Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zamieszkac?

rrmi

Recommended Posts

Gdynia i Okolice A dlaczego Gdynia bo tetni zyciem , bo jak masz problemy to przejdziesz brzegiem morza i odpoczniesz od nich .

Jest po prostu sliczna

O rany, jak dawno nie byłem na spacerze nad morzem :oops:

http://www.aeromedia.pl/krajobraz/gdynia.htm

Samo położenie Gdyni jest rewelacyjne. Prawie w centrum miasta można sie wybrać do lasu na spacer. A nad jeziora - 30 minut jazdy samochodem i najpiękniejsze widoki na Kaszubach jak na dłoni.

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O rany! Jak to czytam, to zaczynam żałować, ze nie mogę zamieszkać wszędzie!!! Zimą w górach, bo narty. Latem nad jeziorami (Kaszuby), bo pływanie, żeglowanie, kajaki, lasy, grzyby i borówki, ale też w górach, bo włóczęgi, ogniska itd. Jesienią w Krakowie, bo ... bo to Kraków i już. Wiosną ...? Wiosną wszędzie.

Ale póki co trzeba chociaż ten jeden dom wybudować.

Ale jest tez duzo podmiejskich "osiedli" domkow gdzie cala infrastruktura jest. Cala papierologia generalnie duzo latwiejsza , prostsza i urzad bardziej przyjazny w malych gminach niz w miastach.

( np w UM w Gdyni - koszmar :( ..)

No to zapraszamy do nas :)))

dzieki za zaproszenie Zochna :D

Nas wlasnie interesuje to cos z ta cala infrastruktura , z tego wzgledu , ze na czas budowy bede wynajmowala i chce ten czas skrocic do minimum, a wiadomo , ze jak nie ma przylaczy to czas sie wydluza.

Urzedy to tez strach dla mnie , wiem tez , ze na prowincji jest lepiej z tym.

Dzieki za opis okolicy.

pozdrawiam

1950 o weronke chodzi i nie tylko :wink:

Agdus tez bynm chciala kilka domow :D

Dobry wieczór

Jeśli mozna parę słów wtrącić ;)

Gdzie bym zamieszkał?...tylko w trójmiescie :) ....widoki piekne....powietrze....tylko wdychać ;) ....i moooooooooorze....szum....ptaków śpiew.....i ta bryza porannaaa.....eech....kto nie był....nie widział....ten nie wie :)

Co do infrastruktury....to wszystkie trzy miasta są połączone obwodnicą....jeśli chcesz gdzieś dojechać nie ma problemu....do skandynawów są promy....do w-wy jest krajowa 7 .....na Mazury też blisko.....jakby dalej to jest lotnisko....hmmm rymło mi się :o 8)

Terenów pod budowę sporo....tylko brać...wybierać i budować.

Pozdrawiam

Marc

To ja zareklamuję Bielsko-Białą:

- bardzo blisko gor a co sie z tym wiąże: wspaniałe widki, świeże, gorskie powietrze, blisko na narty, jest gdzie polazic, nie musisz dalko jechac na weekend,

- niskie bezrobocie, jedno z najnizszych w Polsce,

- bardzo ladna architekura miejska,

- blisko do Czech i na Słowację i do Austrii (do Wiednia ciut mniej niz do Warszawy),

- tu sie na prawde dobrze zyje

Oprócz Bielska jest tu wiele innych uroczych miast: Żywiec, Wisła, Ustroń, Cieszyn a takze inne bardzo ladne miejscowości

Tak więc tylko BESKIDY :D

A na drugim miejscu plasuję ziemie zachodnie czyli magiczny Wrocław, cudowne Kłodzko itp

Uwaga będzie kontrowersyjnie :D

Moim zdaniem tylko Warszawa i okolice. Argumenty:

- rynek pracy + wysokość wynagrodzeń + możliwości rozwoju zawodowego,

- na obrzeżach ceny gruntów nie są jeszcze kosmiczne,

- centralne położenie - jazda w góry, czy nad morze to podobna odległość, na mazury 2 godziny jazdy,

- w Warszawie i okolicach widać, że coś się dzieje, jest rozwój, inwestycje,

Spodobało mi się stwierdzenie szefowej jednej z firm, która przeniosła się z Krakowa do Warszawy, że różnica między tymi miastami jest jak między krwioobiegiem człowieka leżącego i biegnącego :D Coś w tym jest...

Oczywiście nie mam nic do Krakowa to tylko przykład.

- centralne położenie - jazda w góry, czy nad morze to podobna odległość, na mazury 2 godziny jazdy,

Spodobało mi się stwierdzenie szefowej jednej z firm, która przeniosła się z Krakowa do Warszawy, że różnica między tymi miastami jest jak między krwioobiegiem człowieka leżącego i biegnącego :D Coś w tym jest...

porównanie b. trafne!

tyle, że wyciągasz niewłaściwe wnioski Greg :wink: :lol:

a poleżeć bardzo jest przyjemnie

nieraz tętno przy tym skoczy

spróbj Greg :wink:

polecam :D

porównanie b. trafne!

tyle, że wyciągasz niewłaściwe wnioski Greg :wink: :lol:

a poleżeć bardzo jest przyjemnie

nieraz tętno przy tym skoczy

spróbj Greg :wink:

polecam :D

Próbowałem - mam dwójkę dzieci :D

Od zawsze wiedziałem, że gdyby mnie na to było stać, to mieszkałbym w Sopocie (najdroższa miejscowość w Polsce). Jak dla mnie to miasto jest super położone. Nie jest za duże, ale położone miedzy wiekszymi miastami. Dzieki SKM, można się miedzy nimi szybko przemieszczać. Z jednej strony ma morze, a z drugiej wzgórza morenowe z lasami. No i te molo.

pozdrawiam

Konrad

• 2 weeks później...
Od zawsze wiedziałem, że gdyby mnie na to było stać, to mieszkałbym w Sopocie (najdroższa miejscowość w Polsce). Jak dla mnie to miasto jest super położone. Nie jest za duże, ale położone miedzy wiekszymi miastami. Dzieki SKM, można się miedzy nimi szybko przemieszczać. Z jednej strony ma morze, a z drugiej wzgórza morenowe z lasami. No i te molo.

pozdrawiam

Konrad

Tiaaa, i w sezonie nie nadaje sie do mieszkania.Ja własnie z Sopotu uciekam do małej wioski koło Gdyni.A, do Sopotu sobie na rybke wpadne i na molo.

Dobry wieczór

Jeśli mozna parę słów wtrącić ;)

Gdzie bym zamieszkał?...tylko w trójmiescie :) ....widoki piekne....powietrze....tylko wdychać ;) ....i moooooooooorze....szum....ptaków śpiew.....i ta bryza porannaaa.....eech....kto nie był....nie widział....ten nie wie :)

Co do infrastruktury....to wszystkie trzy miasta są połączone obwodnicą....jeśli chcesz gdzieś dojechać nie ma problemu....do skandynawów są promy....do w-wy jest krajowa 7 .....na Mazury też blisko.....jakby dalej to jest lotnisko....hmmm rymło mi się :o 8)

Terenów pod budowę sporo....tylko brać...wybierać i budować.

Pozdrawiam

Marc

podpisuje sie 2 konczynami pod tym co napisałas :lol:

Ale jest tez duzo podmiejskich "osiedli" domkow gdzie cala infrastruktura jest. Cala papierologia generalnie duzo latwiejsza , prostsza i urzad bardziej przyjazny w malych gminach niz w miastach.

( np w UM w Gdyni - koszmar :( ..)

dzieki za zaproszenie Zochna :D

Nas wlasnie interesuje to cos z ta cala infrastruktura , z tego wzgledu , ze na czas budowy bede wynajmowala i chce ten czas skrocic do minimum, a wiadomo , ze jak nie ma przylaczy to czas sie wydluza.

Urzedy to tez strach dla mnie , wiem tez , ze na prowincji jest lepiej z tym.

Dzieki za opis okolicy.

pozdrawiam

1950 o weronke chodzi i nie tylko :wink:

Agdus tez bynm chciala kilka domow :D

rrmii do mnie bys miała blisko :p Zreszta ja i tak na Ciebie czekam, ja i procenty :wink:

rrmi -3miasto ma obwodnice - takze z kazdego miejsca dobrze "wylecisz"

(no moze poza centrum miast w godzinach szczytu ;)

Pas nadmorski - od Gdyni po Gdansk , bardzo prosze - tylko kasa ogromna, ech.. niestety

Cale obrzeza 3miasta - to plac budowy wlasciwie - i zalezy co preferujesz-

tak bardziej wiejsko, duzo przestrzeni , niewielu sasiadow ( ale za to fajnych :), piekne krajobrazy, lasy jeziorka - tylko cos za cos of course - u mnie sielsko i wiejsko -czyli to co lubie - za to : brak gazu, brak kanalizy, odsniezanie wlasne. Ale jest tez duzo podmiejskich "osiedli" domkow gdzie cala infrastruktura jest. Cala papierologia generalnie duzo latwiejsza , prostsza i urzad bardziej przyjazny w malych gminach niz w miastach.

( np w UM w Gdyni - koszmar :( ..) :

A w naszym Wejherowie pozwolenie daja w ciagu 7 dni.Naprawde.No i chciałam dodac, ze Zochna z mojej wioski jest.Upsss, tzn my z tej samej wioski bedziemy :wink: :lol.Zochna, kanaliza juz w przyszłym roku bedzie, to newsy ostatnie potwierdzone

Sopot rrmi , Sopot..

chociaz modny ostatnio to pewnie dobrze mu nie zrobi..

Ale poki co - troche wsiowo i swojsko, chociaz miasto przeciez.

Taki na miare jest ani za duzy ani za maly. Architekture piekna posiada, zwlaszcza w gornej czesci , a na dole, wiadomo morze. Do Gdyni rzut beretem i do Gdanska tez. I tyle pieknych domow ktore czekaja na wlasciciela z kasa.. No wlasnie - kasa wskazana jak na dom w Sopocie bys sie namierzala

Domy, piekne ale do kapitalnego remontu.Tylko bombe i fruuu.Sama działka 1000m w Sopocie 700,tysiecy.W sezonie juz pisałam koszmar, do Sopotu mozna wpasc, a osiedlic sie najlepiej na obrzezach.W Koleczkowie i Bojanie juz jest albo zaraz bedzie aktualny plan zagospodarowania, tak ze z warunkami luz :wink:

Maly , a tak realnie to po ile tam ziemia jest , agencje trojmiejskie nie sa jakies popisowo -doskonale? :lol:

Powiem szczerze , ze chcialabym nad morzem , czy w okolicy

Za uzbrojona działke zapłacisz ok 40 zl-65 złm2.Uzbrojenie tzn, prad woda, kanaliza w przyszlym roku, gaz za 2 lata.

A w naszym Wejherowie pozwolenie daja w ciagu 7 dni.Naprawde.No i chciałam dodac, ze Zochna z mojej wioski jest.Upsss, tzn my z tej samej wioski bedziemy :wink: :lol.Zochna, kanaliza juz w przyszłym roku bedzie, to newsy ostatnie potwierdzone

Gosia - ja na takim wygwizdowie koleczkowskim ze do mnie kanaliza nie dojdzie - ze o gazie nie wspomne . Ale i tak koleczkowskie fields for ever !

Gosia - ja na takim wygwizdowie koleczkowskim ze do mnie kanaliza nie dojdzie - ze o gazie nie wspomne . Ale i tak koleczkowskie fields for ever !No, co Ty :o Przeciez Ty blisko drogi?dobrze kojarze?Ja tezna wygwizdowie :lol:

No, co Ty :o Przeciez Ty blisko drogi?dobrze kojarze?Ja tezna wygwizdowie :lol:

No niby blisko drogi - tylko mam duza przerwe miedzy "centrum" wsi a moim wybudowaniem - i nie oplaca sie przez te przerwe ciagnac kanalizy i gazu :-?

Dobrze ze mi PRL elektyrfikacje wsi zapewnil :wink: - bo inaczej kiepsko...

Gosia - ja jestem przy drodze na Kamien , przed skretem do lesniczowki

vis a vis takiego oczka wodnego.