Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.kotly.pless.pl/gfx/piec.gif

ale on chyba ma podajnik ślimakowy o ile dobrze widzę

wyczystek jakoś nie widać, a może jakieś ukryte są kto wie?????????????

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2782205

Widzę, że narobiłem trochę zamieszania :D Z Waszych doświadczeń wynika, że nie ma się co przejmować sugestiami producenta kotła i można bez problemu montować głowice termostatyczne. Wielkie dzięki za porady...

Nie do końca tak jest. Nikt nie wspomniał co dzieje się z pompą c.o. gdy zamkną się głowice. Nie każdy ma zamontowany zawór 4 drog. nie mówiąc już o zaworze nadmiarowo upustowym które przedłużyły by jej (pompy) żywotność. Sugestie producenta kotła są jak najbardziej na miejscu.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2782381

ale on chyba ma podajnik ślimakowy o ile dobrze widzę

wyczystek jakoś nie widać, a może jakieś ukryte są kto wie?????????????

W życiu piękne są tylko chwile.

mam ten piec od roku - wyczystki ma 2 jedną na dole koło retorty, a drugą odkręca cie góre pieca, ale robi sie to raz w roku poniewaz ma zamontowany czyszczak z łańcuchów ( ta wajcha na górze ) i kręci sie nią raz na dzień .

chodzi mi o nastawy dla tego pieca, obecnie pali 12 kg na dobe ( 140m, 19-20 stopni) nie wiem czy to dużo czy mało, a dom jeszcze nie skończony- dwa pokoje nie skończone i brak drzwi wewnętrznych :roll:

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2782837

mam ten piec od roku - wyczystki ma 2 jedną na dole koło retorty, a drugą odkręca cie góre pieca, ale robi sie to raz w roku poniewaz ma zamontowany czyszczak z łańcuchów ( ta wajcha na górze ) i kręci sie nią raz na dzień .

chodzi mi o nastawy dla tego pieca, obecnie pali 12 kg na dobe ( 140m, 19-20 stopni) nie wiem czy to dużo czy mało, a dom jeszcze nie skończony- dwa pokoje nie skończone i brak drzwi wewnętrznych :roll:

12kg/dobe to mało, ale z drugiej strony to teraz jest cieplutko

czyszczak z łańcuchów to pewnie jakaś fajna sprawa i pewnie przegrody są pionowe dzięki czemu to działa

w opalu są przegrody poziome i przynajmniej raz na miesiąc jest konieczne wymiatanie sadzy nie jest ot jakieś uciążliwe, ale trzeba to niestety robić

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2782902

Widzę, że narobiłem trochę zamieszania :D Z Waszych doświadczeń wynika, że nie ma się co przejmować sugestiami producenta kotła i można bez problemu montować głowice termostatyczne. Wielkie dzięki za porady...

Nie do końca tak jest. Nikt nie wspomniał co dzieje się z pompą c.o. gdy zamkną się głowice. Nie każdy ma zamontowany zawór 4 drog. nie mówiąc już o zaworze nadmiarowo upustowym które przedłużyły by jej (pompy) żywotność. Sugestie producenta kotła są jak najbardziej na miejscu.

u mnie jak zamkną się głowice to tym samym nie będzie odbioru ciepła i na czujniku wzrośnie temp co spowoduje wyłączenie pompy c.o. i po sprawie

ostatnio zauwazyłem, że c.o. wyłączam a i tak grzeje, instalacja jest tak zbudowana, że pompka od cwu jak pracuje to podciąga wodę z c.o. i ta jedna pompka wystarcza na ogrzewanie wody i tu i tam.

jesli oczywiście nie chcę wogóle, żeby szło ciepło na c.o. to zamykam zaworek za pompką od c.o. i wtedy nei ma szans żeby ciepło przeszło dalej

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2782915

u mnie jak zamkną się głowice to tym samym nie będzie odbioru ciepła i na czujniku wzrośnie temp co spowoduje wyłączenie pompy c.o. i po sprawie

ostatnio zauwazyłem, że c.o. wyłączam a i tak grzeje, instalacja jest tak zbudowana, że pompka od cwu jak pracuje to podciąga wodę z c.o. i ta jedna pompka wystarcza na ogrzewanie wody i tu i tam.

jesli oczywiście nie chcę wogóle, żeby szło ciepło na c.o. to zamykam zaworek za pompką od c.o. i wtedy nei ma szans żeby ciepło przeszło dalej

czy czujnik o którym piszesz to termostat zamontowany w pokoju? bo tylko on może wyłączyć pompę (nie we wszystkich typach sterowników tak jest) po zamknięciu zaworów przez głowice termostatyczne rzeczywiście nie ma odbioru ciepła i kocioł przechodzi w pracę w podtrzymaniu ale pompa nadal tłoczy wodę w układ i tak jak pisałem wcześniej pracuje w trudnych warunkach. Tragedii nie ma ale fakt jest, a chodziło o sugestie producenta.

odnośnie twoich pomp dzieje się tak ponieważ nie masz założonych zaworów zwrotnych za pompami i jest to błąd instalatora nie powinieneś zamykać zaworu za pompą c.o. ponieważ większość sterowników kotła (być może i w Twoim kotle)ma taką funkcję że jeśli kocioł pracuje tylko na grzanie zasobnika (tryb letni) i temperatura wzrośnie ponad dopuszczalną ok 90 stopni to automatycznie włączana jest pompa c.o. aby wyrzucić ciepło do grzejników i wychłodzić kocioł . pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2784875

czy czujnik o którym piszesz to termostat zamontowany w pokoju? bo tylko on może wyłączyć pompę (nie we wszystkich typach sterowników tak jest) po zamknięciu zaworów przez głowice termostatyczne rzeczywiście nie ma odbioru ciepła i kocioł przechodzi w pracę w podtrzymaniu ale pompa nadal tłoczy wodę w układ i tak jak pisałem wcześniej pracuje w trudnych warunkach. Tragedii nie ma ale fakt jest, a chodziło o sugestie producenta.

odnośnie twoich pomp dzieje się tak ponieważ nie masz założonych zaworów zwrotnych za pompami i jest to błąd instalatora nie powinieneś zamykać zaworu za pompą c.o. ponieważ większość sterowników kotła (być może i w Twoim kotle)ma taką funkcję że jeśli kocioł pracuje tylko na grzanie zasobnika (tryb letni) i temperatura wzrośnie ponad dopuszczalną ok 90 stopni to automatycznie włączana jest pompa c.o. aby wyrzucić ciepło do grzejników i wychłodzić kocioł . pozdrawiam.

czujnik o którym piszę to zwykły czujnik, który mierzy temperaturę na rurce c.o., jak temp spada to piec podaje paliwo, a pompa pompuje, jak temp za wysoka to pompa się wyłącza i piec nie podaje paliwa

tak samo jest z cwu, jest zadana temp i czujnik na rurce (żeby była dobrze nagrzana woda to ustawiam np. 45stopni i pomiar jest na rurce powrotnej cwu z bojlera) jak przekroczy temp + histereza zaprogamowana w sterowniku dla cwu to pompka wyłącza się i już

piec pracuje nadal, pompa w piecu w układzie otwartym cały czas miesza wodę dzięki czemu jakby drastycznie wzrosła temp. w piecu to włączy się pompa od co i odbierze to ciepło (jeszcze się tak nie zdażyło)

dodam jeszcze, że mam sterownik PiD i narazie działa to chyba tak jak należy

co do pomp to zawory zwrotne nie wiem cyz sa założone nie zwróciłem na to uwagi jak do tej pory, ale i tak one by nic nie dały bo one chyba zapobiegają przed cofaniem się wody w drugą stronę, a u mnie czynnik przepływa w prawidłowym kierunku

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2785557

Witam,

Tak sobie poczytalem powyzsze dyskusje i tez mam problem.

Otoz moj hydraulik zalozyl mi pompe co na wyjsciu pieca i dla bezpieczenstwa dal rwonolegle zawor zwrotny (argumentowal, ze jest on tam po to zeby woda nie biegla w kolko jak bedzie pompka wlaczona). Problem jest tylko w tym, ze mam termostat pokojowy i nie sprawuje on do konca swojej funkcji bo nawet jak nie zalacza on pompki to w domu i tak jaest cieplo bo przeciez ciepla woda krazy grawitacyjnie, wlasnie prze zawor zwrotnyt. Z tym sobie jednak jakos poradze.

Drugi blad jaki mam w instalacji to ze gdy pracuje tylk pompa cwu powrot tego obiegu dgrzewa mi grzejniki, wlasnie powrotem. Pomyslalem o zalozeniu zaworu zwrotnego przy powrocie co, ale nie jestem pewny czy w sytuacji gdy beda pracowlay obie pompki na raz, pompa od c.o. da rade gonic wode (bo wtedy bedzie ja tez pchala, ale w 2 strone, pompa cwu).

Czy ktos rozumie co mam na mysli i moglby cos poradzic?

Czy zawor 3drogowy dziala tez w czesci na zasadzie zaworu zwrotnego i jak sie go zalozy to puszcza on wode tylko w 1 kierunku?

Bede wdzieczny za wszelkei porady.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2787377

Witam,

Tak sobie poczytalem powyzsze dyskusje i tez mam problem.

Otoz moj hydraulik zalozyl mi pompe co na wyjsciu pieca i dla bezpieczenstwa dal rwonolegle zawor zwrotny (argumentowal, ze jest on tam po to zeby woda nie biegla w kolko jak bedzie pompka wlaczona). Problem jest tylko w tym, ze mam termostat pokojowy i nie sprawuje on do konca swojej funkcji bo nawet jak nie zalacza on pompki to w domu i tak jaest cieplo bo przeciez ciepla woda krazy grawitacyjnie, wlasnie prze zawor zwrotnyt. Z tym sobie jednak jakos poradze.

Drugi blad jaki mam w instalacji to ze gdy pracuje tylk pompa cwu powrot tego obiegu dgrzewa mi grzejniki, wlasnie powrotem. Pomyslalem o zalozeniu zaworu zwrotnego przy powrocie co, ale nie jestem pewny czy w sytuacji gdy beda pracowlay obie pompki na raz, pompa od c.o. da rade gonic wode (bo wtedy bedzie ja tez pchala, ale w 2 strone, pompa cwu).

Czy ktos rozumie co mam na mysli i moglby cos poradzic?

Czy zawor 3drogowy dziala tez w czesci na zasadzie zaworu zwrotnego i jak sie go zalozy to puszcza on wode tylko w 1 kierunku?

Bede wdzieczny za wszelkei porady.

Zawór 3drogowy nie działa jak zawór zwrotny.

Instalator założył pompę na obejściu zaworu różnicowego, robi się tak przy kotłach tradycyjnych i instalacji grawitacyjnej aby w razie braku prądu i zatrzymania pompy kocioł nie zagotował się . Przy kotłach z podajnikiem nie musi się tego stosować aby uniknąć takich przypadków jak u Ciebie.

Zawory zwrotne jak najbardziej za pompami. Przeciwdziała to takiemu efektowi jaki opisujesz.

Sterownik kotła posiadający funkcję cwu posiada tzw priorytet cwu czyli najpierw nagrzewa wodę w zbiorniku w tym czasie nie pracuje pompa c.o. spotkałem wprawdzie sterowniki w których można tą konfigurację zmienić np.na priorytet c.o. lub praca obu pomp jednocześnie. Nie wiem co masz w swoim ale w podstawowych wersjach był priorytet cwu i wtedy nigdy obie pompy nie pracują na raz.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2787699

czujnik o którym piszę to zwykły czujnik, który mierzy temperaturę na rurce c.o., jak temp spada to piec podaje paliwo, a pompa pompuje, jak temp za wysoka to pompa się wyłącza i piec nie podaje paliwa

Z całym szacunkiem do Ciebie ale nie rozumiem. Kocioł rozgrzewa się i czujnik na rurce wyłączy pompę. Kocioł z powodu braku odbioru ciepła osiąga temperaturę zadaną i wyłącza się. Tak to widzę. I ok, ale kocioł jest długo gorący i czujnik go nie włącza a co wtedy z grzejnikami? zimne i w domu jak? też zimno?. Jeśli tak masz to powiem że ta automatyka kiepsko dba o komfort cieplny w mieszkaniach (brak odczytu temperatury z pomieszczeń ) ale może się mylę. Robiłeś to sam czy robił to instalator. Nie myśl że chcę Cie pouczać lub przekonywać do czegoś innego ale zdarzają się niedouczeni instalatorzy co coś spieprzą i wmówią inwestorowi że tak ma być. pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2787752

tak samo jest z cwu, jest zadana temp i czujnik na rurce (żeby była dobrze nagrzana woda to ustawiam np. 45stopni i pomiar jest na rurce powrotnej cwu z bojlera) jak przekroczy temp + histereza zaprogamowana w sterowniku dla cwu to pompka wyłącza się i już

piec pracuje nadal, pompa w piecu w układzie otwartym cały czas miesza wodę dzięki czemu jakby drastycznie wzrosła temp. w piecu to włączy się pompa od co i odbierze to ciepło (jeszcze się tak nie zdażyło)

dodam jeszcze, że mam sterownik PiD i narazie działa to chyba tak jak należy

czy pomiędzy kotłem a instalacją masz wymiennik ciepła ? to by wiele tłumaczyło.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2787769

Ewoo, dzieki za odpowiedz. U mnie w sterowaniu moge ustawic czy chce cwu z priorytetem czy bez.

Ja rozumiem, ze zawor zwrotny jest tam zamontowany jako zabezpieczenie, ale chyba jest to zbedne - tym bardziej ze moj piec posiada wezownice bezpieczenstwa.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2787942

czy pomiędzy kotłem a instalacją masz wymiennik ciepła ? to by wiele tłumaczyło.

oczywiście, że mam bo kocioł jest na układzie otwartym, a reszta na zamkniętym i wymiana przez właśnie wymiennik płytowy

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2788194

witam.

zaczyna sie sezon :) :(

jak tam spalanie u was??? przy obecnych temperaturach.??

u mnie póki co 100kg na 2 tyg? - nieźle nie ;)?

u mnie 100kg/1tydzień troszkę dużo dlatego teraz zaczynam majstrowanie przy parametrach, których w Pid-zie nie ma za bardzo, już troszkę poprawiło się, ale pomiar rozpocznę w sobotę od wyczyszczenia pieca i zasypania na full

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2789024

Wg mnie spalanei macie super.

Ja mam ekogroszek z podajnikiem od miesiaca i nawet nei powiem ile mi spala bo w porownaniu z Wami strasznei duzo.

Jakie macie piece?

Ja mam Cichewicza 25kW i ogrzewam jakies 180m2. Groszek 29kJ.

26kg/dobe, ale dopiero sie ucze, hehe.

Mam tez termostat pokojowy wiec tym bardziej wydaje mi sei bardzo duzo idzie tego paliwa.

https://forum.murator.pl/topic/41567-piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem/page/40/#findComment-2792947