzie blisko. Na piechotę dojśc można do szkół, a nawet na politechnike. Bezproblemowa komunikacja z centrum i dworcem. Na rynek idzie sie niecałe 30 minut.

Rynek pracy we Wrocławiu jest dośc duży zwłaszcza dla informatyka.

Kocham to miasto bo spędziłem w nim wspaniałe lata mojej mlodości.

rrmi z jakiego zaboru jesteście rodzinnie? 8) :lol: 8)

Pytanie pomocnicze? :D :D :D

Powiem , ze jestem wielozaborowa , ech , gdzie nas jeszcze nie bylo :wink:

smartcat masz racje pewnie powinnam sie okreslic , ale nie wiem sama jak to ujac .

Wiem na pewno , ze nie bede szukala pracy , prace dam sobie sama .

Nie bardzo pewna jestem jeszcze jaka , mam kilka pomyslow .

Na pewno beda to uslugi i to raczej przy domu zorganizowane , wiec wieksza dzialka wchodzi w rachube . Tak czy inaczej potrzebne liczne sasiedztwo , pracujace :)

Zdecydowani bylismy na okolice Stolycy , ale tak szczerze mowiac , bardzo sie boje formalnosci i czekania na te papierologie . Jakos tak nie opuszcza mnie wrazenie , ze w mniejszych miastach czeka sie krocej i jakies to takie bardziej przejrzyste jest , moze sie myle nie wiem. A w pelni uzbrojona dzialka warszwsko -okoliczna moze dojsc w porywach do ...m2 .

Mieszkac nie bardzo bedzie gdzie , a nie usmiecha mi sie siedzenie i czekanie w wynajetym mieszkaniu .

Przekorku chcialoby sie nic nie robic , ale chyba jestem workoholic

Dziekuje wszystkim za porady :lol: :lol:

Olsztyn , prawie moj rodzinny, bardzo mi sie podoba

Krakow wiadomo

Wroclaw nigdy nie bylam

Nad jeziorem -Sel a basen moze byc , tez mozna sie wykapac :lol: :lol:

Trojmiasto jak kazde miejsce nad morzem , dla samej mozliwosci pochodzenia po plazy , ech

Jaki to jest qrcze problem :D

A ja w Gościcinie lub Bolszewie.Ewentualnie może być Wejherowo.Dlaczego?

Hmmmm---do 3-miasta rzut beretem.a jak nie beretem to można dojechać PKS , kolejką , taksówką , MZK albo własnym czterokołowcem po nowej dwupasmówce. Okolice piękne , morze niedaleko , wydmy też jak ktoś lubi połazić to ścieżki turystyczne też są.A praca?ŁAtwiej chyba niz w Polsce wschodniej czy też południowej np.

A jednocześnie mam do krajowej 6-ki jakies 1,5km.Czyli cisza...las...niedaleko woda...a i ziemia jeszcze niedroga.

rrmi ty Małemu w te ichniejsze PKSy nie wierz. Oni na Kaszubach to se lubieją busik przeładować, a potem tragedia gotowa. :-?

Sillesien wybierz Pani. Tam najpierwej Austriacy stali, potem Prusacy, po nich Czerwonoarmiści i Ludy Repatriowane. Znaczy pełen tygiel. Sillesien wybierz Pani. 8) :lol: 8)

A ja proponuję następującą metodę wybierania:

Bierzemy mapę Polski. Na zielono zaznaczamy na niej miejsca zamieszkania ukochanych rodziców, teściów, siostry, brata, rodziny dalszej i znajomych. Na czerwono zaznaczamy miejsca zamieszkania ... :evil: :( :x :cry: ...

Następnie wybieramy okolicę, która nam najbardziej odpowiada. Dla uściślenia przypominamy sobie, jakimi środkami komunikacji poruszają się w.w. osoby i ... już wszystko jasne!

Ja tam bym kciala, ala ja wypaczona po latach studenckich jestem , mieć tyle kasy aby wyremontować poswojemu jakąś kamienicę lub kilka z podwórkiem w Łodzi ( i nie krzyczcie że brzydka, bo nie, tylko zaniedbana), no a rezydencje letnie i zimowe to góry: pieniny i bieszczady i morze oprzy niedużej mieścinie

Ach, rozmarzyło mnie się ociupinkę :roll:

A ja proponuję następującą metodę wybierania:

Bierzemy mapę Polski. Na zielono zaznaczamy na niej miejsca zamieszkania ukochanych rodziców, teściów, siostry, brata, rodziny dalszej i znajomych. Na czerwono zaznaczamy miejsca zamieszkania ... :evil: :( :x :cry: ...

Następnie wybieramy okolicę, która nam najbardziej odpowiada. Dla uściślenia przypominamy sobie, jakimi środkami komunikacji poruszają się w.w. osoby i ... już wszystko jasne!

wygrala Pani nagrode

prosimy o adres :D :D :D :D

W sumie anowi* dobrze gadasz z ta Lodzia , syn ma tam tesciow i narzeczona , wiec byloby poreczniej :D :D

Sopot rrmi , Sopot..

chociaz modny ostatnio to pewnie dobrze mu nie zrobi..

Ale poki co - troche wsiowo i swojsko, chociaz miasto przeciez.

Taki na miare jest ani za duzy ani za maly. Architekture piekna posiada, zwlaszcza w gornej czesci , a na dole, wiadomo morze. Do Gdyni rzut beretem i do Gdanska tez. I tyle pieknych domow ktore czekaja na wlasciciela z kasa.. No wlasnie - kasa wskazana jak na dom w Sopocie bys sie namierzala

Dzieki Zochna , kasa kasa na ten gotowy dom , ale my i tak budowac bedziemy , tak coraz blizej szczerze mowiac tego 3miasta mi sie robi , a jak tam z WZ ?

Doradz , ktore drogi wylotowe z miasta sa jeszcze niezajete?

Interesuje mnie tak czy inaczej dzialka przy drodze , nie pod lasem .

Gdzie tam sie pasowac? Maly mowi , ze Bolszewo jest ok.

Wyglada na to , ze bede miala duzo jezdzenia jak wroce

Gdybyscie mieli mozliwosc wyboru miejsca zamieszkania , to jakie miasto w Polsce byscie wybrali.

Poprosze o kilka slow uzasadnienia :)

Bardzo na Wasze opinie licze i z gory dziekuje :)

Gdybył miał mozliwość to chciałbym budować tam gdzie się urodziłem!

Nie mam powyższej możliwości.

Buduję tam gdzie mam pracę. :cry:

Wypowiadam się się tylko nt. uzasadnienia.

rrmi -3miasto ma obwodnice - takze z kazdego miejsca dobrze "wylecisz"

(no moze poza centrum miast w godzinach szczytu ;)

Pas nadmorski - od Gdyni po Gdansk , bardzo prosze - tylko kasa ogromna, ech.. niestety

Cale obrzeza 3miasta - to plac budowy wlasciwie - i zalezy co preferujesz-

tak bardziej wiejsko, duzo przestrzeni , niewielu sasiadow ( ale za to fajnych :), piekne krajobrazy, lasy jeziorka - tylko cos za cos of course - u mnie sielsko i wiejsko -czyli to co lubie - za to : brak gazu, brak kanalizy, odsniezanie wlasne. Ale jest tez duzo podmiejskich "osiedli" domkow gdzie cala infrastruktura jest. Cala papierologia generalnie duzo latwiejsza , prostsza i urzad bardziej przyjazny w malych gminach niz w miastach.

( np w UM w Gdyni - koszmar :( ..)

No to zapraszamy do nas :)))