danutka66 16.10.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ooo widzę starych znajomych Zaczął się sezon grzewczy więc wracam do Was jak bumerang hahahaha Nie mam sił przeszukiwać wszystkich wpisów,a zapewne już gdzieś tu było...w popielniku mam niedopalony groszek.Ustawnienia jak w ub roku więc nie wiem why -podawanie/spalanie/nadmuch 10s / 60s /15 w skali od 1-100/przesłona prawie zamknięta Którym parametrem kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 16.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam "Ciepła Danutke " jak dla mnie zmniejsz ilośc podawania wegla( np. 50 ) i zwieksz troszke przysłone. ten sam wegiel ? suchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 16.10.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam "Ciepła Danutke " jak dla mnie zmniejsz ilośc podawania wegla( np. 50 ) i zwieksz troszke przysłone. ten sam wegiel ? suchy? Czyli rozumiem,że powinnam mu dać więcej powietrza? Zmniejszyć ilosć podawania do 50?Ale ja mam podawanie przez 10 s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 16.10.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 sorki chodziło mi o przerwe w podawaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 16.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 hmm tylko skoro mi się niedopala to jak zmniejszę przerwę to będzie mi spadać z retorty,bo teraz już cała jest w groszku z kopczykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 16.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 ale zacznij od tego ze tylko zwieksz troszke powietrze i zobaczysz co bedzie sie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 16.10.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Podsumowując - załóż zawór, ustaw tak by mieszał wodę z obiegu w proporcji 80% z ta z pieca w proporcji 20% i przetestuj system (80/20 tzn. zawór w pozycji 8 jest u mnie i się sprawdza). Hmm a mnie fachowiec mówił,że najlepiej nie przekraczać 5-tki,gdyż piec nie dostaje wtedy dużo schłodzonej wody/połowa ląduje ponownie w obiegu/ i pracuje ekonomiczniej i stabilniej..teraz mi zamieszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamil 16.10.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam. Mam pytanie dotyczace pieca.ktorym pale drugi sezon.W zeszlym sezonie opalalem mokrym paliwem,caly zasobnik starczal na 5-6 dni. W tym roku kupilem suchutki Eco w taka pogode paliwo starczylo mi na 10 dni(przy niepelnym zasypie).Lecz rura ktora slimak podaje paliwo jest bardzo goraca. Nie wiem czy jest to wynikiem suchego paliwa i innych nastawow sterownika?Za podpowiedz z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.10.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Kurcze - co wy kombinujecie tak z tymi wysokościami? Nie można dać na jakiś 1,5m?Wtedy chyba każdy piec się podłączy. U mnie jest dość wysoko i po prostu hydraulik dał odpowiednią rurę między wyjściem z pieca a wejściem do komina. ja chciałem przysunąć kocioł maksymalnie do ściany (stoi ok 10cm od ściany) ponieważ moja kotłownia ma 2m szerokości i dodatkowo na tej ścianie co ma 2m są drzwi. Dlatego dobierałem specjalny kocioł żeby był szeroki ale jego głębokość była niewielka. czopuch kotła jest z tyłu. dlatego wszystko musiało być idealnie spasowane. Natomiast prawdopodobnie najlepiej było poszukać kotła z czopuchem wyprowadzonym do góry i dać trójnik komina pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 16.10.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam.Mam pytanie,czy piec 25kw ogrzeje powierzchnie ok180 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 16.10.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam. Mam pytanie,czy piec 25kw ogrzeje powierzchnie ok180 metrów? W instrukcji każdego pieca są parametry,warto zaglądnąć w nie przy konkretnym modelu,bo różnie są minimalne ale jednak są.Nie radzę brać pod uwagę maksymalnej możliwej wartości w widełkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 16.10.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A co sądzicie o piecu OGNIWO EKO? 24kw powinno ogrzać od 150-320 metrów powierzchni.Czy ktoś ma ten piec i ogrzewa jakieś 180 metrów?Proszę o opinie. Dodam tylko,że będę ogrzewać stary dom,póki co nieocieplony.To chyba tez ma jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.10.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A co sądzicie o piecu OGNIWO EKO? 24kw powinno ogrzać od 150-320 metrów powierzchni.Czy ktoś ma ten piec i ogrzewa jakieś 180 metrów?Proszę o opinie. Dodam tylko,że będę ogrzewać stary dom,póki co nieocieplony.To chyba tez ma jakieś znaczenie zasadnicze - moim zdaniem na stary nieocieplony dom kocioł może być za słaby Jakie masz kaloryfery żeliwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 16.10.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam. Mam pytanie,czy piec 25kw ogrzeje powierzchnie ok180 metrów? Ja właśnie kupiłem taki piec. Dom mam podobny. 180m nieocieplony, stolarka okienna wymieniona. Montaż dopiero w przyszlym tygodniu, więc na razie nie mogę nic powiedzieć, ale hydraulik zapewniał że da radę . Jak będzie, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 16.10.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A co sądzicie o piecu OGNIWO EKO? 24kw powinno ogrzać od 150-320 metrów powierzchni.Czy ktoś ma ten piec i ogrzewa jakieś 180 metrów?Proszę o opinie. Dodam tylko,że będę ogrzewać stary dom,póki co nieocieplony.To chyba tez ma jakieś znaczenie zasadnicze - moim zdaniem na stary nieocieplony dom kocioł może być za słaby Jakie masz kaloryfery żeliwne? Są żeliwne,ale wszystkie idą do wymiany.Rury też bedę wymieniac na miedziane.Cała instalacja CO będzie nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.10.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Podsumowując - załóż zawór, ustaw tak by mieszał wodę z obiegu w proporcji 80% z ta z pieca w proporcji 20% i przetestuj system (80/20 tzn. zawór w pozycji 8 jest u mnie i się sprawdza). Hmm a mnie fachowiec mówił,że najlepiej nie przekraczać 5-tki,gdyż piec nie dostaje wtedy dużo schłodzonej wody/połowa ląduje ponownie w obiegu/ i pracuje ekonomiczniej i stabilniej..teraz mi zamieszałeś Upss wszystko dobrze napisałem tylko, że 80/20 to zawór w pozycji 2 Dobrze fachowiec powiedział - dokładnie o to chodzi Zacząłem grzać kilka dni temu i przez pierwsze 2 dni zawór był na 5, żeby szybciej rozgrzać instalację i dom, a potem przestawiłem go na 2 i tak będzie docelowo (jak rok temu). Na początku miałem problem z uruchomieniem CO - okazało się, że przez to, że przez kilka miesięcy piec był totalnie wyłączony zastała się pompa i musiałem odkręcić śrubę odpowietrzającą (w Wilo to taka duża z przodu) i wkrętakiem pokręcić śrubą wirnika wewnątrz. Podobno nawet w trybie lato sterownik raz na miesiąc włącza na krótki czas pompę CO, żeby się nie zastała, więc warto o tym pamiętać i choć raz na miesiąc włączyć pompy latem. Iga - czy nie lepiej (i taniej) dać rury alupex ? Co do doboru pieca to ważne jaką kubaturę ma ten dom (sufit na 2,5m czy 3m) i kilka innych "szczegółów" - najlepiej podać jego parametry kilku producentom pieców i zobaczyć jakie moce dobiorą - pewnie mają już sporo doświadczeń z takimi domami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 16.10.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 najwazniejsze to nie przewymiarowac pieca! niektórzy hadraulicy wrecz to zalecają ale w/g mnie to błądosobiscie mam 25 kW na 220m i 120l zasobnik na wode i piec jest za duzy, dom ze sciany 3 warstwowej w tym 10 styro.ogolnie nie przeskadza to w niczym ale wegla idzie napewno wiecejpo obliczeniach które wykonałem 18-20 KW było by idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 16.10.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Wiesz Suspenser,też mi sie wydawało ze lepiej przede wszystkim z tego względu,że plastik nie zarośnie kamieniem,a tutaj woda jest okropna ale z kolei hydraulik twierdzi,że miedz lepsza Ja nie robię podłogówki więc cenowo chyba wyjdzie tak samo Chyba że mój hydraulik nie ma zgrzewarki do plastiku i siłą rzeczy zachwala miedz. Sufity mają 3,05,ale obniżam na jakieś 2,80(wyrównanie różnicy poziomów),strychu póki co nie bede ocieplać,ale mam zamiar przy obniżaniu sufitu wrzucić watę,więc jakaś izolacja będzie.Producenci zalecają większy piec,bo w takich domach ciężko jest określić jakiekolwiek parametry.Tym bardziej że piec będzie na poziomie minus jeden,a ogrzać ma piętro.Już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Aha, no to teraz czaję Myślałem, że chodzi właśnie o ten kawał żeliwa/ceramiki, bądź konstrukcję płaszcza... Czy taki zawirowywacz można samemu stworzyć (z czego najlepiej)? Bo u mnie w kotle np. tego nie ma - jedynie płaszcz wodny skonstruowany jest na kształt węża wymuszając gwałtowne zmiany kierunku spali i wydłużając ich drogę, czyli zwiększając powierzchnię wymiennika. Zawirowywacz możesz zrobić sam. Kształt zawirowywacza musi być jednak dostosowany do kształtu, wymiarów i usytuowania kanałów spalinowych. Źle dobrany zawirowywacz może jednak wyrządzić znaczne szkody - może spowodować tak duży wzrost oporów przepływu, że proces spalania nie będzie poprawny. W "gotowym" kotle nie zawsze da się go zastosować. Poza tym, nie zawsze ma to sens. Jeżeli temperatura spalin wylotowych nie jest za wysoka (co oznacza, że wymiennik ciepła jest poprawnie skonstruowany) - stosowanie zawirowywaczy jest zbędne. Generalnie - zawirowywacze służą do "zaoszczędzenia" materiału na konstrukcję wymiennika (dzięki nim wymiennik może mieć mniejszą powierzchnię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Edit: poczytałem artykuł i po części uzyskałem odpowiedź na moje pytanie wcześniejsze - czopuch nie może być przesłonięty do minimum, bo będzie za mała prędkość spalin, co wbrew pozorom zmniejszy ilość oddawanego przez nie ciepła. Stosowanie przysłony w czopuchu kotła z wymuszonym obiegiem spalin (z wentylatorem) jest zbędne, bo ilość powietrza do spalania reguluje się wydajnością wentylatora. Tylko w kotłach pracujących na ciągu naturalnym ilość powietrza do spalania reguluje się poprzez uchył klapy na ssaniu lub dławienie na wylocie przesłoną w czopuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts