Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie ekogroszkowcy :)

Pomóżcie mi dobrać piec do mojego domu. Ile powinien mieć KW? Mam wyceny od dwóch hydraulików i każdy co innego proponuje. Dom ocieplony styropianem 15tką, parterowy, pow. mieszkalna 145 m2 + garaz 55 m2. Podłogówki będzie ok. 30m2. Oczywiście będzie z tego pieca ogrzewana woda. Proszę o pomoc.

Czy wasze nowe klinkierowe kominy tez są czarne po pól roku palenia weglem?

Nie, mój jest czysty.

To dlaczego mój jest czarny?Generalnie spalanie jest ok,12kg na dobe{kociol 20kw.Grobelny,dom 140m2 do grzania]ale mam wrazenie ze dużo sadzy sie osadza a z komina czarny dym a nie jak u kolegow bialy.

Danutka, bo u ciebie piec montował fachowiec. Pewnie masz na tym termometrze też pomiar ciśnienia wody w instalacji. Ja mam tego typu już sam termometr również na powrocie c.o.

Inna sprawa, że czujniki pieca kleją taśmami. Mówią, że izolacja dociśnie. U siebie założyłem taśmę zbrojoną, którą sklejam izolacje.

Temperatury na wyświetlaczu traktuję orientacyjnie a do regulacji patrzę na termometry instalacji oraz domowy i zewnętrzny.

chrobry, Klimosz Żory – dział techniczny 032 475 22 84 wew. 3

[/url] http://www.Klimosz.pl - tam masz wszystko

tu u mnie

http://picasaweb.google.pl/meandras/LingDuoPlus35kWPlusPareProstyhUspawnienBezTrwalejIngerencjiWJegoStanFirmowy?authkey=kMwRmOSkLOk#

Jeżeli zmieniłeś tylko temperaturę nie zmieniając położenia zaworu 3d, to jasne że piec spali więcej ponieważ jest wyższa temperatura na grzejnikach i większy odbiór ciepła. Żeby warunki były porównywalne musisz jeszcze zmienić położenie zaworu 3d, tak aby utrzymać stałą temp. zasilania grzejników.

Z praktyki wyszło, że pomimo nie ruszania zaworu 3d spalanie pozostało na tym samym poziomie (patrz wyniki w poprzednim poście).

Grzejniki mają zawory termostatyczne, więc jest im obojętne jaką temp. są zasilane (byle było to więcej niż nastawione tymi zaworami) - od temp. będzie zależało jak długo będą grzać.

• 2 weeks później...

Czas na podsumowanie badań wpływu temp. zadanej na ilość spalanego węgla i wyrzucanego popiołu:

1. Temp. zadana 53 - ekogroszek 14 kg/dobę - popiół kaseta/4 doby

2. Temp. zadana 55 - ekogroszek 15 kg/dobę - popiół kaseta/4 doby

3. Temp. zadana 57 - ekogroszek 16 kg/dobę - popiół kaseta/4 doby

4. Temp. zadana 60 - ekogroszek 21,5 kg/dobę - popiół kaseta/3 doby

Czasówka ustawiona na +3 stopnie przez godzine na dobę i -2 stopnie przez 14 godzin na dobę.

Wyniki przybliżone, lecz wychodzi na to, że nie warto przekraczać temp. zadanej 57 stopni (przynajmniej u mnie) :wink:

Czy przy tych pomiarach, wziąłeś pod uwagę, że zmienia się zapotrzebowanie na energię ze względu na zmiany temp. zewnętrznej?

Z czego twoim zdaniem wynikają tak znaczne różnice w spalaniu?

Nie było zbyt dużych różnic w temp. zewnętrznych w tym czasie.

Znaczne różnice w spalaniu były dopiero po ustawieniu 60 stopni - dlaczego - nie wiem - to nie moja branża :wink:

Teraz ustawiłem znów 57 stopni i za kilka dni będę miał kolejny wynik, który porównam z poprzednim.

Czy przy tych pomiarach, wziąłeś pod uwagę, że zmienia się zapotrzebowanie na energię ze względu na zmiany temp. zewnętrznej?

Z czego twoim zdaniem wynikają tak znaczne różnice w spalaniu?

Nie było zbyt dużych różnic w temp. zewnętrznych w tym czasie.

Znaczne różnice w spalaniu były dopiero po ustawieniu 60 stopni - dlaczego - nie wiem - to nie moja branża :wink:

Teraz ustawiłem znów 57 stopni i za kilka dni będę miał kolejny wynik, który porównam z poprzednim.

Nie ma racjonalnych argumentów które przemawiałyby za tak znaczącymi różnicami w spalaniu w zależności od temp.na kotle. Twoje pomiary obarczone są błędami wynikającymi ze zmian temperatury zewnętrznej, nasłonecznienia i wentylacji.

Nie ma racjonalnych argumentów które przemawiałyby za tak znaczącymi różnicami w spalaniu w zależności od temp.na kotle. Twoje pomiary obarczone są błędami wynikającymi ze zmian temperatury zewnętrznej, nasłonecznienia i wentylacji.
Moim zdaniem niekoniecznie. Za oknem mamy od jakiegoś czasu dość zbliżone temperatury. Gdyby jeszcze SUSPENSER notował ile było za oknem dla każdej zadanej temperatury, oczywiście by to mogło pomóc w analizowaniu. Tak mamy tylko de facto dwie dane.

Ja myślę jednak ,że warunki wcale nie były podobne,zważywszy że obserwacje były prowadzone przez pół miesiąca,a w tym czasie mieliśmy już dni kiedy słońce przygrzewało milutko i było solidnie na plusie.Od tygodnia jest pochmurno a w nocy zdarzają się temperatury minusowe...więc gdzie tu mowa o takich samych warunkach.

To tak jak ze skokami narciarskimi,lepszy wiaterek i już lecą dalej :p

danutka66, trafna puenta :wink:

Jeanpascale, obecność mazi i płatków rdzy w dolnej wyczystce u ciebie, to nie tylko kwestia niskiej temperatury kotła, choć granicy 57şC nie powinno się lekceważyć. Wadą w Hefie jest sam wymiennik a konkretnie jego tylna komora w której spaliny mają styczność z dolnymi temperaturami kotła, temperaturą powrotu wody do kotła. Jest to temperatura schodząca do rzędu trzydziestu paru stopni. Nic na to nie poradzisz. Nawet jeśli w obwodzie pieca masz zasobnik c.w.u., to okresowo podwyższy powrót do rzędu czterdziestu kilku stopni. Sprawę częściowo ratuje systematyczne stosowanie suszaka ( sadpal). Można też utrzymywać wysoką temperaturę kotła, np. 65ş C ale to wymaga precyzyjnej regulacji na zaworze drogowym i częstej kontroli i subtelnych korekt. Jeśli masz mało wody w instalacji c.o. i nie masz bufora, będzie raczej trudno. U siebie mam na zaworze nałożoną specjalną tarczę, bo przesunięcia są niezwykle subtelne w ramach jednej tylko podziałki. U mnie pomiędzy 1 i 2. Kolejnym warunkiem jest ciągła praca palnika, bez tzw. stanów podtrzymania, które wprowadzają tylko destabilizację termiczną systemu i duże ilości „mokrej” sadzy do spalin.

miroslaw6, masz kocioł tłokowy ale ponoć można go ustawić tak by nie dymił:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?s=6eab16ed2db3c7145e87a45514d7c571&showtopic=1551&st=0&p=10325entry10325

Polanka73, z twoich danych wynika, że wystarczy dobry kocioł 15kW. Mogę ci polecić Linga Duo 15kW z retortą obrotową. U siebie mam Linga 35kW. Mają dwie zalety. Bardzo sprawny wymiennik z rusztem wodnym na retortą i ceramicznymi deflektorami oraz obrotowy ruszt retorty. Tak to wygląda u mnie.

http://picasaweb.google.pl/meandras/LingDuoPlus35kWPlusPareProstyhUspawnienBezTrwalejIngerencjiWJegoStanFirmowy?authkey=kMwRmOSkLOk#