mendras 13.05.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 SUSPENSER,widzę, że prawdziwy ekspert z ciebie, moje gratulacje co do wentylatora, to prędzej wyciszyć jego obudowę jakimś poliuretanem i zamknąć w skrzynce. Ja tych problemów nie mam, wentylator sobie szumi a rura nadaje mu taką metalową modulacje, wręcz muzyczną , ale to nie dyskoteka. Generalnie pieca nie słychać nigdzie w domu. Ważne żeby piec izolować od posadzki. Najlepiej podkładkami z twardej gumy, bo wszelkie dźwięki wzmacnia rezonans płyty betonowej pod posadzką i to znacznie, ponieważ dźwięk przenosi budowla domu.Wszelkie urządzenia wirujące mają jakieś tam drgania a przy większych obrotach i sztywnym osadzeniu robi się dyskoteka techno Poza tym warto na łączeniach np. wentylator-kocioł stosowaćjakieś podkładki lub warstwę silikonu by odizolować i zminimalizować naprężenia w obudowie. co do urządzeń towarzyszących. Zapalarkę użyjesz raz by rozpalić kocioł. Kupa dymu z tego i prądu też. Prościej dać kawałek rozpałki z grila na węgiel i zapalić zapalniczką. Nie wymaga nawet instrukcji. PID, stałą pracę kotła można ustawić ręcznie, to nie taki problem, bo temperatura na zewnątrz nie powoduje aż tak gwałtownych zmian w domu. ale warto mieć, jak się ma nowy dom z dobra izolacją i termostaty na grzejnikach. Istotny jest tu sam palnik kotła, czyli ustawienie optymalnych parametrów spalania dla konkretnego węgla a z węglem jest tragicznie pod względem jakości. Naprawdę nie wiadomo co się kupuje, szkoda o tym w ogóle gadać. Przesiewy, mieszanki, moc palnika skacze w zależności jaki skład w danym momencie wchodzi w ogień. "plusy i minusy" kotłów żeliwnych i stalowych - kwestia gustu i chcenia, no i portfela. Żeliwne mają standardowo więcej zakamarków do czyszczenia ale to też można opanować przez stałe palenie i Sadpal. Moc kotła - warto policzyć całe zapotrzebowanie, łącznie z c.w.u. ale prawdą jest, że lepiej kiedy kocioł pracuje na średnim obciążeniu, choć tak jak w Lingu Duo, można skutecznie podwyższać moc drugim paleniskiem w razie takiej potrzeby. Raczej w kotłach moc palnika jest za mała w stosunku do powierzchni i pojemności wodnej wymiennika. Zwłaszcza przy tej fatalnej jakości węgla. Stąd pewnie ten trend na Brucera, który ma dużą pojemność paleniska. Lazar np. stosuje wymiennik żeliwny o małej pojemności wodnej. Te sprawy najlepiej rozwiązywać indywidualnie, dobierając palnik, wymiennik, rodzaj instalacji itd. Macio, co do Linga, zobacz u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.05.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 SUSPENSER,widzę, że prawdziwy ekspert z ciebie, moje gratulacje Hmm bez przesady - raczej przekazuje to, czego nauczyłem się z praktyki oraz od innych lepiej znających temat - np. od Ciebie Jakbym dzisiaj wybierał piec to kupiłbym Ling 15 kW z obrotową retortą i PID. Na szczęście w pobliżu mam producenta sterowników do mojego pieca ENKA i dzisiaj zawiozłem sterownik do przeprogramowania na PID co kosztuje 1,5 worka ekogroszku Mendras - dzięki za info w kwestii hałasu - będę walczył z tym wentylem, bo nocą słychać go w domu wszędzie, a kawałki gumy ze starej opony podłożone pod nóżki pieca też nie zaszkodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio.k55 14.05.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Suspenser - Mendras - dzieki - to juz jakis konkret. Rozumiem ze wybor stalowy/zeliwny to troche kwestia gustu - bo kazdy ma swoje plusy i minusy. Macie moze w takim razie jakies typy jesli niekoniecznie chcialbym kupic najtanszy ale na pewno dobry, trwaly, taki do ktorego nie trzeba bedzie czesto zagladac (duzy zasobnik i popielnik)?? Slyszalem duzo dobrego o kotlach Viadrus ale nie wiem czy takie akurat robia?? Jeszcze jedno - wiecie moze jak sie w tych Lingach pali pelletami?? Tez sa takie klopoty w doborze ustawien jak przy grochu(mam tu na mysli zroznicowana jakosc paliwa)?? Czy pellety sa moze stabilniejsze?? I jak to finansowo wypada - wiem ze pellet bedzie palil teoretycznie wieksze ilosci - ale teoria teoria......Pali ktos moze pelletami?? Faktycznie daja mniej popiolu?? Napiszcie tez cos na temat sterowania pokojowego/pogodowego i wspolpracy tego ustrojstwa z podlogowka. Mendras - co do Linga - mam zobaczyc u Ciebie.....znaczy ze przejrzec to forum?? Szczerze mowiac to nie czytalem jeszcze wszystkiego... Jest tego z 40 stron......... Ale jak mowisz ze cos tam juz wczesniej bylo to przejrze. Czy moze masz gdzies osobny temat o Lingu?? pozdrawiam macio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.05.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 U mnie piec już pracuje z regulatorem w wersji PID i zostało juz tylko dokładne doszlifowanie ustawień Wiatrak ucichł mocno po założeniu na niego kawałka maty filtracyjnej ( i większym otwarciu jego przepustnicy tak, żeby płomień był jak przed założeniem maty w celu skompensowania dodatkowego tłumienia przepływu powietrza przez matę ), który został mi po wymianie wkładu filtra w centrali wentylacyjnej - jest to rozwiązanie tymczasowe - docelowo dzisiaj kupię rurę spiro, nałożę na niego i zakończę nakładką z maty. Teraz nie słychać pieca w domu nawet w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 15.05.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 macio, gadu, ło! jest powyżej ale zniosłem i tu u mnie http://picasaweb.google.pl/meandras/LingDuoPlus35kWPlusPareProstyhUspawnienBezTrwalejIngerencjiWJegoStanFirmowy?authkey=kMwRmOSkLOk# Viadrus i Klimosz to jedno i to samo w zasadzie. Czeskie są droższe. Co do paliw, to moim zdaniem nakłada się nie cecha ludzka - kombinowania na czym się da, klient nie nasz pan - dotyczy wszystkich paliw bez różnicy. Pellety są poza tym nisko kaloryczne, max 19MJ ale kto ci to zagwarantuje? Jest tu wątek palenia pelletami w Lingu (lubisz podane ) http://forum.muratordom.pl/ling-duo-kociol-na-pellet-doswiadczenia,t110680.htm SUSPENSER jak wychodzi u ciebie ekonomia grzania c.w.u.? U mnie coraz wyraźniej widać, że taniej jednak gazem. Mam porównanie i zachowałem w systemie podgrzewacz gazowy. Węglem - pieklorz z Piekar (?) 8kg/doba +0,98kWh. Teraz jeszcze próbuję miałem 23MJ z Chwałowic. Miał jest lepszym paliwem w moim przypadku. Ile go wyjdzie, zobaczę za parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.05.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 SUSPENSER jak wychodzi u ciebie ekonomia grzania c.w.u.? U mnie coraz wyraźniej widać, że taniej jednak gazem. Mam porównanie i zachowałem w systemie podgrzewacz gazowy. Węglem - pieklorz z Piekar (?) 8kg/doba +0,98kWh. Teraz jeszcze próbuję miałem 23MJ z Chwałowic. Miał jest lepszym paliwem w moim przypadku. Ile go wyjdzie, zobaczę za parę dni. Masz gaz i grzejesz węglem Ostatnie moje pomiary z Kwietnia to: Grzanie CWU dla 2 osób. Zużycie węgla 5 kg na dobę, czyli 50 kg w 10 dni + 10 kWh prądu. Widzę, że masz mniejsze ode mnie zużycie prądu przy większym węgla - to chyba przez to, że mam pompę CWU na maksymalnym 3 biegu, a u Ciebie jest to załatwiane grawitacyjnie ? Gdy ustawię ostatecznie parametry zmierzę znowu zużycie węgla i prądu. Na razie zwiększyłem zakres ciągu wentylatora w trakcie pracy na 30 - 100%, żeby PID miał co zmniejszać, otworzyłem przesłonę wentyla zwiększając szczelinę 2 krotnie co dzisiaj jeszcze doreguluję po zmontowaniu "tłumika" i dopiero ostatecznie poustawiam parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 19.05.2009 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 SUSPENSER, dałem sobie spokój z węglem. Od wczoraj grzeję c.w.u. gazem (American 113l) Nie ma co porównywać, bo jest taniej a przede wszystkim mogę zapomnieć, że istnieje jakaś kwestia c.w.u. Poza tym podgrzewacz mam lepiej usytuowany w systemie co daje oszczędność w zużyciu wody. Mam też zgryz co do trafności inwestycji w węglowy kocioł c.o. To był błąd. Węgiel to jest największy przekręt w tym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.05.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 mendras - kto Cię namówił na grzanie węglem skoro masz gaz ziemny ? Wszelkie kalkulacje kosztów ogrzewania jakie widziałem podają, że ogrzewanie ziemnym jest w porównywalnej cenie co groszkiem, a piec jest tańszy i praktycznie bezobsługowy. Gdybym miał mozliwość podłączenia gazu ziemnego na pewno nie pchałbym się w inne paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 19.05.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 inna cena węgla niestety i wymagający inwestycji ( wymiana okien i izolacji dachu ) dom. Wiosną 2008 rozważałem zakup takiego cacka http://www.cieplotech.pl/piece_wiszace2?func=productPage&pid=111&cid=5&prid=0&wid=66 niestety nie umiałem wówczas odpowiedzieć sobie na pytanie ile gazu pochłonie ogrzanie mojego domu i jak to będzie z cenami gazu. Miał węglowy był w okolicach 330zł!! Niepewność dyktuje trzymanie się sprawdzonych spraw i nie podejmowania ryzyka. Teraz, kiedy wszystko podliczyłem, wiem że zrobiłem błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.05.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Nie ma tego złego - po pierwsze stałeś się fachowcem od pieców z podajnikiem i pomagasz innym, a po drugie w razie W jesteś niezależny od dostaw gazu, a nawet węgla i możesz napalić choćby drewnem z lasu Nie wiadomo też ile będzie kosztował gaz za 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 22.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 a teraz z innej beczki,zmieniaja sie przepisy i chce piec hefa 25 kw geco w układzie zamknietym (oczywiscie ze wszystkimi zabezpieczeniami) tylko zastanawiam sie czy zawory bezpieczenstwa 1,5 bar czy 2,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 23.05.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 juz ustaliłem zawór dam 2bar.a naczynie przeponowe 35l, czy ktos ma juz u siebie taka" bombke" ale bedzie robił w układzie zamknietym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.05.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Ooo czyżby było już można robić układy zamknięte Sąsiad taki ma, bo sam sobie robił i mówi, że te przepisy o zakazie wykonywania zamknietego to jakaś bzdura, bo producenci pieców dają na nie gwarancje gdy pracują TYLKO w układach zamkniętych. Muszę z nim porozmawiać jak zamknąć mój układ Zawór bezpieczeństwa mam, bombkę także, więc chyba mój hydraulik przewidział taką możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.05.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 juz ustaliłem zawór dam 2bar.a naczynie przeponowe 35l, czy ktos ma juz u siebie taka" bombke" ale bedzie robił w układzie zamknietym ?U mnie przy kominie wisi jakaś czerwona bombka i przy niej manometr (czy jak to się nazywa) wskazujący ciśnienie w układzie. I chyba wszystko w układzie zamkniętym bo żadnego naczynia przelewowego nie zaobserwowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 29.05.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Paradoks, teorie włóż między teorie. Jak będziesz znał praktykę, to możemy porozmawiać serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.05.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Sąsiad taki ma, bo sam sobie robił i mówi, że te przepisy o zakazie wykonywania zamknietego to jakaś bzdura, bo producenci pieców dają na nie gwarancje gdy pracują TYLKO w układach zamkniętych. Ciekawe - w DTRce kotła HEFa stoi jak wół że piec musi pracować w układzie otwartym co potwierdził mi sam producent. No ale skoro sąsiad sam robił i wie lepiej... BTW: mój kocioł pracuje w układzie otwartym ale prawdę mówiąc nie bardzo sobie wyobrażam co musiałoby się stać żeby nawet w układzie zamkniętym zadziałał jak bomba - na pewno nie stanie się to przy braku prądu - za mało paliwa na retorcie... co do cen ekogroszku - dzwoniłem dzisiaj do składu koło mnie i cena jest taka jak w zimie (760zł/t workowany z chwałowic) o obniżkach nic nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.05.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Sąsiad taki ma, bo sam sobie robił i mówi, że te przepisy o zakazie wykonywania zamknietego to jakaś bzdura, bo producenci pieców dają na nie gwarancje gdy pracują TYLKO w układach zamkniętych. Ciekawe - w DTRce kotła HEFa stoi jak wół że piec musi pracować w układzie otwartym co potwierdził mi sam producent. No ale skoro sąsiad sam robił i wie lepiej... BTW: mój kocioł pracuje w układzie otwartym ale prawdę mówiąc nie bardzo sobie wyobrażam co musiałoby się stać żeby nawet w układzie zamkniętym zadziałał jak bomba - na pewno nie stanie się to przy braku prądu - za mało paliwa na retorcie... co do cen ekogroszku - dzwoniłem dzisiaj do składu koło mnie i cena jest taka jak w zimie (760zł/t workowany z chwałowic) o obniżkach nic nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć... Hmm to może coś mu się pomerdało Poniżej link z czeskim ekogroszkiem 29 MJ w cenie 550 zł / tonę workowanego: http://www.allegro.pl/item647725660_ekogroszek_29mj_wroclaw_dlugoleka_i_okolice.html Chyba, że zrzucisz się z sąsiadami i weźmiecie 25 ton luzem w cenie ... zobacz sam: http://www.allegro.pl/item645122186_wegiel_eko_groszek_ekogroszek_270zl_brutto_tona.html To ten sam węgiel, więc polecam kupić kilka worków w Długołęce na próbę i wtedy planować więcej (sam tak chcę zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.05.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Poniżej link z czeskim ekogroszkiem 29 MJ w cenie 550 zł / tonę workowanego: http://www.allegro.pl/item647725660_ekogroszek_29mj_wroclaw_dlugoleka_i_okolice.html Hej Jak będziesz brał ten węgiel, to daj znać. Trzeba by sprawdzić jak się spala. Bo ja miałem już przeboje z importowanym węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 31.05.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 No właśnie to jest loteria , a jak próbka będzie o innej kalorii ?, a dostawa z innej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 w moim wypadku nawet nie chodziło o różnice próbka - dostawa. Miałem jakiś importowany gdzież z afryki i nie chciał się palić. Hydraulik stwierdził, że jest zbyt brunatny jeszcze jak na mój 20kW piec. Gdybym miał 25kW to by się palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts