Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

HEF ma głębokośc ponad metr

Yyy... Że co? Jaki metr? Ja mam HEFa i jakoś stoi w 1,9m szerokiej kotłowni i mam jeszcze sporo miejsca, żeby pokręcić się po kotłowni :lol:

Ty popatrz lepiej, gdzie kocioł ma wyjście z czopucha, bo jakoś będziesz go musiał do komina podłączyć, a im rura za czopuchem krótsza, tym lepiej ;)

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trociu - sąsiad ma moc 25 kW - piec Enka SET:

http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly-enka-set.html

No właśnie tutaj może być punkt graniczny, jaki ja przerobiłem w swojej karierze palenia innym niż polski węgiel. U mnie na 20kW gasło, wywalało popielnik a u ludzi palących w 25kW wszystko szło ok.

No własnie ze wzgledu na wymiar kotłowni zastanawiałem sie nad Opalem i nad piecami Stalmarka bo sa idealne poniewaz maja głebokość 45cm. HEF ma głębokośc ponad metr więc przy odsunięciu go kilka centymetrów od komina nie zostaje mi w ogole swobodnego miejsca na uzytkowanie dodatkowego rusztu lub popielnika. Wkleje jutro plan mojej kotłowni bo dzis juz padam i nie dam rady sanowac:)

Pocieszjace jest to ze sa t epiece opala i stalmarka ktore sa tak waskie. Tylko czy one nadaja sie dobrze do ekogroszku czy raczej miał?

Mam Stalmarka. W ubiegłym roku paliłem miałem bo był tani, w tym roku grubym groszkiem, bo niewiele droższy od miału. Oba paliwa spala bardzo dobrze tylko trzeba było trochę zmienić ustawienia sterownika.

no wiec wlasnie coraz wiecej pochlebnych opiniii słysze o stalmarku tyle ze mnie bardizej ekogroszek interesuje niz mial.

Moja kotłownia ma kształt prostokąta o wymiarach 180cm x 400cm. Drzwi są otwierane w strone garazu (czyli nie koliduja z kotłownia. Odrazu po wejsciu do kotlowni po prawej stronie jest komin przy ktrym ma stac piec i stad moja obawa czy jest sens pakowac sie w piec taki jak HeF. Bo jakos nie wyobrazam sobie jak zostanie mi jakies 80cm to swobodnie korzystac z dodatkowego rusztu lub wybierac popiół. ... przechlapane przez cały okres uzytkowania. A co do czopucha to konsultowalem sie dzis z hydrauikami i twierdza ze od komina oiec moze byc odsuniety nawet 2 metry i ie jest to problemem.

no i jak tam spalanie tego brunatnego ekogroszku?

faktycznie woda leje sie po zasobniku?

ceny węgla mnie irytują, w lutym kupiłem eko workowany po 720/t z KWK Kazimierz Sosnowiec, dzisiaj dokładnie taka sama cena u mojego dostawcy.

alternatywą może będzie mieszanie brunatnego i kamiennego w proporcjach 50/50

sprawdzaem szerokosc HEFA i ma 90cm plus drzwiczki i wyjscie d okomina razme ponad metr:)

to kiepsko sprawdzałeś :p mój ma _razme_ od ściany ca 60cm - no ale skoro nie chce Ci się kliknąć w linka parę postów wyżej ...

tu link do mojego kotła hef 20kW - płytki na podłodze mają bodajże 33cmx33cm więc łatwo się zorientować ile kocioł odstaje od ściany. Na zdjęciu brak jeszcze zasobnika.

Dokładnie - mój ma głębokość 52 cm. Za to jest długi: razem z czopuchem, zasobnikiem i motoreduktorem ślimaka ma ok 1,5m.

HEF ma różne kotły - kwestia dopasowania do potrzeb kotłowni :)

U mnie na wyborze zaważyła właśnie jego głębokość, oraz poziom wylotu czopucha - mam b. nisko wejście do komina.

Żeby nie być gołosłownym:

http://lh6.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SkHeB1udN4I/AAAAAAAABVg/Qc3fZZ45bIk/s800/aS6301838.JPG

:) Rozmiar płytek to 33x33 ;)

hmmm no to ja juz zgłupiałem całkowicie... na stronie producenta jest napisane jak bym Kocił HEF Eko Plus 25KW głębokość 875mm dodatkowo dochodzą drzwiczki!!! zreszta nawet na zdjeciu ten piec wyglada inaczej niz u nich na stronie

http://www.hef.com.pl

A, bo ty 25kW chcesz... :roll:

Ja mam EkoPlus U 18kW w układzie czołowym (looknij sobie w ich menu "kotły" - na samym dole jest pozycja "jednostki nietypowe" i tam znajdziesz HEFa z podawaniem od przodu - ustawia się go bokiem do ściany i masz jak ja). Minusem jest to, że za ten układ płaci się extra kasę :( Jednak niektórzy po prostu nie mają wyjścia.

Plusem natomiast jest to, że jednostka 25kW jest jeszcze "chudsza": 505mm.

Za to jest wyższa: mój ma 1,19m razem ze sterownikiem, a 25kW ma 1,275m ;) Przez to czopuch też ma wyżej, choć i tak niżej, niż kotły innych producentów.

No, ale żeby nie było za różowo, to jak pisałem - płacisz ekstra - mój kosztował prawie 10k pln :( z pogodynką i mega-zasobnikiem (270kg załadunku - standardowo jest 140kg).

no i jak tam spalanie tego brunatnego ekogroszku?

faktycznie woda leje sie po zasobniku?

ceny węgla mnie irytują, w lutym kupiłem eko workowany po 720/t z KWK Kazimierz Sosnowiec, dzisiaj dokładnie taka sama cena u mojego dostawcy.

alternatywą może będzie mieszanie brunatnego i kamiennego w proporcjach 50/50

Wg mnie to on jest kamienny, tylko mniej czarny od Pieklorza.

Jest bardzo suchy - trochę pyli sie przy wsypywaniu - woda to lała mi sie z Pieklorza Chwałowickiego (kupiony w zimie po 810 zł za tonę z dostawą).

Sąsiad pali samym czeskim i jest ok, ja zacznę gdy tylko dopalę zasobnik (za około 2 tygodnie).

hmmm no to ja juz zgłupiałem całkowicie... na stronie producenta jest napisane jak bym Kocił HEF Eko Plus 25KW głębokość 875mm dodatkowo dochodzą drzwiczki!!! zreszta nawet na zdjeciu ten piec wyglada inaczej niz u nich na stronie

http://www.hef.com.pl

Zobacz jakie wymiary ma ENKA:

http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly-enka-set.html

Możesz zawsze zamówić piec z czopuchem do góry i na pewno się zmieści.

Ja mam Enkę 18 kW od około roku.

Problem miałem tylko na początku, bo zamontowali mi kielich od wersji 25 kW i dostałem drugi na wymianę (teraz mam zapasowy).

Zalety: cena, sterownik ma wszystkie potrzebne funkcje i jest dość prosty w obsłudze, łatwe czyszczenie wymiennika, niewielki rozmiar pieca, sterownik pokojowy w standardzie (ja go nie używam, bo mam wszędzie termostaty na grzejnikach), no i ustawienia miałbyś niemalże gotowe gdy podam Ci swoje ;-)

Wadą jest głośny wentylator - przysłoniłem go kawałkiem maty filtracyjnej i wełną mineralną i jest ok;

brakuje mu retorty obrotowej - spytaj ich czy mają taką wersję, bo co jakiś czas unowocześniają piece;

w mojej wersji nie ma deflektora płomienia (w wiekszych jest);

przy mokrym paliwie zaczął mi powoli korodować zasobnik od wewnątrz - pomalowałem Cortaninem i na razie jest ok, ale jeśli cortanin nie da rady to ostatecznie planuję pomalować go gumą bitumiczną;

w 2 miejscach z wymiennika odpadły niewielkie kawałki farby, którym jest pokryty.

Może inni też wymienią wady i zalety swoich pieców ?

Wg mnie to on jest kamienny, tylko mniej czarny od Pieklorza.

Jest bardzo suchy - trochę pyli sie przy wsypywaniu - woda to lała mi sie z Pieklorza Chwałowickiego (kupiony w zimie po 810 zł za tonę z dostawą).

Sąsiad pali samym czeskim i jest ok, ja zacznę gdy tylko dopalę zasobnik (za około 2 tygodnie).

no właśnie dzisiaj przyjechało do mnie 4 tony tego czeskiego. Na dniach zacznę grzać, żeby posadzkę wygrzać przed układaniem parkietu. W lutym trochę grzałem Pieklorzem z Chwałowic, żeby majstry mogli robić. Paliłem ostatniej zimy przez ok 1,5 miesiąca Pieklorzem i był mokry jak cholera. Ale ja zwalałem winę na sposób przechowywania w składzie (luzem na dworze) i u mnie (na dworze pod folią). Ale widzę że to nie tylko mój problem.

ten czeski rzeczywiście jest jakiś bardziej brązowy niż czarny, trochę mnie to zdziwiło, jak przywieźli, ale zobaczymy.

Kupiłem 4 tony po 700zł/t i jestem ciekaw ile zejdzie przez zimę, teraz chata na wykończeniu więc cudów się nie spodziewam, mury raczej mokre, zimne.

Suspenser, napisz jaka opinia na temat tego węgla jak już uruchomisz... Gość który ściągał, cały zeszły sezon tym palił i niby zadowolony

Plusem natomiast jest to, że jednostka 25kW jest jeszcze "chudsza": 505mm.

Za to jest wyższa: mój ma 1,19m razem ze sterownikiem, a 25kW ma 1,275m ;) Przez to czopuch też ma wyżej, choć i tak niżej, niż kotły innych producentów.

No, ale żeby nie było za różowo, to jak pisałem - płacisz ekstra - mój kosztował prawie 10k pln :( z pogodynką i mega-zasobnikiem (270kg załadunku - standardowo jest 140kg).

Ta wysoka cena to chyba za tą pogodynkę i większy zasobnik. Ja za zmodyfikowany kocioł 20kW płaciłem około 7kpln - standardowy sterownik i standardowy zasobnik. Moj kocioł jest trochę wyższy od Twojego.

Pytanie czy 25kW jest rzeczywiście potrzebne? Domy teraz buduje się dość dobrze zaizolowane termicznie. Ja w projekcie mam 25kW ale wygląda mi na to ze nawet te moje 20kW to trochę za dużo. Do ogrzania mam 180m2 + garaż 50m (w garażu oczywiście tylko troszkę grzeję).

Co do zasobnika standardowego...

Dzisiaj właśnie zasypałem go 3 workami węgla (był prawie pusty). Weszło by jeszcze z pół worka - wtedy byłoby na full. czyli około 100kg. poprzedni zasyp na full był 3,5tyg temu. W zimie oczywiście trzeba zasypywać co 3-4 dni no ale i tak trzeba wybierać popiół. BTW: ta szuflada na popiół to jakaś porażka. Ma takie niskie boczne ścianki i jak ją wysuwam to część popiołu od razu się wysypuje zastanawiam się czy wogóle jej nie wypierdzielić i wybierać popiół szufelką.

Ta wysoka cena to chyba za tą pogodynkę i większy zasobnik. Ja za zmodyfikowany kocioł 20kW płaciłem około 7kpln - standardowy sterownik i standardowy zasobnik. Moj kocioł jest trochę wyższy od Twojego.

Po części tak - sama pogodynka kosztuje 1000 pln :/ Do tego większy zasobnik to koszt chyba ok. 500 zł (480?)...

Niestety, sama opcja układu niestandardowego wiąże się z dopłatą i to też nie małą :(

To jest IMO poważna wada tego kotła.

Co do zasobnika standardowego...

Dzisiaj właśnie zasypałem go 3 workami węgla (był prawie pusty). Weszło by jeszcze z pół worka - wtedy byłoby na full.

Ja do swojego nasypałem 5 worków i była połowa :lol: ale zasobnika :lol:

Przy czym część się już wypaliła, więc de facto 5 worków to było by ok. 5/9 zasobnika. 240 kg = 9 worków po 25kg + 15kg zapasu.

Zobaczymy na ile te 5 worków starczy przy wygrzewaniu jastrychu.

czyli około 100kg. poprzedni zasyp na full był 3,5tyg temu. W zimie oczywiście trzeba zasypywać co 3-4 dni no ale i tak trzeba wybierać popiół. BTW: ta szuflada na popiół to jakaś porażka. Ma takie niskie boczne ścianki i jak ją wysuwam to część popiołu od razu się wysypuje zastanawiam się czy wogóle jej nie wypierdzielić i wybierać popiół szufelką.

O, właśnie - też to zauważyłem. Niestety, niska konstrukcja kotła wiąże się z b. nisko umiejscowioną retortą i aby zmieścić tam popielnik trzeba było mu obniżyć ścianki... Tylko czemu także boczne? :o

W każdym razie popielnik sprawdza się kiepsko i też się zastanawiam, czy go nie wyciągnąć całkiem - ta szufelka dostarczana z kotłem świetnie się sprawdza przy wydobywaniu popiołu z narożników :) Do tego miotełka i elegancko się da wszystko wydobyć :)