SUSPENSER 08.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Nie rozstrząsałem jaki to mechanizm. Być może mniejsze straty w samej kotłowni i na przesyle wody. Eksperyment pokazał, że przy zbliżonych temperaturach na zewnątrz tą samą ilość groszku z jednej dostawy przy 50 stopniach zużywałem w 7 dni a przy 45 w 10. W instalacji mam kloryfery z zaworami termostatycznymi. Nie zmieniałem ustawień. Nie było natomast drastycznego zwiększenia zużycia, gdy temperatury na zewnątrz spadły do -20 stopni. Skoro masz temp. na piecu 45 stopni to czy wystarcza ci taka temp. CWU, bo u mnie przy 55 gdy biorę prysznic dość szybko temp. spada poniżej 40 stopni, więc gdybym miał tylko 45 w bojlerze to nie wiem czy zdążyłbym umyć wodę ciepłą wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 08.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Retopal to 86 a wracajac do podłaczenia pieca z kominem, to musi byc tak podłaczony jak kominek min 45 stopni ? ja mam prawie poziomo tylko ostatnie ogniwo rury pod katem do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 09.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Retopal, to niestety 86 albo i gorzej! Masz rację jeanpascale. Ta kopalnia schodzi na psy. Kupiłem ostatnio na próbę miał z Chwałowic i widzę, że nie ma porównania. Namówił mnie do tego gość, który pracuje na Piaście! Sam kupował węgiel z Chwałowic i mówił, że w z Piasta by nie kupował. No cóż, człowiek się przyzwyczaja. To gorsze od nałogu. Dyskusja na temat temperatury kotła ciekawa. Prawda na ten temat ma naturę nieco filozoficzną. Faktem jest, że wyjście z kotła nie powinno mieć mniej niż 57şC, co nie znaczy, że niższa automatycznie oznacza jakieś tragiczne konsekwencje. Powoduje natomiast szybkie zarastanie sadzą, co w kotłach z ciasnymi przejściami, dymówkami na tym końcowym odcinku przed czopuchem zmusza do częstego czyszczenia. Poza tym spada znacznie sprawność wymiennika. Co do samej żywotności blach, to jeśli nie jest to blacha chińska ( przy twardej złotówce sprowadzana do Polski i tu Pleszew ma swoje niechlubne zasługi), prawdziwa polska blacha kotłowa z atestami wytrzyma bardzo długo. To nie znaczy, że nie trzeba się tym przejmować, bo palenie na niskich temperaturach jest suma sumarum nieekonomiczne. Częstą przyczyną jest brak zaworu drogowego i brak logiki u niektórych nałogowych palaczy. a propos jeanpascale Glaubenstadt raczej, czy w okolicy tego twojego wilczego gardła nie ma miału z Piekar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 09.03.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Hej, Mam szybkie pytanie - jak podłączyć kocioł ekogroszkowy do komina. Czy podłączenie pod kątem 45 stopni będzie lepsze niż 90 stopni? Mój komin będzie dość niski i mogą być problemy z ciągiem, więc każda możliwość poprawienia ciągu jest dla mnie istotna.Dodam jeszcze, że trójnik 45 stopni do komina jest o 170 zł droższy niż trójnik 90 stopni, więc jeśli nie ma specjalnej różnicy, to wolałbym nie przepłacać. Będę wdzięczny za wskazówkę, bo muszę dość szybko podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 09.03.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 jutro zapytam na składach i napisze, jak cos to ile zarezerwować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 09.03.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Vafel tu masz poczytaj http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-czopucha-do-komina-kat-90-stopni,t102762.htm PS. spróbuj czasami używac opcji "szukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 09.03.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Vafel , kształt trójnika niewiele ma wspólnego z ciągiem a prościej podłączyć piec pod katem prostym. Lepiej zainwestować w twister na kominie. Piece na ekogroszek mają nadciśnienie przez nadmuch powietrza. Część ma szyber fabryczny a niektórzy montują rurę z szybrem, by ograniczyć ciąg do komina. Lepiej pomyśl o konkretnym kotle i czy chcesz go podłączyć od razu na wprost, czy z kolanami powyżej pieca. Taka rura to element grzejny.http:// http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=32&xid=116#poz jeanpascale, jestem tylko ciekaw ile kosztuje. Transport z Gliwic to dla mnie za daleko. U mnie jest tylko miał z Piasta albo z Chwałowic. Pierwzszy 500zł/tdrugi 550zł/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.03.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Ja palę groszkiem z Chwałowic,nie mam wprawdzie porównania z innymi kopalniami,ale z Waszych tu opinii wynikało że Retopal jest rewelacyjny..a jednak wszystko sie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 09.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 według mnie od retopala tylko gorszy brunatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 09.03.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Vafel tu masz poczytaj http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-czopucha-do-komina-kat-90-stopni,t102762.htm PS. spróbuj czasami używac opcji "szukaj" Dzięki. Czytałem już wcześniej ten temat, ale jakoś nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie. Albo nie zrozumiałem... Vafel , kształt trójnika niewiele ma wspólnego z ciągiem a prościej podłączyć piec pod katem prostym. Lepiej zainwestować w twister na kominie. Piece na ekogroszek mają nadciśnienie przez nadmuch powietrza. Część ma szyber fabryczny a niektórzy montują rurę z szybrem, by ograniczyć ciąg do komina. Lepiej pomyśl o konkretnym kotle i czy chcesz go podłączyć od razu na wprost, czy z kolanami powyżej pieca. Taka rura to element grzejny. http:// http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=32&xid=116#poz OK. Rozumiem. Dzięki wielkie za bardzo konkretną odpowiedź. Zostawiam więc trójnik 90 stopni, a ewentualne oszczędności zainwestuję najwyżej później w nasadę kominową. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miroslaw6 09.03.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Czy wasze nowe klinkierowe kominy tez są czarne po pól roku palenia weglem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.03.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Czy wasze nowe klinkierowe kominy tez są czarne po pól roku palenia weglem? Nie, mój jest czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Czy wasze nowe klinkierowe kominy tez są czarne po pól roku palenia weglem? Nie, mój jest czysty.Mój też jest czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mówiąc o temperaturze 57 stopni mam raczej na myśli temperaturę nie w całym obiegu tylko w kotle.To że w obiegu/mam na myśli kaloryfery/ jest np 45,to zasługa zaworu a nie tempki w kotle. Którego zawodru? termostatycznego na kaloryferze czy 3-d na piecu? Ja mam ten drugi i tak szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaka jest temperatura na kaloryferach Myślę ,że tu należy rozpatrzeć dwa aspekty-grzanie tradycyjne kiedy piec wchodzi w tryb pracy gdy na kotle temperatura spada poniżej zadanej i grzanie z użyciem termostatu pokojowego czy pogodowego.W przypadku tego drugiego dochodzi niestety do spadków temperatury na kotle i to znacznych. Myślę, że używanie regulatora ma tutaj mały wpływ. Oczywiście jak temp. w domu jest osiągnięta, to piec nie pracuje i woda się ochładza. Tylko jak regulator załączy piec, to on grzeje. I tutaj wracamy do sprawy. Jeżeli macie ustawione na piecu zadaną rekomendowaną temperaturę 57stopni, to przecież praktycznie zawsze będzie wam spadać do jakiś 50stopni tuż po włączeniu się pieca po postoju. Po pierwsze macie histerezy 2 stopnie, czyli piec już czeka do 55 stopni, żeby się załączyć. Po drugie, zaraz po załączeniu wraca do niego jeszcze przez dłuższą chwilę chłodna woda więc temp. od razu nie rośnie a w wielu przypadkach maleje. Więc przez jakiś określony czas piec pracuje z wodą o temp. poniżej rekomendowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 10.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Tak jak pytałeś:miał z "Ziemowita" 500zł/t z "Piasta" nie ma podaje ceny ekogroszku:"Chwałowice" 650zł/t luz, 700zł/t paczkowany"Julian"z Piekar taka sama cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 10.03.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Myślę, że producenci kotłów biorą te spadki pod uwagę i z jakichś wyliczeń wynika im, żeby zadawać 57. Może ten punkt krytyczny dla wody jest trochę poniżej. Może 55, a może 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 10.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Wiecie co?Mnie odechciało się już tych dyskusji,bo do niczego nie prowadzą..jedni chcą oszczędzać na opale,inni na kotle...i cool Jednym spada z 60-ciu do 40-stu ,innym stoi na 57-iu..i też ok ...jeszcze inni kręcą na 3d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 10.03.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a miało byc tak pieknie : Piec EKONOMICZNY I EKOLOGICZNY jak wegiel był po 300-400zł/t to nikt nie kombinował a teraz wiekszosc szuka zamienników ( moze nasz "kochany" rząd by jakies dopłaty do tego wegla wymyslił albo do pellet?????????!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 10.03.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Zastanawiam się ,dlaczego gospodarstwa domowe nie mają szans na dotacje do tego typu ogrzewania..."wsi sielska anielska" można o tym zapomnieć,zimą przy dużych mrozach czuć te sielskość,w piece idzie wszystko co się nawinie pod rękę.Pewnie dopóki państwo nie dostanie solidnych kar również za tego typu zanieczyszczenie,palcem w tym kierunku nie kiwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.03.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Myślę, że producenci kotłów biorą te spadki pod uwagę i z jakichś wyliczeń wynika im, żeby zadawać 57. Może ten punkt krytyczny dla wody jest trochę poniżej. Może 55, a może 50 Gdy rozmawiałem z serwisantem pieca ten powiedział mi, żeby temp. ustawić w zakresie 50-55 stopni. Chciałem sprawdzić co napisał cemik i w sobotę eksperymantalnie obniżyłem temp. zadaną z 55 na 53 i wydaje mi się, że teraz sporo mniej spala Ostatnio przy podobnych temp. na zewnątrz spalał około 20 kg na dobę - teraz "na oko" około 12 kg - dokładnie napiszę gdy wciągnie cały zasobnik i dosypię okresloną ilość groszku. Po popiele tez widze różnicę - wyrzucałem kasetę co 2 dni, a teraz co 3 PS sprawdziłem, że kaseta na popiół ma 10 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.