Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zamieszkac?

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O!. Pytanie dla mnie. Zadaliśmy (rodzina) sobie je półtora roku temu siedząc gdzieś na Ursynowie i uznaliśmy, że czas sobie na nie wreszcie, po 15 latach tułaczki po Polsc odpowiedzieć i co najważniejsze odpowiedź wcielić w życie. Samodzielnie, nie biorąc przy tej decyzji po uwagę zewnętrznych okoliczności tj. praca, przyzwyczajenia.

Tak zrobiliśmy i od pół roku z okładem mieszkamy w Krakowie i pod tym miastem się budujemy.

Dlaczego Kraków

- bo lubimy

- bo dobre szkoły dla dzieci

- bo jest co oglądać, czego słuchać

- bo jest dostęp do rynku pracy w Krakowie i na Śląsku

- bo blisko w góry (narty, rower) i w Jurę (rower)

Dlaczego pod Krakowem

- bo spokojniej

- bo taniej niż w mieście

Przeciw

- Nie znamy miasta

- Mało znajomych naszych i naszych dzieci

- Nowe szkoły

- Ogólne ryzyko związane ze znalezieniem pracy itd.

Nie wracać, wiem mało patriotyczne , ale

1. Zaraz Cię okradną ( murowane jak w banku ) , bo coraz więcej ludzi żyje z tego co ukradnie.

2. Czeka Cię codzienna walka o byt , w dżungli naszej zapyziałej rzeczywistości i to wsród zawistnych a nawet wrogich spojrzeń.

3. Od punktu 2. zwiększa się codzienny poziom frustracji niemal każdego obywatela i proces starzenia się w naszym kraju przebiega szybciej. Na tzw. "Zachodzie" każdemu do jego wieku z wyglądu trzeba dodawać 10 do 20 lat u nas odwrotnie.

4. Zaczniesz oglądać naszą rodzimą telewizję lub słuchać radia , a to już prosta droga do uczucia beznadziei i rozpaczy , chyba że wyłączysz się na informacje z kręgów polityki.

p.s jeśli wracać to tylko do jakiejś głuszy z pięknym widokiem "gdzie świeżop malowany gryka jak śnieg biała ...." , ale firma ochroniarska w miarę blisko :D

Kuba i jak ?

Zadowoleni jestescie?

Belatka , ale z Ciebie optymistka :D

Ja to wszystko wiem co napisalas i Polskie wiadomosci tez ogladam , ale Ty nie Wiesz co ja wiem :D

Co prawda daleka jestem do narzekania , ale mam wiecej za niz przeciw.

Pawson ile juz nazbierales? :wink:

Kuba i jak ?

Zadowoleni jestescie?

Belatka , ale z Ciebie optymistka :D

Ja to wszystko wiem co napisalas i Polskie wiadomosci tez ogladam , ale Ty nie Wiesz co ja wiem :D

Co prawda daleka jestem do narzekania , ale mam wiecej za niz przeciw.

Pawson ile juz nazbierales? :wink:

no............. :roll:

masz szczęście, :wink:

jak jeszcze, zdecydujesz się na Bieruń, to Ci pompę ciepła zainstaluję :lol:

zaprosiłbym cie do Lublina i okolice .... ale to zadupie które chyba tylko ja kocham :roll: :roll: :roll:

niemniej jednak na 5 dniowy wypad super :):):)

Pawson ja też kocham Lublin i okolice i kto wie, czy za parę lat na emeryturze nie spakuję swojego domku i się tam nie przeniosę :o

zaprosiłbym cie do Lublina i okolice .... ale to zadupie które chyba tylko ja kocham :roll: :roll: :roll:

niemniej jednak na 5 dniowy wypad super :):):)

Pawson ja też kocham Lublin i okolice i kto wie, czy za parę lat na emeryturze nie spakuję swojego domku i się tam nie przeniosę :o

wow ... :p :p

bedziemy sasiadami moze :) :)

rrmi

Zaczynamy być zadowoleni. To była spora, kilkunastoetapowa operacja ze zmiana szkół, pracy, wynajęciem mieszkan, magazynów, przeprowadzkami. Stopień zaawansowania projektu oceniam na 80% :).

Najwazniejsze, że chłopaki kupiły miasto. Na początku starszy zwłaszcza kręcił nosem, że małe, nie ma metra, stare budynki. Ale teraz wsiąknąl.

Jestem optymistą, że to wariactwo (decyzja) wyjdzie nam na dobre.

Nie może być inaczej... nie wybaczyłbym sobie.

Jak sie ma 17 to ta perspektywa jest inna: jedna linia, ale metro. wysokie szklane domy, ogromne malle, gdzie można się rozwalić w fotelach z kolegusami i koleżankami. Zalany betonem Ursynow to wymarzone tereny do streetu (skakanie rowerem po murkach, schodach itd). W Kr. to nawet się kołem o mur nie można oprzeć bo zabytkowy, nie mówiąc juz o zrobieniu grinda* ze schodów pod Wawelem.

Ale wszystko idzie ku dobremu :) Środkowisko rowerowe silne, modle się tylko, żeby się na DH nie przerzucił, bo tu lubią tak jeździć.

*Grind - taka figura, kiedy się zjeżdża po balustradzie schodów na zębatce

* DH - downhill