Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

Cześć, czytam od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.

Mam EKOCENTR - chyba 25 kw :D , sterownik Geco 403 (...)

moje ustawienia to:

podawanie 27 s.,

przerwa 33 s.

podtrzymanie 90 min

tem na kotle 59 stopni (narazie, będzie większa jak przyjdą mrozy).

Jak czytam ten temat to oczy mi wychodzą na wierzch :D , bo ja nie mam w zasadzie żadnych problemów i nie kombinuję z ustawieniami w zależności od węgla poruszam się w zakresie 4 s, fachman powiedział mi, że należy tak ustawiać czas by podawanie i przerwa dawały w sumie 60 s., czemu? nie wiem

Ale my nie narzekamy tylko staramy się z kotła wyciągnąć jak najwięcej czyli w efekcie otrzymać jak najwięcej ciepła przy jak najmniejszym zużyciu opału.

Ja mam taki sam piec i mam inne ustawienia czyli 16 podawania 55 przerwy ,nie ma 60 i też jest dobrze/dodam ze niedawno był serwisant i ustawił mi 18/60..nic nie klepał o mieszczeniu się w 60-tce/Potwierdził natomiast że dobrą metoda jest stosunek czasu podawania do czasu przerwy 1:3 lub 1:4 i tez można zmieścić się w 60-tce..ale to dla mnie jakaś bzdura ,bo przecież mogłabym dać 50 podawania i 10 spalania i co?Parametr 60 zachowany a efekt hehehe więc to chyba nie tędy droga

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja nie piszę, że Ty narzekasz 8) pisałem o kłopotach różnych różnistych i problemach z ustawieniem.

Co do czasów nie wiem czy są moje dobre, ale mi się sprawdzają. Mam odpowiednią (mniej więcej) wysokość nad retortą, dopala odpowiednio, w sumie nie żużli ni niewiele spieka. Dalej, nie jestem fachmanem, a i czasu mam mało by siedzieć nad piecem. Nie na moją głowę jest rozgryzanie zależności między czasem podawania i przerwy a ilością zużytego węgla (zużywam ok. 5,5 t. na sezon od ostatniego tygodnia września do końca kwietnia dom 140 m kw. parter+użytkowe poddasze ocieplony ale nie pasywny :wink: ). Gdybym zwiększył czas nadmuchu (przy obecnym podawaniu) musiałbym zwiększyć czas podawania bo po prostu żar byłby za nisko..... z moich obserwacji wynika, że gdybym przyjął Twoje ustawienia to eko paliłby się niemal w ślimaku :wink: Jak czytałem tu, że ustawienia mają niektórzy typu 10 s./50 czy 60 s. :o nie wiem jak to możliwe, bo u mnie za cholerę :lol: , i czytam o jakiś prędkościach wentylatora?! (nie mam) przesłonach w kominach (nie mam) i innych "magicznych" sztukach i sposobie na ich precyzyjne ustawienie, że chyba musiałbym przerzucić się na zawód palacza :lol: by to ogarnąć i wdrożyć.....

Acha nie wiem czy ma to znaczenie, bo nie analizowałem, ale jest coś takiego jak prędkość podajnika, którą zdaje się również można regulować (w Geco 403) w zakresie od 1s do 99 s., wyższa prędkość = krótszy czas podawania :wink: chyba........

sterownik masz zdaje się inny...... a tu myślę jest sedno ustawień.....,

mój szwagier ma ten sam piec ale inny sterownik (też Geco) i. ciekawostka u niego by była funkcja lato czyli tylko CWU wystarczy zjechać tem wody w kotle poniżej 57 stopni. automatycznie przestaje mu pracować pompka CO ?! u nie w ogóle siakoś inaczej ustawia się różne parametry

Nie na moją głowę jest rozgryzanie zależności między czasem podawania i przerwy a ilością zużytego węgla (zużywam ok. 5,5 t. na sezon od ostatniego tygodnia września do końca kwietnia dom 140 m kw. parter+użytkowe poddasze ocieplony ale nie pasywny :wink: ).

No widzisz a ja wolę trochę pokombinować i nie cieszyć się,że mi sie spala..w ub sezonie spaliłam 5 ton,powierzchnia 220m kw,nieocieplony, stary dach,połowa starej instalacji czyli żeliwniaki...gdybym jechała na takich nastawach jak Ty pewnie spaliłabym dwa razy tyle :p Dlatego wolę poświęcić na początku więcej czasu ,by do tego nie doszło

Danutka: ok, zgodzę się, że jak jest wydech, to musi być wdech. Tylko zauważ, że nad kominem przy dużych tworzy sie podciśnienie, które dodatkowo wspomaga te oddychanie kotła i powoduje wzrost prędkości powietrza i spalin. Nie całe powietrze się spala, tylko tlen - reszta wraz z produktem spalania jest wydmuchiwana siłą nadciśnienia generowanego przez wentyl. Wentyl musi pokonać opory, które stawia samo powietrze, a podciśnienie tworzone nad kominem daje dodatkową moc do tego. Stąd nagle, pomimo ustawienia wentyla na 10% powiedzmy, dostajesz w kominie ciąg rzędu 20-30% (w zależności od siły wiatru) ;)

Oczywiście to sporadyczne przypadki, ale nie można trywializować warunków atmosferycznych, bo mają znaczący wpływ na funkcjonowanie komina :)

Nie na moją głowę jest rozgryzanie zależności między czasem podawania i przerwy a ilością zużytego węgla (zużywam ok. 5,5 t. na sezon od ostatniego tygodnia września do końca kwietnia dom 140 m kw. parter+użytkowe poddasze ocieplony ale nie pasywny :wink: ).

No widzisz a ja wolę trochę pokombinować i nie cieszyć się,że mi sie spala..w ub sezonie spaliłam 5 ton,powierzchnia 220m kw,nieocieplony, stary dach,połowa starej instalacji czyli żeliwniaki...gdybym jechała na takich nastawach jak Ty pewnie spaliłabym dwa razy tyle :p Dlatego wolę poświęcić na początku więcej czasu ,by do tego nie doszło

,

możliwe, możliwe 8) aczkolwiek pozwolisz, że trochę powątpię co do tego czy tylko to powoduje takie a nie inne zużycie, myślę że lokalizacja domu plus wygania ciepłolubnych domowników (czytaj żona :wink: plus dwoje małych dzieci) mają tu pewien wpływ również.

Twoich ustawień nie kwetionuję, ale myślę że to sprawa mocno indywidualna, zależna również od parametrów węgla i innych zmiennych również :wink:

Chciałbym mniej zużywać to oczywiste (gdy grzałem olejem bo tak żond namawiał w 1996/7 a chaupkę wtedy stawiałem to w sezonie spalałem ok. 2k oleju to przy dzisiejszych cenach :-?) U mnie na Twoich nastawach po prostu żar byłby za nisko.

Masz piec 25 kw? tak ? EKOCENTR? kiedy kupowałaś? ile wchodzi Ci do zasobnika eko? i zimą przy "typowej" temp ok. -10/-15 na ile starcza Ci zasobnik? masz programator czy pompka chodzi non stop?

[

Oczywiście to sporadyczne przypadki, ale nie można trywializować warunków atmosferycznych, bo mają znaczący wpływ na funkcjonowanie komina :)

Martinez jasne,ale ja bym nie przypisywała cudów tej klapce w kominie,można to osiagnąć innymi nastawami i już :p Chodzi mi o to by ci ,którzy nie mają tej szyberklapki nie popadali w popłoch i pędem ją instalowali

możliwe, możliwe 8) aczkolwiek pozwolisz, że trochę powątpię co do tego czy tylko to powoduje takie a nie inne zużycie, myślę że lokalizacja domu plus wygania ciepłolubnych domowników (czytaj żona :wink: plus dwoje małych dzieci) mają tu pewien wpływ również.

Twoich ustawień nie kwetionuję, ale myślę że to sprawa mocno indywidualna, zależna również od parametrów węgla i innych zmiennych również :wink:

Chciałbym mniej zużywać to oczywiste (gdy grzałem olejem bo tak żond namawiał w 1996/7 a chaupkę wtedy stawiałem to w sezonie spalałem ok. 2k oleju to przy dzisiejszych cenach :-?) U mnie na Twoich nastawach po prostu żar byłby za nisko.

Masz piec 25 kw? tak ? EKOCENTR? kiedy kupowałaś? ile wchodzi Ci do zasobnika eko? i zimą przy "typowej" temp ok. -10/-15 na ile starcza Ci zasobnik? masz programator czy pompka chodzi non stop?

Masz rację,ale sorry przy takiej chałupie jak masz Ty/ocieplona itd/to 5,5 tony to naprawdę dużo, i nie zasłaniaj się żoną i dziećmi..a zresztą to nie moja kasa,lubisz wywalać w komin to Twój wybór.

A co do wysokości paleniska...jak wiesz nie zależy ona jedynie od czasu podawania i spalania,jak dasz za duży wiuch to wszystko idzie w komin i wiadomo ,ze w palenisku robi się dziura

Co to pytania "ile spala przy typowej temperaturze 'to Ci nie odpowiem,bo dla mnie nie ma to znaczenia.Mnie interesuje całokształt czyli ile spalam w sezonie przy zróżnicowanych temperaturach..to jest dla mnie miarą opłacalności danych nastawów.Nie mam programatora ,a pompka chodzi non stop

Po kij wiec przesłona?Jak zamkniesz ja na wentylatorze a nadmuch będzie na zero to czy ciąg w kominie będzie działał?Wydaje mi sie ,że nie

Niestety ciepełko ma to do siebie, że woli uciekać w górę, niezależnie czy ktoś je tam popycha czy nie. U mnie gdy odsłonię na czopuchu więcej jak 50 proc. to nie tylko czopuch mam gorący (powinien być letni), ale i komin na całej długości "mieszkalnej" ;)

Masz rację,ale sorry przy takiej chałupie jak masz Ty/ocieplona itd/to 5,5 tony to naprawdę dużo, i nie zasłaniaj się żoną i dziećmi..a zresztą to nie moja kasa,lubisz wywalać w komin to Twój wybór.

A co do wysokości paleniska...jak wiesz nie zależy ona jedynie od czasu podawania i spalania,jak dasz za duży wiuch to wszystko idzie w komin i wiadomo ,ze w palenisku robi się dziura

Co to pytania "ile spala przy typowej temperaturze 'to Ci nie odpowiem,bo dla mnie nie ma to znaczenia.Mnie interesuje całokształt czyli ile spalam w sezonie przy zróżnicowanych temperaturach..to jest dla mnie miarą opłacalności danych nastawów.Nie mam programatora ,a pompka chodzi non stop

Boshe nikim się nei zasłaniam 8) ale, jedni lubią 20 inni 24 stopnie :wink: , mało może precyzyjnie napisałem, ale kotłownię/budynek gospodarczy (ok.70 kw) mam 15m od domu i zimą również i ona jest delikatnie podgrzewana choć przyznaję że minimalnie (grzejnik sporych rozmiarów fawira) więc dużego wpływu na zużycie nie ma :lol: , czy zużywam dużo? w świetle Twojego zużycia napewno, nie mam siakoś porównania.

Obecnie jak sobie to policzyłem ważąc ten cholerny groszek :wink: zużywam ok. 17-20 kg. dziennie, i szczerze? nie wiem czy to dużo czy mało...

Rozumiem biorąc pod uwagę proporcje powinienem spalać jakieś ok 3 do 3, 5 tony na sezon

Rozumiem biorąc pod uwagę proporcje powinienem spalać jakieś ok 3 do 3, 5 tony na sezon

no właśnie,tyle średnio spalają ludzie w domach Twojego metrażu..i dodam nie mają tylko 20 stopni w chałupie :p

Piszesz,że zużywasz 17-20 kg na dobę,biorąc górny limit czyli 20 kg dobowo spalasz 600 kg miesięcznie,więc skąd 5,5 tony w okresie X-IV?Bo mnie wychodzi 4,2 tony .Gdzie się podziało wobec tego 1,3 tony :o...jakby nie było to dwa miechy grzania

Gdybym , to ja tak spalał 17 kg groszku, to by była ameryka.

Danutka idąc za Twoja sugestią okopuję się w piwnicy, pokręcę trochę i poobserwuję dochodzenie pieca do temperatury i ilość załączeń. Na początek przysłoniłem wentylator, w tej chwili przesłona odsłonięta na 2,5 cm- było 3 z kawałkiem, prędkość wentylatora 31, podawanie 16, przerwa 60.Kolejny raport jutro))

Nie na moją głowę jest rozgryzanie zależności między czasem podawania i przerwy a ilością zużytego węgla (zużywam ok. 5,5 t. na sezon od ostatniego tygodnia września do końca kwietnia dom 140 m kw. parter+użytkowe poddasze ocieplony ale nie pasywny :wink: ). Gdybym zwiększył czas nadmuchu (przy obecnym podawaniu) musiałbym zwiększyć czas podawania bo po prostu żar byłby za nisko..... z moich obserwacji wynika, że gdybym przyjął Twoje ustawienia to eko paliłby się niemal w ślimaku :wink: Jak czytałem tu, że ustawienia mają niektórzy typu 10 s./50 czy 60 s. :o nie wiem jak to możliwe, bo u mnie za cholerę :lol: , i czytam o jakiś prędkościach wentylatora?! (nie mam) przesłonach w kominach (nie mam) i innych "magicznych" sztukach i sposobie na ich precyzyjne ustawienie, że chyba musiałbym przerzucić się na zawód palacza :lol: by to ogarnąć i wdrożyć.....

Ja mam 150 m2 + ogrzewany garaż 24 m2 w bryle budynku - ocieplone, ale nie pasywne (choć mam rekuperator z CWU) i zużycie węgla 3-3,5 tony / rok - aktualnie 12-15 kg / dobę zależnie od warunków na zewnątrz.

Piec 18 kW, podawanie 5, przerwa od 45 do 720 (PID reguluje ile mu potrzeba, ale minimum, czyli pełna moc jest przy 5/45, czyli 1:9).

Gdybyś zwiększył czas nadmuchu i przymknął przesłonę wentylatora wtedy mniej ciepła wysyłałbyś przez komin w atmosferę i spadłoby Ci spalanie i to jest główna "magiczna" sztuczka dzięki której nie wypali Ci dziury aż do ślimaka :wink:

Podejrzewam, że teraz masz tą przysłonę bardziej otwartą niż na 20-30% - sprawdź i daj znać na ile ok?

Na początku miałem ustawienia fabryczne podawanie 25, przerwa 35 czy coś w tym stylu, przesłona wentyla otwarta całkowicie (regulacja mocą wentyla praktycznie nic nie dawała, bo komin sam tworzył niezły ciąg) skutkiem czego pierwsza tona węgla poszła głównie w komin (jest nieocieplony wewnątrz bryły budynku i grzał bardziej od grzejników) :wink:

Dzisiaj ściana w której jest komin ma 35-40 stopni, czopucha mogę dotknąć ręką nie parząc się, a ciepło idzie głównie w grzejniki.

Przesłony czopucha nie mam, nie widzę efektów regulacji mocy wentyla, więc też można ją sobie darować i dać 100% jeśli jest, więc głównie chodzi o dostrojenie przesłony wentyla, czasów podawania i przerwy (tym dostrajamy optymalną moc, żeby piec chodził płynnie niczym auto jadące autostradą, a nie wariat cisnący gaz do dechy na światłach w mieście i hamujący przed kolejnymi - chyba oczywiste jest kto mniej paliwa spali i mniej zajedzie auto).

no właśnie,tyle średnio spalają ludzie w domach Twojego metrażu..i dodam nie mają tylko 20 stopni w chałupie :p

Piszesz,że zużywasz 17-20 kg na dobę,biorąc górny limit czyli 20 kg dobowo spalasz 600 kg miesięcznie,więc skąd 5,5 tony w okresie X-IV?Bo mnie wychodzi 4,2 tony .Gdzie się podziało wobec tego 1,3 tony :o...jakby nie było to dwa miechy grzania

Te 1,3 tony pójdzie dodatkowo gdy na zewnątrz będzie od -5 do -22 :wink:

POMOCY !!! Mój kocioł spala ponad 62 kg eko na dobę !!! OGNIWO EKO z palnikiem BRUCER i sterownikiem ECOAL. Kocioł chodzi już 6 dni, ale dopiero teraz miałem czas na sprawdzenie ilości spalanego paliwa. Przy tym sterwniku praktycznie mogę zmienić tylko temp zadaną CO i CWU oraz czas pracy w podtrzymaniu. Do tej pory miałem stary kocioł zasypowy z lat 80-tych i ten spalał mniej !!! JAK PRZYJDZIE MRÓZ ZOSTANĘ BANKRUTEM !!! :-?

SUSPENSER- wegiel mam rowno z retorta lub czasami mi sie wypala ponizej. Probuje roznych nastawow, ale nic mi nie wychodzi. Jezeli zwiekszam

czas podawania to mi sie przesypuje wegiel.Mam piec Galmet, w ktorym jest czujnik temperatury w podajniku.Nie wiem czy ma takie wysokie nastawy, czy jest zepsuty i dlatego rura jest taka goraca.W zeszlym roku Eco mialem mokre i zadnych problemow z nastawam, w tym mam suchutki i siedze w kotlowni przy sterowniku.

Proponuję ponownie uszczelnić talerz retorty a przy okazji od strony polielnika odkręcić pokrywkę z komory nadmuchu i wysypać z niej popiół. Kolejną czynnoscią jest odkręcenie wentylatora i wyczyszczenie gniazda do którego jest przykręcony jak również samego wentylatora. Ponadto polecam aby klapka na wentylatorze była otwarta max na 2cm. Napisz o swoich ustawieniach to w miarę możliwości pomogę Ci ustawić ten piec.

,

Teraz tyle spalam, natomiast zimą przy mrozach spalam więcej, ile? nie wiem to powiem uczciwie, ale obecnie zasobnik starcza mi na 5 do 7 dni, zimą na 3 dni, mój ostatni sezon zaczął się w ostatnim tygodniu września a skończył w połowie maja :lol: ,. znaczy się oczywistym jest że wrzesień i końcówka kwietnia początek maja to podgrzewanie a nie grzanie na okrągło :lol: .

Chaupka stoi w szczerym polu wśród łąk :lol: i u mnie zawsze jest te dwa do 3 stopni niżej niż gdzie indziej :cry:

Wczoraj podskoczyłem przerwą do 45, podawanie zbiłem do 20 i przesłonę trochę zasłoniłem ile cholera nie wiem bo mój wentylator nie ma żadnej skali i żadnych prędkości (tylko jedną stałą) muszę sobie najpierw wyskalować przesłonę na wentylatorze, obecnie po wczorajszych skomplikowanych 8) obliczeniach wychodzi mi, że ustawiona jest na jakieś 30%,

Danutka66 napisałem przecież w poprzednim poście, że obecnie spalam 17-20 kg a nie średnio :wink: .

Zastanawia mnie jedno a raczej wiele rzeczy :D :

- na dotychczasowych ustawieniach 27 do 33 CZOPUCHA dotykałem bezproblemowo, był ciepły ale nie gorący spokojnie mogłem na nim trzymać rękę, dalej Eko paliło się supr bez wyrzuycania do retorty, spieków i innych nieprzyjemnych niespodzianek, przesłona była na siakieś 40 - do 50% ustawiona. W związku z tym mam dwa pytania:

czy zmniejszenie przesłony a co za tym idzie siły dmuchu nie powoduje, że piec nagrzewa się nierównomiernie i czy przypadkiem nie szybciej zapychają się kanały? w EKOCENTR pionowe kanały to rury fi 50 czy zmniejszenie siły dmuchu nie spowoduje, że ciepło gorzej będzie dochodzić do pozostałych kanałów? Dalej na jakich nastawach chodzicie latem? Bo te co miałem sprawdzały się znakomicie. U mnie często nie ma prądu, piec nawet po 8 godz. potrafił się rozpalić (nie wiem czy to norma), ponad to nas nie ma w domu praktycznie cały dzień więc praca w podtrzymaniu latem była szczególnie ważna, za cały rok zużyłem maks 6 ton.

POMOCY !!! Mój kocioł spala ponad 62 kg eko na dobę !!! OGNIWO EKO z palnikiem BRUCER i sterownikiem ECOAL. Kocioł chodzi już 6 dni, ale dopiero teraz miałem czas na sprawdzenie ilości spalanego paliwa. Przy tym sterwniku praktycznie mogę zmienić tylko temp zadaną CO i CWU oraz czas pracy w podtrzymaniu. Do tej pory miałem stary kocioł zasypowy z lat 80-tych i ten spalał mniej !!! JAK PRZYJDZIE MRÓZ ZOSTANĘ BANKRUTEM !!! :-?

Zamiast na sterownik popatrz na przesłonę wentylatora czy aby nie masz jej całkowicie otwartej i nie wysyłasz ciepła w komin.

Ustaw jej otwarcie na około 2 cm i daj znać co się dzieje.

Palnik Brucer. Jeśli chcesz palić węglem to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Nie musisz mieć czystego ekogroszku może być mieszanka z miałem i bardziej spiekające węgle (sa tansze niż groch) ma większy slimak tak że łyka kawałki do 3,5 a nie jak klasyczny groszek 2,5. Sprawność jak klasyczna retorta.

Jak chcesz palić ziarnem peletem itp musisz mieć piec specjalnie do tego, chodzi głownie o możliwość przeskoczenia płomienia do podajnika

Witam Paprociak. Czy możeśz coś pomóc. Kupiłem OGNIWO EKO 24KW Z ECOALEM. Chodzi od 30.10.09 i tragedia. Spalanie ponad 62kg groszku na dobę !!!. Może coś słyszałeś o takich problemach?