zawijan 22.10.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Na blogu "kotły co - poradnik użytkownika", w rozdz. "algorytm spalania" http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/ gość o nicku mały energetyk podaje w komentarzach bardzo ciekawy - naszym zdaniem - praktyczny sposób na skuteczną regulację palnika retortowego. Warto przeczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.10.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 zawijan: owszem, czytałem i zapoznałem się, ale np. u mnie w kotle Hef ze sterownikiem Compit R552 nie ma to zbytnio zastosowania. Po pierwsze dlatego, że u mnie minimalny czas podawania zaczyna się od 1 sek (aczkolwiek w instrukcji piszą, że od 2 sek i co 2 stopnie - być może jest tak, że pokazuje na wyświetlaczu co 1 st. a praca motoreduktora jest co 2 sek), podobnie jest z pozostałymi nastawami czasowymi. Natomiast moc wentylatora podaje się w %, a nie skalą 1-10. Próbowałem jakoś wdrożyć tę procedurę u siebie, ale okazało się, że się nie da. Oczywiście kocioł pracował, ale mało wydajnie i generował spieki, a korekta nastaw wg opisu nic nie dawała. Warto by było jeszcze, aby autor tego przepisu podał, którego kotła i którego sterownika to dotyczy damianexus: przesłonę znajdziesz w okolicy wentylatora nadmuchowego. U mnie np. są 2: jedna jest na wlocie powietrza do wentyla (taka klapka przesuwana ręcznie z blokadą na śrubę motylkową - otwarta na max-a, a druga jest na wylocie z wentyla w postaci luźno dyndającej klapki z przeciwwagą (wentylator założony u mnie to M&M WPA200 czy cuś takiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetsuro 22.10.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 tetsuro -przesłona na maksa to złe ustawienie - tak miałem na początku i nie dość, że ciągle mi nie dopalał węgla i tworzył spieki to nie byłem w stanie pieca ustawić, a dodatkowo dużo ciepła puszczał w komin (bardzo się nagrzewał). Moja propozycja to ustaw przesłonę na 25% otwarcia, podawanie 5, przerwa 30 i zobacz co się będzie działo - jak nie dopali wydłuż przerwę stopniowo nawet do 45 (tyle jest u mnie) - napisz potem co się działo. Czy masz dom ocieplony, nowy czy starszy - bo 18kW to sporo (u mnie zapotrzebowanie w nowym, ocieplonym 150 m2 + 24 m2 ogrzewany garaż to jakieś 9kW, a gdybym miał zwykłą wentylację to wg projektu 12 kW) ? Witam. dziękuję za pomoc i ruszam do eksperymentowania w tej chwili, wieczorem po całodziennej obserwacji opiszę efekty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platonik 22.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam Wszystkich Mimo, że to mój pierwszy post na tym forum to jednak jestem z Wami już od poprzedniej zimy gdy w czasie budowy domu próbowałem nauczyć się teoretycznie obsługi tej „piekielnej” maszyny jaką jest piec na „ekogroszek”. No i po przeczytaniu tych już 41 stron tego tematu wydawało by się, że wiedza ogromna ale….. wątpliwości jeszcze większe . Piec już stoi od wiosny, były pojedyncze ( tzn. po jednym pojemniku ok. 150 do 200 kg ekogroszku różnych firm w celach testu paliwa) próby palenia - ale - mokry towar + walka z ustawieniami+ nienagrzany dom choć temperatury już mocno w plusie ( marzec – kwiecień) + połykanie zasobnika w maksymalnie 3 doby i temat odłożony do teraz – bo po co się denerwować latem. Piec mam EKOCENTR 25kW ze sterownikiem Compit R510 – chyba taki jak Danutka. Dom który ma on obsłużyć jest nowy, ocieplony 12cm styropianem, ok. 160 m2 powierzchni ( dół ok. 90 m2 podłogówka regulowana za pomocą RTL; góra grzejniki z termoregulatorami + podłogówka w łazience) + 150 l zbiornik na CWU. Mieszkamy już ok. miesiąca ale na razie ponieważ aura na to pozwala palimy na ruszcie awaryjnym resztki drzewa z budowy i trochę kominkiem, ale podejrzewam, że niedługo się zacznie normalne palenie. Stąd moje pytanie do Was : Wiem, że jak już zadbam o jakość paleniska, będzie się groch dobrze spalał- będzie ładny popiół – nie będzie spieków ani niedopalonego paliwa – nie będzie dymu ani też palnika gazowego przy zbyt dużym powietrzu – to powiedzcie mi w którą stronę iść z nastawami, czy piec jak najszybciej powinien osiągać nastawioną temperaturkę i chodzić w podtrzymaniu czy tak jak mówił Mendras w zeszłym sezonie, żeby cały czas oscylował w okolicy zadanej przy maksymalnie możliwie wydłużonych proporcjach podawania i spalania??? W zeszłym roku argumentacja Mendrasa była dość przekonująca, ale przy praktycznych próbach wydaje się że było to przyczyną zbyt dużego spalania. Dodam, że w cyklu podtrzymania sterownik razem z przedmuchem podaje również paliwo i może dmuchać jeszcze przez określony czas po podaniu– nie ma możliwości samego przedmuchu- gdzieś było napisane że to też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 22.10.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Tak platonik ,mamy taki sam kocioł...mnie po roku właśnie wysiadł sterownik czekam na serwis Ale co mogę powiedzieć po roku..niestety samemu trzeba dojść do idealnych nastawów..kiedy oszczędniej?Ja myślę ,ze na to samo wychodzi czy pracuje regularnie czy na podtrzymaniu/to najczęściej gdy masz sterowniki pokojowe/Dlaczego?Bo po długich przestojach kocioł musi zeżreć sporo opału by z bardzo niskiej temperatury na kotle znowu dojść do zadanej. A czyje rady okażą się skuteczne musisz przetestować w pełnym cyklu/okresie grzewczym i wierz mi,u każdego z nas wychodzi to inaczej </p><p> </p><p> I co jest ważne..wszelkie próby opłacalności lub nie danej metody najlepiej przeprowadzać ,kiedy cały system już hula a pomieszczenia i mury są dogrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.10.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 O, to to... Danutka dobrze prawi. Eksperymentuj i się nie przejmuj Za rok znów zaczniesz eksperymentować, bo się zmienią warunki atmosferyczne, inny groch, bardziej zakopcony kocioł, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetsuro 22.10.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 jw uważam też, że podawanie 19-20 sekundowe przy kotłach 17-18 kW (czyli mniejszych palnikach) to za dużo, dlatego przesypuje, niedopala itd. Moje regulaminowe (z instrukcji) 9 sekund dla kotła 17 kW też zmniejszyłem do 5-6 sek z dobrym skutkiem. Zabawę z przerwą w podawaniu zacząłem od 20 s do obecnych 50 s. Przesłona wentylatora powinna być... prawie zamknięta, wystarcza (przynajmniej u mnie) 3-milimetrowe fabryczne nacięcie na niej. No ale ja mam dość duży komin i cug niezły więc trochę ciepła mi wysysa... Oczywiście ciągle walczę, rzecz jasna , bo to mój pierwszy normalny sezon grzewczy... No własnie , a co z kominen?? czy przy piecu na eko... powinien byc czesto czyszczony ? u mnie magazynuje sie dość duża ilość pyłu w górnej części pieca (tam gdzie jest wylot do komina) pył zalega również w poziomej rurze łączącej komin z piecem , mam nadzieje ze ten czały brud i syf nie przeszkadza w jakości i wydajności pieca? z tego co czytam powinien wręcz pomagać w utrzymaniu ciepłoty w piecu (nie wypuszczać jej kominem). Ustawiłem narazie 5 podajnik 34 sek nadmuch , węgiel spala się dobrze ale nie dochodzi do sytuacji ,że piec pracuje w podtrzymaniu . Nie spada również temperatura zbyt nisko od zadanej 56 oC , przedtem potrafiła spaść do 52 oC , teraz oscyluje 55-56 oC ale mamy tez na dworze cieplej , dzisu nas prawie 8 oC to tez ma wpływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.10.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Możesz mieć ustawiony za duży nadmuch, albo za mocno otwarty czopuch. Zbyt duży cug w kominie wyciąga Ci ciepło z pieca. Miałem podobnie - u mnie czopuch jest na ok. 50% i na tyle samo moc wentyla ustawiona (przy pełnym otwarciu pierwszej przesłony i maksymalnie dociążonej przesłonie nr 2, czyli z maksymalnymi oporami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetsuro 22.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Możesz mieć ustawiony za duży nadmuch, albo za mocno otwarty czopuch. Zbyt duży cug w kominie wyciąga Ci ciepło z pieca. Miałem podobnie - u mnie czopuch jest na ok. 50% i na tyle samo moc wentyla ustawiona (przy pełnym otwarciu pierwszej przesłony i maksymalnie dociążonej przesłonie nr 2, czyli z maksymalnymi oporami). przesłonę na wentylatorze mam na około 25-30 % ja radził Kolega wyzej , a gdzie znajduje sie wspomniana przesłona nr 2 ?? czy w kazdym piecu to jest ? ide jeszcze sprawdzic jak czopuch jest ustawiony , ale mysle że nie jast otwarty zbyt szeroko bo jak otworze palenisko to dym az się kłębi nad paleniskiem, nie widac zeby zbyt szybko chciał pod wpływem cugu wydostać się przez komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.10.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Możesz mieć ustawiony za duży nadmuch, albo za mocno otwarty czopuch. Zbyt duży cug w kominie wyciąga Ci ciepło z pieca. Miałem podobnie - u mnie czopuch jest na ok. 50% i na tyle samo moc wentyla ustawiona (przy pełnym otwarciu pierwszej przesłony i maksymalnie dociążonej przesłonie nr 2, czyli z maksymalnymi oporami). przesłonę na wentylatorze mam na około 25-30 % ja radził Kolega wyzej , a gdzie znajduje sie wspomniana przesłona nr 2 ?? czy w kazdym piecu to jest ? ide jeszcze sprawdzic jak czopuch jest ustawiony , ale mysle że nie jast otwarty zbyt szeroko bo jak otworze palenisko to dym az się kłębi nad paleniskiem, nie widac zeby zbyt szybko chciał pod wpływem cugu wydostać się przez komin Ta druga przesłona nie jest obowiązkowa w każdym kotle. Myślę raczej, że jest to element związany bardziej z modelem wentyla, niż kotłem Druga sprawa jest taka, że masz chyba jednak zbyt wąsko tę przesłonę - palenisko nie powinno dymić, a ogień powinien mieć kolor żółto-pomarańczowy. Jak dymi i ogień jest czerwony, to znaczy, że za mało powietrza (więcej, ale nie szybciej - zwiększ otwarcie przesłony i zmniejsz moc nadmuchu). Jak powietrza będzie za dużo, to ogień będzie sino-niebieski. Za szybko podawane powietrze = ochładzanie paleniska i zmniejszanie temperatury na kotle. Czopuch otwórz na 50% (wajcha na 45st. w stosunku do rury). I z wyczuciem wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.10.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Czy jest jakiś uzytkownik Tilgnera EKR 25kw który pomoże w ustawieniach? Ja mam Tilgnera EKr25 KW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi11 23.10.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam serdecznie, wszystkich uczestników tego forum . Przyznam się szczerze że dosyć długo korzystałem z waszej wiedzy i podpowiedzi zanim się tutaj zarejestrowałem. Posiada piec 25 Kw Ekocentr i podajnik compit r 510, zdaje się że taki jak danutka 66, to właśnie, jej osoba a w zasadzie jej piec przysporzył mi najwięcej postów, które bezpośrednio mnie interesowały.Także składam Ci Danutko ogromne podziękowania . Jak wspomniałem posiadam ów piec drugi sezon w pierwszym spaliłem ponad 7 ton grochu, dom o pow 150 m, nowe okna , bez docieplenia elewacji. Niestety bazowałem na nastawach fabrycznych 23 czas podawania 32 czas przerwy 42 min przerwa w podtrzymaniu 64 prędkosć wentylatora. Teraz zmieniłem nastawy na 21 podawanie 59 przerwa 36 prędkość wentylatora przysłona odsonięta na 75 procent, spala mi w tej chwili 25 kg na dobę przy obecnej temperaturze, też chyba trochę za duzo, ale chociaż nie przerzuca do popielnika, i nie żużli się w palenisku. Może spróbuję jeszcze trochę pokombinować zwłaszcza z przysłona wentylatora. Pozdrawiam zwłaszcza Danutkę i Mendrasa , którego porady i opinię są naprawdę cennę. Oczywiście jestem otwarty na inne sugesrie względem nastawów.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.10.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 ..kiedy oszczędniej?Ja myślę ,ze na to samo wychodzi czy pracuje regularnie czy na podtrzymaniu/to najczęściej gdy masz sterowniki pokojowe/Dlaczego?Bo po długich przestojach kocioł musi zeżreć sporo opału by z bardzo niskiej temperatury na kotle znowu dojść do zadanej. Hej No właśnie ja początkowo miałem na sterowniku pokojowym ustawione 21 stopni na dzień (6-23) i 19 stopni na noc (23-6). Rano piec potrafił nawet 3-4 godziny nadganiać do 21 stopni. Teraz właśnie testuję z jedną stałą temperaturą przez całą dobę - 21 stopni. Ale jak tu eksperymentować, jak temperatura za oknem się cały czas zmienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 23.10.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 piec 25 Kw Ekocentr i podajnik compit r 510, zdaje się że taki jak danutka 66, to właśnie, jej osoba a w zasadzie jej piec przysporzył mi najwięcej postów, które bezpośrednio mnie interesowały.Także składam Ci Danutko ogromne podziękowania . Jak wspomniałem posiadam ów piec drugi sezon w pierwszym spaliłem ponad 7 ton grochu, dom o pow 150 m, nowe okna , bez docieplenia elewacji. Niestety bazowałem na nastawach fabrycznych 23 czas podawania 32 czas przerwy 42 min przerwa w podtrzymaniu 64 prędkosć wentylatora. Teraz zmieniłem nastawy na 21 podawanie 59 przerwa 36 prędkość wentylatora przysłona odsonięta na 75 procent, spala mi w tej chwili 25 kg na dobę przy obecnej temperaturze, też chyba trochę za duzo, ale chociaż nie przerzuca do popielnika, i nie żużli się w palenisku. Może spróbuję jeszcze trochę pokombinować zwłaszcza z przysłona wentylatora. Pozdrawiam zwłaszcza Danutkę i Mendrasa , którego porady i opinię są naprawdę cennę. Oczywiście jestem otwarty na inne sugesrie względem nastawów.Pozdrawiam! Waldi ja obecnie mam nastawienia -w trybie Praca 10 czas podawania 65 czas przerwy przesłona odsłonięta na jakieś1 cm nadmuch 15 -w trybie Podtrzymanie ustawienia i tak teraz nie działają bo piec i tak wcześniej wchodzi w tryb pracy Mam podobną sytuację czyli stary budynek ,nieocieplony,nowe okna,w połowie stare grzejniki żeliwne/wiec full wody hihi/ Spaliłam w ub roku 5 ton...aaa 200 m powierzchni Co mogę Ci poradzić..ustaw przede wszystkim przesłonę i nadmuch,bo ja miałam podobnie jak Ty to usłuszałam od Mendrasa ,że "mam w piecu huragan" i wszystko ucieka w komin Potem raczej reguluj już tylko jeden parametr czyli albo czas podawania albo czas przerwy w podawaniu.Z tego co widzę mogę domniemać,że ten Twój huragan powoduje takie duże spalanie czyli ciepło w komin. Spokojnie zostaw obecny czas podawania i spalania 21/59 i zmniejsz te nawiewy.Jeśli zacznie Ci przesypywać niespalony groch do popielnika zacznij pomału zmniejszać czas podawania. No i daj znać co słychać..w piecu oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 23.10.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Tak przy okazji zapytam : troche eksperymentuje z ustawieniami i paląc "piastem" dałem teraz 14 podawanie i 70 przerwa i zmniejszyłem powietrze do min. jakies 0,5cm moze troszke mniej i po nocy zauwazyłem ze strasznie smierdzi jak otworze drzwiczki , jakby smołą, gumą duzo sadzy oraz na sciankach bocznych osadza sie jakby smoła czy to wina wegla ( wczesniejsze worki wegla były ok ale przysłona powietrza była wieksza ) czy za mała ilośc powietrza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 23.10.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 jeanpascale z tego ,co tu gdzieś wyczytałam kopci czyli i smoła i sadza,gdy za mało powietrza,więc może przesadziłeś z ta przesłoną,a jak masz ustawiona siłę nawiewu?Może daj mu więcej powietrza,jak będzie tak samo ,znaczy to węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi11 23.10.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Dzięki Danutka za szybka reakcję, pewnie masz rację , ze to jest duże spalanie , chociaż jak zaznaczyłem teraz spala i tak sporo mniej - jednak nadal będe kombinował z ustawieniami przesłony i siły nadmuchu zacznę od przysłonięcia osłony do połowy, potem zobaczymy jakie będą efekty, oczywiście dam znać co w moim ... piecu słychać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 23.10.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 ... po nocy zauwazyłem ze strasznie smierdzi jak otworze drzwiczki , jakby smołą, gumą duzo sadzy oraz na sciankach bocznych osadza sie jakby smoła Trzeba też na życie uważać w tej zabawie. Zatrzymać w kotle ciepłe powietrze a nie dym, to jest sztuka Daj mu trochę tego wiatru jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 23.10.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 chyba faktycznie za mało tlenu a u mnie nie ma regulacji siły nadmuchu ( hef+ geco ) tylko przesłona, wiec zwiekszam troszke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 23.10.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 A dodam że sam zamknąłem szyber pod kątem ok. 60 stopni, wentylator najmniejsze obroty z możliwych, szczelina mini i dopiero wtedy uspokoiłem palenisko. Ale dymu nie ma, ciąg i tak jest. Kocioł od razu zaczął przesypywać niespalony groszek, więc podniosłem przerwę w podawaniu z 40 na 55 sekund przy podawaniu 5 sek. Czekam na efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts